nrk.no

Takk for at du betaler lisens!

Kategori: TV

SVT Lisenskampanje

SVT Lisenskampanje
SVT Lisenskampanje

Våre naboer i øst, som jo også er finansiert av tv-lisens (eller tv-avgift som det heter på de lengdegrader), har sneket seg inn i det kreative hjørnet når de lagde ny lisenskampanje.

I stedet for å sutre over at folk ikke betaler lisensen, har SVT valgt å berømme dem som gjør det ved å lage TV-spotter hvor «hver enkelt» lisensbetaler takkes.

Konseptet er delt i to hvor en del av filmene foregår i god gameldags «skjult-kamera-stil», mens den andre halvdelen er på formelen «denne sendingen er sponset av….» Resultatet er blitt til 9 stk «reklamefilmer» for SVT som lisensfinansiert kanal.

Kanskje noe vi her i NRK også burde ta lærdom av.

Se alle de 9 filmene fra svt på www.radiotjanst.se

(Det skal også sies at kampanjen ser ut til å markere en strengere håndheving av TV-lisensen, så bare fryd og gammen er det altså ikke…)

(via www.distnorge.com)

23 kommentarer

 1. Morten Skogly (NRK)

  Elsker reklamene, veldig riktig å lage noe happy rundt lisensinnkrevingen, og minne folk på hva de får.

  @OleeiD Ganske sexy den SVTplay-siten ja (sjekk forresten ut første episode av Skavlan her http://svtplay.se/t/102974/skavlan, tekstet selvfølgelig. Jeg er fremdeles ikke lei av coverflowen til Itunes, den er sexy og svært effektiv. Jeg lette etter kode/info for å lage det i flash, men det er snart to år siden, kan være at det finnes mer info/kode på det nå…

  Svar på denne kommentaren

 2. Jens Christian

  Takket være dere er jeg ikke like kritisk til lisensen som jeg har vært tidligere, men jeg synes det er dumt at det ikke er studentrabatt på lisensen. Den regningen hogger hardt inn i studentbudsjettet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Så lenge NRK tjener masse penger på reklame på sine nettsider, har sponsing av programmer, og lurer seg rundt reglene på mange måter, så ser ikke jeg noen grunn til å betale en avgift for å eie et fjernsynsapparat.

  Svar på denne kommentaren

 4. John Kristian Aasen

  Lisensmodellen deres er utdatert for årtier siden og står for fall.

  Det er uhørt at noen skal betale avgift for noe man ikke bruker. Det å skulle plombere tuneren i tv’en, og selv si ifra til lisensavdelingen, selv når det analoge bakkenettet legges ned for å unngå avgifta er helt fjernt, spesielt når det til stadighet sendes «dette programmet er sponset av» reklamer i tillegg (grunn til å ikke betale lisens nok i seg selv)!

  Lisensmodellen må moderniseres og helst legges inn i abbonementtjeneste som alle andre tv-kanaler opererer med. De som allerede betaler lisens kan få denne «oppgradert» til en abbonementsavgift.

  Svar på denne kommentaren

 5. OT: Synes lisensfinansiering er en fin ting, NRK’s rolle som «fri» kulturskaper er kjempeviktig – Kommersielle kanaler har vist at de ikke kan ta seg råd til å gamble med nye konsepter, noe som har ressultert i en uendelig rekke reality program og Hotell Cæsar.
  NRK tør å floppe (Sofa King Stupid), men det gir også mulighet for geniale programkonsept som ingen kan vite om slår ann eller ikke, og i tillegg fri distribusjon av enkelte egenproduserte programmer – forhåpentligvis mer og mer.

  Men ja, litt humor i reklamen for lisensen er ikke dumt. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. carl christian

  Enig med BC mfl her. Helst hadde jeg sett at NRK i sin helhet var finansiert over skattesedelen. (Er dog betenkt for at det vil kunne føre til en enda mer statsloggrende mediekanal, siden den hel tiden vil stå i fare for å bli en salderingspost…) I tillegg synes jeg kanskje at NRK selv ikke bør mene så veldig mye om lissensen.

  Svar på denne kommentaren

 7. @carl christian: hehe – ja, det er vel vanskelig å lage en «reklame» for lisensavgiften som er effektiv, uten at man sier hvorfor man bør betale – Tror ikke reklamekampanjer som sier : «Betal, det har stortinget bestemt – vi mener ikke noe annet om den saken» er veldig effektive. 😉

  Svar på denne kommentaren

 8. Når vi snakker om SVT. De har noe som heter Öppet Arkiv i sin play. Det synes jeg er et utrolig bra konsept som NRK burde plukke opp og gjøre noe mer utav. Det finnes jo såkallt Gull-tv, men det er jo så utrolig mye mer som gradvis digitaliseres.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  @BC: NRK «lurer seg ikke rundt reglene på mange måter». Det er veldig klart definerte regler for hva NRK kan gjøre av kommersiell virksomhet. Disse reglene er det Stortinget som bestemmer og vedtar, og da blir det helt feil å anklage NRK for «å lure seg rundt» når vi følger de reglene som Stortinget har bestemt.

  Så er det selvsagt tillatt å være uenige i lovene, og diskutere de. Men å si at vi lurer oss rundt er bom.

  Svar på denne kommentaren

 10. Etter at jeg kom over nrkbeta.no har jeg begynt å betale lisens-regningene på forfall, og dersom jeg kunne hadde jeg øremerket alle pengene til å direkte til dere.

  Ja til mere slikt, Nei til videre opprettholdelse av TV-kanalene!

  Det burde ha vært en øvre grense for hvor gammel man kan være og jobbe med TV, er så usannsynlig lei av å betale for at en masse gamle folk (som jeg ikke kjenner) skal få glede av å se andre gamle mennesker plante planter i hagen til hverandre, hva faen skjedde med å GÅ UT?

  Så tusen takk for lesestoffet jeg får, jeg har virkelig sansen for dette, keep going NRKBeta!

  Svar på denne kommentaren

 11. Siden dette har blitt en diskusjon om lisens, så slenger jeg meg med.
  Lisensen er noe drit å betale. Punktum. Men herlighet så glad jeg er for at vi har den, og NRK. Hvis NRK hadde blitt fullstendig finansiert over statsbudsjettet hadde det lett blitt kuttet, og større krav til at NRK skulle lage kommersielle program som trakk seere. Ihvertfall med en mørkeblå regjering. I det man bestemmer seg for å fjerne TV-lisensen (gud forby) kan man legge ned NRK.

  NRK-lisensen koster ikke mer enn en regionalavis i året. Da får du tre TV-kanaler, ørten radio-kanaler, lokale nyheter, lokale tv-sendinger, noe av de beste TV-programmene i landet, en sentral medieaktør uten bindinger til de kommersielle folka, tekst-tv, internett, NRK Beta. Etterhvert vil du også få tilgang til NRK sitt arkiv, via nett. TV2 tar jo betalt for alt du skal skal se av levende bilder på nett.

  Svar på denne kommentaren

 12. Veckan som gick – vecka 4 at Same Same But Different

  […] hunnit spana in den men som tur är finns det andra som gjort det. Lite relaterat och kul är att våra grannar i väster berömmer Radiotjänsts kampanj om […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Enig med Øyvind S her. Vi lurer oss ikke rundt noen ting med det vi gjør. Som kommunikasjonsdirektør i NRK, er selvsagt situasjonen i Sverige interessant. Den følger vi med på. Problemet er at de var i en annen, og mye verre, situasjon enn oss da de startet sin kampanje for 2-3 år siden. Men vi er kanskje på vei i samme retning, så vi ser på hva vi eventuelt skal gjøre i løpet av neste år.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.