nrk.no

Sosial tv-seing

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester,TV & Video


Når Obama tas i ed som USAs 44. president i morgen, kan du se det live på CNN – og du kan se det sammen med vennene dine på Facebook. CNN og Facebook bruker nemlig Facebook Connect til å koble sammen live video på nett med Facebooks medlemmer.

Det betyr at du kan se hvem av vennene dine som ser på sendingen, og du kan kommentere og snakke med vennene dine akkurat som du vanligvis gjør på Facebook.

Det er mange smarte ting ved dette, og det setter en kurs som er spennende i forhold til hva tv og sosiale nettverk er.

Facebook eventer sprer seg

For det første har CNN lagd en event i Facebook for sendingen sin.

http://www.facebook.com/event.php?eid=56799103571

Dette eventet alene har nå over 1 million bekreftede gjester!! Det betyr at i timene før sendingen starter vil alle vennene av over en million mennesker se følgende på sin Facebook-forside:

La oss nå for enkelhets skyld si at hver de en million har 50 venner på Facebook, så er vi oppe i en 50 millioner mennesker som ser at CNN har denne sendingen. Halvparten av Facebooks medlemmer er innom hver dag, og så er det nok en viss overlapp med venner. Likevel vil titalls millioner se at CNN sender Obamas ed som president live.

Hvem er dere

Når folk legger seg til en event i Facebook, så kan alle se hvem de andre er. Du kan skrive på veggen til arrangementet, du kan se hvem av vennene dine som er med, og du kan se hvor de andre kommer fra. Dermed begynner sosialiseringen lenge før arrangementet. Folk skriver hva de forventer, hvordan de skal komme dit osv. Akkurat på dette arrangementet er forøvrig standarden på innleggene på veggen uvanlig lave, så her har CNN en jobb å gjøre med å moderere litt hva som skal ligge der.

Snakke sammen

Når selve sendingen starter, kan du se hvem av vennene dine som ser på fordi du kan koble deg opp med Facebook Connect. Det fungerer slik at du logger deg på Facebook fra CNNs videoside…

…og dermed kan se hvilke av vennene dine som har gjort det samme:

Vips – så er du «sammen» med vennene dine mens du ser på. Nei, det er ikke som å sitte i samme rom, men det er sosialt på nettet. Siden du ser hvem som ser på, kan du skrive på veggen til de det gjelder, du kan chatte med dem i Facebooks chat eller i ditt eget chatteprogram, du kan sende SMS eller e-post osv.

NRK bør gjøre det samme

Tro det eller ei, så er dette idéer vi har hatt i NRK en god stund. Vi har puslet med et prosjekt der vil legger inn slik funksjonalitet i våre avspillere for video og lyd. Vi kunne lagd en egen spiller for slikt innhold, og så gitt folk mulighet for å kommentere under livesendinger hvis de var logget på hos oss (da må vi evt. lage vårt eget system). Eller vi kunne lagd et system der vi henger oss på et av de store sosiale nettverkene som alt finnes, for eksempel Facebook Connect eller Friend Connect (Google med flere).

Vi kunne vist hvem som ser under et klipp (om du hadde satt at dette var ok), slik YouTube alt gjør:

Eller vi kunne begrenset det til at du bare ser hvem av vennene dine som ser på, slik CNN vil gjøre det.

Mange muligheter!

Når det gjelder hva vi skal sende, så bør vi få .ics-støtte i programoversikten vår, samt at vi må få lagd en Facebook-applikasjon der du rett og slett velger ut hva du vil se på NRK, så legger Facebook programmet til som en event for deg.

Har du andre idéer så er kommentarfeltet åpent. Vil du bare dele de med oss, så har vi e-posten nrkbeta hos gmail dot com.

15 kommentarer

  1. Veldig interessant.

    Kanskje ikke så spennende å sitte å kommentere kommunestyremøter, men det kan kanskje brukes av kommuner også? Kongsvinger kommune vurderer blant annet å sende UKM live.

    Svar på denne kommentaren

  2. Følg Obamas indsættelse med CNN og Facebook — spiri.dk — Søren Hugger Møllers blog

    […] har en fremragende beskrivelse af hvad der kommer til at foregå, så i stedet for at begive mig ud i en længere forklaring på […]

    Svar på denne kommentaren

  3. Tror jeg er med mine 30+ år for gammel for denne Facebook hysterien.

    Jeg møter vennene min over et glas øl, ringer dem, sender mail etc og legger ikke ut bilder av meg selv i underbuksa for resten av verden.

    Å legge ut en link til noe man ønsker å dele, som et video, er vel mer enn nok! Who cares who else is watching this video???????

    Svar på denne kommentaren

  4. Øyvind Solstad (NRK)

    Min erfaring er at de som er 30- (altså under 30) er minst – om ikke MERE – sosiale enn vi som er 30+. De bruker de sosiale nettverkene til å koble seg med venner hele tiden, og er rett på ballen når de møtes.

    Og det er virkelig ikke slik at de legger ut bare bilder av seg selv i underbuksa (selv om det virker som mange ikke synes det er så farlig heller).

    Svar på denne kommentaren

  5. Ja Søren – seff er det verd å følge det noen minuter.

    Poenget mitt var ikke rettet mot å se hvordan Obama prøver å glorifisere seg selv via M.L. King 😉 men mot alt for utstrakt bruk av sosiale nettverk al’a Twitter, facebook etc…

    Har bare aldri skjønnt poenget med å bruke tid på slikt…

    Svar på denne kommentaren

  6. Einar Stavleik

    Sosial TV-titting er vel ikke noe nytt, i og for seg. Greit, vi tenker da selvsagt ikke på å sitte i et rom med andre og se på den samme skjermen. Man trenger ikke Facebook for å se på tv og chatte med andre samtidig.

    F.eks.:
    {IRC, IM, telefon(!), ++} + {TV, webstream, live underholdning, ++} = Sosial (TV-)titting.

    Øyvind Solstad: det er ikke bare de under 30 som legger ut underbuksebilder av seg selv, nei: clicky

    Svar på denne kommentaren

  7. Øyvind Solstad (NRK)

    Det å se tv sammen har alltid vært noe sosialt. Mange samler seg foran tv’n og ser ting sammen. Men med et større og større tilbud, har mange familier vanskelig for å finne noe å se sammen, så det ender opp med at de ser tv hver for seg.

    Så litt forenklet har tv gått fra sosialt til asosialt.

    Med nye kommunikasjonsmåter som IM og SMS har dette blitt mere sosialt igjen.

    Forskjellen mellom SMS og IM – og det som CNN gjorde i går – er at du VET at de som er listet opp på til høyre for bildet sitter og ser på sendingen. Og at det er mange mange flere enn de som du har på messenger-listen din. Samtidig som du har vennene dine der.

    Det er den nye vinkelen, som gjør det veldig mer interessert enn chatterom som ikke har noe med tv-sendingen å gjøre.

    Desssuten: Det at du er deg selv på Facebook, gjør at folk skjerper seg. Når du er «Øyvind Solstad» og «Einar Stavleik» i stedet for «sol28» eller «tullegutt», så må du passe på hva du sier. Det nærmer seg en «vanlig» samtale, der du står ansvarlig for det du sier. Det gjør at kommentarene på CNN i går – til tross for at det var tusener på tusener av dem – var av mye høyere standard enn i et hvilket som helst chatterom du kan ramle innom.

    Derfor har jeg stor tro på dette med å koble sammen eksisterende sosiale nettverk med tv på nett. Det funket supert i går, og det ville komme masse spennende utviklinger på dette når kreative hoder får fundert på hvordan det kan brukes videre!

    Svar på denne kommentaren

  8. Einar Stavleik

    LiveStation tilbyr en nedlastbar klient (Win/Mac/GNU+Linux i hvert fall) for streaming av ulike TV-kanaler.

    Den har (innebygd) støtte for et «chatterom» per TV-kanal. Disse ligner i veldig på en klassisk IRC-kanal. Så lenge du er tilkoblet streamen vil man være tilstede i kanalen.

    AlJazeera har noen programmer med gjester i studio der seerne kan bidra med spørsmål til gjestene, og da henter de blant annet også (gode) spørsmål fra denne chat’en. I motsetningen til Facebook-en som Øyvind nevnte, så er man her forholdsvis anonym. Så debatten (feks når det gjaldt Hamas vs IDF nå nylig) kan få et litt høyt støynivå. Om noen blir for slitsomme kan man selv slå på ignorering av andre.

    Der har dere i hvert fall én utforming å se på, dersom dere vurderer noe eget.

    Svar på denne kommentaren

  9. Brukernes Nytt på nytt

    […] på Facebook som eksempel. Under innsettelses-seremonien av USA-president Barack Obama lagde CNN en Facebook-applikasjon som gjorde det mulig å diskutere sendingen med andre venner som så seremonien på tv samtidig. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.