nrk.no

Eksamensfilmbonanza

Kategorier: Film,Moro & NRKbeta


Fredagsmoro på en torsdag…

Vi vet at det er mye mediefolk og mediestudenter som leser NRKbeta. Og en dag slo det oss at det hadde vært morsomt å samle noe av det som lages av eksamensproduksjoner der ute. Vi i redaksjonen underviser av og til på høyskoler og universiteter og blir ganske ofte skuffet over hvor lite aktive dagens studenter er i forhold til å få publisert sitt materiale.

Vi har nå tenkt å slå et slag for å få eksamensproduksjoner på nett. Uten å gjøre det vanskelig eller lage en eller annen stor eksamensfilmportal. Vi gjør det veldig enkelt:

Legg eksamensfilmen din på nett og link til den i kommentarfeltet på denne artikkelen. Enten du nettop avsluttet dine studier, holder på med dem eller ble ferdig i forrige århundre!

Og da må vi jo gå foran med et godt eksempel. Vi har jo vært studenter vi også.

Vi har gravd hjemme på loft og i kjeller. Funnet frem gamle magnetbånd av typen Beta-SP og annet. Digitalisert og lagt på nett. Slike gamle gjensyn blir selvfølgelig til tider litt pinlige, men man må jo stå for det man har gjort. Spesielt i denne tiden av kontinuerlig dokumentering og full distribusjon og lagring til evig tid.

Bare Se…

Vi begynner med det eldste. Jeg laget min eksamensfilm i 1993. Ved det som dengang het Høgskolen i Rogaland, nå universitetet i Stavanger.

Og hva skal jeg si? Fremdeles litt imponert over at vi klarte dette rent teknisk. Men hadde jeg klippet den i dag hadde den blitt 50 sekunder i stedet for 5 minutter. Kos dere med min surrealistiske kjærlighetshistorie. Åpen for utallige tolkninger.

Link til video på YouTube.

Filmen ble laget før digital redigering. Her gikk det i magnetbånd og spoling frem og tilbake. Både for bilde og lyd. Den ble satt sammen ved at vi først filmet aktørene som skulle sitte inne i TV-skjermene i en hvit boks med plexiglassplate foran dem. Vi planla vinkelen kamera skulle ha veldig nøye for at illusjonen skulle bli best mulig senere. Så avviklet vi det hele i et studio med de to TV-skjermene og Mr. Sofapotet i stolen. To båndspillere matet skjermene. Med svært presis timing i fohold til det som skjedde i studio.

General Electric

Nestemann ut er Jon Ståle Carlsen. Etter endt studie ved høyskolen i Gjøvik og høyskolen i Lillehammer i 1997 satte han sammen en herlig historie om mannen som kombinerer depresjon med et inderlig ønske om å finne ut om lampen i kjøleskapet lyser når døren er lukket.

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Alt interiørt er skutt i studio. Usedvanlig vanskelig å finne et kjøleskap som var stort nok. Vinduet i rommet er bilder fra en projektor. Og sluttscenen ble satt sammen ved hjelp av en kameraføring, et stillbilde av et hus og veldig tålmodig motion tracking.

Tress

Og til slutt Mr. Arnesens Tarantinoinspirerte narkohistorie fra år 2000. Han fikk også sin grunnleggende kunnskap ved universitetet i Stavanger. Og han ga seg ut på utfordringen med både dialog, skyting og avansert historiefortelling.


Tress from Marius Arnesen on Vimeo.

Legg spesielt merke til det realistiske skuddet. Nøyaktig utført med eksplosiver og falskt blod. Av folk som ikke på noen måte var sertifisert for denslags…

Så da har dere fått våre mesterverk. Kom igjen! Links please!

Om vi får linker til en del filmer kommer vi sikkert til å følge opp med en ny artikkel og lime inn et utvalg der.

28 kommentarer

 1. Super Mario Bros. 3D
  Her er min eksamen fra desember i faget som jeg ikke helt husker navnet på. Det handlet ihvertfall om introduksjon til 3D.

  Programmer brukt:
  – Maya 2008
  – Adobe Premiere Pro CS3
  – Adobe Photoshop CS4
  – Audacity

  Filmen finnes her: vimeo.com/2406099


  Super Mario Bros 1 (World 1-1) 3D from Bjørn Eivind Rostad on Vimeo.

  Sånn i ettertid synes jeg den ble litt for lang og noe av lyden skurrer.

  Edit: Likte godt kjøleskapsfilmen deres 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Ronny-André Bendiksen

  Jeg og tre andre jobbet med en dokumentar om en fritidssenter i Halden som heter Rockehuset. Det omhandler ikke bare rock, men musikk generelt, og om hvorfor musikkmiljøet er så stort som det er.

  Den ble laget i desember i fjor, og vi fikk karakteren B. (Hadde fått A om den ikke var så lang.)

  youtube.com/watch?v=uIUAfA3jlqs

  PS: Får bare beklage skrivefeilene i filmen, det var ikke jeg som gjorde endelig gjennomgang, men en annen med dysleksi..

  Svar på denne kommentaren

 3. Super Mario Bros 1 (World 1-1) 3D — Christoph Schmitz

  […] picked this one up over at NRKBeta and i just had to post it here. Like the author of the movie i too love Super Mario 1 and seeing […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Aperio
  Vår eksamen i videoproduksjon sist semester. Vi skulle lage en 4min lang fiction film, bygd opp etter klassisk dramaturgisk modell (kunne variere litt, mtp. plott i filmen), hvor vi skulle bruke det vi hadde lært av redigering, kamerateknikk, storyboarding, manus osv. ifra timene. Måtte levere synopsis og få det godkjent før vi kunne begynne å filme.

  Vi var 5 på gruppa, bygde vår egen dolly, fikk låne en hjemmelaget steadycam-rigg av noen en på gruppa kjente og gjorde så mye vi kunne. Vi brukte 2 uker på alt sammen, pluss natt til eksamensinnlevering. Vi fikk A på oppgaven, men mer viktig, vi fikk et resultat vi var fornøyd med =)

  youtube.com/watch?v=GghIhdckixg

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er flott å se at VG og kanskje en av norges dyktigste krimjournalister også har en bakgrunn som skuespiller. 🙂

  Håper forøvrig at du Eirik har hatt muligheten til å komme tilbake til Ullandhaug å sett fasilitetene som råder for dagens mediestudenter. Det skjedde en aldri så lite nrevolusjon for et par år siden.

  Selv laget jeg en liten dokumentar da jeg gikk på Danmarks journalisthøjskole. Den er imidlertid ikke oppe på nett. Det bør jeg vel gjøre noe med.

  Svar på denne kommentaren

 6. Rasmus Mossige

  Nattmat:

  http://vimeo.com/146318


  Nattmat – eksamensfilm from Rasmus Mossige on Vimeo.

  Manus og regi: Tobias Asplin
  Foto: Rasmus Mossige
  Lydopptak: Stein Ihle Pedersen
  Lys: Per Kjellsen

  Filmen ble skutt på location i Trondheim over to dager i fjor vår, og er en eksamensfilmproduksjon fra 1. klasse Medieproduksjon på NTNU i Trondheim.

  I etterkant ser jeg at vi kunne ha jobbet mer med bl.a. lyssetting og lyd, og at forløsningen kommer litt tidlig. Utover det synes jeg det ble en grei film og vi lærte utrolig mye underveis.

  Vi lagde vår andre eksamensfilm før jul, men har ikke lagt den ut på nett ennå.

  Enjoy 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg er helt enig i at mange filmstudenter er dårlige til å vise fram arbeidet sitt. Men jeg er filmstudent selv, og opplever ofte at skolene er de mest skeptiske til å legge filmene ut på nettet. Og jeg forstår dem forsåvidt også. Med en film har man kompliserte åndsverkslover å forholde seg til. Men nevertheless…

  Jeg har ikke kommet så langt som til noen «eksamensfilm» enda, men et par prosjekter fra året mitt på Danvik folkehøgskole kan konsumeres her:
  arne-daniel.filmstudentene.no/?p=44

  Skal dere forresten undervise noe for filmstudentene på UiB snart? Det svirrer noen rykter om det her 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  Mye bra filmer her! Keep’em coming. Og flott at dere skriver noen linjer om produksjonene også.

  Jeg vet om to gutter på 4 og 5 som kommer til å digge supermariofilmen når de får se den i morgen tidlig. Og de kommer til å mene at den er for kort. Ikke for lang.

  @Haldorsen:
  Om alt går etter planen kommer jeg til Bergen for å undervise på UiB 12. og 13. Mars. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Eirik Solheim

  Og for de som ikke helt var med på den siste kommentaren: det gamle studiobygget til høgskolen i Rogaland så ut som en gigantisk brunost. Yepp, stor, brun og proposjoner ganske identisk med den norske frokostbordklassikeren.

  Og da tok det ikke lang tid før både studenter og lærere begynte å kalle studio for «osten».

  Bygget er nå revet, så for noen er det fin nostalgi å se glimt av dette gamle studioet som noen av oss svidde av store deler av studietiden i.

  Svar på denne kommentaren

 10. Ja, det var på sin plass med en utdyping 🙂

  Jeg skulle gjerne lagt ut eksamensfilmen min fra Stavanger (2003) på nett, men av hensyn til en av aktørene som ikke lenger er i live, lar jeg det være.

  Det var en dokumentar om ei jente med leukemi («blodkreft»).

  Svar på denne kommentaren

 11. Atle Bråthen

  Dette er eksamensfilmen min fra første året på fjomp. Eller Universitetet i Stavanger om du vil. Ville gjøre noe litt mer spennende en hva som hadde blitt laget tidligere, så brukte mye av tiden på logistikk for å få til en bileksplosjon. Noe som virkelig var gøy!

  Det er ikke til å stikke under en stol at handlingen ble tilpasset dette, men er godt fornøyd med resultatet. Det er mye jobb når man er alene om filmen, og ser en del ting jeg ville rettet på i ettertid, men det får jeg ta neste gang..

  Så, dette er «Renter»:

  youtube.com/watch?v=3MfrF-vg1Z8&fmt=18

  Svar på denne kommentaren

 12. Jens Arve Nygård

  Jeg har som mange andre her en bakgrunn fra Universitetet i Stavanger, og den etterhvert kjente linjen «fjomp».

  Dette er eksamensfilmen min fra første året. Våren -08

  Jeg var fornøyd med resultatet da filmen var ferdig, etter en måned med blodslit, og jeg hadde i tillegg vært med å jobbe på to andre eksamensfilmer som også tok sin tid.
  Men nå i ettertid finner jeg tusenvis av tekniske, kreative og logiske brister i filmen min.

  Likevel, en film jeg kan gå god for…

  Komedien «Postmannen»
  youtube.com/watch?v=zGr0OijAzsg&feature=channel_page&fmt=18

  Svar på denne kommentaren

 13. Lars Skåre Storheim

  Da kaster jeg meg på bølgen med mine medstudenter ovenfor fra Universitetet i Stavanger. Dette er min eksamensfilm fra 1. klasse. En dokumentarfilm om graffiti i Stavanger.

  Har fått veldig mye respons på youtube, for det meste sånn «fuck de graffitifjernerne», men dessverre også ganske sterke trusler mot personene i filmen (som er fjernet fra wallen). Men spennende å lage film om et miljø som tydeligvis er ganske i live…

  Filmen burde være nok være noe kortere, men jeg sier meg fornøyd 🙂

  youtube.com/watch?v=z6tpHqXYOC4&fmt=18

  Svar på denne kommentaren

 14. Eksamensfilmen fra 2005.

  Skulle gjerne ha klippet den kraftig ned, så vær tålmodig med intro.

  Filmen heter «Vann over Hodet»
  Med: Kristiffer Joner, Marco Kanic, Agnes Kittelesen og Therese Hugøy.
  Regi: Markus Milrepa Menes.
  Produsert og skrevet av: Svein Sund
  Filmet og klippet av: Esen Sandvik

  youtube.com/watch?v=VHCrjLitTDc&feature=channel_page

  Vi ville ha Marco Kanic i filmen siden han og Kristoffer spiller sammen i nesten hver film, og at Marco skulle være «funny» guy, men begge er så fulle i f@en at det gikk jo til dunders. De er de morsomste folkene i Norge. Joner er en undervurdert komiker.

  Fun fact: Som studenter var vi usikre hva vi skulle si til joner for å få han med på filmen, siden det er studentprosjekt. Vi sa at det kun var en dags innspilling. Da svarte han at han ikke gadd å være med om vi ikke brukte minimum tre dager. Vi var i lykkerus i en uke over at han ville virkelig gå inn i prosjektet og hjelpe oss.

  ble forfilm på kino for Sunshine

  Svar på denne kommentaren

 15. Er ikke sikker på om det går direkte inn under begrepet eksamensfilm, men her er et par produksjoner laget av studenter på TVF ved Høgskolen i Lillehammer:

  Amandusprisen 2008 (Master i fjernsynsproduksjon, flerkamera)
  www1.nrk.no/nett-tv/klipp/347465

  Norwegian Wood 2008 (Master i fjernsynsproduksjon, flerkamera)
  www1.nrk.no/nett-tv/klipp/377233

  Og så går det, såvidt jeg vet, en konsert med Kringkastingsorkesteret fra Rockefeller på NRK1 23. januar. Noen andre får bidra med flere produksjoner fra Lillehammer:)

  Svar på denne kommentaren

 16. Aleksander Ødegård

  Jeg valgte en litt utradisjonell eksamensoppgave, nemlig en visuell presentasjon av den nye Vw Scirocco.
  Hadde aldri gjort noe slikt før, så jeg møtte på noen vanskeligheter men lærte utrolig mye.
  Mitt hovedfokus har vært som fotograf.

  vimeo.com/5168880

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.