nrk.no

La meg få avtalen min…

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester,Nettkultur & NRK


Jeg bestilte noen flybilletter i dag, og flyselskapet bruker Amadeus – som er et stort felles system som de fleste europeiske flyselskaper bruker. Der ligger reisen min, og jeg kan bruke nettstedet checkmytrip.com til å se på detaljene for reisen (endringer må jeg gjøre via nettstedet der jeg bestilte reisen).

Ved å taste inn referansenummeret ditt og navn på reisende kan du se reiserute og detaljer. De har også en funksjon som heter «last ned til kalender»:

Det høres jo kjekt ut! Du klikker på «last ned til kalender», og nettleseren laster ned en liten .ics-fil (iCalender) som legger seg som en avtale i den kalenderen du bruker på datamaskinen. Da slipper du å legge inn flyreisen selv, og du får med alle detaljer i reisen som notat til hendelsen.

Vel og bra, bortsett fra den neste skjermen…

Så her har jeg fått valget: Betale penger for å laste ned en liten kalenderfil med flyreisen min, eller i beste fall registrere meg med navn og passord for å laste ned bare tid og klokkeslett.

Med andre ord: Ubrukelig.

Facebook er norges største klubb

Finnes det smartere måter å gjøre dette på? Hele 1,4 millioner nordmenn bruker Facebook, og der finnes samme funksjon. Her er et eksempel fra en hendelse i Facebook, nemlig Marillions konsert i Oslo 24. januar i år.

Klikker man på «eksporter» så lastes .ics-filen umiddelbart ned…

…og legger seg pent inn i kalenderen. All data er med. Og enda bedre: Den lenker tilbake til den opprinnelige hendelsen i Facebook slik at jeg når som helst kan klikke på lenken for å se på arrangementet i Facebook.

Dette er slik det skal gjøres!

La meg få avtalen min

Om du skal lage et system der folk booker timer, konserter, avtaler eller arrangementer – sørg for at det er enkelt og kostnadsfritt for brukerne og laste ned hendelsen til kalenderen sin. Dette er det altfor få som skjønner!

Jeg kan booke timer på treningssenteret men må selv skrive inn tidene i kalenderen min. Jeg kan bestille billetter til konserter, men får bare en «dum» e-post med detaljene. Jeg kan få terminliste for idrettslaget men må selv legge inn alle kampene. Jeg kanse alle programmer NRK sender de neste ukene, men der er ingen funksjon for å eksportere evt. programmer jeg absolutt vil se. Så ja: Vi klarer ikke dette i NRK heller!

Dette kunne vært en funksjon hos NSB, Trafikanten og alle flyselskapene. Hva med frisører, leger og annet helsepersonell? Når jeg booker kinobilletter, hvorfor ikke sende folk en .ics-fil sammen med bekreftelsen på billettene?

Hvis du har en hendelse med et start og et slutt-tidspunkt, lag en funksjon som gir brukerne dine en nedlastbar .ics-fil til kalenderen sin. Det er kjempeenkelt.

Når du gjør det enkelt for brukerne dine å organisere hverdagen sin, da kommer de tilbake. Facebook er ikke bare store fordi de er et sosialt nettsted. De er også store fordi de gjør lure ting på en enkel måte.

35 kommentarer

 1. NSB har hatt denne muligheten en stund. Det er en liten knapp på bestillingsbekreftelsen du får rett etter å ha betalt en reise. Der får du referansenummer og alt annet smart rett i kalenderen.

  Alle burde helt klart legge inn slik funksjonalitet!

  Svar på denne kommentaren

 2. Harald Ulriksen

  Dette er et kjent og kjedelig problem for en del av oss, selv bruker jeg dopplr.com til håndtering av reisekalender. En av årsakene er at jeg kan videresende bekreftelsesmailen fra flyselskapene eller reservasjonssystemet til dopplr og dermed få det rett inn i kalenderen.

  Videre har dopplr en facebook app som kan legges på profil siden og ikke minst kan man kommunisere med dopplr tjenesten via twitter. Det finnes selvfølgelig alternativer til dopplr med mer eller mindre samme funksjonalitet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Bjørn Smestad

  En ting er avtaler man allerede har gjort, men dette gjelder også potensielle avtaler. For eksempel gleder jeg meg til Cinemateket får en slik løsning – slik at jeg, når det nye programmet kommer, bare kan klikke på de filmene jeg kan tenke meg å se, slik at de havner i min (Google-) kalender.

  Dette må jo være en forholdsvis billig måte for arrangørene å få flere til å huske arrangementene på? (Flyselskapet – som allerede har fått pengene for billetten – derimot, stoler vel på at du husker tidspunktet selv…)

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Jepp, Bjørn. Dette er forholdsvis vanlig på store «nerde-arrangementer», der de fleste som kommer rett og slett forventer dette. Når Apple arrangerer WWDC, sin årlige utviklerkongress, kan man klikke på alle sessions man kunne tenke seg å være med på, og så bare slette de som evt. overlapper senere.

  På filmfestivaler er dette en genial måte for folk å få oversikt. Alle filmene inn i kalenderen – og så pelle bort de som ikke er interessante nok.

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Hvordan da Nic? NRKbeta skriver om teknologi og nye medier, og jeg bruker noe jeg har opplevd som et eksempel. Var det upassende eller feil?

  Rett og slett en personlig erfaring for å belyse noe som er mer generelt.

  Håper du leste til det siste avsnittet – det hva som er viktig for alle som har avtaler og hendelser inne i systemene sine.

  Svar på denne kommentaren

 6. Prøvde nettopp TripIt; nice! Den importerte Norwegian-flyvningen min helt perfekt (jeg videresendte bare en gammel en), og siden de har iCal feeds kan jeg nå få dem både i geniale 30boxes og i iCal.app på Mac-en.

  Så er det bare å lage et videresendigsfilter i Gmail for Norwegian-epostene 🙂 (Det ser ut som om de støtter NSB også =D)

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  @soffen: Det er et supert eksempel på en tjeneste som hadde nytt godt av slik funksjonalitet. Om dere legger til Google-kart med stedet hvert enkelt arrangement er, så blir det enda lettere. Vet selv hvor kronglete det kan være å finne fremmede haller tidlig om morgenen i helgene, og da er eksakt posisjon på kart veldig viktig.

  Svar på denne kommentaren

 8. Sigve Indregard

  «Jeg kan få terminliste for idrettslaget men må selv legge inn alle kampene.»

  Vel – akkurat dette irriterte jeg meg såpass over at jeg lagde Speakercal, som tar en terminliste fra speaker.no og konverterer til en ical-fil du kan abonnere på 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Ja, jeg så at det sto kart der, men om du trykker på kart for et konkret arrangement, så må du lete på det store kartet for å finne det arrangementet du skal på. Flott kart! Men skulle gjerne sett at lenken sendte meg til riktig sted på kartet.

  Bra med alt på ett kart siden det gjør at du kan se andre arrangementer i nærheten!

  Svar på denne kommentaren

 10. @Øyvind : Du skal komme direkte på gatenivå ved å trykke på kartet! Det var merkelig hvis det ikke gjorde det hos deg!
  Prøv et annet arrangement her da: tinyurl.com/Sognsvann-Rundt-Medsols (et løp du forøvrig inviteres til hvis du skulle ha lyst på et uhøytdlig treningsløp hver onsdag uten startnummer)

  Vi har ca. 175 arrangementer og ønsker på sikt å få inn over 1000 løp, turrenn og turritt…men jeg er litt usikker på om det vil gå for tregt da, så det kan hende vi lager et samlekart for hvert fylke.

  Svar på denne kommentaren

 11. Terminlister rett i kalenderen din

  […] ganger kan man bare elske internett. I morges skrev jeg en artikkel om at jeg gjerne vil ha avtalene mine i en kalender på data’n. At jeg vil ha konserter, kino, treninger, terminlister og reiser rett i […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Atle Frenvik Sveen

  @ikke meg tripit ser ut til å takle NSB-mailer sånn passe, den fikk bare med seg «tur» – ikke «retur» når jeg sendte inn en tur-retur-reise.. Men, det er potensiale.. Noen må vel lage en slags parser for alle mulige formater..?

  Svar på denne kommentaren

 13. Går på en skole som bruker it’s learning som nettportal. Dette systemet holder orden på timer, prøver, karakterer osv.. Her savner jeg veldig en iCalendar funskjon.. Kunne godt tenke meg å få alle prøver o.l direkte inn i ical..

  Svar på denne kommentaren

 14. Ingjerd Jevnaker

  Hei,

  I Entourage (outlook substitute for mac) kan man bare drag and drop arrangementet fra kalender til skrivebord for å eksportere .ics filen.

  I ren inspirasjon av disse to artiklene i dag har jeg gjort dette med våre kommende arrangementer slik at brukerne skal kunne laste ned ical filer.

  Se bare her:
  norskdesign.no/article6680-230.html

  Jeg må jo legge de inn i min kalender likvel så kan likegodt laste de samme filene opp på våre nettsider…. men skulle ønsker systemet vårt (Corepublish) automatisk kunne lage slike ics filer…

  Svar på denne kommentaren

 15. Jens Christian

  Jeg bestilte en synstest nylig, og da la de blant annet tidspunkt og telefonnummer inn i datasystemet mitt.. Men jeg måtte selv frem med telefonen for å taste inn avtalen. En .ics via sms ville vært den perfekte bekreftelse på bestillingen.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.