nrk.no

Hvil i fred, DRM

Kategorier: Musikk og lyd,Netthandel & Nettjenester


(Bilde av Mugley – med en CC-lisens.)

I dag slo Apple spikeren i kista for DRM på musikk. DRM (Digital Rights Management) – eller kopisperre på norsk – gjør at musikk du kjøper fra nettbutikker bare kan brukes på datamaskiner eller mp3-spillere som er logget på med den brukeren som kjøpte musikken. Dette er det nå slutt på.

Apple har nemlig fjernet DRM på all musikk i iTunes, som står for over 70%80% av alt online salg av musikk i verden. Det betyr at du kan kjøpe musikk hos Apple, og spille den på hva du vil: iTunes, iPod, mobiltelefonen din, annen mp3-spiller (f. eks. Zune eller Creative), Xboxen, PS2/PS3, PSP og så videre. Et lite hinder er det fortsatt. Apple selger musikken i AAC 256 kbps, som ikke spiller på alle slags dingser. Men det kan du enkelt konvertere selv om det skulle være nødvendig.

De fire store plateselskapene er med på avtalen, naturlig nok: Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group og EMI. Men også tusenvis av mindre plateselskaper.

Alle andre må følge etter

Når den største gutten i skolegården gjør noe slikt, må de andre følge etter. Forbrukerne har sagt tydelig fra at DRM er kjipt. Og har fått det som de ville. Det betyr at alle som selger musikk som filer må fjerne DRM fra produktene sine.

John Gruber, som driver Apple-bloggen Daring Fireball er tilstede på MacWorld-messen i San Fransisco hvor nyheten ble gjort kjent i kveld. Han skriver på Twitter:

In just the last hour I’ve walked past four people saying something like, «Now I’ll buy music from iTunes again.»

Jeg tror han får rett, og at andre nettbutikker vil oppleve det samme: Masse nye kunder som nå ser for seg at de kan bruke musikken de har betalt for som de selv vil.

Forbrukerombudet er fornøyd

VG siterer NTB, hvor forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier…

Dette er en historisk dag for verdens forbrukere. Dette er svært viktig, ikke bare for norske forbrukere, men for forbrukere over hele verden.

Som kjent har det norske Forbrukerombudet gått til kamp mot iTunes, nettopp fordi de mente at det var urettferdig for kundene at ikke musikk kjøpt i iTunes ikke kunne spilles på andre spillere enn Apples egen iPod og iTunes.

Kjøpe musikk via iPhone

Apple annonserte også at man kan kjøpe musikk på iPhone via 3G, i motsetning til nå hvor man må være på WLAN for å kjøpe musikk. Og at det fra april av vil være tre forskjellige priser på musikken i iTunes. Den billigste prisen vil være 69 cents i USA – som er lavere enn i dag. Så beholder de 99 cents og får også 1,29 dollar – som sikkert vil være prisen på nye populære låter. Det har vært et krav fra plateselskapene at de skal kunne ha forskjellige priser på låter. Plateselskapene – forbrukerne: 1-1 i kveld!

26 kommentarer

 1. Husk også på at ditt navn og konto som ble brukt ved kjøp av musikken ligger i ID3 tagen på hver låt.
  Så det er ikke lurt å dele denne musikken.
  Men jeg kjøper mer musikk fra dem nå.

  Svar på denne kommentaren

 2. Gledelege nyhende! Eg handlar alle mine enkeltspor på iTunes, og det kjem eg til å halde fram med no. Kanskje kjem eg òg til å seie opp emusic.com-kontoen min…
  Men heile album kjøper eg framleis fysisk.

  Svar på denne kommentaren

 3. Thomas Gabrielsen

  @Trond

  Det sitatet trenger litt nyansering. iTunes stod vissnok for 70% av den lovlige nedlastingen, i august 2004.

  Fra Wikipedia: «According to an Apple Press Release released on August 10, 2004, the iTunes Music Store is the first store to have a catalog of more than one million songs. Also, the iTunes Music Store at that point maintained an over 70 percent market share of legal music downloads.»

  en.wikipedia.org/wiki/ITunes_Store#Market_share_and_milestones

  Forøvrig en veldig gledelig nyhet! Tenk på alle milliardene som kunne vært spart hvis platebransjen hadde forstått dette tidligere. Men, betyr det at man nå kan eksportere alle filer man har kjøpt i iTunes som mp3?

  Svar på denne kommentaren

 4. Er det ikke først og fremst platebransjen som har vært proppen i denne saken? Har aldri forstått hvorfor forbrukerombudet alltid har gitt Apple all skylden for DRM-en i iTunes (ok, noen kommer sikkert til å påpeke at Apple kunne ha lisensert DRM-teknologien sin til andre, men det er piss fra et forbrukerståsted, det ville bare bety at filene kunne spilles av på et begrenset antall proprietære systemer).

  Uansett er dette en gledelig nyhet 😀

  Svar på denne kommentaren

 5. Bjørn Erik Thon – neppe historisk. Han er flink til å eksponere seg selv, og har et oppblåst ego tydeligvis. Dette har neppe noe med Bjørn Erik Thons arbeide å gjøre. Grunnen til at Apple valgte DRM var for å få til salg av mp3-låter i det hele tatt. Plateselskapene var paranoide, og ville helst låse CD-ene slik at du ikke kunne rippe noe eller spille dem på en datamaskin i det hele tatt. Apple klarte å gjøre dem trygge på at sangene deres var beskyttet, og fikk dermed lov til å selge dem på nett. Dette har helt klart bidratt til en gunstig utvikling når det gjelder salg av musikk på nettet, og kanskje også salg av filmer på nett. Uten iPod og Apple hadde dette neppe vært mulig. Jeg tror at Apple uansett hadde jobbet for å avskaffe DRM, og at Bjørn Erik Thon ikke har mer påvirkningskraft enn en fis i mørket.

  Svar på denne kommentaren

 6. Platebransjen er proppen, men forbrukerne forholder seg til butikken, ikke til produsenten. Det er Apple som selger musikk til oss. Eventuelle «issues» forbrukeren har med musikk innkjøpt fra iTunes er en sak mellom forbrukeren og Apple. Jeg kan ikke se at Forbrukerombudet skulle hoppe bukk over selgeren Apple i dette tilfellet.

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  Det har vel ikke noe for seg å si stygge ting om Forbrukerombudet. Apple har neppe brydd seg om det lille norske Forbrukerombudet, men det er klart at om 20-30 europeiske forbrukerorganisasjoner hadde gått sammen om en sak, så måtte Apple ha gjort noe. Da ville det blitt et stort marked.

  Jeg er enig i analysen om at det er plateselskapene som har vært proppen. Apple vil ganske sikkert øke salget sitt av musikk nå, siden hvem som helst med hvilken som helst gagdet kan spille av låtene i iTunes.

  Svar på denne kommentaren

 8. Baksiden av medaljen… I dag fikk jeg tilbud fra iTunes om å oppgradere mine album til iTunesPlus. (altså uten DRM) Det koster 2kr pr «sang». Det gidder iallfall ikke jeg å betale. Da lever jeg heller med DRM og brenner CDer når det trengs. 😉
  Det føles også litt uretferdig fordi nesten alle albumene det er snakk om, er nå i laveste priskategori. dvs.billigere nå enn da jeg kjøpte dem.

  Svar på denne kommentaren

 9. [Øyvind Solstad] Kan jeg spørre hvorfor, Morten?

  Kanskje fordi han ikke bruker Mac eller Windows?

  [Thore] Husk også på at ditt navn og konto som ble brukt ved kjøp av musikken ligger i ID3 tagen på hver låt.

  Det er vel neppe så enkelt som at infoen ligger i ID3-taggen; i så fall kan den jo bare slettes. Det er vel heller snakk om et vannmerke. Eller?

  Svar på denne kommentaren

 10. Dette er litt av en gladnyhet! – nå gjenstår bare spørsmålet om dette er nok til å demme opp for konkurransen fra Last.fm, Spotify og de andre nye og hippe kidsa i skolegården.

  .. og for pittys sake. Kan noen gjøre noe med Internetts stussligste nettsted: http://piracykillsmusic.no ?

  Den stein døde siden med noe statisk tekst om DRM fremstår som et dokument fra en merkelig historisk bakevje.

  Svar på denne kommentaren

 11. Er det slik å forstå at nå kan jeg kopiere katalogen min av kjøpt musikk i iTunes med andre PCer uten å tenke på ‘maks-5-Pcer’ regelen?

  Eler MÅ jeg oppgradere til iTunesPlus for dette?

  Kopierte musikkkatalogen min over på damas PC, så gikk min PC ått skogän (måtte kjøpe ny), så dermed har jeg brukt opp 3 av 5 PCer…

  Svar på denne kommentaren

 12. Øyvind Solstad (NRK)

  Du må oppgradere låtene dine. Som koster 2 kr pr låt, så det kan jo potensielt bli dyrt om du har veldig mange.

  Fordelen er at du da får lastet ned alle på nytt om du har rotet bort noen.

  Svar på denne kommentaren

 13. @ Rune P

  Det er bare snakk om autoriserte pcer, det vil si datamaskiner du har gitt lov til å spille musikk fra din itunes-konto. Du kan de-autorisere den gamle maskina di og vips har 4 maskiner igjen. Begrensninga gjelder antall pcer som har lov til å spille innholdet ditt samtidig, har du autorisert 5 maskiner må du bare de-autorisere en av de før du kan autorisere en ny en.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.