nrk.no

Visuell wikipedia – kontekst betyr alt

Kategorier: Internett,Nettjenester & NRK


Steve Rubel skriver i dag om Visual Wikipedia, et prosjekt der informasjon fra Wikipedia settes opp med kontekst rundt seg. Her er et eksempel med det samme. På artikkelen om Israel finner du følgende kontekst:

Jeg liker veldig godt hvordan Visual Wikipedia rangerer andre emner etter viktighet, og hvordan de setter opp Israel i senter av et såkalt hjernekart (mindmap), hvor du kan klikke på relaterte emner til Israel.

Visual Wikipedia henter inn informasjon fra Wikipedia, YouTube, Flickr, Google, Yahoo!, Yahoo! News og Google Maps. Derfor finnes også video fra Israels YouTube-kanal i høyremargen, og det ligger utvalgte lenker fra Google under.

Her en video hvor Visual Wikipedia forklarer hvordan systemet virker.

(eller se videoen hos YouTube)

Kontekst betyr alt

Visual Wikipedia er spennende fordi det setter innhold inn i en kontekst. Det er noe vi i NRK må jobbe knallhardt med i 2009. Altfor mye av det vi presenterer dere er enkeltartikler uten en større sammenheng rundt det.

Her er et eksempel – en artikkel på nrk.no hvor utenriksministeren ber Israel trekke ut styrkene. Her mener jeg vi i NRK burde hatt en rekke med videoer med nyhetsinnslag fra konflikten, lenker til bakgrunnsmateriale, kart, tidslinjer og brukergenerert innhold. Ingenting av dette finner du i artikkelen på nrk.no.

For å få til en bra kontekst rundt ting, må journalistene bruke mere tid på å tagge og merke innhold. Vi må legge til emneord på alt vi skriver, merke ting på kart og hjelpe systemene våre å finne personer, steder og hendelser i tekst, bilder og video. Uten disse tingene blir en artikkel… vel – en artikkel. Og bare det.

Steve Rubel skriver…

What’s next or 2009? I am not sure, but I do agree that context will become increasingly an important theme.

…og henviser til en artikkel hos ReadWriteWeb:

We believe we are witnessing the birth of a fundamentally new kind of web, a smarter one, a contextual one. Unlike the old web we are used to, this one understands what we are doing and helps us. It is a web in which we search less and find relevant content faster. This new contextual web is still very young and unevenly distributed, but it is definitely here.

Hvordan skal vi i NRK kunne best sette ting i kontekst? Vi tenker og tenker – og prøver ut ting vi tror kan fungere. Her er et eksempel fra NRK Sør-Trøndelag. Vi vil gjerne høre hvis du har noen meninger, ønsker eller idéer!

11 kommentarer

 1. Spennende å lese tanker og spådommer for 2009. Kontekst er veldig viktig, og det kan bli interessant å se hvordan NRK skal jobbe med dette på nett fremover.
  Problemet vårt er ikke mangel på informasjon, for informasjon er noe vi har nok av. Vi har bare vanskelig for å samle ting.
  Den som klarer å hente store mengder informasjon til ett sted, og gjøre det presentabelt for allmennheten, har oppskriften på suksess i 2009 🙂
  Ideen om å samle Flickr, Youtube, Google Maps, Wikipedia osv er ikke dum. Få inn Twitter i dette også, så gir dette muligheter.

  Dere har skrevet litt om hvordan Mumbai-krisen var dekket av de ulike tjenestene, men at det manglet redaksjonell styring. Kanskje NRK kan bli noe slikt? Hente informasjon fra ulike kilder, og samle det oversiktlig til oss brukere?

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  @Kjetil: Godt poeng og hadde jeg bestemt så hadde det vært jobb nr. 1 for NRK: Det å samle og forklare og sette i system for de som bruker NRK på tv, radio og nett. For 20 år siden var vi alene om å dekke store hendelser direkte. Helt alene faktisk, både på radio og tv. Nå får folk nyheter fra tusenvis av kilder og det må vi forholde oss til. Det synes jeg ikke vi gjør så bra ennå. Det har endret seg til det bedre men jeg synes det er langt igjen…

  Svar på denne kommentaren

 3. Flott å høre at dere er innstilt på forbedring. Samtidig er det godt å vite at det ikke skal så mye til for å bli bedre.

  En kul tanke hadde vært å få samlet slik informasjon på temasider til større nyhetssaker, som f.eks. Mumbai-krisen.
  Store «fluid-width» sider, fylt med videor, kart, fakta, blogger, twitter osv. hadde vært kjempenyttig! Alt selvsagt redaksjonelt styrt av NRK, noe som gir orden i informasjonskaoset.
  Hvis det først oppstår en større begivenhet som vekker stor interesse, så ønsker folk å lese om akkurat dette, og de vil ha mest mulig informasjon.
  Kjører to fly inn i Word Trade Center så er det akkurat dette jeg vil lese om, og da bryr det meg lite om en 52-åring ble tatt for promillekjøring i Flekkefjord(uansett godt at de tok han, men i denne konteksten gir ikke denne linken meg lyst å trykke videre).
  En slik side vil kunne gi meg informasjon om at det blir intervju med den amerikanske ambassadøren på NRK P1 kl. 15.00, og at jeg en time senere kan se en spesial om dette på NRK1. Samtidig som den oppdateres fortløpende med siste nytt.

  Mulighetene er i hvertfall mange.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har lenge håpt at http://clusty.com skulle bli kjøpt opp av Google. Når du søker så på noe blir resultatene gruppert på relevante søkeord som du kan klikke på videre. Et søk på Israel gir deg gruppene Jewish, Gaza/Hamas, History, Maps osv.

  Jeg synes fremdeles den er litt mangelfull, men med Google i kulissene kunne det blitt interessant.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kjetil Kjernsmo

  Å prøve å sette sammen kontekst automatisk på grunnlag av emneord tror jeg er liten vits, det har vært prøvd lenge uten særlig suksess. Jeg har stor tro på «Mass Intelligence»-tilnærminger, dvs, man lar brukerne angi relevante linker, og et moderasjonssystem der man kan gi poeng etter relevans.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Nå er jeg veldig spent på eksemplene dine, Kjetil!

  «det har vært prøvd lenge uten særlig suksess» – hvor da?

  Det er først de siste årene at vi har fått teknologi som gjør dette mulig. Hvilke store innholdsleverandører er det som har kjørt slike systemer?

  Svar på denne kommentaren

 7. Morten Skogly, NRK

  Mashup er fremtida ja, syns Sesam gjør litt spennende ting der, se feks sesam.no/nyheter/sak/Israel+og+Palestina

  Jeg og Dag Helge Østerhagen gjorde en liten mashupdemo på spillelistene i fjor, se eksempel her: nrk.no/spillelister/LaatInfo.aspx?artist=The%20Killers&laat=Human&musikkid=P3TY_079650CS00…
  og håpet mitt var at vi kunne videreutvikle denne tjenesten til å også suge inn artikler, video og bilder fra NRK, artikler fra andre steder (via google). (Samt gjøre den penere og mer stabil).

  Det var rykter før jul om at det skulle gjøres noe med den siden i 2009, men har har ikke hørt noe mer (og har heller ikke blitt spurt om å bidra = typisk NRK :).

  Akkurat nå er tjenesten veldig fokusert på musikk, men wikipediabiten, flickr, og youtube (evt et video søk via google) kan fint anvendes til alle emner, se feks nrk.no/spillelister/LaatInfo.aspx?artist=Gaza for et veldig absurd eksempel.

  NRK mangler fremdeles api for å gjøre søk mot nett-tv/nett-radio, og tagger heller ikke innholdet sitt med emneord, men jeg tror vi kan bruke det nye googlesøket vårt til å bygge fine lister…

  @Øyvind Solstad Takker for pluggingen av NRK Sør-Trøndelags kart, min baby, samt redaksjonen da som har lagt vanvittig mye jobb inn i den i form av geotagging og også digitalisering av eldre videomateriale. 🙂 Den tjenesten kunne også trengt litt kjærlighet, men tenkte det var lurt å vente til NRKs nye videosystem var på plass, da må det uansett gjøres en solid endring.

  Svar på denne kommentaren

 8. Ingen tvil om at dette er ei av dei største utfordringane me har på nettet framover. Du har heilt rett i at nettet stort sett er isolerte artiklar med lite eller ingen samanheng. Men eg tvilar på om Visual Wikipedia er svaret, sjølv om det er interessant nok.

  Det finst to standardar for å uttrykkja semantiske samanhengar, som jo dette er. Det er RDF/OWL og Emnekart (Topic Maps). DBpedia (http://dbpedia.org) er Wikipedia med RDF-notasjon og den lenkar saman Wikipedia-artiklane ut frå ein relativt enkel ontologi.

  Emnekart har stor utbreiing i Norge pga. flinke folk i Ontopia (no del av Bouvet) og enkelte andre miljø. Mange norske offentlege portalar blir utvikla med emnekart i botnen (http://regjeringa.no er berre ein av mange).

  Problemet med standardane og bruken av dei er at det blir for mykje «top-down», det er vanskeleg å få (vanlege) folk til å bruka dei og tenestene forblir isolerte, semantiske portalar. Vår eiga teneste, http://www.vestforsk.no, er basert på emnekart og er eit godt eksempel. Isolert til den eine portalen, fungerer dette godt, men det er vanskeleg å binda saman informasjon på tvers av tenester, og det er vel mykje av poenget.

  Fleire grasrotinitiativ a la Visual Wikipedia er på gang, m.a. Microformats (http://microformats.org, Yahoo! Searchmonkey (developer.yahoo.com/searchmonkey/), Freebase (http://freebase.com) og mange andre. Blir spennande å sjå kva som slår gjennom, men det blir neppe Visual Wikipedia..

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg tror man kan lage løsninger hvor man f. eks. legger topic maps i bunnen, og så bruker både RDF/OWL og nyere standarder som microformats til å dra enda bedre sammenhenger. Men vi må begynne med å merke ting alt nå! For hver dag som går ligger det mere og mere «foreldreløst» innhold ute…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.