nrk.no

Fra kjedelig til spennende på 50 centimeter

Kategori: Foto


Litt nærmere. Litt lenger ned. De to setningene er for min del kanskje de to viktigste tipsene når jeg fotograferer. Og selv om jeg kan skryte på meg både utdannelse på området og veldig mange bilder på samvittigheten glemmer jeg det hele tiden.

Noe som ble veldig tydelig da jeg var ute og knipset snøkrystaller og annen kulde i dag. Jeg la merke til en fin liten skulptur av is og tok følgende bilde:

Jada. Jeg bøyde meg litt ned. Men det var jo så kaldt. Ville ikke helt ned på kne. Og bildet blir deretter. Flatt og kjedelig.

Men jeg ser at denne lille kreasjonen er ganske fin. Litt nærmere, lenger ned. Ned på kne. Helt ned. Til slutt liggende. Med albuene mot isen:

Ikke til å kjenne igjen. Ved å skape luft bak snøkrystallen får jeg fremhevet figuren og ender opp med det bildet jeg vil ha. Bare litt kald på albuene. Når jeg kommer hjem klarer jeg selvfølgelig ikke å motstå fristelsen. Og fullfører klisjéen ved å dra hvitbalansen mot blått.

«Litt lenger ned» er spesielt viktig når man tar bilder av barn, dyr og i det hele tatt små ting. Eller om man vil gi mennesker man tar bilde av litt mer makt og sikkerhet.

Men så er det jo også viktig å huske at det ikke finnes endelige og ekskluderende regler innen foto. Selvfølgelig kan «litt lenger opp» og «litt lenger vekk» også være riktig. Det aller viktigste er kanskje å tenke gjennom bildet ditt en ekstra gang. Ikke gjøre som jeg gjorde i det første bildet her. «Å, den var fin!» – og så snu seg å knipse uten å tenke på komposisjon og utsnitt.

Resten av krystallene og kulden finner dere hos NRKbeta på Flickr eller i galleriet under:

Og dersom du ønsker å bruke noen av disse bildene er det fullt mulig til alle ikkekommersielle prosjekter så lenge du linker til NRKbeta.

Litt info til nerdene helt til slutt: alle bildene er tatt med Canon 5D Mark II og en Canon 100 mm f2.8 macrolinse. Og jeg angrer på at jeg ikke tok med meg en liten LED-lommelykt for å kunne sette litt lys på snøkrystallene.

Link gjerne til dine fineste vinterbilder i kommentarfeltet!

11 kommentarer

  1. Jeg likte den første bedre, mest pga. teksturen som kom med i bakgrunnen.. men som jeg ser igjennom slideshow’n, så ser jeg mange nydelige bilder hvor dybden virkelig gir snøkrystallene liv. Nydelig er vinteren =)

    Svar på denne kommentaren

  2. Eirik Solheim (NRK)

    @Terje: fineste eller nyeste… gjør ikke noe så lenge de nyeste er så fine! 🙂

    @iacob:
    Hadde ikke blitt det samme ovenfra og ned nei…

    @Eirik:
    Som den nerden jeg er selv syntes jeg jo at den informasjonen er viktig ja!

    Svar på denne kommentaren

  3. Frank Eivind Rundholt

    Eirik, nå blei jeg litt misunnelig. Jeg gikk å venta på kulde og frost hele jula, uten at det kom. Planen var nemlig å ta slike bilder som du gjore, de var forresten fine.

    Jeg gikk til anskaffelse av et speilreflekskamera, Nikon D60, rett før jul. Er godt fornøyd med det, selv om jeg ikke behersker alle finesser ennå, men det kommer nok.

    En liten test av kameraet kan leses på bloggen min.

    Svar på denne kommentaren

  4. Eirik Solheim (NRK)

    @Stian A. Giltvedt:
    Lekkert bilde og kult prosjekt!

    @Frank Eivind Rundholt
    Fra din beskrivelse av Nikon D60:
    «Jeg har kanskje bare en pitteliten negativ ting å si om kameraet, og det er at når man skal ta bilde, må man se i søkeren.»

    Her er jeg helt enig i det du skriver videre. At det er en vanesak. Jeg trodde jeg kom til å savne muligheten til å følge bildet på skjermen under fotografering veldig da jeg gikk fra kompaktkamera til min første digitale speilrefleks, Canon 400D. Men det er en funksjon jeg ikke har savnet spesielt ofte.

    Så har jeg oppgradert til 5D Mark II, som faktisk har «live view». Der oppdager jeg at jeg ikke bruker den muligheten spesielt ofte.

    Svar på denne kommentaren

  5. Hei, flere som begynnte med 400D! Nå skal det sies at jeg ikke har kommet meg videre fra det kameraet da, men føler heller ikke noe behov da jeg er ekstremt fornøyd med det kameraet.

    Gikk å gnagde ganske lenge på det før jeg bestemte meg for å kjøpe. Hadde prøvd litt med speilrefleks hos venner og bekjennte og syntes det var utrolig morro. Var ganske innstillt på å måtte jobbe litt for å få fine bilder dog. Hadde prøvd et par nikon kamera bla som det var veldig vanskelig å få fine innendørsbilder uten ekstern blits. De ble veldig kalde med mindre man brukt ekstern blist som man pekte opp i taket. Det var derfor nesten litt skuffende å se hvor fine bilder 400D tok på full automat.

    Men jeg har da lest meg opp litt og eksperimenterer litt hist og her og synes fortsatt det er veldig morro å ta bilder. Et lite tips nå i jula (litt sent kanskje men dog..) som jeg bruker endel er å ta bilder med blits og lang lukkertid (1/15-1/40). Detter synes jeg er en fin måte å ta stemningsbilder innendørs med stearinlys, juletrelys etc. Poenget er at blitsen gir nok lys til å få skarpe fine bilder av motivet, samtidig som den lange lukkertiden gjør at du slipper inn mer av det stemningsfulle varme lyset man gjerne har innendørs, men som ofte blir overdøvet av det kraftige (kalde) blitslyset.

    For dere nerder der ute er dette sikkert barnelærdom, men det er kanskje noen nybegynnere der ute som får litt inspirasjon.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.