nrk.no

Hele 2008 – på 40 sekunder

Kategori: Foto


Et av mine små hobbyprosjekt i året som gikk var at jeg tok et bilde fra samme sted på balkongen vår med ujevne mellomrom gjennom hele året. Noe som har gitt en billedserie som viser noen av trærne i den engelske park gjennom alle årstidene.

For et par dager siden postet jeg resultatet på bloggen min. Noe som viste seg usedvanlig populært. Så da må jeg jo dele det her på NRKbeta også. Så langt har jeg laget to videoer av bildene. Gjennom 2008 var jeg også ute på balkongen og tok opp lyd som ble brukt som lydspor i videoene. Den mest populære så langt er den som viser hele året i løpet av ca. 40 sekunder.


One year in 40 seconds from Eirik Solheim on Vimeo.

Last ned denne videoen i HD.

Jeg gjorde noe tilsvarende i 2005, men da med et lite kompaktkamera. Nå i 2008 har jeg tatt bildene med et speilreflekskamera og forskjellige objektiv. Jeg har også sørget for å ta alle bildene med tre eksponeringer.

Personlig liker jeg faktisk den litt lengre versjonen av videoen bedre. Her basert på bildene som ble tatt litt tettere på enn de ekstreme vidvinkelbildene i den andre videoen.

Last ned denne videoen i HD.

For å lage videoene har jeg først plukket ut de bildene som var best. For 40-sekundersfilmen ble det 37 bilder og for tominuttersvarianten 32 bilder. Bildene ble tatt fra nesten nøyaktig samme sted hver gang.

Jeg hadde funnet et sted ute på balkongen vår der jeg kunne plassere kameraet hver gang jeg var ute og tok et bilde.

Men siden det bare var nesten samme sted måtte jeg justere bildene litt i etterkant. Jeg brukte photoshop sin mulighet for automatisk justering av bilder til det.

Dette gjøres ved at du importerer alle bildene ved hjelp av et script. Velg “File->Scripts->Load files into stack“

Så sørger du for at du har huket av for “Attempt to automatically align…“

Da vil Photoshop åpne alle bildene til flere lag i en komposisjon. Dette kan ta ganske lang tid. Når den er ferdig er bildene justert og har derfor ikke helt samme størrelse. For å få dem til å bli fine i en video må du derfor beskjære dem. Velg «crop» og ta et utsnitt i midten som kutter ut alle ujevnheter i kantene.

Så er det bare å lagre bildene til enkeltfiler ved hjelp av “File->Scripts->Export Layers to files“.

Disse bildene har jeg så lagt inn i Final Cut Express og satt dem sammen ved hjelp av overtoninger for å få en jevn overgang mellom dem.

Det er spennende å se hva andre der ute kan få til ved hjelp av bildene jeg har tatt. Derfor har jeg publisert alle sammen med en Creative Commons-lisens slik at dere kan laste dem ned og bruke dem i ikkekommersielle prosjekter.

Du kan titte gjennom vidvinkelbildene i et eget galleri på Flickr og laste dem ned som en samlet fil. Det samme gjelder de litt tettere bildene og deres tilsvarende fil som kan lastes ned.

Har du en spennende idé til hvordan disse bildene kan brukes og trenger dem i høyere oppløsning eller et annet format så er det bare å ta kontakt med NRKbeta. Vi har bildene i sin opprinnelige 10 megapixel oppløsning som rene råfiler.

37 kommentarer

 1. Jeg la merke til denne før i dag, da (som nå) ligger den som _øverste_ Featured Videos på youtube.com. Steinbra jobba!

  Liker forresten at det er litt bevegelse imellom bildene. Gir skogen litt liv, nesten videoaktig, noe som hever troverdigheta. Dette fenomenet er jo noe VFX-artiser jobber noe voldsomt med, å lage unøyaktige nok modeller og animasjoner, for å hindre at klippene skiller seg for langt unna virkeligheta.

  Gleder meg til å se hva du har på lager neste år.

  Svar på denne kommentaren

 2. Synes denne videoen popper opp overalt for tiden. Her, Youtube-forsiden, Twitter og to-tre blogger jeg følger.
  Et veldig godt stykke arbeid, så det er forståelig at det får såpass til oppmerksomhet 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Ja den raser rundt på internettet for tiden. Digg, Gizmodo, featured på YouTube, 200 000 visninger på Vimeo så langt, laughingsquid og utallige blogger… Det har vært et rent fritidsprosjekt fra min side, men jeg syntes det passet med en liten historie på norsk her i tillegg til den engelske artikkelen på min egen blogg.

  Jeg vet at mange av NRKbetas lesere er over middels interessert i både foto og video.

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Tok vel ca 70 bilder totalt. Og brukte 37 og 32 i de to videoene. Det er forbausende lange perioder om vinteren og om sommeren der det ikke skjer spesielt mye i naturen…

  Og våren og høsten går egentlig usedvanlig fort.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei Eirik, gratulerer med førstesiden på NRK.no 🙂 Flott video du har laget, og utrolig bra gjort å gjøre alt materiale tilgjengelig slik at andre kan lage nye ting ut av det du gjorde. Håper det blir mange gode mashups av dette! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Har lekt med mange forskjellige hastigheter osv. Personlig liker jeg faktisk den lengste filmen best. Men jeg tror 40-sekundersvarianten har en helt grei «internettlengde».

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Ja. Som ventet tar folk seg friheter og legger videoen akkurat der det passer dem. Har sendt en melding til han som la den opp og bedt ham legge inn en link til eirikso.com.

  Men det at folk laster ned videoen og benytter den rundt på nettet er noe jeg må regne med når jeg publiserer på den måten jeg har gjort. 🙂

  Uansett, takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Jeg får ikke fulgt med på alle stedene denne videoen havner…

  Svar på denne kommentaren

 8. Skinnende byer

  […] et lite apropos både til både “Luftkrig på bittorrent” og “Hele 2008 – på 40 sekunder”: her er 3 timer på 54 sekunder, nydelig fotografert av James Leng. Masse stillbilder tatt fra […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Hele 2009 på 120 sekunder

  […] hele 2008 tok jeg stillbilder fra balkongen vår for å lage en video som viste hele året på få sekunder. I fjor kjøpte jeg nytt speilreflekskamera som også kan ta opp video. Så da bestemte jeg meg for […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Hele 2010 på to minutter

  […] som et hobbyprosjekt dokumentert forandringene gjennom året utenfor vinduet der vi bor. Både i 2008 og 2009 tok jeg bilder og satte sammen videoer. Men ingen av disse videoene var det du kan kalle en […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg har begynt med et lignende prosjekt som det du har drevet med i flere år nå, å ta et bilde fra samme posisjon hver dag i ett år.

  Jeg ser at du bruker Photoshop til å justere bildene så de blir nøyaktig like (fordi det er helt umulig å treffe helt nøyaktig hver gang). Men er det da Photoschop CS du bruker, eller Photoshop Elements? Jeg har Elements 7, men kunne ikke finne den Scripts-funksjonen. Vet du om den finns bare på CS, eller om det er mulig å gjøre dette også på Elements?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Øyvind)

   Jeg kjenner ikke Elements så godt, men så vidt jeg vet trenger du CS for å få funksjonen som automatisk justerer lag mot hverandre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.