nrk.no

Teiteste funksjon i det sosiale nettets historie?

Kategori: Det sosiale nettet


I en interessant post fra TechCrunch om vennskap på nettet, kommer jeg over en lenke som får meg til å heve øyenbrynene over normalen. Artikkelforfatter Michael Arrington minner oss om at han for noen måneder siden foreslo «fake follow» på Twitter og Friendfeed, og viser til at Friendfeed nå har en funksjon for akkurat det (sic).

En sjekk innom min Friendfeed (en faksimilejafs over her) viser at det ikke finnes innbakt en slik funksjon nå (ikke som jeg kan se iallefall), så enten er den enda i beta-test, eller så har de droppet idéen. Krysser fingrene for sistnevnte.

Hvorfor lage et problem ut av at en ikke har lyst å følge noen tilbake? Skulle ikke det være helt greit at noen vil følge meg og at jeg ikke nødvendigvis vil følge vedkommende?

Hvis «followers_me» bare er på lat, hva er da vitsen?

17 kommentarer

 1. ~SerendipityCat~

  Jeg ser ikke poenget med å bruke noen fake follow-funksjon i alle fall. Hvis noen blir snurte over at jeg ikke følger dem, så er det ikke mitt problem. Om det er noen jeg _burde_ ha fulgt tar jeg selvfølgelig mer enn gjerne i mot tips om dét!

  Ellers tror jeg de fleste er oppegående nok til at dette ikke blir et pinlig problem.

  Men artikkelen til TechCrunch var for all del interessant!

  Svar på denne kommentaren

 2. Nina Nordbø (NRK)

  Hei Harald. Ikke meningen å være ekskluderende altså =) Et av premissene for moro på Twitter er å følge andre brukere der og ha folk som følger deg. Da detter det inn meldinger fra de du følger på hjem-siden din og du får alskens kjappe innspill å lese/klikke på. Hvis du vil følge noen, klikker du «follow» på deres profilside. De kan selv velge om de vil gjøre det samme på din side. Noen synes altså det er problematisk at de ikke alltid har lyst å følge noen «tilbake».

  Bruker du Facebook? Litt samme greia der, at du ikke nødvendigvis vil akseptere alle venne-forespørslene du får.

  Hvis du vil teste Twitter, finner du meg her: http://twitter.com/ninanord

  Svar på denne kommentaren

 3. Nina Nordbø (NRK)

  @turn self off Skjønner at det er kick for noen å ha flest mulig followers. Skjønner at det også er noen som synes det ser bra ut å ha flere followers_me enn following_me. Jeg synes Twitter funker best når jeg har bra dialog med fine folk og liker feeden min =)

  Men jo mer aktiv man er på sosiale nettsteder, jo flere followers får man jo, ser jeg. Har du blogg?

  Svar på denne kommentaren

 4. Audun Kjelstrup

  Poenget med «Fake Followers» for Friendfeed sin del, er ikke å late som om du følger noen på FriendFeed, men heller legge til en venn fra andre tjenester.

  Flickr, har eksempelvis en mengde med gode fotografer, men det er ikke sikkert at alle disse bruker Friendfeed til å aggregere onlineaktiviteten sin.

  Hvis jeg har lyst til å følge de bildene som en gitt fotograf legger ut på flickr eller blog-innlegg fra en god blogger, kan jeg lage en imaginary friend som henter inn innhold fra disse kontoene og gav meg oppdateringer hver gang det kom noe nytt. Ikke helt ulikt de som lager falsk konto for kongen, Pia Tjelta o.l. på facebook, men med ekte innhold istedet.

  Jeg bruker det ikke selv, men jeg kan absolutt se nytteverdien i det…

  Svar på denne kommentaren

 5. slik jeg forstår techcrunch artikkelen så var det mer snakk om å late som en følger, selv om en ikke gjør det.

  altså at person X legger deg til, men du orker ikke tanken på å få hundre og ørten oppdateringer om denne personens liv, men vet han/hun blir forbannet om du ikke tilsvarende følger han/hun.

  tanken da er å trykke «fake follow» og vips så ser det ut for personen at du følger, uten at du ser noe til aktiviteten fra den personen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Audun Kjelstrup

  En lesning til av techcrunch-artikkelen, og jeg innrømmer glatt at jeg bommet litt på det egentlige topicet her.

  Fake follow i den forstand at man later som man følger noen er uansett funksjon friendfeed aldri tok med fra beta, og det er egentlig helt greit.

  Michael Arrington trakk fram artiklene hans fra august, da WSJ nylig hadde en artikkel om sosiale relasjoner på nett, og hvordan begrepet «friend» brukes i mye mer utstrakt grad i de virtuelle sosiale nettverkene enn de virkelige. Jfr. Facebook har det til og med blitt et verb; xxx friended yyy.

  Det som får meg til å undre i denne sammenhengen er hvordan mennesker du til vanlig ikke snakker med, kan bli fornærmet over at man «unfriender» de på internett.

  Svar på denne kommentaren

 7. «[…] og viser til at Friendfeed nå har en funksjon for akkurat det (sic).»

  Ikke for å være frekk, men jeg tror du har misforstått betydningen av «sic», du gjengir jo ikke noe direkte sitat eller noe. Noen tror kanskje at «sic» er ment for å uttrykke et oppgitt sukk fra den som skriver, men det er ikke helt normal bruk i så fall.

  Les mer på Wikipedia om du er interessert i hva «sic» betyr og hvordan det bør brukes 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.