nrk.no

Norges 100 «beste» blogger – og er vi en blogg?

Kategorier: Det sosiale nettet,Forskning,NRK & NRKbeta


Digi omtaler Twinglys rangering av NRKbeta som den bloggen flest lenker til i Norge på denne måten:

Norges beste blogg er ifølge BlogRank våre venner i NRKbeta. Dette er bloggen med intern stridighet om de faktisk er en blogg eller ikke. For øvrig omtaler nettstedet seg selv som NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.

Den «interne stridigheten» de nevner skyldes antageligvis en liten diskusjon vi av og til har om ordet «blogg». Faktum er vel at dette ordet har en merkelig status i Norge sammenlignet med endel andre land. Her forbindes ofte ordet blogg med en som poster…

«Jeg spiser pizza.»
«Jeg er mett.»
«Jeg finner ikke ut hvilken DVD jeg skal leie.»
«Her er et bilde av katten min.»

Mye av denne holdningen merker jeg både internt i NRK og eksternt når jeg er rundt og snakker om viktigheten av å ta blogger på alvor. Nesten det første som skjer er at noen spør hvorfor vi skal bry oss om hva noen skriver om middagen eller katten sin? Og hvis man har det som utgangspunkt så blir det jo lite og snakke om…

Jeg tror de som kommer med slikt har et for snevert syn på hva som publiseres og skrives der ute. Ser du på topp 10-listen fra Twinglys Top 100 for Norge, så er det masse spennende innhold. Kloke og reflekterende mennesker som har meninger om verden rundt seg. Og tøys. Og provokasjon. Og funderinger over hvorfor man er som man er.

Hjem til folk

NRK har i alle tider dratt hjem til folk, sittet på tunet og snakket med dem om livet der de bor. Vi har rullet ut store tv-busser eller små folkevogner med en Nagra båndspiller i baksetet. Vi har sendt live fra holmer, bruer, torg og fjell. Nå er vi en nasjon på nettet. Og da må vi i NRK være hjemme hos folk på nettet. Vi må inn i kommentarfeltet på Påls blogg og takke for lenken på Espens blogg.

Og når Kari skriver en spennende reiserapport om hvordan hun opplevde livet i Gaza på en studietur til Midt-Østen, og lenker til en NRK-artikkel om opprør i Gaza – så synes jeg faktisk det er vår plikt som almennkringkaster og løfte fram Karis ord. Fordi det er en annen stemme enn vår Midt-Østenekspert. Det er vår jobb! Vi er folkets kanal!

Så var det det med blogg eller ikke. Er NRKbeta en blogg?

NRKbeta er en blogg, et nettsted og en sandkasse. Bilde av Kate Mereand – bildet har en Creative Commons-lisens.

NRKbeta er en blogg…

NRKbeta er en blogg fordi vi publiserer på den formen som blogger oftest gjør: Den siste saken er øverst og så ligger alt kronologisk nedover. Vi er forholdsvis muntlige i formen. Og vi har stort fokus på kommentarene som dere skriver og bidrar med.

Så ville vi vært en blogg om vi hadde en seksjon øverst der vi presenterte det vi mente er de viktigste sakene de siste dagene – ukronologisk?

…og et nettsted

NRKbeta er NRKs nettsted for teknologi. Vi kaller oss «NRKs sandkasse for teknologi og nye medier» fordi vi skal teste og leke oss med dette fantastiske mediet som kalles internett (med liten i – hahahahaha!) Vi skal finne ut hvordan det funker, skru ting av og på, tryne og komme opp igjen, slenge på nye funksjoner og tyne teknologien for å se hvordan den kan brukes i et stort mediehus som NRK. Alt ute i det åpne, med tusenvis av deltagere som kan mene hva dere vil om det vi driver med hele tiden.

Og her er alle blogger og nettsteder som omtaler NRKbeta i forbindelse med Twinglys liste (oppdateres):

digi.no: Her er Norges 100 «beste» blogger
Martin Bekkelund: Norges 28. beste blogg
Svensson: Nya tjänster från Twingly
Maria Amanda: En liste du skulle ønske at du var nummer 2 på
Hjorthen: NRKbeta gratulerer
Colt: De 100 mest populære norske bloggene, i følge Twingly
dSeneste: De 100 største danske blogs

Oppdatering: Norske forskere blogger ikke

Digi.no skriver i dag 17. desember 2008 at norske forskere ikke blogger:

– Mitt inntrykk er at norske forskere er litt beskjedne. Jeg kjenner til et tyvetalls norske forskerblogger, mens det finnes et par tusen som blogger om strikking, sier førsteamanuensis Jill Walker Rettberg ved Universitetet i Bergen til Aftenposten.

Jeg tror norske forskere har samme instilling til blogging som det jeg beskriver over: At dette er noe litt useriøst som bare unge driver med. Hadde vært interessant og gjøre en bedre undersøkelse på hvorfor de ikke blogger.

23 kommentarer

 1. Martin Bekkelund

  Gratulerer! Det er vel fortjent! 🙂

  Jeg kan kun til en viss grad forstå at det er interessant å diskutere hvorvidt NRKbeta er en blogg eller ei. Greit at man skiller mellom «radio» og «fjernsyn», men internett er et medium med mindre nyanser hvor omtrent hver eneste tjeneste faller i sin egen kategori. Det blir som å diskutere musikksjanger.

  Poenget er at NRKbeta er et medium for å skape dialog og komme i kontakt med brukerne, og her lykkes dere svært godt!

  Svar på denne kommentaren

 2. Eiriks forfatterblogg :: De beste forfatterne er oss

  […] som gir meg et incentiv til å skrive mer. Så får det heller være at det fins folk som mener det er noe negativt med å blogge om katter: Folket har […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Eirik: Hehe, beklager! Men jeg har en snikende følelse at om du BARE la ut bilder av katter, så hadde du ikke vært nr. 8… 😉

  @June: I såfall: Velkommen hit til NRKbeta! Tallene kommer fra Twingly som er en svensk tjeneste som registrerer hvilke blogger forskjellige blogger rundt om lenker til. Vi skriver om nye medier og teknologi – og er også inne på områder som du kanskje er interessert i.

  I posten fra 12. desember på bloggen din viser du f. eks. videoen fra Dove, som vi skrev om i oktober i 2007:

  nrkbeta.no/snakk-med-datteren-din-for-skjonnhetsindustrien-gjor-det/

  Under kategorien «markedsføring» her på NRkbeta har vi forsøkt å si noe om hvordan vi tror markedsføring har endret seg de siste årene, og hvordan de som selger produkter bruker nye medier som YouTube og Twitter til å oppnå kontakt med brukerne.

  Svar på denne kommentaren

 4. NRKBeta, ikke akkurat best i Norge. Eller? | Bloggdesigns.no

  […] er nødt ta slike kåringer med en solid dose salt. Ikke for det; Jeg tror nok NRKBeta sikkert er blant de beste bloggene i Norge, men det skulle da nesten bare mangle når man tenker […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Nettsidene til Rødt Oslo — et politisk parti (ikke det du ser jevnlig på NRK TV …) — er strengt tatt en blogg etter denne definisjonen:

  «(…) vi publiserer på den formen som blogger oftest gjør: Den siste saken er øverst og så ligger alt kronologisk nedover.»

  Rødt Oslos sider er attpåtil gjort med WordPress, et bloggverktøy. Vi har forsåvidt «fokus på kommentarene» i den grad vi får noen (rundt valgkamptid). Men vi tenker egentlig ikke på det som en blogg. WP er rett og slett et hendig publiseringsverktøy, og webmaster (that would be me) synes det er en fin ting å gi folk mulighet til å kommentere. (Sidene er kanskje ikke så muntlige i formen som jeg skulle ønske, men det har også med tid å gjøre.)

  Er rodtoslo.no en blogg? Nei, jeg synes egentlig ikke det. Det siste momentet, det «muntlige» (eller «personlige»), er det som gjør forskjellen for meg. Og jeg meiner NRKbeta har det.

  Svar på denne kommentaren

 6. Gratulerer!
  Jeg synes det er bra at slike tjenester finnes. Nye lesere og nye bloggere ville utvilsomt hatt det vanskelig for å finne noe som helst i jungelen uten tjenester som Twingly.

  Jeg skulle likevel gjerne visst mer om hvordan denne rangeringen deres EGENTLIG foregår.

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  Har forøvrig oppdatert saken med et siste avsnitt – om at norske forskere ikke blogger. Lurer på de er fordomsfulle eller bare ikke har tenkt over hvilke muligheter som finnes. Noen som har data på grunnene til at de lar være?

  Svar på denne kommentaren

 8. Det var vel Aftenposten som meldte om forskerne som ikke blogger, og ikke digi, selv om de har ‘stjålet’ saken.

  aftenposten.no/kul_und/article2827703.ece

  Uansett, grunnen til at de ikke blogger finner man jo kanskje i uttalelsene til Ystenes:

  –Med blogg får man en leserkrets, men den er begrenset. Skal man nå ut til nye lesere, bør man bruke de «normale» media. Blogger kan ikke erstatte det, sier Ystenes, som likevel skulle ha sett flere forskerblogger.
  –Selvfølgelig skulle flere forskere drevet blogger, men man kan ikke forvente det av dem. Forskere bruker allerede mye tid på formidling, sier kjemikeren, som heller ikke har særlig tro på bloggens potensial som kritisk forum.
  –Jeg tror ikke de som blogger får så mye tilbakemelding. På en blogg la jeg merke til at nøyaktig samme antall folk ga tilbakemelding på innleggene. Blogger har egne miljøer som følger med, men når ikke ut over disse miljøene, sier Ystenes.

  Får bare håpe flere akademikere våkner opp til den fantastiske ressursen blogging er. Det kommer vel etterhvert.

  Svar på denne kommentaren

 9. Vestlandsforsking er eit hederleg unnatak, vi har hatt blogg sidan mai 2007! Men erfaringa er at det er tungt å få med kollegaer, så slik sett blir påstanden bekrefta. Det er synd, for eg meiner blogging så absolutt må vera ein god formidlingskanal for forskarar.

  Tenk å få gratis innspel til idear og arbeid i eit forskingsprosjekt, og kunna diskutera ulike problemstillingar! Men Ystenes har litt rett i at det kan vera dårleg med tilbakemeldingar. Det kan vera fleire grunnar til det – ein av dei kan jo vera at det som blir presentert er kjedeleg.. Nei, best å få forska i fred og ro med døra godt lukka!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.