nrk.no

Når du merker det – DA er det nyheter

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur


Seth Godin reflekterer over det at flere og flere musikere mister evnen til å høre perfekte toner – altså evnen til å høre når en note er helt ren. Seth spør: Hva er det som fører til dette?

Og svarer selv: Absolutt ingenting.

Out of every 10,000 musicians, it’s not hard to imagine that throughout history, a few (2, 5, 10?) have had their pitch fade away. But in the old days, we never heard about it. Word didn’t spread. Perhaps you told your husband or the ensemble, but that was the end of it.

Om Mats Musiker sitter i studioet sitt og tenker «fan, jeg hører ikke lengre hva som er bra toner» – og så tweeter om det, så ser du det kanskje. Du og 14 musikere som følger Mads Musiker på Twitter. Og noen uker senere skriver en stor nettavis at en rekke norske musikere har mistet evnen sin, og intervjuer en hørselsekspert som skylder på stress og iPod.

This is a subtle but huge change in the way we think about the world.

Ut fra dette utleder Seth Godin to ting:

1) Det at du hører om noe for første gang, betyr ikke at det ikke har skjedd før. Det har bare ikke blitt spredd så raskt og effektivt som nå før.

2) Alt mulig kommer til å bli rapportert i det vide og brede.

En lemur er født. Er det første gangen? Neppe. Bilde fra Chris Gin

Eksempel på nr 1) er når du kjøper et digital termometer og alle plutselig har feber.

Eksempler på nr 2) finner du kjempelett. Ta vg.no og dagbladet.no akkurat nå (og det skrevtok jeg sjansen på å skrive uten å sjekke engang først):

På VG får du høre at noen spiser marsvin istedetfor juleribbe og at 4 smågutter i England skadet seg fordi noen ikke lot lokket stå oppe på do. Mens dagbladet forteller at lemur er født. Neppe første gangen?

Dette stiller krav til journalister og lesere. Hold tunga rett i munnen. At noe har skjedd med fire personer betyr ikke at det er en epidemi.

6 kommentarer

 1. Enig at vi blir møtt med en ny måte å tenke på når det gjelder inntrykk fra andre. Men i dagblad-eksemplet du sier så omhandlet artikkelen «Årets beste dyrebilder fra Reuters».

  De kunne for all del ha valgt en bedre egnet overskrift, som for eksempel «Årets beste dyrebilder fra Reuters». Godt de sa det var en baby-lemur som ble født. Hadde de kuttet «baby», hadde jeg øyeblikkelig blitt usikker!

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  @Andre: Urk. Dårlig arbeide fra undertegnede der altså. Jeg strittet i mot å klikke på den, syntes jeg har sett nok «dyr ble født» poster – på VG og Dagbladet. Skal jeg se søte dyr så går jeg heller til kilden:

  zooborns.com/

  Søt-overdose! Hver dag!

  Og så er jeg litt usikker på om howie er ironisk eller ikke…? 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Hah, jeg har prøvd å forklare dette i utallige diskusjoner, om alt fra overfallsvoldtekter til «de gode gamle dager». Det er som regel fåfengt. Det står jo i avisa, så da må det jo være nyheter?

  Svar på denne kommentaren

 4. Som en digresjon: Hørselseksperter (de som faktisk vet hva de snakker om) skylder nok ikke på iPod. Det er ingen vitenskapelige bevis for at det å høre på musikk med ørepropp-headphones er skadelig. Det eneste man har data på er industristøy, og det er en vesentlig forskjell på industristøy og musikk: Industristøy er som oftest vedvarende på samme frekvens over lang tid av gangen, mens musikk er nettopp musikk: varierte toner i doser av ca 5 minutter 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.