nrk.no

Hva kan P3 gjøre med nedlasting?

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


NRK i iTunes

Med den nye muligheten til å levere enda mer NRK-innhold på podkast, er P3nett i pønskeboksen om hvordan vi kan bruke nedlasting på nye måter. Har du idéer, vil vi gjerne høre om dem!

Tek-hoder i redaksjonen har for eksempel tenkt: Hva med en podcast-player, sånn at du slipper å laste ned sendinga for å høre på repriser? Velg program og dag og – boom. Spill av, last ned eller embed. Har vi en flash-player, bør vi klare å gjøre klippene delbare også. Er det noe?

Radioresepsjonen

Eller: Lag din egen RSS med programmer/temaer du er interessert i, så kan du automatisk laste ned når det du synes er koolt. Dette hadde vært fett å ha i for eksempel boxee (der du kan legge til egne RSS-feeder og laste ned video direkte på appleTVen eller macen).

Hva tenker du?

36 kommentarer

 1. Sigve Indregard

  Remixing! Det kule med radioprogrammer er å kunne hente ut en sekvens eller et sitat fra et intervju. Hele programmer er det nesten ingen vits i å kunne embedde og dele. Lag en flash-sak som gir deg muligheten til å lage små utsnitt av radioprogrammer, og innholdet vil bli brukt massivt der ute. Det er for mye plunder, slik det er i dag, å hente innholdet ut av podkasten og inn i et audioredigeringsprogram.

  Svar på denne kommentaren

 2. Enig med Sigve Indregard. La det være mulig å embedde utsnitt av ett radioprogram. F.eks. kan man embedde ett helt program, men kun fra 2:55 til 4:12 kan være default «valg» på nettstedet – men brukeren har såklart mulighet til å høre mer før/etter om han ønsker.

  Svar på denne kommentaren

 3. I «fremtidens radio»-posten blir det sagt en del om muligheten for å personlig-gjøre musikken i radioprogrammer og å også kunne gjøre det samme med radioinnhold.

  Hvis podcaster blir lagt ut i et klippbart format kan dere lansere en remiks-konkurranse, f.eks for Radioresepsjonen. Hvor man selv klipper lydfilene (finn et passende free-ware-program og lær folket hvordan de gjør det.) og lager en spilleliste med musikk. Så kan disse remiksene legges ut som spesialutgaver…

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Det må du utdype Tor Erling, for det skjønte jeg ikke? Alt vi legger ut av podkaster er i H.264 som spiller overalt MPEG4 layer 2 med aac-lc lyd. Og nett-tven vår er i Windows Media Video for tiden (skal over på H.264 den også etterhvert).

  Svar på denne kommentaren

 5. Paul Jørgensen, podkastansvarlig NRK

  Liten korreksjon: Videopodkastene er mpg4 layer 2 med aac-lc lyd. Lydpodkast er i mp3-format selvsagt.

  Og ja, dessverre er det just nu en feil på serverkoblingene som gjør at man ikke får lasta ned noenting!

  Men forøvrig er vi åpne for nye forslag 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Egne RSS hadde vært tøft, så man kunne høre favorittprogrammene når det passer på en enkel måte. Tror det skulle passe bra for bruk med Squeezebox som jeg bruker.

  Vet ikke hvordan mulighetene er for å skippe f eks forbi en sang man ikke liker eller til neste innslag, men det hadde vært praktisk.

  Svar på denne kommentaren

 7. Mens jeg hørte på p3-morgen tidligere i dag fikk jeg en lys idé; en tjeneste der man kan integrere sin egen musikk med et radioprogram, en løsning der man kan velge ønsket radioprogram, for så å importere sine egne spillelister som da automatisk blir mikset inn i programmet. Kort fortalt en løsning for å bytte ut musikken som orginalt var i programmet med sin egen. Eventuelt kan man f.feks. velge en sjanger/ et band/ ol. man vil høre mer på, og la løsningen sette opp en spilleliste fra et biblotek, som den så integrerer på samme måte som tidligere forklart. På denne måten kan man også oppdage ny musikk osv slik som man gjør i vanlig radio, bare at man kan avgrense musikken litt slik at man får høre saker som er aktuelt for den enkelte. Skjønner selvfølgelig at dette kan bli vanskelig å gjennomføre i praksis, og jeg har overhode ingen peiling på om dette er mulig/ vil bli mulig, men jeg slenger det nå ut likevel!

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Vågeskar

  Jeg synes en egen nettspiller ville vært kult, og av og til har jeg lyst til å kunne plukke ut godbiter og vise til venner, så om dere hadde gjort det mulig å velge ut et visst avsnitt (pek og klikk eller lignende) og sende dette som en URL eller lydfil hadde det vært kjempekult. Jeg har sendt inn forslag til dere om at dere skal begynne å bruke last.fm av denne grunnen, og om dere lager deres egen spiller er dette en flott erstatning.

  Jeg har også litt generell kritikk til podkasttilbudet som jeg håper at dere leser og gjør noe med.

  Det hadde vært greit om dere hadde lagt ut separate feeder for podkaster med og uten musikk. Jeg har blitt lei av å måtte stoppe nedlastingen av Radioresepsjonen og Ken eller Torkil med musikk, og jeg tror det er få som er interessert i å høre begge versjonene av sendingen. Da jeg hørte at NRK hadde fått tillatelse til å bruke mer musikk i programmene sine var det akkurat dette scenarioet jeg fryktet mest; jeg liker, som nærmest alle andre på min alder, lite av musikken de spiller på P3 (og jeg befinner meg midt i målgruppen) og abonnerer utelukkende på prateprogrammer.

  En annen ting jeg synes dere kan gjøre er å få de som lager titler på podkastene til å bruke notasjonen ÅÅÅÅ-MM-DD, slik at podcastene spilles av i riktig rekkefølge på alle avspillere. Jeg har en iPod 80 GB av siste generasjon og får mye kludder fordi datonotasjonen ikke er sorterbar; den spiller av fra 1 og oppover uten å ta hensyn til når de ble lagt ut. Nå som jeg skal høre gjennom RR fra start til slutt må jeg manuelt forandre datoen på alle sendingene hvis jeg vil høre det kronologisk. Noen programmer er flinke til dette («Verdt å vite» er eksemplariske), men dette burde ikke være noe problem for enhver oppegående programleder med respekt for lytterne sine.

  Svar på denne kommentaren

 9. @Eirik Jeg liker veldig godt innspillet ditt om å kunne sende godbiter til venner!

  @Socraton: Hvordan finner du P3stoffet vanligvis, siden du ser ut til å like noe av innholdet, men ikke besøker nrkp3.no?

  Svar på denne kommentaren

 10. Paul Arvid Jørgensen – NRK Podkastansvarlig

  Musikk i podkastene eller ikke musikk skaper en herlig debatt. I dag har jeg blitt tryglet om å bevare musikk i flere «kontroversielle» podkaster 🙂
  Vi lar alle filene med og uten musikk følge i én strøm og tror brukerne klarer å laste ned det de vil ha. Men hovedsaklig vil podkastene fra NRK framover inneholde musikken fra radioprogrammet. De mest populære podkastene vil vi imidlertid forsøke å gi med begge versjoner inkludert.

  Datoformatet er jo et tilbakevennende tema. Foreløbig beholder vi norsk datosetting. Men ingenting er skrevet i stein…

  Svar på denne kommentaren

 11. Paul:
  Så klart klarer vi å laste ned det vi vil ha, problemet er jo at 99,9% av oss bruker program som laster ned automatisk. Hele poenget med å bruke podcast er jo at du slepper å tenke på å laste ned og overføre til mp3-spiller. Itunes kan enten settes til å laste ned siste podcast(= du laster bare ned den som er tilfeldigvis lagt ut enten det er med eller uten musikk) eller alle podcaster. Skal jeg bare laste ned en versjon må jeg nesten kjøre feeden gjennom Yahoo Pipes for å filtrere vekk podcaster jeg ikke vil ha. Jeg er da avhengig av ganske konsekvent navngiving av filer. Dette er det ikke så mange av oss som gidder/har kunnskap til å gjør.

  Det samme gjelder at dere blander video og musikk podcaster(Lydverket).

  Datoformat er greit det så lenge det blir gjennomført likt hele tiden. Slik det er nå er det ganske tilfeldig hvilke navn filene får.

  ninanord:
  Socraton bruker kanskje rss-feed for å holde seg oppdatert siden han spør etter det…

  Svar på denne kommentaren

 12. For min del ble jeg lei meg når NRK annonserte at de nå kan begynne å proppe musikk i podcastene sine. Den herlige frie tiden hvor man kunne laste ned podcast av f.eks. Radioresepsjonen eller Osenbanden for Å SLIPPE Å HØRE PÅ DE RESIRKULERTE INDIEROCKELÅTENE SOM GJENNOMSYRER P3 TIL ALLE DØGNETS TIDER ser dermed ut til å være over, og de av oss som IKKE føler for å høre «The Killers» sin siste hit femten ganger om dagen er nå dødsdømte.

  *sukk*

  Så ja – mitt forslag: la folk få fortsette å laste ned podcasts UTEN musikk, spesielt P3 sine podcasts. NRK sparer penger, lytterne slipper å kaste seg fra en bru.

  Takk.

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei jeg tror dere tenker i litt for liten skala..

  Min tanke er å få en xml fil med redaksjonelt innehold og med info om musikken man spiller i mellom. Om man har akkurat den låta på pcen/iphone/ipod/mobilen så spilles den av etter redaksjonens instruksjoner har man den ikke så kan mediespilleren finne en annen låt.. Trekker man det litt lengre så kan jeg kanskje høre på opptak av nrk sendinger hvor man kan bytte ut r&b på p3 med ordentlig musikk. Alt er mulig om dere er kreative med en ny standard.

  Såklart finnes ikke teknologien for dette enda, (tror jeg) men det er kanskje på tide å tenke helt nytt og i litt større baner.. Snakk med SR, DR og kanskje selveste BBC om de vil være med og lage en xlm standard som elektronikk produsenter kan ta i bruk.

  Svar på denne kommentaren

 14. torerling.blogspot.com/ (NRK)

  Øyvind, det jeg egentlig mest tenkte på var delsetningen «(der du kan legge til egne RSS-feeder og laste ned video direkte på appleTVen eller macen).»
  Som boxee er en løsning som støtter ikke bare apple, men også windows og til og med linux, synes derfor det er synd at mac og apple tv blir fremhevet når to andre større os (windows/linux) ikke blir nevnt i det hele tatt.

  Har ingen problemer med å spille av nett-tv i med m-player pluginen sånn det er nå, og jeg håper det fortsetter å være sånn.

  Svar på denne kommentaren

 15. Andreas Nordal

  Jeg kunne ikke vært mer uenig med Sigve Indregard. Jeg setter stor pris på å kunne laste ned lydfila, høre den når og hvor som helst og eventuelt mikse den i Audacity.

  Hvem sier man ikke kan høre på mens man laster ned? Hvis man bare lagrer til disk, så kan alle verdens programmer spille av selv uferdige filer.

  Glem Flash. Den teknologien er forbeholdt pelagiske sjeler uten sans for idealisme. Jeg tuller ikke. RSS derimot… Tilgang gjennom Miro hadde vært kjempegreier.

  Dessuten er flash en ineffektiv distribusjonsform:
  Jeg gjorde tilfeldigvis noen undersøkelser av http://nrkbeta.no ved 13.09-tiden i dag: Å lagre siden med alt innhold ved hjelp av firefox brukte 6 958 135 byte. Etter å ha redigert bort alt av flash og slettet alle .swf-filer, tok det 6 081 483 byte. Det vil si at nesten en MB (12,6%) av nrkbeta.no var flash. Da er ikke lyd- og videofiler som spilles av gjennom flash medregnet. Sammenlikn det med noen få linjer HTML, og alle skjønner at Flash er en ineffektiv distribusjonsform.

  Svar på denne kommentaren

 16. Støtte for NRKs innhold i boxee hadde vært helt fantastisk. Ikke bare P3, men tenk å kunne navigere og se alt radio og TV-innholdet fra NRK gjennom boxee; det hadde gjort meg fantastisk glad. Men sannsynligvis er det en del lovlige sperrer for slikt? (Ikke at jeg skjønner hvorfor det burde være så stor forskjell mellom å se dem gjennom et åpent program og en hvilkensomhelst nettleser.)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.