nrk.no

QPSA legges ned

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester


QPSA vs Twitter

Vi i NRKbeta var klare da vi omtalte det norske nettstedet QPSA i juni: Dette er en ren kopi av Twitter.

Det er bare så trist at det som skal revolusjonere sosiale nettverk i Norge er en blåkopi av Twitter. Så til de grader nøyaktig kopi at det er noe av det frekkeste jeg har sett.

NRKbetas lesere avslørte at både logo, navn, kode funksjonalitet og stylesheet var kopier av andres produkter. Mens VG omtalte QPSA som «utfordrer til Twitter og Facebook» (!).

Ironisk nok er det på Twitter at det meldes at QPSA nå legges ned. Og koden – kopien av Twitter – skal selges (eller kanskje den alt er solgt… 😉

Som vi skrev i juni:

Magnus Andersen og Thomas Skorpen: norsk næringsliv trenger deres kunnskap, pågangsmot og vilje. Men ikke kast dette bort på skamløs kopiering. Bruk energien på å tenke nytt.

Antall nordmenn på Twitter øker jevnt og trutt. Det kommer neppe til å bli noe stort nettsted i norsk sammenheng, men innen områder som teknologi og nye medier er svært mange interessante personer ute på Twitter. Og nå begynner musikk- og kulturfolkene å oppdage Twitter.

22 kommentarer

 1. Re: nordmenn på Twitter:

  Vi publiserte en omfattende sak på Rushblogg i morges om Twitter og potensiell nyttighet for filmfolk, med mål om å motivere medlemmer av filmbransjen til å aktivere seg selv i større grad innenfor nye medier. Saken kan leses her.

  Nyttigheten øker proporsjonalt med deltagelsen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Magnus Andersen

  @Håvard Solheim
  Dette dreide seg om en kopi av koden og ikke rettighetene til koden.

  @Øyvind Solstad
  «NRKbetas lesere avslørte at både logo, navn, kode og stylesheet var kopier av andres produkter» skriver du. Noen spørsmål:
  – Koden vår har du aldri sett. Twitters kode er umulig for oss å laste ned. Spent på dokumentasjonen din her?
  – Navn??? Er ordet Qpsa en kopi av Twitter? Skjønte ikke den.
  – Logoen er kopi? Samme grunn som over.
  – Deler av stylesheetet var kopiert den gangen. Da vi oppdaga at vi hadde gjort en tabbe fikk vi redesignet hele siden.

  Jeg synes det er urettferdig å si at Qpsa er en kopi sånn som den fremstår i dag. Vi har videreutviklet den med mulighet for å poste video og lydklipp rett inn i tjenesten fra mobil og web, f.eks. Designet er unikt. Vi har trådede samtaler. CSS-filen da vi lanserte var en tabbe, og det fikset vi også opp i. Likevel kaller noen oss en kopi fremdeles, nærmest virker det som visse mennesker «liker» å holde fast ved den oppfatningen. Det hever jeg meg over, og konstaterer at deres analyse av oss antagelig sier vel så mye om dem selv.

  Avslutningsvis vil jeg si at jeg synes det har vært lærerikt og interessant å jobbe med dette prosjektet, og ser ikke noe nederlag i å legge ned. Tvert imot synes jeg vi har oppnådd en god del med meget begrensede ressurser. Jeg har kodet siden på kveldstid ved siden av medisinstudiet på et par måneder. Vi fikk masse omtale. Det er jeg stolt av. At tjenesten ikke gikk «mainstream» og derfor ikke ble lønnsom er i og for seg greit nok, det var en kalkulert sjanse å ta.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Magnus: Det er fint at det har vært lærerikt. Og jeg er ikke så kategorisk at jeg ikke ville ansatt noen som kopierer. Det lærer man mye av. Det jeg derimot har litt problemer er holdningen til det.

  Dere hadde fugler – som Twitter. Koden var ikke samme som Twitter men i første versjon var det nesten identisk funksjonalitet. Så der var jeg unøyaktig. Beklager – rettet!

  TVNorge hadde et mobilnettsted som het QPSA og stylesheetet var identisk – 99% likt var det en av våre lesere som mente.

  Når dere plagierer så skamløst så har dere lagt listen selv. Hadde dere hatt alt dere har nå ved starten så kanskje dere hadde kommet bedre fra det. Jeg synes ikke det er urettferdig at dere har fått masse tyn, det var fortjent.

  Så har dere fått med dere masse erfaring som dere kan bruke til å lage originale ting. Lykke til med studiene og kreativiteten!

  Svar på denne kommentaren

 4. Magnus Andersen

  @Øyvind Solstad
  Jeg tror ikke vi har noen enestående holdninger i forhold til kopiering. Vi mente at vi hadde forandret såpass mye på stylesheetet at designet var blitt vesentlig forskjellig slik det fremsto i nettleseren (bakgrunn, logo, farger osv). Men som sagt tok vi kritikken seriøst og utbedret siden så fort vi kunne. Det kommer ikke frem i denne artikkelen.

  At TVNorge hadde et mobilnettsted ante vi ingenting om. At de hadde en side med samme navn er ikke ensbetydende med at vi har _kopiert_ navnet. Det blir i beste fall (?) en spekulasjon fra din side, som jeg igjen understreker er fullstendig feil. Vi fant på navnet utifra «Que pasa» som betyr noe sånt som «hva skjer». Kan legge til at vi ikke har hørt noe fra TVNorge eller noen andre om dette.

  Takk for lykkeønskninger, ønsker det samme til deg!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  @Magnus: Saken er en summering av det som kom fram da vi skrev om det første gangen og i dagene etter. De tingene jeg summerte opp er ting som andre lesere allerede poengtert i den opprinnelige artikkelen. Det er fint at dere klarte å endre produktet fra en ren blåkopi av Twitter til noe som har spennende funksjoner.

  Svar på denne kommentaren

 6. Magnus Andersen

  @Øyvind
  Sitat: «De tingene jeg summerte opp er ting som andre lesere allerede poengtert i den opprinnelige artikkelen.»

  Latterlig holdning til kildekritikk. Kan ikke utbasunere en teori som en eller annen har slengt inn i et kommentarfelt som fakta.

  Svar på denne kommentaren

 7. Øyvind Solstad (NRK)

  @Magnus: Det bør være ganske opplagt for deg at jeg synes dere gjorde noe som var langt over streken for hva som er riktig å gjøre da dere lanserte QPSA. Jeg synes ikke det faktum at dere legger til endel nye funksjoner er grunn nok til at det ikke fortsatt er en Twitter-kopi.

  Jeg står helt inne for det jeg har skrevet: Dere kopierte funksjonaliteten til Twitter, dere hadde et stylesheet som var likt helt ned til små detaljer, dere brukte samme konsept med fugler.

  Hvis det er noe som er latterlig her, så er det noen som kopierer et superkjent prosjekt, sier de skal «introdusere en ny måte å tenke sosiale nettverk på». Det var det ikke. Det var et rent plagiat av markedslederen innenfor nisjen. Jeg syns bare det er dumt at du fortsatt bruker tid på å forsvare detaljer av plagiatet.

  For mitt vedkommende er jeg ikke så veldig interessert i å diskutere dette noe videre. Så det var siste ord fra meg om dette.

  Svar på denne kommentaren

 8. Magnus Andersen

  @Øyvind
  Du slenger ut en del påstander som du overhodet ikke har dekning for: (kopiering av logo, navn, kode). Når du påstår noe sånt bør du ha dekning for det, og henvisning til kommentarer fra noen tilfeldige brukere er ikke godt nok. Det er helt håpløst. Og helt feil.

  Det jeg i utgangspunktet reagerer på er at det ikke blir nevnt at vi forandret hele designet og gjorde masse for å gi siden egne funksjoner etter kritikken som kom. Istedet rotes det rundt i «gammel dritt» og spes på med ubegrunnede beskyldninger.

  Takk for debatten.

  Svar på denne kommentaren

 9. @Ronny-André: Hva har dine erfaringer med Tarantell å gjøre med at en ansatt i Tarantell som privatperson har kjøpt en kopi av qpsa? Jeg ser ikke sammenhengen og jeg ser heller ikke grunnen til å slenge ut ubegrunnede påstander. Og ja, jeg er også ansatt i Tarantell.

  Svar på denne kommentaren

 10. Ronny-André Bendiksen

  @Andreas Heim: Nei den hørte ikke hjemme her, men det var noe jeg følte for å skrive der og da. Dessuten om det var et privatkjøp eller ikke var det ingen hentydninger der, da det stod at koden skulle sendes til jobb-eposten. Uansett, kall meg gjerne idiot, men da kaller jeg deg hårsår.

  Svar på denne kommentaren

 11. Ole Christian Rynning

  Vil bare påpeke at jeg også har sett «det nye» designet før, ihvertfall den grafiske essensen. Blant annet publiserte jeg selv et rimelig likt uttrykk for godt over halvannet år siden – men det er naturligvis slik at slike ideer kan oppstå uavhengig (selv om det er lite som tyder på at det i dette tilfellet).

  Svar på denne kommentaren

 12. Pownce och QPSA försvinner. Ekonomisk kris eller naturligt urval? | Bloggtidningen

  […] kort tid har jag läst om två microbloggtjänster som får silkessnöret. Den ena är QPSA, en norsk sattsningen. Den andra är tjänsten Pownce som nyligen köpts av Six Apart. Six Apart utvecklar en […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Pownce legges ned (bombe)

  […] om brukerne på såkalt microblogging er hard. I forrige uke kunngjorde norske QPSA at de legger ned. Og i går meldte Six Apart at de har kjøpt Pownce – og legger ned tjenesten. Pownce.com will be […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.