nrk.no

Canon 5D Videotest

Kategorier: Foto & Video

En hardtarbeidene Final Cut Pro

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Vi har vært så heldige å få tak i et så godt som ferdigstilt eksemplar av Canon 5D Mark II. Vi har tidligere kikket på fotofunksjonaliteten til dette kameraet og skrevet mye om det generelt, men har nå også fått lov fra Canon Norge å publisere videoklipp. (Kameraet vi har hatt for hånden var fortsatt en Pre-Produksjonsmodell og kan derfor fortsatt være noe forskjellig fra det endelige produktet)

Teknisk

Canon’s nye flaggskip tar video i fantastiske 1920×1080, eller 1080P som det heter på fagspråket. Videokodeken er MPEG-4 H.264 mens lyden tas opp i 16-bit Integer (Little Endian), Stereo, 48 kH.

Kvaliteten på videoen må sies å være svært bra. Det kan likevel ses relativt mye komprimerings-støy i de mørke partiene og mellompartiene, noe som spesielt gjør seg gjeldene når lysforholdene blir dårlige og kameraet må skru opp ISO’en for å få riktig eksponering.

Mye av problemet for profesjonelle videofolk med Canon 5D mk II er at det meste knyttet til video-opptak er automatisk styrt, og ikke mulig å overstyre manuelt. Kameraet bruker i utgangspunktet ISO 100 som standard for video, men øker denne opp til 12800 for behov. Både lukkertid og blenderåpning er automatisk styrt, og kan ikke overstyres. Dette setter dessverre store begrensinger i bruken av video på Canon 5D Mk II.

Det nærmeste man kommer til manuell styring er muligheten til å låse kameraet slik at det ikke blir liggende å «pumpe» med automatikken. Dette hjelper jo til en viss grad, men er ikke tilfredsstillende i profesjonell sammenheng.

Vi har lagt ut råmaterialet fra to bilturer på torrent slik at dere selv kan laste ned å ta en titt på kvaliteten i ro og mak. Både kjøringen i mørket og på dagtid setter store krav til kameraet da alle pixlene er i bevegelse til en hver tid, noe som også vises veldig godt med komprimeringsartifakter i de mørke partiene.

I bruk

Canon EF 50mm - CC bilde av Thomas Hawk

Det er ikke lett for en gammel videofotograf å umiddelbart finne seg til rette med video på et speilrefleks-kamera. Det var det da heller ikke når de første DV-kameraene med LCD-skjermer dukket opp. Mye av problemet her ligger rett og slett i at skjermen bak på kameraet ikke er vribar, og at du derfor må ha kameraet i riktig høyde i forhold til øynene for å se hva du filmer (noe som jo er en fordel).

Jeg tipper at dette nok også kun er en vanesak, og at man etterhvert vil venne seg til å bruke speilreflekskameraet bedre som videokamera. Det gikk jo fint med overgangen fra svære skulderkamera, til de mindre og veldig anderledes DV-kameraene også.

En annen ting som overrasker er hvor uvant det faktisk er å kunne bruke forskjellig optikk, og faktisk måtte forholde seg til et fokusplan på en seriøst måte igjen. DV-generasjonen med fotografer, er jo blitt «godt/vondt vant» med at «alt» er i fokus. Alt fra Fisheye til ekstreme telelinser gir utrolige muligheter man ikke har sett på lenge i konsumer-video-verden.

Etterarbeidet

En hardtarbeidene Final Cut Pro
En hardtarbeidene Final Cut Pro

I følge Canon skal det være en smal sak å redigere i video fra 5D mark II, noe som i teorien stemmer. Klippene fra kameraet kan dras rett inn i Final Cut Pro på Mac, og kan klippes i det.

Problemet er bare at datamengden og MPEG-4 H.264 tilsammen setter syke krav til maskinvare. MPEG-4 H.264 er i utgangspunktet ikke et produksjonsformat, men et avspillingsformat, og det mest hensiktsmessige for etterarbeid ville nok vært å konvertere alle klippene til Apple Intermediate, eller Apple ProRes før man starter med selve klippingen. Siden litt av formålet med denne testen var å finne ut hvordan videoen oppfører seg native i etterarbeidslinja, prøvde vi oss med det «vanlige» utstyret vi bruker for video.

Det ble svært raskt klart at en Macbook Pro med Intel Core 2 Duo 2,6 GHz med 4GB RAM ikke klarer oppgaven. Ei heller den vanlige Firewiredisken klarer å levere de rundt 40 MB/s som er påkrevd. Det blir rett og slett umulig å klippe, eller å jobbe noenlunde normalt i Final Cut med denne hardwaren. Svært dumt da det er svært behagelig og praktisk og kunne redigere på såpass lett utstyr som en Laptop. Om det er kodeken, den absurde størrelsen på videoen eller begge deler som fører til at dette ikke går, skal være usagt, men vi ble iallefall nødt til å justere opp maskinvaren en smule.

Etter å ha fått opp Final Cut Pro på vår 8 kjerners Mac Pro med 8 GB RAM, og tatt ibruk en IOMega RAID-0 disk med FireWire 800, ser det ut til at både prosessorkraft, RAM og diskhastighet hver for seg skal takle trykket. Vi opplever likevel at Final Cut ikke er like responsivt som det «skal være», og det er krystallklart at MPEG-4 H.264 formatet er svært tungt å klippe i. Det lar seg imidlertid gjennomføre uten for mye frustrasjon og sirup.

Overraskelsen kommer imidlertid når vi skal eksportere ut videofilen. Valget «Save as Quicktime Movie» i Final Cut gir deg i utgangspunktet mulighet til å eksportere ut videoen fra tidslinja uten å rekode til nytt format. Dette ser da også ut til å fungere smertefritt, helt til man skal spille av selve videofilen. Det ser for oss ut som om det er kul umulig å få dette feilfritt. Ett eller annet er galt med måten Final Cut setter sammen klipp og tolker vidoen på. Vi har derfor konvertert alt som har vært igjennom redigering til Apple ProRes (422 HQ) for nedlastning via bitTorrent.

At kravet til Hardware er såpass kraftig, og likevel langt ifra optimalt, vil nok legge en demper på mulighetene rundt bruken av Canon 5D Mk II, spesielt til nyhetsproduksjon. Å konvertere klippene til et lettere format er en god, men tidkrevende løsning, selv om det er mulig å klippe direkte i MPEG-4 H.264, så lenge man re-komprimerer den når man eksportere.

Alt i alt er videofunksjonaliteten på Canon 5D Mk II imponerende, selv om vi skulle ønske oss enda mindre kompresjonsstøy, mye mer manuelle muligheter og mulighet for å velge 25/24p og ikke kun 30 som fortsatt var tilfelle på den modellen vi fikk teste fra Canon.

Råmaterialet

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Det er vanskelig å vise og forklare tekniske detaljer i videokvalitet uten å gi dere tilgang på selve råfilene rett fra kamera.

Vi har derfor lagt ut råmaterialet vårt på bitTorrent, slik at du selv kan ta en skikkelig kikk på videoen:

Bilkjøring dag, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,8 GB)
Bilkjøring dag, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,82 GB)
Bilkjøring natt, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,54 GB)
Bilkjøring natt, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,61 GB)

T-Bane (Quicktime MOV, Apple ProRes 422 HQ, 1,56 GB) (Ikke råmateriale)

Update:

Siden MiniNova har vist seg SVÆRT ustabilt den siste tiden har vi flyttet filene over til Amazon S3 slik at det faktisk blir mulig å laste dem ned. Nye torrent-linker her:

Bilkjøring dag, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,8 GB)
Bilkjøring dag, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,82 GB)
Bilkjøring natt, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,54 GB)
Bilkjøring natt, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,61 GB)

T-Bane (Quicktime MOV, Apple ProRes 422 HQ, 1,56 GB) (Ikke råmateriale)

Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva dere synes om kvaliteten, hvordan det funker i din etterarbeidslinje, og hva hvordan ting kan gjøres bedre/anderledes.

Videre kan vi anbefale forumet www.cinema5d.com som en god ressurs for video på Canon 5D Mk II

32 kommentarer

 1. Øyvind Stokkan

  Følelsen bildene gir er jo helt fantastisk med den store sensoren. Allikevel er dette relativt ubrukelig i profesjonell sammenheng. Som dere nevner er alt for hard komprimering og dårlige justeringsmuligheter gode stikkord.

  Dersom Canon kunne samarbeidet med Adobe om CinemaDNG støtte til dette kameraet hadde jo saken vært helt annerledes. Men tviler på at dette kameraet klarer å dytte så mye data.

  Hilsen en som kommer til å kjøpe 2stk Red Scarlet (2/3 og S35). Der snakker vi revolusjon!

  Svar på denne kommentaren

 2. Litt utenom hva det egentlig handler om her. Men prøvde å få fullscreen, det gikk ikke. Har ikke hengt så mye med hva som ellers har skjedd her på bloggen (som forresten er genial) så vet ikke om dette er kjent. Sitter forresten på siste Opera…
  Keep up the good work:)

  Svar på denne kommentaren

 3. Ser at du ikke anbefaler et slikt i forbindelse med nyhetsproduksjon. Har du eller noen av dere andre noen innspill til kamera som kan brukes til dette?

  Ute etter noen som kombinerer bra kvalitet til en overkommelig penge (mellom 10 og 25 tusen kroner). Noen som har noen gode tips.

  Svar på denne kommentaren

 4. Marius Arnesen (NRK)

  @Knut A. Helgeland: Takker. Den godeste «G-HD Micro Four Thirds» er noe jeg håper de får vist fram på CES i Jaunuar… Exciting times it is! 🙂

  @Jørgen: Jo… jeg er nok redd det faktisk er en 4GB grense. Vi testa det aldri i praksis her, da hver av de to kjøresekvensene var ca 3,7GB, men brukermanualen Canon har vært så elskverdig å utstyre oss med sier faktisk akkurat det. En grense på 4GB, eller 29 minutter og 59 secunder. Whatever comes first.

  @Robert: Hmmm… Jeg får faktisk også en Flash 10 feil her nå på fullskjerm. Er det den samme feilen som du opplever? Skal ta det opp med uviklerkreftene her jeg. Takk for skryt, det verdsettes som vanlig alltid 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Marius Arnesen (NRK)

  @Jørgen: Ahhh… skjønner! Du har nok veldig rett i det… Det eneste jeg ser som et «problem» er intervjuer, der man gjerne bare vil rulle og gå i så lenge noen prater… Ikke et veldig stort problem. 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Er det ikke mange personer på denne filmen som er lett å identifisere?, og som i all sannsynlighet ikke har gitt samtykke for at videoen kan publiseres på nrkbeta.no? Tenker på regelverk og slikt som beskytter folk fra å bli publisert på nette på denne måten. Ironisk nok er kameraet så bra at detaljene er svært enkelt å kjenne igjen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Marius Arnesen (NRK)

  @Dude: Legitimt spørsmål, og noe alle i media må forholde seg til hver gang vi tar med oss et kamera ut i det offentlige rom. Det er Åndsverkslovens paragraf 45c som regulerer dette, og jeg er av den oppfattning at vi holder oss innenfor disse bestemmelsene i denne videoen.

  Åndsverksloven finner du hos Lovdata.

  Når kvaliteten på videokameraene øker såpass dramatisk som er tilfellet med Canon 5D mk II vil nok denne problemstillingen bli tydligere. Man har på den andre siden også alltid hatt det samme «problemet» med bruk av stills som alltid har hatt høyere oppløsning enn video, så rent prinsipielt er det vel egentlig ingen forandring.

  Svar på denne kommentaren

 8. Marius Arnesen (NRK)

  @Jørgen: Grunnen til at vi tester med Firewire-disker i dette tilfellet er at vi ville finne ut hva som kreves av utstyret, og hvor profesjonelt utstyret må være for å kunne håndtere videofiler av denne størrelse/format. Noe av poenget med kamera som Canon 5D mk II er jo at det ikke nødvendigvis er profesjonelle som bruker dem, og at etterarbeidslinjen heller ikke nødvendigvis er proff. Svært mange redigerer nå video på bærbare PC/Mac’er med Firewire-disker for media.

  @Andreas: Vi jobber med å laste opp filene på Amazon S3’s tracker. Det er imidlertid litt data som skal opp så det tar litt tid, men det er nok oppe i løpet av dagen.

  Svar på denne kommentaren

 9. Marius Arnesen (NRK)

  Update til orginal artikkel:
  Siden MiniNova har vist seg SVÆRT ustabilt den siste tiden har vi flyttet filene over til Amazon S3 slik at det faktisk blir mulig å laste dem ned. Nye torrent-linker her:

  Bilkjøring dag, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,8 GB)
  Bilkjøring dag, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,82 GB)
  Bilkjøring natt, Del 1 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,54 GB)
  Bilkjøring natt, Del 2 av 2 (MPEG-4, H.264, 1,61 GB)

  T-Bane (Quicktime MOV, Apple ProRes 422 HQ, 1,56 GB) (Ikke råmateriale)

  Svar på denne kommentaren

 10. » EOS 5D Mark II – Fornyer fotograferingen

  […] For kort tid siden lanserte vi det digitale speilreflekskameraet  EOS 5D Mark II som blant annet NRKBeta, Eirik Helland Urke og Martin Bekkelund har blogget en del om. Kameraet er utstyrt med 21,1 […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.