nrk.no

NRKs språkpris 2008 til Marius Asp

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


Kringkastingsjef Hans-Tore Bjerkaas deler ut NRKs språkpris 2008 til Marius Asp – bilde av Øyvind Solstad – lisensiert med en Creative Commons-lisens.

En gang i året deler NRK ut en språkpris til en journalist som har utmerket seg med godt språk i året som gikk. Prisen ble delt ut av kringkastingsjef Hans-Tore Bjerkaas i ettermiddag, og går i år til journalist Marius Asp – fra Lydverket og NRK P3.

Juryen sier følgende i sin begrunnelse:

Vinneren av NRKs språkpris 2008
Juryen har fått inn mange gode kandidater til årets språkpris, men det er bare én person som kan få prisen.

I år var det særlig godt nettspråk som skulle honoreres, og det har ikke vært vanskelig for juryen, Ruth Vatvedt Fjeld, Jon Peder Vestad og Hege Øygaren, å peke ut én av de nominerte som prisvinner.

Kandidaten skiller seg klart fra de andre nominerte kandidatene med et moderne og nyskapende språk som det er morsomt å lese.

Han leker med ord og uttrykk og lager nye bildemanende sammensetninger uten å overdrive eller miste budskaps-formidlingen av syne. Tvert imot klarer han ved sine originale formuleringer og spesialkonstruerte ordvalg å klargjøre det han mener å formidle.

At han likevel skriver et korrekt og moderne bokmål med grei setningsbygning og respekt for innarbeidet uttrykksmåte, vitner om en språklig bevissthet vi sjelden møter hos unge skribenter. Det er en ren nytelse og inspirasjon å lese hans tekster.
Kandidaten forstår nettets spesifikke språkkrav med mellomtitler, uthevinger og aktiv lenking både internt i nrk.no og eksternt.

Han har minimalt med slurvefeil, og forholder seg bevisst til nettpublisering som sjanger i oppbyggingen av sakene sine. Han er Lydverkets eneste rene nettjournalist og skriver både nyheter, kommentarer og typiske bloggsaker. Dessuten har han på kort tid, som leder av Lydverkets anmelderkorps, gjort deres musikkanmeldertilbud til ett av landets beste.

NRKs språkpris for 2008 går til musikk- og nettjournalist Marius Asp!

Vi i NRKbeta gratulerer!!!

Marius’ ord

På P3s nettsider kan du lese alle artikler som Marius har skrevet. Vi har samlet teksten fra de siste 15-20 artiklene hans – og puttet dem inn i Wordle.

Klikk på bildet for å se det større.

Mer på NRK P3

Lydverket har lenker til noen av Marius’ hvasseste tekster. NRK P3 har også omtale av prisvinneren.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.