nrk.no

Professor Lawrence Lessig om rettighetshåndtering

Kategorier: Fildeling,Konferanser og messer & Nettkultur


Monaco Media Forum er et arrangement som samler 2-300 mennesker fra mediebransjen en gang i året. For presentasjoner, debatter og utveksling av erfaring. Mye veldig bra folk og mange veldig bra presentasjoner. Hvor et av høydepunktene i år var professor Lawrence Lessig sin presentasjon om rettighetshåndtering og creative commons. Alle plenumsforedragene fra årets mediaforum blir publisert på YouTube. Så også Lawrence Lessig.

Han forteller tre historier og en konklusjon. Det hele handler om behovet for en ny type rettighetshåndtering og dagens utfordringer i forhold til å kunne gjøre lyd, bilder og video tilgjengelig for allmennheten. Ikke overraskende, siden Lawrence Lessig er en av skaperne av Creative Commons.

Innholdet og historiene er viktige. Og dette er et tema vi har diskutert før her på NRKbeta. Og Lawrence Lessig har selvfølgelig også snakket om dette tidligere. For eksempel på TED. I en presentasjon som begynner med den samme historien han begynte med forrige uke i Monaco, men som likevel kommer frem til konklusjonen ved hjelp av et par andre historier og litt annen argumentasjon.

Jeg må også innrømme at jeg alltid har vært meget imponert over Lawrence Lessig sin presentasjonsstil. Og som dere ser i videoen på YouTube valgte de som gjorde opptaket fort å klippe inn selve presentasjonen og holde seg der. Dette fordi Mr. Lessig er en foredragsholder i verdensklasse, med en spesiell stil og form. Så jeg valgte også å filme presentasjonen for å kunne vise et bilde der man ser både professoren og hans slides. Opptaket er gjort håndholdt fra andre rad i salen, med mikrofonen på kameraet. Så dere får ta den for det den er verd. Vil dere fokusere på det viktige innholdet i presentasjonen anbefaler jeg videoen som ligger på YouTube.

Han gjør ingen store krumspring der oppe på talerstolen, men det er lærerikt å se hvor god synkronisering han har mellom det han sier og det han viser.

Hans bruk av bilder, illustrasjoner og ord i selve presentasjonen er mesterlig. Helt til slutt velger han å kjøre tekst og prat oppå en animert video. Der syntes jeg at videoen tar litt mye oppmerksomhet.

Resten av plenumspresentasjonene fra Monaco Media Forum finner dere på YouTube. Men vi kommer tilbake med et par andre utdrag og referat her på NRKbeta senere.

(Bildene i denne artikkelen er tatt av Eirik Solheim. Dere er velkommen til å bruke dem selv, etter følgende Creative Commons-lisens.)

13 kommentarer

 1. Kult at du deler dette foredraget med oss. Virker som at det skjer mye på dette området om dagen. Det diskuteres i hvert fall mye.

  En parallell til denne debatten er mangelen på retningslinjer for profesjonelle aktørers bruk av sosiale medier.

  I dagens DN etterlyser jeg klarere retningslinjer for hvordan kommunisere… et etisk regelverk og uskrevne lover, som vannes ut i takt med at kommersielle aktørene får øynene opp for disse kanalene.

  Skal løgn lønne seg i sosiale medier?

  Svar på denne kommentaren

 2. Hvordan gjør han det da?? Klikker han på musa i takt med presentasjonen. Eller kjører presentasjonen i ett så må han bare holde følge? Eller har han hjelp av noen som styrer grafikken?

  Uansett veldig imponerende!

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Han klikker seg frem manuelt med en fjernkontroll. Med imponerende tempo og presisjon. Nå har ikke jeg sjekket hvor mange skift han har i denne presentasjonen, men min personlige rekord så langt er 60 slides på 10 minutter. Går faktisk veldig fint når det stort sett er bilder og enkeltord. Ellers så er jo Dick Hardt en mester i hurtig skifte av slide:
  youtube.com/watch?v=RrpajcAgR1E

  Svar på denne kommentaren

 4. Imponerende synkronisering og tempo, selv om jeg synes han overdriver litt, spesielt med all teksten han kjører.

  For øvrig er det ikke noe problem å bruke mange bilder i en presentasjon, utfordringen er å ha tid til å finne de og sette de sammen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Dårlige presentasjoner er fryktelig dyrt for bedriften din

  […] litt siden postet jeg en av presentasjonene til Lawrence Lessig her på NRKbeta. Han har en spennende presentasjonsteknikk og i en av kommentarene blir det nevnt […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Interessant det Lessig snakker om, som norsklærer legger jeg opp til ulike type produksjoner som innebærer at elevene setter sammen film, stillbilder, musikk osv. I og med at jeg ønsker at dette skal ligge åpent på nettet stresser jeg at de må finne CC-merket mediemateriale, men jeg skulle ønske at vi som «amatører», hadde utvidede muligheter når vi lager våre skoleting.

  Svar på denne kommentaren

 7. Etter min mening en fryktelig kjedelig presentasjon.
  Det blir for statisk og han har ingen mulighet til å improvisere.

  I tillegg er det, i hvert fall for min del, svært forstyrrende når han slenger opp hvert eneste ord på skjermen. Mister sammenhengen.
  Nei, dette er nok ikke fremtiden=)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.