nrk.no

Turportal fra NRK og DNT – hvordan skal vi lage den?

Kategorier: Det sosiale nettet & NRK


«View from Bárrás part II» – bilde av Ville Miettinen – med en CC-lisens.

Den Norske Turistforening (DNT) og NRK har inngått en avtale om å lage en ny felles nettjeneste for turinteresserte. Målet er å lage landets største og beste turportal – en møteplass og en inspirasjonsbank som viser turer, friluftsliv og opplevelser i norsk natur.

Oppdatering: Navnet blir ut.no.

Innholdet i den nye turtjenesten skal hentes fra DNTs omfattende data over ruter, hytter og turområder i Norge, kombinert med video og annet redaksjonelt innhold fra NRK.

– Avtalen minner om NRK og Meteorologisk institutts yr.no-samarbeid, sier programsjef Kjell Jarle Høyheim i NRK Program riks. Vi skal altså kombinere det beste fra to organisasjoner; DNTs tur-kunnskaper og NRKs erfaring med formidling.

Les mere om avtalen på nrk.no.

Hva ønsker du deg?

Så da er vi veldig interessert i høre fra dere hvordan vi kan få til dette! En tanke vi har er å bruke åpne tjenester for å lage kart. Sjekk ut openstreetmap.org, der du selv kan legge til veier, stier etc. enten på nett eller ved hjelp av GPSen din.

Finnes det åpne tjenester vi bør bruke? Laging og redigering av kart? Forum? Deling av bilder? Tjenesten skal åpne i 2009, så vi har mange muligheter åpne.

123 kommentarer

  1. Kjempeflott! Selv er jeg leder for DNT ungdom i Bergen og en slik tjeneste er meget ettertraktet 😀

    Tjenesten må være interaktiv, dvs. mulighet for brukere å kommunisere med hverandre og dele erfaringer og annet..

    Kjempeflott initiativ! Stå på!

    Svar på denne kommentaren

  2. Dette er et veldig bra tiltak. Et forum må i allefall på plass, kanksje det kan ta over for fjellforum.net. Utstyrtester og anbefalinger burde også selvfølgelig også være der. Men etter mit syn må designet på siden og brukervennliigheten være veldig god for at folk skal begynne å benytte seg av siden.

    Svar på denne kommentaren

  3. Noen stikkord vil kansje være interaktivt kart m/turstier, hytter, bilder fra Flickr, geo-posisjonerte tweets, område-søk, m.m. Her er det jo bare å få meg seg det meste av Web2.0 for å forberede seg på de kommende generasjonene med ungdom som skal ut på tur. 😉

    Svar på denne kommentaren

  4. En side jeg personlig har hatt nytte av (i forbindelse med turgåing i Skottland) er walkhighlands.co.uk/
    Den er god på turbeskrivelse (dersom man går inn på område, og underområde, og velger en tur finner man både et brukbart turkart og gps-data). Noe jeg satt stor pris på var at det stod på turbeskrivelsen om eventuelle problemer for tida (for meg var det ei bru som ikke var der, som gjorde at vi heller valgte en annen tur).
    Det er også muligheter for å skrive inn egen beskrivelse, og til å «rate» turen.
    Det viktigste syns jeg var gode kart, og oppdatert info om tilstanden på løypa.

    Svar på denne kommentaren

  5. Hva med en fancy turløypeplanlegger? En sak der du f.eks. kan skrive inn antall dager du vil gå, «vanskelighetsgrad» på løypene, om hyttene du vil besøke skal ha betjening eller selvbetjening, og som spytter ut forslag på turer som kan passe?

    Planleggingen av løypene kan lagres og kobles mot yr.no som kan sende værvarsel via SMS for neste dags planlagte tur.

    Svar på denne kommentaren

  6. Fancy turplanlegger som inkluderer eksport/import for GPS blir nok et must, men noe som hadde vært flott er sammenkobling med offentlig transport (tog, ekspressbuss, lokalbuss, båt/ferge), slik at det er EKSTRA lett å planlegge og komme seg ut av sofaen.

    Ellers enig med Andreas at oppdatert info er viktig, som må kunne oppdateres av ivrige folk også fra SMS/mobilt web. «Bro sprengt» og «Ekstrem tynn is på Eksempelvannet» er kjekt å ha.

    Svar på denne kommentaren

  7. Spennende!

    Når det gjelder kartdata håper jeg dere følger opp suksessen fra yr.no med et åpent API på kartdataene, da gjerne via WMS (Web Map Service). Utrolig praktisk å kunne hente ut DNTs løyper, hytter etc til egen kartapplikasjon. Dette åpner også for andre tjenester som benytter informasjonen.

    Openstreetmap er et fint initiativ, men husk at det er avhengig av brukere som genererer innhold, og dermed er mest detaljert der det er mange inngyggere, dvs ikke på fjellet. Har ikke sett hvordan openstreetmap dekker den norske fjellheimen, men i navnet openSTREETmap ligger det vel fort at de ikke har f.eks vann, skogtyper, stedsnavn og høydekurver. Vurder derfor å kjøpe inn dette (ei heller Google har særlig detaljerte kartdata i Norge når det kommer til dette).

    En annen ting som hadde vært kult hadde vært å få inn ortofoto fra norgeibilder.no, de har ganske god kvalitet over hele landet.

    Når det gjelder FOSS kartprogramvare kan følgende være smart å ta en titt på:
    PostGIS
    Geoserver
    MapServer
    OpenLayers

    En annen ting å vurdere er jo å basere seg på Google Maps, men som sagt har de ikke all verdens nøyaktighet på kart over fjellheimen, så det er kanskje like greit å sette opp sin egen løsning?

    Når det gjelder funksjonalitet burde man jo (selvsagt) ha DNTs ruter og hytter, mulighet for å legge inn egne turer (GPS tracks) lagre ruter til GPS (waypoints). Også pekere til kartblader (papirkart) som dekker området en generert tur går gjennom. Også værvarsel for en tur (eks: man legger opp en 4-dagers tur, start 5 juni, da burde man få opp været for 5.,6.,7. & 8.). Også en sammenkobling med NSB og bussoperatørene (og hurtigruta) for å beregne transport til/fra start/stopp-sted for turen.

    Når det gjelder ruter og hytter burde man få opp vanskelighetsgrad, stigning og beregnet tid på rutene, mulighet til å beregne f.eks en 4 dagers tur fra A til B (via hytte C, maks 2 dager under åpen himmel).

    Annet burde jo være mulighet for å sjekke dekning på fiskekort i valgte turområde (hvor mange fiskekortsoner går turen innom, hvem selger kort til de forskjellige).

    Noen nettsteder å se på kan være:
    ntnui.no/koiene/hjemmeside/fuzzykoier/index.html (bruk av fuzzy-set konsepter, studentprosjekt for noen år siden)
    wikiloc.com/wikiloc/home.do (turplanlegger med gps-ruter)

    (dette ble en ganske lang kommentar ser jeg, men håper dere får noe fornuftig ut av den)

    Svar på denne kommentaren

  8. Inger Carin Grøndal

    Det høres helt fantastisk ut! Jeg kunne tenke meg mulighet for å knytte bilder, snutter, kommentarer og annet fra oss turgjengere opp mot ruter, hytter og deler av ruter. Litt som du kan gjøre i flickr, hvor man kan klikke på et sted å få opp alle bildene som er knyttet til det stedet. Tenk om jeg kunne merket av et sted på en rute hvor jeg syns det er helt fantastisk å spise lunsj, og at nestemann som skal gå ruta kan se tipset mitt om å lunsje akkurat der? Eller at det våteste stedet på ruta er markert, så vet nestemann at nå er det bare tørre myrer igjen etter denne?

    Jeg gleder meg!!

    Svar på denne kommentaren

  9. Gode mobilløsninger og åpent for tredjeparts utviklere er vel ganske opplagte stikkord.
    Men for å komme med noen ulike konkrete ideer. Jeg synes man skal ta utgangspunkt i turistforeningens turplanlegger – slikt at et norgeskart + sidemeny er forsiden – hvor man da kan velge å navigere direkte fra kartet eller fra sidemenyen når det gjelder sted. Så må det selvsagt være en toppmeny som følger med i alle sider for å velge funksjoner/tjenester. Kartet som brukes bør forbedres gjerne etter modell fra openstreetmap.org/google earth. Oversiktlighet, selvvalgt nivå av detaljrikdom og rask navigasjon er opplagte stikkord.
    Kartet må komme frem først, – gjerne på forsiden/ved innlogging og det må fylle store deler av skjermsiden. All tekst, bilder osv som du må igjennom for å komme inn på selve turoversikten (kartet) slik det er hos dnt nå, må plasseres slik at det er alternativt å hente frem. For min del kan tekstinfo ol gjerne hentes frem i transparente bokser osv over selve turkartet, slik at kartet/terrenget du skal planlegge tur i, så mye som mulig holdes i fokus. Også må det ryddes, dnt-siden er nesten like ille som vg når det gjelder oversiktlighet – jeg lurer ofte på hva som er lenker, hva som er reklame og hvor den infoen jeg ba om da jeg trykka på forrige lenke egentlig er.

    Svar på denne kommentaren

  10. Hmm..

    Min første tanke er at dette burde være en tjeneste med god mobil tilgjengelighet. Veldig kult hvis jeg kan bruke den fra hytta eller fra skogen. Husk óg at stadig flere mobiltelefoner har GPS, noe som absolutt bør støttes av denne tjenesten. jeg trenger vel ikke nevne hvor mye gøy dere kan gjøre med en iPhone-app her? 🙂

    Som Haraball over meg sier, integrasjon mot yr bør være en selvfølge. Varsling hvis været beveger seg utenfor angitte grenseverdier?

    … Og seff et tydelig sosialt tilsnitt. Ruteanbefalinger; koblinger til bilder på flickr, video på youtube, grupper på face etc.

    Gleder meg til å følge utviklinga!

    EDIT: Ser posten til Carl Christian nå. Støtte for tredjepartsutviklere bifalles på det sterkeste! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  11. (Noe det samme som ellers blir nevnt her:)

    Som NRKbeta har skrevet om tidligere, er Geotagging o.l. noe som er mer og mer aktuelt. Jeg tror det er mange som ikke er klar over mulighetene her – og en nett-portal som dette kan være med å lære opp tur-glade nordmenn å dele GPS-innhold som likesinnede brukere igjen kan dra nytte av.

    Nokia Sportstracker er jo et godt eksempel på en lignende tjeneste med stort potensiale.

    Svar på denne kommentaren

  12. Mats Taraldsvik

    Stilig bilde!

    Dette ser jo lovende ut! Spesielt hadde det vært moro om dere bruker, og dermed bidrar til, openstreetmap.org… I kartene der er det god plass til metadata i tagger, for merking av løyper med varder, hytter etc..

    Openstreetmap har jo også god mulighet for ‘themed maps’, noe som kan brukes. I tillegg kan kartet eksporteres direkte til en svg-fil, og hvert enkeltelement kan redigeres individuelt i et vektorgrafikkprogram (f.eks Inkscape).

    Dog, bruk av openstreetmap betinger at informasjonen som legges inn, ikke har en inkompatibel lisens. (se wiki.openstreetmap.org/index.php/FAQ#What_images_and_maps_may_I_use_to_make_maps_from.3F )

    Dette kunne jo vært en god mulighet for å ha en sentral plass for å legge inn egne turstier, sykkelruter o.l, og samtidig gjøre openstreetmap mye bedre.

    Om dere lar være å bruke osm, så er det nå et godt tiltak, likevel. Sørg for et api vi kan benytte oss av ( som Carl Christian og Petter sier )

    Svar på denne kommentaren

  13. .

    Jeg er en av OpenStreetMap-menneskene, og synes det er flott om det blir basert på OpenStreetMap. Imidlertid ser jeg at vi har *ett* stort problem: Mangel av høydedata. Dette er ikke så veldig lett å samle inn selv, akkurat, og kartverket sine er ikke akkurat frie….

    Derfor har jeg forståelse for om man vil bruke noe annet i tillegg, men har en bønn – kan vi i OpenStreetMap-miljøet i det minste få tilgang til de samme dataene om turer/hytter osv., dvs. de som ikke kartverket eier? Selv har jeg gjort veldig mye for å samle stier og sånt i mitt nærområde, byfjellene i Bergen, men det trengs *mye* mer stier. Og da er GPS-spor fra rutene *flott*, og gjerne med en rutebeskrivelse i tillegg sånn at vi faktisk kan merke opp rutene riktig.

    Jeg har sett ganske mye turistforenings-spor, oversikt over koordinater til hytter etc. liggende rundt omkring, men problemet med å bruke det kommer som alltid tilbake til lisensen. Så derfor har jeg en bønn til de som legger ut sånt: Dersom dere faktisk mener at dette fritt skal kunne brukes, evt. ikke – skriv på websidene hva dere gir tillatelse til at det brukes til!

    For tilfellet OpenStreetMap, er lisensen ganske nær GPL-filosofien, og basert på CC-BY-SA (Creative Commons-Attribution-Share-Alike), men denne vil faktisk bli endret i overskuelig fremtid. Det lisensen i hovedsak sier, er at du kan fritt benytte det kommersielt, men hvis du forbedrer dataene og distribuerer, må du bidra med forbedringene tilbake til OpenStreetMap-prosjektet. Det som er problemet med attribution-biten, dog, er tolkningen av den 🙂 Men, dette ble for intrikat for folk flest, så her stopper jeg lisensdiskusjonen…

    Poenget er: OpenStreetMap er flott, men jeg skjønner det hvis dere ikke vil basere dere på kun det pga manglende høydedata.

    Og folkens: Kunne vi oppfordret kartverket til i det minste frigjøre høydemodellen sin? Kan NRK/DNT kanskje bidra til å hjelpe oss med å sette fokus på dette? Det er i lange tider forsøkt å få dem til å frigi alle kartdataene, men enn så lenge holder de igjen for å få inn de skarve lisenspengene de faktisk får inn.

    Svar på denne kommentaren

  14. Sjekk ut bergtatt.net/ og vurder seriøst å inkludere turer som ikke er merket også.

    Regner ikke med at DNT er helt med på dette, men flere og flere oppdager tinderangling som den ultimate turformen i fjellet om sommeren.

    På vinterstid har friflyt-gjengen laget toppturboka som må sies å være bibelen for enklere vinterbestigning på ski. Sjekk: eksponert.no/product_info.php?cPath=14&products_id=170

    Har dere et seriøst ønske om å bli et samlende turnettsted i Norge bør dere ikke ekskludere miljøer som setter pris på bratt ferdsel, men jeg tror det kanskje blir å gape for mye.

    Uansett, koblinger/mash-up mot bergtatt bør vurderes, samt at vinterguide-sida er «up for grabs». Lager dere en god motor alt mulig.

    Svar på denne kommentaren

  15. Litt om kart: Det bør etterstrebes å kunne basere nettkartene på den norske 1:50.000 M711-serien. Dette er kart alle som beveger seg litt utenfor veien har et forhold til.

    Jeg tror ikke vi skal ta opp diskusjonen rundt «dobbeltfaktureringen» av disse dataene her og nå, men Statens kartverk burde spandere tilgang til DNT/NRK for nettopp denne tjenesten til en svært fordelaktig pris.

    Svar på denne kommentaren

  16. jeg vet ikke om jeg nå bare gjentar noe som direkte og indirekte stod over her (jeg er ikke så sterk på kode- og begrepsbruken), men: Dersom man ikke kan integrerer gode nok kart (høydekurver etc) i den åpne/gratisløsningen (som det jo må bli – om det skal bli en suksess) – så hadde det jo vært fint om det er mulig å åpne for at man kan legge inn egne kart (feks om man har kjøpt digitale versjoner av statenskartverks 1:50 000-serie – skjønner at dette selvsagt må begrenses til noen få ekstra formater..) som kan erstatte det som er gratis på ens egne sider. Det blir litt sånn, har jeg først kjøpt et digitalt kart, så har jeg lyst til å kunne bruke det i flest mulig sammenhenger – så dersom man ikke får frigitt gratis kart/tilstrekkelig info fra kartverket, så er dette egentlig noe de bør utvikle for dere, slik at de digitale kartene de vil ha penger for kan brukes til mest mulig…

    og selvsagt, gode krefter og ideer fra friflyt og bergtratt mfl bør selvsagt inkluderes

    Svar på denne kommentaren

  17. Siden DNT er part i Norge Digitalt har de tilgang til kartdataene som Statens kartverk distribuerer slik at det burde ikke være noe problem å lage en god kartportal. DNT kan riktignok ikke dele ut disse dataene videre fritt…

    Spørsmålet er hvordan vi som brukere kan gi en innflytelse på nye turer og oppgåtte stier mm for å få de synlig for andre. DNT driver selv med et stikartleggingsprosjekt hvor de går rundt med GPS for å forbedre geometrien på blåmerka stier. Disse blir så lagt inn i kartet. En ide var om flere kunne bidra til dette og på den måten bidra til å skape et enda bedre turkart.

    Ruteanvisning ala det som finnes for biler, og eksportering (printing) av kartet til GPS’er etc hadde jo også være gunstig.

    Svar på denne kommentaren

  18. Slik jeg ser for meg det, så har man mange muligheter, som man gjerne kan kombinere:

    – Forum hvor man kan diskutere turer, utstyr, muligheter (altså attraksjoner/ting å gjøre på stedene) osv.

    – Blog hvor DNT & eventuelt brukere kan legge ut innlegg om tips til steder man kan besøke

    – Kart over norge, delt inn i deler (vestlandet, østlandet, trøndelag osv.) hvor man i hver del kan få et slags google-map-ish kart (bare mer custom, står i stil til siden) hvor DNT & brukere kan legge til «pins». Når du hovrer over en pin kan du se navnet på stedet/stedene, trykker du på navnet du vil ha får du opp informasjon om stedet, muligheter osv.

    Her kan du integrere mye, slik som kommentarer, geo-data, bilder & video (brukere også), informasjon om stedet, mulighet for å printe ut kart, kart over turstier osv. Kanskje også værdata? 😉

    Er sikkert mye mer dere kan få ut av tjenesten.. er spent på å se resultatet =)

    Svar på denne kommentaren

  19. Vidar Gundersen

    Det er ett problem med 1:50.000 M711-serien: Det bevilges ikke penger til å oppdatere stier i kartene. Disse vedlikeholdes ikke, og mange observerer hvor mangelfulle og unøyaktige de er mht plassering av stier.

    Svar på denne kommentaren

  20. Bård Stillerud

    Jeg så presentasjonen på Sveip – kjempe bra prosjekt. Det vil nok ikke være en ulempe om det er en mulighet for å ha flerspråklige versjoner.

    – flerspråklig
    – meldetjenester (si i fra hvor du går) evt. m/SMS input om avreise og ankomst

    Svar på denne kommentaren

  21. Martin Bekkelund

    Som livstidsmedlem i DNT og fan av NRKbeta, tror jeg nesten jeg må kreve å bli betatester av denne tjenesten. 😉

    Det jeg personlig savner, er en skikkelig interaktiv ruteplanlegger, omtrent slik man kan planlegge ruter med GPS i bilen, eller på Google Maps, hvor man kan endre de foreslåtte rutene. Si for eksempel at man tar kartgrunnlaget til Statens kartverk og dytter dette inn i en tjeneste som kan minne om Goole Maps eller Google Earth.

    På denne karttjenesten kan man legge forskjellige lag, for eksempel DNT-hytter (betjente, selvbetjente og ubetjente), private hytter og andre aktuelle overnattingssteder. Videre kan det være egne lag for bilder og video, samt anbefalte teltplasser, gode fiskevann, alternative overnattingssteder som gammer og heller, og mye, mye mer. Disse lagene kan gjerne være integrert med tjenester som Flickr, YouTube, GigaPan, eller liknende.

    Videre bør karttjenesten skalere i forhold til oppløsningen, slik Google Maps og OpenStreetMap gjør. Få ting er kjedeligere å sitte på 2560 x 1600 og planlegge tur i et vindu på 500 x 500 piksler.

    Det bør også være mulig å personalisere tjenesten, slik at brukerne både kan bidra med informasjon til de tidligere omtalte lagene, i tillegg til å laste opp private data, for eksempel ruter man har sporet med en GPS, bilder og video for deling, eller liknende.

    For DNT sin del kunne det kanskje være ønskelig med en tilbakemeldingsfunksjon for deres tjenester, for eksempel terningkast til hyttene, ris & ros, eller liknende.

    En av Norges mest brukte diskusjonsfora innen området heter Fjellforum. Det kan jo være en tanke å involvere disse på et vis, dersom man ønsker et forum?

    For teknisk interesserte vil det garantert være aktuelt med et åpent API, slik man har på yr.no.

    En annen tanke jeg har lekt med i mange år, er muligheten for å gi tilbakemeldinger på kartgrunnlaget til Statens kartverk. For dem må dette være en fantastisk anledning til å kunne motta endringsforslag, for eksempel nye stier, gjengrodde stier, nye skogsbilveier og liknende. Det har riktignok alltid vært mulig å gi tilbakemelding til Statens kartverk per e-post, men det kan ikke sies å være særlig praktisk.

    Utskriftsvennlige kart hadde vært skikkelig bra, hvor man selv kan velge hvor store kart man vil skrive ut, så får det være opp til den enkelte å velge om man vil klippe sammen flere ark for å få det valgte kartutsnittet. Selv har jeg lagd egne turkart mange ganger.

    Hvis jeg på noen som helst måte kan bidra underveis, er det selvfølgelig bare å ta kontakt. Dere har e-postadressen min. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  22. Knut Arne Bjørndal

    Dette ser absolutt ut som et prosjekt som kan bli kjempebra.

    Veldig positivt at dere har tenkt på åpne kartløsninger, jeg er selv aktiv i OpenStreetMap og tror det kan bli kjempebra med en kobling.

    Hvis dere har spørsmål om OSM har vi en norsk gruppe med bla.a. en e-postliste: nuug kart. Her er det også en del med teknisk innsikt som kan være behjelpelige dersom dere har spørsmål om slikt.

    Vegard har et godt poeng ang. høydedata, det er noe et kart for turgåere trenger, men ikke noe OSM har. Jeg vil tro NRK og DNT klarer å skaffe noen data fra kartverket, og kan jeg kanskje også håpe på at det kan jobbes for frigiving av noen høydedata, slik at de kan brukes for andre interessante tjenester?

    Gjerne kontakt enten kartlisten eller meg om dere lurer på noe i forbindelse med OpenStreetMap.

    Svar på denne kommentaren

  23. Ai! Gleder meg allerede! Det første jeg tenker er en svært fleksibel støtte for ned- og opplasting av ruter og koordinater i mange formater. Tilbakemeldinger, anbefalinger og bilder fra brukerne er vel selvsagt, men jeg nevner det uansett.

    Svar på denne kommentaren

  24. Hei Martin,

    Tilbakemeldinger på kartgrunnlaget til Statens Kartverk er jeg bare sånn måtelig interessert i, all den tid de fortsatt er interessert i å holde dataene lukket for småpenger. Det Statens Kartverk får inn på salg av kartdata er en utrolig liten del av det de totalt får inn, og relativt insignifikant i den store og hele sammenhengen.

    Jeg bidrar heller til prosjekter som http://www.openstreetmap.org, som deler data med samfunnet, dersom jeg skal korrigere noen kart.

    Og jeg er i selskap med mange andre – det er bare et tidsspørsmål før frie kartdata er gode nok til at Statens Kartverks data er uinteressant som kilde for nettjenester, rett og slett fordi de frie blir gode nok, og raskere oppdatert pga brukertilbakemeldinger.

    Det er iallefall min spådom, Dersom de derimot kunne være med å dele data,
    er saken en *helt* annen, da vil Statens Kartverk igjen kunne dra nytte av det arbeidet som vi kartentusiaster bedriver.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  25. For meg virker det som om gutta fra openstreetmap kun er positiv til dette for å få tak i høydedata fra statens kartverk.

    Viktig å huske at siden ikke er primært en karttjeneste men en side for tur og friluftsinteresserte!

    Svar på denne kommentaren

  26. Vidar Gundersen

    Det vil være flott å kunne veksle mellom flere kart:
    N50, Norge i bilder, orienteringskart (!), OpenStreetMap, med og uten høydedata (feks fritt tilgjengelige SRTM data syd for 60°N), skru av og på visning av bestemte spor eller alle spor, vise OpenStreetMap kartet over de andre kartene. En turkartspesifikk rendring av OSM for norske forhold, med blåstier, skiløyper, map features som dagens OSM kart på web ikke tar hensyn til, osv vil være nødvendig.

    Deling av sporlogger: «Se her er turen jeg gikk» og deling av opplastede spor slik at man kan benytte de til å tegne på OpenStreetMap. Mulighet for private spor (privat, del med kontakter, venner eller med alle). Gi brukere mulighet til å lagre sine spor her, slik at nettstedet kan bli et «cloud computing» alternativ til programvare som Garmins MapSource. Enkel integrasjon med GPS i nettleseren (feks Garmin Communicator plugin). Mulighet for å eksportere vist kartutsnitt rett over i en tilkoblet GPS og/eller til PDF for utskrift. Integrert nettbutikk for å kjøpe kartblad fra Belanors topo-kart til Garmin enkeltvis, modifisert ved å legge stier fra OSM inn over N50 kartet. (Hvis lisensiering tillater det.)

    Integrasjon med micro-bloggetjenester som Twitter, Brightkite/FireEagle: Hvor er jeg? Hva gjør jeg? Vil noen være med meg på tur? Klient for mobiltelefoner som poster posisjon med jevne mellomrom mens man er på tur. Egen side for hver bruker hvor man kan følge live-posisjonen (valgfri deling her også: ingen, kontakter, venner, alle).

    Masse RSS/Atom/KML-feeds, f.eks. en «privat» auto-refreshing KML-feed til hver bruker, som viser det man ser i på webleseren på Google Earth samtidig.

    Skille mellom forskjellige aktiviteter: Fottur, løping, sykling (sti, xc/ritt, tur), langrenn, osv. Kart som forteller noe om vanskelighetsgrad (OSM har mulighet for omfattende gradering av stier).

    Svar på denne kommentaren

  27. Jeg syns litt tankespinn om den redaksjonelle profilen er viktig. Jeg håper saiten kan bevege seg bort fra ekstremsport og over mot lavforbruk, kunnskap og det å være mye ute. Dette krasjer med kommersen fra TV-bransjen og utstyrindustrien, men vil være viktig for vern av naturen, å gjøre folk glad i naturen og naturens egenverdi.

    GPS ruter og slikt hadde vært flott. Samtidig. Mine flotteste turopplevelser har vært på ukjente steder. Hadde vært fint med sjekkede/verifiserte GPS spor på iallefall de litt halvskumle stedene.

    Brukerproduserte kart hadde vært ok om kvaliteten holder. Hvis ikke så er de jo – livfarlige?

    Jeg er forøverig redaktør av medlemsblekka i Lillehammer og Omegn Fjellsportsforening og på årsmøtet på fredag hadde vi foredrag om bruk av GPS og kobling av bilder til kart. Kjempefint å koble bilder til meternøyaktige kart!

    Ellers er bruktips om utstyr viktig.

    Svar på denne kommentaren

  28. Min forrige kommentar her ble tydligvis stoppet av spamfilteret, men det forhindrer meg ikke fra å komme med noen ytterligere kommentarer:

    Når det gjelder kartverkets kartdata er disse sannsynligvis mye bedre enn OSM når det kommer til utenfor allfarvei, det heter vel ikke openSTREETmap uten grunn. Når vi snakker de områdene DNT har stier/hytter i er høydekurver en meget viktig del av kartet, og det har ikke OSM nå. Spørsmålet er om OSM-dataene kan kombineres med andre (ikke-frie) kartdata.

    En annen sak er at Andreas nevner at DNT er en part i Norge Digitalt. Dermed har de tilgang til diverse kartdata fra Kartverket, se listen på geonorge.no/tjenestekatalog/register

    Enda et godt poeng er at man burde tilstrebe at kartografien ligger nær opptil N50-serien papirkart fra kartverket, det er disse turgåere har et forhold til.

    Også artig å se alle tankene folk har rundt bruksområder for kartdata i Norge, det er spennende å se for en som studerer innenfor dette fagområdet. Imidlertid må man huske at man jo skal lage en TURportal, ikke en KARTportal.

    Svar på denne kommentaren

  29. Hans,

    Dette er slett ikke riktig. Misforstå meg rett. Tjenesten i seg selv er *selvsagt* veldig nyttig.

    Men de av oss som er opptatt av åpenhet, er opptatt av at folk gjør seg opp mening om hvorvidt de ønsker å bidra til åpne eller til lukkede tjenester, dvs. dugnad for å gi dataene dine til verden eller dugnad for å gjøre en enkeltleverandørs tjenester bedre. Husk at mange av oss bruker *mange* timer på å bidra med egne kartdata som nettopp du også kan bruke. Det vi er mest interessert i å komplettere disse med, er ting som er svært vanskelig å samle/lage selv, slik som høydedataene. Samtidig tror jeg salg av høydedata har svært liten kommersiell verdi for Statens Kartverk, så inntektstapet av å frigi disse burde være neglisjerbart.

    Skal dette bli en god tjeneste som *jeg* ønsker å bidra med egne data til, og ikke bare være en forbruker av (jeg kan godt finne på å se på det for min egen turbruk), så må bidragene mine komme verden til gode, ikke bare DNT eller Statens Kartverk.

    Dersom dette blir basert på Statens Kartverk grunnet manglende høydedata i OSM, er det svært forståelig. Men, jeg benyttet selvsagt sjansen til å påpeke Statens Kartverks restriktive holdning til å dele 🙂

    Viktigere enn hva det blir basert på er hva vi kan bruke det de deler med oss til. yr.no tilbyr APIer for kartdata som du selv kan bruke. Dette er sammenlignet med yr.no, så jeg har store forventninger til at de tilbyr noe lignende. Jeg ønsker meg også stiene til DNT på GPS-format, slik at jeg selv kan bidra med det til OpenStreetMap. Da må noen tenke over lisens på det de deler.

    Og før dere mener vi bare er ute etter ting gratis, tenk også over hva DNT sitt formål er: *få folk ut på tur*. Jo flere kart som inneholder stiene, jo bedre må det da være for dem? Til gjengjeld tilbyr vi våre bidrag til OpenStreetMap til dem, som de står fritt til å benytte i sine tjenester. Forresten, det gjør vi jo uansett, selv om de ikke skulle bidra, så «til gjengjeld» var feil uttrykk her.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  30. Vidar Gundersen

    Atle: OSM er bra der noen har hatt interesse av å gjøre det bra, allfarvei eller ikke. OSM har også flere kartografier/rendringer, og de du ser på web har ikke høydekurver, men det finnes andre presentasjoner av OSM som har det.

    Svar på denne kommentaren

  31. @Vidar Gundersen: Jeg vil jo tro det, men på den annen side er det jo mye lettere å kjøre langs en vei å tracke med gps enn å registrere kantlinjer på fjellvann, bekker etc etc.

    Jeg synes OSM er et godt initiativ, og har ikke bidratt selv, så mener ikke å tråkke noen på tærene. Konseptet med fritt tilgjengelige kartdata er også noe jeg støtter 100%. Derimot mener jeg at OSM ikke er svaret på alt. Det å tracke stier og veier etc med GPS er en ting, men kartverket og deres leverandører har jo tross alt en del mer avanserte teknikker for å kartlegge mer «grisgrendte» strøk, da spesielt med tanke på høydekurver etc.

    Finnes det OSM-kartdata over Norge med høydekurver? Hvordan har man fått tak i disse?

    Jeg er også klar over at så lenge man kan få tak i kartdataene fra OSM i et eller annet fornufitg format for å lagre lokalt, eller via WFS etc så er ikke kartografien noe problem. Den kommentaren var mer generell, ikke et argument hverken for eller mot OSM.

    Svar på denne kommentaren

  32. Atle, denne illustrerer veldig godt OSM med og uten høydedata. Der høydedataene slutter på det bildet, er det slutt på det frie høydedatagrunnlaget (SRTM) som er brukt 🙂

    openstreetmap.org/?lat=60.3664&lon=5.3424&zoom=14&layers=00B0FTF

    Ellers finnes det andre kilder for elver og vann, f.eks. Landsat. Dette er frie amerikanske georefererte satelittdata, som er nøyaktig nok til at man får det sånn noenlunde med seg. Her er Finse med Finsevatnet og Hardangerjøkulen, de to sistnevnte merket jeg opp fra Landsat i går kveld:

    openstreetmap.org/?lat=60.5656&lon=7.4367&zoom=12&layers=0B00FTF

    …og jepp, jeg er enig i at fargen på isbreen må endres for å være mer synlig. Reglene for å tegne isbreer er såvidt jeg vet nettopp kommet inn, og jeg antar ting vil justeres der 🙂

    OSM handler mao. ikke bare om GPSer, det finnes flere mulige kilder til kartdata. I USA og i Nederland har de frigitt de offentlige kartdataene – det synes på OSM!

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  33. @Vegard Engen Takk for eksempler og opplysning om bruk av Landsat for å generere.

    Som jeg tidligere sa: Jeg synes OSM er et genialt initiativ og ingenting hadde gledet meg mer enn om Statens Kartverk hadde frigitt sine data slik at de kan brukes i OSM. Dette ser man jo et eksempel på ved høydekurvene.

    Når det gjelder Landsat og andre kilder til informasjon som er «nøyaktig nok til at man får det sånn noenlunde med seg» er det fint at noen tar på seg oppgaven å gjøre dette. Imidlertid er det vel noen ganger slik i kartverket at unøyaktige data _kan_ være værre enn ingen data. Dermed mener jeg en tjeneste slik som den som er tema her burde bruke kartverkets data, gitt at disse holder høyere kvalitet.

    For å avslutte OSM-debatten: All ære til dere for innsatsen deres, men jeg håper dere ser argumentene for å i noen tilfeller benytte ikke-fri kartdata.

    Så tilbake til saken:
    @Øyvind Solstad jeg lista en bunke forslag, men det innlegget så ut til å forsvinne i spam-køen. Kan du luke det frem eller er det tapt for evig og alltid?

    Svar på denne kommentaren

  34. Atle, når jeg sa «nøyaktig nok til at man får det noenlunde med seg» mente jeg ikke hundrevis av meter feil, mer sånn +/- 50 meter feil, avhengig av skydekke m.m. den dagen satelittbildet ble tatt 🙂

    Sammenligner du Hardangerjøkulen på OSM med f.eks. kartet på Gulesider, vil du også se litt forskjell. Dette fordi det var relativt mye snøflekker da jeg tegnet opp, så noe tolket jeg nok som restsnø og ikke en del av breen. Men, de offisielle dataene er vel også bilder som er gjenstand for en tolkning, og ikke minst er jo ikke en bre veldig statisk 🙂 Så alt dette blir jo litt akademisk.

    Ellers er jeg enig med deg, det er muligens fornuftig nå å iallefall ha en rendring basert på kartverkets data, selv om jeg gjerne skulle sett en parallell versjon med OSM 🙂 Det er da ikke noe i veien for begge deler? Og ikke minst – gjøre det lett for oss som faktisk ønsker å gjøre OSM bedre, å gjøre det – i.e. – tenk over hvordan man deler data, sånn at dataene kan brukes til å gjøre andre tjenester bedre? Det er jo nettopp det f.eks. fri programvare handler om – muligheten til å gjøre hverandre bedre!

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  35. @Øyvind Solstad: flott!

    @Vegard Engen: +/- 50 m er greit for en isbre, men kanskje mye for et stup?
    Ellers synes jeg forslaget om en paralell versjon er godt, men jeg ser ikke _helt_ hvordan dette skal bidra til å gjøre OSM bedre. Man kan forsatt ikke bruke Kartverkets data til å forbedre OSM, selv om disse finnes i en løsning fra DNT? Tror det blir å håpe litt for mye hvis man forventer at dette prosjektet skal løsne på tilgjengeligheten på Kartverkets data (som det jo ikke er Kartverket som insisterer på at skal være rettighetsbelagt).

    Som jeg ser det eksisterer det forsatt et skille mellom drømmen (åpne data) og virkeligheten. Det er bra noen jobber for å realisere drømmen, men alle kan ikke det. En slik tjeneste som den som diskuteres her er avhengig av de beste tilgjengelige kartdata for å fungere. Dette hindrer dog ikke noen i å vidreutvikle OSM slik at dette kan brukes som kartgrunnlag senere. Med dette avslutter jeg fra min side OSM-kapringa av kommentarfeltet her 😉

    Når det gjelder API til en slik tjeneste tenker jeg at den ikke burde fokusere på å levere kartdata, men heller georeferert informasjon så som føreforhold, ledige plasser på hytte, problemer med løype etc. Eventuelt også DNTs stinett om disse eier dataene på dette, dette har jeg imidlertid nevnt tidligere også.

    Svar på denne kommentaren

  36. Atle: Du prøver bestandig å få det siste ordet om OSM 🙂

    Men jeg synes likevel noen av spørsmålene du stiller krever et svar.

    For det første: OSM trenger synlighet. NRKBeta og DNT har selv gått litt hardt ut her og markert seg som forkjemper for frie tjenester, ergo synes jeg ikke det er urimelig å ønske at de skal bidra til å promotere andre relevante åpne/frie tjenester!

    For det andre: Det er ikke bare kartverkets data OSM trenger, vi trenger også stiene og hyttene til DNT 🙂 Dette er selvsagt noe som *vil* bli samlet inn før eller siden, men hvis DNT sitter på det og eier det, synes jeg godt vi kan få bruke sporene til å forbedre kartet.

    Alle spor og referansepunkter vi har, vil også bidra til at vi kan posisjonere landsat bedre i forhold til kartdataene. I eksempelet med Finse tidligere i tråden flyttet jeg landsat-bildet slik at det stemte med kjente features som var målt inn med GPS før jeg tegnet av breen og vannet.

    Jeg er enig i at den ikke bør primært levere kartdata fra kartverket, men kan gjerne bidra til fokus på kartdata!

    GPS-spor fra stinettet som de samler selv vil jeg tro DNT eier, hvis ikke har de gjort en svært dårlig deal med noen 🙂 Disse sporene ville vært til uvurderlig hjelp for OSM-prosjektet med å fylle ut den norske fjellheimen!

    Waypoints med innmålte fjelltopper? Kunne det vært noe?

    En waypoint-database med en fri lisens, som også kan brukes i OSM? Og selvsagt GPS-spor, som folk gir til prosjektet under en fri lisens?

    Som du ser, er jeg veldig opptatt av dette med frie lisenser. Ting som vi selv deler, får vi nemlig i mangfolk igjen for. Hvis du ser på OpenStreetMap-kartet, vil du jo fort se at det er mer enn et bittelite fåmanns-prosjekt.

    Alt dette vil selvsagt bidra til å gjøre tjenesten bedre også, det primære kan selvsagt vøre å visualisere dem på kart på sidene – men dette er jo ikke til noe hinder for å dele dataene med andre i tillegg!

    Og hvis DNT/NRKbeta i sin tur får et bedre OSM-alternativ igjen, har jo de også noe å tjene på å dele dataene.

    Men det jeg har sett av NRKBeta tidligere, har de faktisk skjønt dette med frihet og å dele med andre, så jeg er ikke så veldig redd for at ikke Øyvind Solstad skjønner dette.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  37. Siden skal ikke være noe promoteringsside for OSM, der all informasjon som legges inn automatisk blir lagt til OSM, da tar du feil! Stopp å prøv å få det til å se ut som om dette skal bli en slik side. Det er en turside ikke en karttjeneste, det har vi nok av fra før. Det finnes masse god åpen kildekode som fortjener å bli fremhevet, så OSM er ikke allene her!

    Jeg på min side mener at OSM ikke tilfredstiller kravene innenfor lisens for å kalle seg åpen! Benytt GPL lisensen så begynner vi å snakke!

    Svar på denne kommentaren

  38. Letting users advice you on new products | BetaTales

    […] How shall we make this new service?, the NRKBeta blog asks its readers (in Norwegian, I am afraid).  The author goes on discussing the possibility of using Openstreetmap or other open source services. […]

    Svar på denne kommentaren

  39. Hans:

    Du har nok misforstått meg. Og GPL-lisensen er ikke egnet for data, faktisk er egentlig heller ikke den lisensen vi har nå ideell, og det er en (tung og vanskelig) lisensendring på gang.

    NRKbeta promoterer, såvidt jeg har fått med meg, åpenhet. At de da promoterer åpne alternativer for kart, ser jeg ikke som urimelig. Men for all del, alt det der var bare forslag, og det var vel Øyvind Kolås selv som nevnte OSM først i originalartikkelen.

    Og nei – jeg har ikke foreslått noen automatikk i at «alt som legges ut automatisk blir lagt til OSM». Jeg har bare sagt at hvis man er for frie tjenester, da tenker man på lisensen slik at andre frie tjenster – *som for eksempel OSM* – kan gjenbruke det man publiserer. Automatikk? Slett ikke. Men ønsker jeg meg å kunne bruke data som blir produsert/publisert via siden til å forbedre OSM? Selvsagt! Jeg brenner jo for OSM-prosjektet, som er veldig relatert til dette da det også trenger geodata.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  40. Martin Bekkelund

    Vegard skrev:

    Tilbakemeldinger på kartgrunnlaget til Statens Kartverk er jeg bare sånn måtelig interessert i, all den tid de fortsatt er interessert i å holde dataene lukket for småpenger.

    Jeg er enig, men jeg synes fortsatt muligheten bør være der, all den tid det er oss det vil gavne. Arbeidet med å frigi kartdata fortsetter på andre områder. Vi engasjerer oss blant annet via jobben.

    Når det gjelder OpenStreetMap (OSM) er jeg flittig bruker selv. Utfordringen med OSM leser man blant annet i navnet; det er et gatekart uten topografisk informasjon, slik andre også har påpekt. Til turbruk er OSM pt. uegnet, mens Statens kartverk M711-serie i 1:50 000 er suveren. Statens kartverk har også fordel av at de får inn det såkalte økonomiske kartgrunnlaget fra kommunene i 1:5000, noe som virkelig skaper detaljer i et kart.

    Atle skrev:

    Imidlertid må man huske at man jo skal lage en TURportal, ikke en KARTportal.

    Spørsmålet er hvordan man velger å lage og visualisere en slik portal. Gitt at det gjøres riktig og brukervennlig, ser jeg ingen problemer med å la karttjenesten være en av de bærende elementene i tjenesten. Kart er tross alt en av de aller viktigste verktøyene både ved planlegging og gjennomføring av en tur.

    Dog er det mange andre elementer man gjerne også vil ha med, så jeg er enig i at det gjelder å integrere elementene på en god måte. Uansett er denne diskusjonen et hint om hva brukerne forventer. 🙂

    Hva er det du studerer, forresten?

    Svar på denne kommentaren

  41. Oi, dette passer perfekt med en tanke jeg fikk da jeg var ute og gikk en tur her for litt siden. Jeg har dessverre ikke tid til å lese alle kommentarene her, så bær over med meg om noen har nevnt det samme tidligere:

    Jeg kom til å tenke på alle nettsidene som er laget for å vise hvilke filmer man har sett og hvilke bøker man har lest, osv. Men hva med fysisk aktivitet? Så tenkte jeg på de lengre turene jeg har gått selv, og tenkte at det kunne vært kult med en «LibraryThing for turer». Helst ville jeg ha en som dekker hele verden, ikke bare Norge, men det er jo mye bedre enn ingenting. Altså: Det jeg ønsker meg er en sosialt nettverk-aktig greie hvor man kan lage en liste over hvilke turer man har gått og skryte litt av dem, på samme måte som man kan lage lister over filmer, bøker, og musikk man har konsumert på andre sider. Skikklige turer er jo mye mer verdt å skryte av enn en film..! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  42. Det hadde vært flott å kunne velge/søke tematurer også. F.eks folk som er interessert i geologi (data fra NGU), diverse arter (data fra artsobservasjoner.no), fiske (WMS-lag om fiskeforekomster, husker ikke hvor man finner det.)

    Med litt fantasi kan man tenke seg at man velger søker etter den ruten med størst sjanse for å se elg (artsorbservasjoner.no), bergarter fra Devontiden, fiskevann som dekkes av statskogkortet (WMS-data fra kart.statskog.no). Omtale av fiskevann kan hentes fra http://www.sportsfiske.nu

    Disse datasettene kunne også blitt brukt som krydder i kartene, f.eks vise kuriositeter, historiske data osv. Litt som NAF veibok i fjellheimen 🙂

    Ser også for meg at det skal være mulig å komme opp med advarsler om flom (www2.nve.no/h/hd/plotreal/Q/0109.00021.000/doegndata.txt) for gitt rute.

    Må selvfølgelig også ha en mobil web/app som kan svar meg på følgende fra min GPS-mobil: Fra min nåværende posisjon, hvor langt er det til nærmeste fiskevann, nærmeste turisthytte, nærmeste bussholdeplass osv.

    Tett knytning mot privatpersoners blogger (f.eks ved bruk av GeoRSS) er også en selvfølge 🙂

    Ja her er det mye å ta fatt i. Mulighetene er jo enorme.

    Svar på denne kommentaren

  43. Martin:

    OpenStreetMap er et relativt dårlig navn, ettersom det brukes til veldig mye annet enn gatekart også etterhvert. Høydedata er en mangel, men det kan man få fra andre steder. SRTM eksisterer desverre ikke så veldig langt nord i Norge – den ene linken i ett av mine tidligere innlegg demonstrerer veldig godt hva man kan lage med OSM og høydedata i tillegg 🙂 Så ja – uegnet som sådan uten høydedata, men det hindrer da oss ikke i å gjøre turstidekningen bedre, slik at de er der når vi får tilgang til frie nok høydedata å bruke? Så å ikke tenke på OSM fordi det p.t. er uegnet gjør det iallefall ikke mer egnet 🙂 Jeg tror høydedata vil komme, før eller siden, og da er OSM plutselig meget egnet igjen.

    Ellers: Jeg er enig med Martin at å ikke la kartpresentasjon være et sentralt element vil kanskje føles litt rart. De aller fleste vil ønske å se turen på et kart. Men jeg har ikke noe sted i denne tråden foreslått at OpenStreetMap skal være eneste alternativ, og kanskje heller ikke det viktigste. Derimot *har* jeg ytret ønske om at ikke tjenesten skal legge lisensmessige hindringer i veien for at andre lager andre tjenester/produkter basert på dataene – på akkurat samme måte som yr.no (som det i artikkelen er sammenlignet med) ikke legger til hinder for at andre bruker dataene i sine tjenester.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  44. Ola Njå Bertelsen

    Det er ufattelig morsomt at engasjementet er så stort til dette prosjektet. Jeg er selv engasjert i DNT og har lenge ønsket en nettjeneste som inkluderer medlemmene og brukerne mye mer. Blant annet er dugnadsinnsats noe DNT skryter av til høyre og venstre, tenk hvor bra det blir når alle får mulighet til å gjøre informasjon ol. bedre også! Jeg ser frem til DNT dugnad på web!

    Det er nok ikke tvil om at m711 vil bli brukt som grunnlag Martin, det er vel det eneste kargrunnlaget vi har med gode nok detaljer? Og her snakker vi ikke om hva som kan komme, men hva vi har i dag. Samtidig støtter i hvert fall jeg at all data som kan frigis skal frigis. Ruter hytter ol. med gps spor bør ikke være problem! For dere som er engasjert i OSM og andre prosjekter ta kontakt selv vel med DNT! I verste fall skriv en e-post til meg så kan jeg finne frem til de rette folkene 🙂 DNT eier disse dataene så vidt meg bekjent. Og i mitt hode betyr det medlemmene. Så vis medlemskortet og motta gratis kartdata 😉
    Det er mange norske nettsider som er turrelaterte, jeg håper virkelig vi får til et samarbeid med disse. Det vil gi meg som bruker en bedre tjeneste, og det er det viktigste her.

    En viktig diskusjon er hvordan en sikrer informasjonen ift sikkerhet. Hvordan, og skal en skille informasjon som er garantert av DNT og informasjon som kommer fra brukerne?
    Som flere andre tjenester bør stier, hytter og områder kunne gis poengsummer kommentarer og lignende.
    Brukernes bilder bør kunne knyttes opp til dette som tidligere nevnt i kommentarene.

    Noen spørsmål jeg har stilt meg er:
    1)Bilder fra brukerne er naturlig å bruke på flere vis. Men bør en bruke tjenester som flickr ol. hvor folk alikevel legger bildene sine i dag, eller skal en bygge opp en egen tjeneste?
    2)Det samme gjelder kanskje nettsamfunn.
    3)Hvordan og hva er det folk kan og vil bidra med til en slik tjeneste?

    4)Hva bør ADRESSEN være? yr.no er helt genialt enkel! noen forslag?

    Svar på denne kommentaren

  45. Vidar Gundersen

    Hvis DNT er interessert i å dele sine kartdata: Hva med å donere alt til OSM med en gang? Slipp dataene fri på OSM og se hva som skjer.

    Spørsmålet om kvalitetssikring av informasjon: Tenk på hvordan det har fungert på Wikipedia.

    Svar på denne kommentaren

  46. Ikke lag en users tabell! 😉
    Dvs. bruk OpenId/Live Auth/Google Auth/el.lign. for autentisering. La oss slippe å lage enda en e-post/passord kombinasjon…

    Ellers er mobilvennlighet (iphone og opera mini hvertfall) viktig, RSS støtte er viktig og ellers så syns jeg fokus må være viktig. Ikke prøv å løs alle problemer selv, men la tredjepart ta seg av noen av problemstillingene. F.eks. så kan man bruke flickr til å ta vare på bilder, da trenger en bare å støtte import av flickr feeds.

    Svar på denne kommentaren

  47. @Vegard Engen: Jeg prøvde å få «siste ordet» da jeg ikke ønsker å spore av debatten her helt. Imidlertid innser jeg at vi har diskutert litt på siden av hverandre, så jeg prøver å oppklare litt:

    Vi har forskjellige ståsteder og dermed forskjellige oppfatninger. Vi snakker også om en tjeneste som kun er på ide-stadiet, så vi har nok forskjellige forestillinger om den også. Jeg skjønner at du som OSM-aktiv tenker på denne tjenesten som et tiltak for å a) bedre kartdatene i OSM, b) gi OSM blæst. Jeg har ikke denne tilknytningen til OSM, selv om jeg synes fri programvare og frie data er et både vikitg og spennende tema. Dermed tenker jeg på OSM på følgende vis: Bruk det hvis det er bra nok.

    Her har vi jo såklart et skille mellom å bruke kartdata som grunnlagskart og det å dele eventuell annen informasjon. GPS-tracks lastet opp av brukere burde ha en åpen lisens, DNTs egen, stedfestet, informasjon burde være fri, annen informasjon lastet opp av brukerene burde være fritt tilgjengelig.

    På denne måten vil denne tjenesten være en ressurs for OSM, en annen mulighet er jo å kunne bruke OSM-data som grunnlagskart, men dette kan bli forvirrende for vanlige brukere.

    @Martin Bekkelund: Jeg mener ikke at man ikke skal fokusere på kart, tvert imot! Kartet burde ha en fremtrendende posisjon på en slik portal. Imidlertid har en tanke slått meg: Det virker som noen forventer at denne portalen skal endre kartportalene i Norge og åpne tilgengeligheten til Kartverkets kartdata. Her synes jeg man gaper for vidt. På samme måte som yr.no leverer værdata burde tur.no (den er vel tatt?) levere turdata, ikke (grunnlags)kartdata. Selvsagt må siden ha høy kvalitet på grunnlagsdataene, hvis ikke gir ikke annen stedfestet informasjon mening. Imidlertid ser jeg ikke poenget med å dele denne via APIer etc. Men hva er så turdata? Jeg ser for meg ting som:
    – Løypenett som WMS/KML
    – Georefererte hytter
    – Brukerinformasjon, kommentarer etc (geoRSS?)
    – Georefererte (Creative Commons)-bilder
    – etc.

    Jeg går studieretningen Ingeniørvitenskap & IKT, studieretning Geomatikk ved NTNU.

    Svar på denne kommentaren

  48. Vidar Gundersen

    @Atle (til bruk OSM hvis det er bra nok):

    Hva foreslår du hvis OSM er kjempebra noen steder og helt tomt andre steder? Man skulle gjerne gitt alle glede av den markakunnskapen som er puttet inn i OSM, fordi den har potensiale til å være så mye mer oppdatert enn de offentlige kartene.

    Jeg er opptatt av at et tur-community sitter inne med masse kunnskap (tur rapporter, bilder, sporlogger, peke/tegne rett i kartet) som kan brukes til å gjøre kartene bedre og dermed vekselvirke med brukerne av nettstedet.

    I marka-sammenheng blir det veldig fort at man ønsker å peke på kart for å forklare turer til andre, og da tegner man egentlig et kart. Hvis nettstedet lagrer disse forklaringene (og samtidig gjør det tilgjengelig for rentegning på f.eks. OSM), enten opprinnelsen er hukommelse eller GPS spor, så kan man senere fikse nøyaktigheten.

    Svar på denne kommentaren

  49. Enig i at walkhighlands.co.uk/ er meget bra.
    De har også fått priser, så det skulle bety at her ligger mye som kan benyttes:
    Walk Highlands is the award-winning independent website for walkers visiting or living in the Scottish Highlands. Founded by keen hillwalkers Helen and Paul Webster, it is based in Staffin, in northern Skye. With well over 2,000 site visitors each day, Walk Highlands is now the number one website for walkers in Scotland. Our traffic has increased by 300% during 2008. The website has won the very presitigious Scottish Thistle Award for Innovation – recognised as an Oscar of the Tourism Industry – and we are finalists in the forthcoming Highlands and Islands Tourism Awards.

    Svar på denne kommentaren

  50. Flottt initiativ!
    Jeg kunne ønske meg en funksjon hvor man kan kan velge et bestemt fjellområde og deretter velge ønsket lengde for turen i dager og «tøffhetsgrad» for deretter å få opp en komplett tur med informasjon om startsted, transportmuligheter til startsted og fra endestedet. Gjerne med en funksjon hvor man velger byen man bor i slik at det automatisk kommer opp transportmuligheter til/fra den valgte byen.

    Vil gjerne ha muligheten om at man kan krysse av for ønsket overnatting i hytter eller eget telt/lavo underveis og at turplanleggeren ut i fra det velger passende ruter.

    Gjerne tips om gode teltplasser, fiskeplasser,severdigheter, fornminner ol. underveis.

    Svar på denne kommentaren

  51. Atle:
    Nei, jeg ser ikke på denne tjenesten som et tiltak for å bidra til OSM, jeg ser på det som et tiltak for å samle/dele informasjon om og rundt turmuligheter i Norge. Og der har jo OSM og DNT noe felles, *det* er mitt ståsted 🙂 OSM ønsker å samle/dele kartdata i Norge, og for meg som turinteressert blir turstier og hytter veldig viktig. Jeg tror nok du også vil finne ganske mange kartinteresserte blandt de turinteresserte, så jeg håpet på en god synergieffekt der OSM og disse tjenestene kunne ha gjensidig nytte av hverandre – Statens Kartverk er jo på ingen måte noen «fasit», vi har vanskelig for å få oppdatert disse kartene – og det er *der* OSM virkelig har sine fortrinn. Men jeg innser at OSM i sin nåværende form mer blir et nyttig supplement – men jeg lover at jeg skal gjøre mitt for at også OSM blir en nyttig ressurs for tur- og turkart-interesserte i Norge! 🙂 Og en del av dette er å samle informasjon der den finnes for å kunne forbedre OSM sitt kartgrunnlag.

    Men jeg tror vi er ganske enige i at dette ikke skal være en OSM-side, selv om jeg synes OSM fortjener en peker og hederlig omtale, i det minste, på en side som har med frigjøring av turdata (og dermed også et begrenset utvalg kartdata) å gjøre! 🙂 Og ønsker prosjektet litt hjelp og støtte til å sette opp sine egne OSM-baserte tjenester på siden av de andre, så er jeg helt sikker på at det finnes mye ressurser her i landet som er villige til å hjelpe dem med det!

    Og med dette har også jeg tenkt å avrunde OSM-debatten, om ikke noen andre bringer det opp igjen, eller har spørsmål jeg synes fortjener et svar 🙂

    Tilbake til kjernetjenestene, tror jeg jeg ønsker meg det samme som fryktelig mange har nevnt:

    – Turer (med GPS-spor) både fra DNT og andre
    – Georefererte bilder
    – Værmeldinger er selvsagt nyttig å koble med dette, men det finner man jo tross alt på yr.no 😉
    – En hyttedatabase – med koordinater og linket mot turforslagene!
    – Ruteplanlegger (gjerne også for turen til/fra med offentlig kommunikasjon!)

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  52. @Vidar Gundersen: Med fare for å fortsette denne debatten til det uendelige og kjede alle andre som tenner på ideen om en turportal, men ikke er spesielt interessert i OSM: Jeg har ikke noen inngående kjennskap til kvaliteten og oppdateringsraten på Kartverkets N50-data, ei heller OSMs data i DNTs kjerneområder.

    Imidlertid har du et godt poeng. Der OSM har gode og oppdaterte data og aktive brukere har de potensiale til å være bedre enn Kartverket, i alle fall når det gjelder ting som endrer seg (stier). Det som kunne vært interessant var jo å bruke en OSM-løsning på denne portalen som tillater brukere å legge inn oppdaterte stier etc fra GPS, selvsagt med en lisens som gjør at OSM også fritt kan bruke disse. Når man først bygger opp et nettsted som har muligheten til å få mange tilbakemeldinger på kartrunnlaget fra brukerene hadde det vært synd å ikke bruke disse. Samme den andre veien, all den tid OSM samler mye god informasjon om terrenget burde man kunne bruke dette.

    Teknisk sett hvordan dette burde løses er noe værre, for som sagt burde ikke hovedfokuset være å få tur-communitiet til å lage bedre kart, men å bruke kardataene til å øke kvaliteten på folks turopplevelser. Imidlertid er OSM-integrering noe man burde se på her, noe som også er signalisert.

    Et helt annet tema, adresse: hva med ut.no? Nynorskbrukere kan jo da tenke «ut, nå!» og vi andre får i det minste et kort, enkelt og beskrivende navn på tjenesten.

    Svar på denne kommentaren

  53. Jan Erik Gulliksen

    Dette er jo en kjempe flott tiltak.
    Jeg har skumlest litt og ønsker bare å føye til noe.

    Muligheter for orienteringslag å selge sine medlemskap osv.
    Muligheter for å få kategorisert tur behovet. f.eks. familietur, rullestolvennelig, severdighet, historisk, utsiktpunkt osv..

    Svar på denne kommentaren

  54. Det nyeste ungdomsmagasinet til DNT heter «UT» 😉

    @Jan Erik Gulliksen: Interessant men det blir neppe aktuellt, det er en side for DNT og det skal ikke først og fremst være en kartside.

    Det som hadde vært stilig hadde vært et kjøp og salg (bruktmarked) for turutstyr. Ski, klær, utstyr, GPS, kart… etc. Bruktmarked for turutstyr 😉

    Svar på denne kommentaren

  55. Knallbra tiltak!

    Ser det er mange gode meninger om karttjenesten, så den vil jeg ikke kommentere. Det jeg derimot vil si noe om er mulighetene for en felles søketjeneste for planlagte turer i DNTs regi, dere man kan dele inn i type/gradering/område uten at man er nødt til å gå til den spesifikke lokale turgruppen for å finne gode alternativer. Samtidig må det være muligheter for en felles base for å søke etter turkamerater når det er ønske om turer/arrangementer som ikke er i regi av DNT. Det være seg tinderangling eller trilleturer i nærområdet for småbarnsforeldre.

    Svar på denne kommentaren

  56. Det som også hadde vært stilig var å integrere aktiviteter og turer fra de forskjellige lokallagene til DNT. At når du registrerer velger du hvor du bor og du får opp aktivitetene / turene som arrangeres av det nærmeste lokallaget i henhold til der du bor.

    Svar på denne kommentaren

  57. Høres ut som et spennende og nyttig tiltak! Gleder meg!

    Jeg mener turveier for bil bør inn her. Gjerne med forslag til utgangspunkt for fotturer. P-plasser må vises i kart. Ja, jeg vet at DNT offisielt hater biler, men de fleste medlemmene bruker nå i hovedsak bil for å komme seg til hytta, på tur osv.
    Og en biltur i flott natur er jo en flott opplevelse i seg selv. Det er heller ikke alle mennesker som er så sprek eller frisk at fotturer er noe alternativ.

    Veikroer med ordentlig mat bør legges inn som POI (point of interest) rett og slett fordi at det bidrar til bedre helse på lik linje med fotturer. Og ikke minst er det så mye triveligere å få servert ordentlig mat enn disse visne burgerskolålene! Bruk gjerne kåringen fra http://www.Ganefart2008.no som grunnlag.

    Svar på denne kommentaren

  58. Bilder bør, som nevnt over, kunne legges inn med kartreferanse.

    Bilder bør kvalitetssikres på en eller annen måte. Altså ikke fritt fram for å legge inn bilder, jeg har ikke så lyst til å bla gjennom haugevis av bilder av «elg i solnedgang»…

    Evt. kan man løse dette ved å ha to bildedatabaser; en for kreti og pleti, og en med utplukkede kvalitetsbilder (gjerne fra fotokonkurranse).

    Svar på denne kommentaren

  59. Turreportasjer er ofte godt lesestoff, og inspirasjon til å komme seg ut av godstolen.

    Bruk gjerne kjentfolk her, som f.eks. Arne Hjeltnes som kan skrive mye om å ta med barn på tur etc…

    Generelt vil jeg lese om «vanlige» turer man kan gjennomføre selv. Jeg har ikke tenkt meg til Mount Everest eller Sydpolen med det første… 😉

    Svar på denne kommentaren

  60. Stig: Enig mhp utstyr, men:

    Utstyrsinformasjon av generell info, type:

    – Fordeler og ulemper med gore-tex i fjellstøvlene?
    – To-lags vs. tre-lags gore-tex i turjakka
    – Vinterbekledningstips

    er alltid kjekt å ha ett eller annet sted!

    Men om det hører hjemme på denne portalen, det vet jeg ikke.

    Svar på denne kommentaren

  61. Ola Njå Bertelsen

    @Hans
    Så klart 🙂 Men ta utgangspunkt i turplanleggeren slik den er i dag. Hvordan kan den bli bedre?
    Jeg kunne f.eks tenkt meg å hatt kommentarer til ruter og hytter fra brukere i tilknytning til hytteinformasjonen. Gjerne også slik som flere har nevnt her både mulighet for å skrive inn diverse kriterier som hvor lang tur, vanskelighetsgrad, overnattingsønsker osv. Men en veldig viktig forbedring hadde vært å koble det opp mot kollektivtransport informasjon.

    Svar på denne kommentaren

  62. Er det ikke et sosialt nettsted dette skal være?

    Hva med å lage en turkalender der folk kan planlegge turene sine? Og har en da et «tur-vennenettverk» så kan en kanskje koble seg på vennene sine og gå turer sammen.

    Kanskje kan en da få effekten. «Hei! Jeg kommer også til å være på Leirvassbu i den perioden. Skal vi ta en topptur sammen?/Trenger du skyss til XXX?»

    Poenget må være å starte samtaler og de samtalene startes vel på grunnlag av:
    – område turen går i
    – tidsperioden turen går i?
    – Tidligere turer («Mine turer»= sosial status på et slikt sted)
    – hvor folk bor. («Finn turentusiaster nær deg!»)
    – Hytter man besøker?
    – Utstyr tydeligvis

    Lykke til!

    Svar på denne kommentaren

  63. Anders Nøkling

    Dette er vanvittig bra folkens! Tusen takk til alle dere som i de siste 20 timene har engasjert stort dere i hvordan vi sammen skal lage ny felles turportal. Jeg har saumfart alle de 75 innleggene og notert ned mange momenter vi skal ta med oss videre i arbeidet.

    …Men ikke la dette innlegget stoppe debatten:-)

    Svar på denne kommentaren

  64. Kjell Are Refsvik

    Hei,

    Den nye tjenesten høres spennende ut. De foråpninger jeg først og fremst har til en slik tjeneste er at jeg og familien min kan få en bedre innsikt i lokale turmuligheter ved at andre har delt sine turopplevelser – kanskje i form av en kombinasjon av sporlogger, tekst, bilde og video. Således tenker jeg at det kanskje bør tenkes enkelt til å begynne med, men at det bør bygges inn rike muligheter for vekst når man designer en slik tjeneste.

    Dernest håper jeg at det bør finnes rom for at de som går tur med mer spesialiserte briller kan gis rom for å legge inn mer informasjon slik at turene vi går heretter får en fornyet dybde ved at kontekstrelevant informasjon om dyre- og planteliv, geologi og andre fenomener blir synlige og kan kommenteres/suppleres av alle. Jeg tenker bl.a. at det ligger spennende muligheter her for at skoleklasser og andre kan bidra med stedfestede data til glede og nytte for fellesskapet. Tror det er nevnt tidligere, men ikke glem barna oppi det hele og lag også informasjon som gjør også de små turene spennende.

    Skal ikke mase mye mer om dette med OSM, annet enn å si at jeg selvsagt blir glad dersom det på en eller annen måte blir tatt hensyn til at vi har et behov for å samle inn gratis tilgjengelige kart-data her i landet. Om ikke annet hadde det vært flott om det kunne utveksles sporlogger som kunne berike OSM.

    Som dingse-slave hadde det jo selvsagt også vært spennende med en mulighet for at mobile applikasjoner kunne kommunisere med tjenesten både ved å hente ut relevant informasjon og bidra inn med geo-refererte bilder og tekst.

    Mvh,

    Kjell Are Refsvik

    Svar på denne kommentaren

  65. Barn er viktig, ikke minst for å bruke og bevare naturen etter oss. Den nye nettportalen bør tenke på dette!
    Jeg tenker da først og fremst på turforslag og aktiviteter som passer for barnefamilier. Men også kanskje at barn kan bruke nettportalen til ting som f.eks. innlegget over nevner.

    Kjøp/salg/bytte-forum for barneutstyr ville vært en fin ting; barna vokser jo ut av utstyret ofte før du kan se at det er slitt.

    Svar på denne kommentaren

  66. Anders Iver Gjermo

    Jeg ser for meg at integrering med yr.no er et viktig element her. F.eks mulighet til å bestille varsel på sms for hele turperioden slik at du får en melding med de neste dagenes vær hver morgen (så sant du har dekning selvfølgelig). Det er selvsagt naturlig å vise værinformasjon rett på nettsiden også, kanskje til og med som et eget lag i planleggingskartet.

    Svar på denne kommentaren

  67. Lennart Rolland

    Takk for info!

    Hadde aldri tenkt at vi skulle få en så overveldende respons!

    Vi hadde tenkt på en del av punktene fra før, men mye var ny og nyttig informasjon for oss!

    Blandt annet dette med tematurer og panoramabilder virket utrolig interessant!

    Kan røpe så smått at NRK ikke har noe kartprosjekt unntatt det som er en del av yr.no enda. Dette prosjektet vil muligens ha mye å si for hvordan NRK forholder seg til kart i fremtiden.

    Jeg er selv en opensource entusiast, og vil gjerne personlig at NRK bidrar til prosjekter som OSM. Og selv om OSM Står for «open STREET maps, kan de vel utvide til å inkludere andre kart og kanskje bytte navn?

    Det beste for prosjektet ville være at kartverket tenkte litt mer som Meterologisk institutt når det gjaldt dataene sine, det ville gagne alle!

    Jeg håper at denne kart-debatten blåses opp stor i media og at dette forhåpentligvis i seg selv vil gjøre at OSM og Kartverket begge får en del blest rundt seg, på godt og vondt!

    –Lennart

    Svar på denne kommentaren

  68. Martin Isak Jansen

    Kart er jo ett must når det har med turer å gjøre. Akuratt som hus og kvartaler er viktige for å kunne navigere ett kart over en by så er terengbeskrivelser viktige for å kunne navigere i naturen. Det har jeg ikke sett noen som har i karttjenestene sine. Så vidt jeg vet er de eneste som har gode data på det kartverket og da er vell alt som kan minne om åpent totalt uaktuelt.

    Greier NRK og DNT å få til en integrert karttjeneste med terengdata som ATPÅTIL har en åpen API. Da er jeg imponert! Dette sammarbeidet har stort potensiale! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  69. Denne kartdebatten er kanskje basert på feil premisser? En tjeneste som skissert her bør absolutt baseres på grunnlagsdata fra N50, altså Statens kartverk. Som Norge Digital part kommer det vel kun en liten distribusjonskostnad for disse dataene. Å dra inn OSM i denne sammenhengen blir veldig på kanten, kartverket er den profesjonelle leverandøren her og sitter på data av svært høy kvalitet. Benytt disse!

    Når det gjelder tematiske data, som løypedata, informasjon om hytter, turistinformasjon, spesielle kjennemerker, ja alt annet av interessant informasjon som brukere kan finne på å legge inn, så bør disse være åpne – tilsvarende yr.no. Andre åpne karttjenester (som OSM), kan videre benytte disse dataene via et API – dersom de vil det. Det omvendte, altså at OSM eller liknende tjenester skulle benyttes som leverandør virker fullstendig tåpelig.

    Og som nevnt tidligere her, forutsetninger for at en slik tjeneste skal ta av er selvsagt Web 2.0, altså interaktivitet. Deling av informasjon og tilrettelegging for at brukere skal kunne laste opp egne data er helt nødvendig.

    Svar på denne kommentaren

  70. Øyvind Solstad (NRK)

    Eirik skrev:

    Å dra inn OSM i denne sammenhengen blir veldig på kanten, kartverket er den profesjonelle leverandøren her og sitter på data av svært høy kvalitet. Benytt disse!

    Enig i at kartdataene til f. eks. Kartverket er av svært høy kvalitet. Men de kan ikke oppdateres av vanlige brukere. Og inneholder ikke mange av de tingene som man trenger til et prosjekt som dette. Jeg bor på Kjelsås i Oslo og på openstreetmap sine kart er nesten alt som finnes av turløyper og stier i området alt lagt inn av ivrige folk i nabolaget.

    Kartverket sine kart er MYE bedre på høydedata og presisjon.

    Kanskje man kunne fått ut Kartverkets data, brukt disse som underlag – og så lagt et lag oppå med den ekstra informasjonen som trengs: Stier, rasteplasser, severdigheter osv.

    Og så lage at API for dette laget som fritt kan brukes til openstreetmap slik at vi i NRK og dere brukere «gir noe tilbake» – bidrar til flotte prosjekter som openstreetmap er.

    Tanken med flere lag oppover kan brukes til været også. Noen av dere har sikkert sett at det finnes mulighet for vær fra yr.no i Google Earth, og dette må vi vel kunne få til på en karttjeneste for NRK og DNTs nye tjeneste også.

    Svar på denne kommentaren

  71. Alle liker en god kartdebatt!

    Men, altså; i USA har de lov som sier at alt som produseres av staten på skattebetalerens regning faktisk tilhører folket. Med mindre det er unntatt offentligheten av sikkerhetspolitiske hensyn. I Norge er det nesten omvendt.

    Vi holdt jo også tilbake metereologiske data i sin tid — og met.no og nå også yr.no er gode eksempler på at NRK har blitt en pådriver for offentlig innsyn. Endelig er det noen som faktisk tar åpenhetsbanneret frem fra skuffen og bærer den høyt. Veldig bra!

    Det var alt jeg egentlig ville si. Gratulerer, NRKBeta — fortsett å kjempe den gode kampen!

    PS: Søtt EFN!!

    Svar på denne kommentaren

  72. Kanskje man kunne fått ut Kartverkets data, brukt disse som underlag – og så lagt et lag oppå med den ekstra informasjonen som trengs: Stier, rasteplasser, severdigheter osv.

    Det er vel omtrent dette jeg har konkludert med etter OSM-debatten som har rast her. Vi kan alle inrømme at Kartverkets grunndata er den beste man kan få tak i på høydekurver, elver, vann etcetc.

    Litt mer «diffuse» og skiftende kartobjekter er nok OSM bedre på. Kombinert med det DNT måtte ha av data på sine hytter og ruter og en tilbakemeldingsfunksjon tror jeg man kan lage en god «mash-up» her. Det viktigste spørsmålet her er om lisensen på OSM-data lar seg kombinere med lukket info..? (her har jeg ingen anelse, men trekker paraleller til bruk av GPL-programvare, der dette er vanskelig)

    Svar på denne kommentaren

  73. Problemet med OSM sin lisens slik jeg ser den er at alt alle forbedringer som blir gjort på OSM sine kart / data må gis til OSM, det blir for dumt. En åpen API hadde vært greit men ikke at all data blir sendt til OSM etter hvert som de blir lagt inn på siden til DNT og NRK, slik lisensen til OSM i bunn og grunn sier.

    Svar på denne kommentaren

  74. Hans:

    Dette er et erkjent problem, og er noe av bakgrunnen for at man går til det skrittet å faktisk bytte lisens i OSM-prosjektet.

    Den nye lisensen vil si at du kan legge data oppå OSM i et kombinert produkt, men hvis du faktisk gjør forbedringer i selve dataene til OSM, skal dette gies tilbake til OSM.

    Håper du ikke har noe imot *det* ?

    Ellers, en åpen API med en lisens som gjør at OSM-prosjektet kan benytte seg av det, er det vi har ivret mest for her. Hvilket kart DNT/NRKbeta velger å presentere dataene på selv er forsåvidt irrelevant i den sammenhengen, selv om målet til OSM-prosjektet selvsagt er at OSM skal bli det naturlige valget fordi vi (etterhvert) er best 🙂 Men for tjenester som dette, som er landsdekkende og krever dekning på store deler av de områdene vi ennå ikke klarer, så skjønner vi alle at bedre data faktisk blir nødvendig.

    Ellers – for en tjeneste som dette, vil jeg tro kompletthet er en noe viktigere enn meter-nøyaktighet.

    – Vegard

    Svar på denne kommentaren

  75. Øyvind Solstad (NRK)

    For ordens skyld: NRKbeta skal ikke lage en turportal, det er det NRKs naturredaksjon som skal lage. Men vi skal selvsagt være med på prosessen der NRK Natur ønsker å ha oss med. Med så mange bra tips og innspill så tror jeg det kommer til å bli veldig bra. Vi skal følge opp dette med flere saker etterhvert som ting bestemmes og settes i produksjon.

    Svar på denne kommentaren

  76. Martin Bekkelund

    Ola Njål Bertelsen skrev:

    Det er nok ikke tvil om at m711 vil bli brukt som grunnlag Martin, det er vel det eneste kargrunnlaget vi har med gode nok detaljer?

    Det er et par årsaker til at jeg mener M711 er førstevalget i nåværende stund. Først og fremst er det den eneste kartserien egnet for turbruk som dekker absolutt hele Norge. Dernest er den et godt kompromiss mellom størrelse (målestokk) og detaljnivå.

    Svenskene har sin 1:25 000-serie som er vesentlig bedre på detaljer, men hvor man teoretisk sett trenger dobbelt så mange kartblader per tur.

    Atle skrev:

    Det virker som noen forventer at denne portalen skal endre kartportalene i Norge og åpne tilgengeligheten til Kartverkets kartdata. Her synes jeg man gaper for vidt.

    Det er jeg enig i. Hadde jeg vært prosjektleder ville jeg aldri tatt på meg gjennomføringen av et prosjekt dersom et av suksesskriteriene innebar at Statens kartverk frigjorde sine data. Den jobben må gjøres på et annet nivå, uavhengig av dette prosjektet. Derimot mener jeg at NRK og DNT, uavhengig av dette prosjektet, kan og bør sette fokus og press på myndighetene.

    PS. Spennende studieretning du går på. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  77. @Stig Johansen: Er veldig enig med deg i at barn er viktig. Mange av oss barnefamiliene trenger først og fremst inspirasjon til ettermiddadgsturer og dagsturer i helgene. Da er det turer i nærområdene som gjelder. Jeg tror det her er et potensielt kjempevolum – long tail. Jeg skulle gjerne sett andre turgåeres anbefalinger (med bilder) på to til ti kilometersturer innen for en kjøreradius av tjue minutter.

    Svar på denne kommentaren

  78. Lage en sosial tur: Jeg vil veldig gjerne at det legges til rette for å lage turer som event ala facebook, som jeg kan invitere andre til.

    Kaskje er det en fordel å koble tjenesten til eksisterende sosiale nettverk. Det skal vel mye til at jeg får med meg alle 130 «vennene» mine over på DNT’s eventuelle vennetjeneste. På facebook derimot er det faktisk en sjanse for at noen av mine fjernere bekjente blir inspirert av å se at jeg har tenkt å grille pølser på Skjellestadåsen på søndag, og hiver seg med. Noe som kunne være både hyggelig og skremmende 🙂

    Tror deling av turer som events vil være en god måte å legge til rette for virale effekter.

    Svar på denne kommentaren

  79. Martin: Jeg *vet* jeg ikke har tatt til orde for annet enn bidrag til fokus på frie kartdata, og har lest igjennom de andre OSM-innleggene og kan ikke finne mange du kan tolke i den retningen.

    Men: Dersom du misforstår (for jeg vet du er et fornuftig menneske), vil definitivt andre også gjøre det 🙂

    La det være klinkende kart:

    – DNT/NRK må forholde seg til Statens Kartverks lisenser, evt. med det de måtte få av tilleggstillatelser for presentasjon, men det vil nok ikke inkludere distribusjon av vektordata.

    – Statens Kartverks politikk på området er bestemt av politikerne. Det er delte meninger innad i statsapparatet i dag: Fornyingsminister Heide Grande Røys tok til orde for å frigi kartdata, bl.a. justisdepartementet sa nei.

    Det jeg ønsker meg (merk: jeg bruker ikke ordet «kreve» – dette er og blir NRK og DNTs prosjekt – jeg har rett til å ønske men ikke kreve) er at de data som DNT og NRK selv eier og rår over blir delt med en fri lisens – *akkurat* slik som den tjenesten de sammenlignet seg med, yr.no.

    Om de i tillegg setter fokus på frie kart, enten gjennom redaksjonelt innhold eller ved hjelp av en showcase basert på OpenStreetMap, hadde det vært helt flott, men det krever selvsagt litt tid, og tid er penger 🙂 Men hvis noen av dem ønsker litt tips, en liten demonstrasjon eller starthjelp i så henseende, vet de hvor de kan finne det 🙂

    PS: Vi i OpenStreetMap-miljøet i Bergen skal – og dette har vært planlagt en god stund – arrangere «Mapping Weekend» sånn i tidspunktet 1.-3. mai. Da har vi planer om å samle stort og smått og kartlegge «resten» av Bergen Kommune! Kanskje kan det inkludere resten av turstiene også? Det er ambisiøst men innen rekkevidde!

    Svar på denne kommentaren

  80. Øyvind skrev:
    «Kanskje man kunne fått ut Kartverkets data, brukt disse som underlag – og så lagt et lag oppå med den ekstra informasjonen som trengs: Stier, rasteplasser, severdigheter osv.»

    Nettopp!
    Et godt eksempel på dette er kartverkets GeoNorge portal (geonorge.no/arcexplorer/link.html?&link=20081112234319531_21). Trykker en på den gule knappen med et kryss i midten kan en legge til omtrent alt som finnes av WMS/WFS data i Norge. Alt av dette kan i prinsippet også benyttes i en portal hos DNT/NRK. Selvsagt i kombinasjon med DNTs og brukernes egne data.

    Et annet godt eksempel er Fylkesatlas (fylkesatlas.no/). Kartografien og brukeropplevelsen overgår det trauste kartverket klarer å tilby…

    Svar på denne kommentaren

  81. Det viktigste er gode KART. Skriftlige beskrivelser av turer er ikke godt nok. Nå har det norske folk en anledning til å få fri tilgang til topp kart, siden store og tunge aktører som DNT og NRK står bak.
    Videre har jeg som ivrig turgåer i fjellene på Costa Blanca hatt stor nytte av Google Earth for å få et inntrykk av terreng og bebyggele. Detaljerte ortofoto er mao en svært nyttig funksjon.
    For å kunne velge en tur man har lyst å gå, er det viktig med BILDER som viser terreng og evt. ting å se på underveis. Altså en ren markedsføring av rutene. Vanligvis sitter man ved skjermen og skal planlegge helgeturen/ferieturen, og da må nettstedet være tilpasset slik planleging, dvs god oversikt og fremhveing av spesielle ting ved hver tur. Hvorfor velge akkurat DENNE turen?
    En god utskrift med kart er et must.
    Det hadde også vært fint med en personlig registrering av de turer man har gått. Dvs private undersider med oversikt over egne turer, dato, antall km man har gått, evt. høydemeter osv.

    Svar på denne kommentaren

  82. Vil bare gjøre oppmerksom på at OSM-debatten har fortsatt på min blogg (den har vel ikke interesse for alle her), så hvis det er noen som har ytterligere synspunkter når det gjelder den biten av debatten oppfordrer jeg til å ta den på Hc Svnt Dracones. Ligger også et trackback til den her, men settingen kommer ikke så godt frem, derfor denne kommentaren.

    Svar på denne kommentaren

  83. Flott med flere turtjenester. Håper dere også kan lage eller ordne i grupper f eks tips om badeplasser. Holder selv på med en oversikt over badeplasser i Bodøområdet (og ja, det er veldig gode muligheter til og med med behagelig vann om sommeren).

    Svar på denne kommentaren

  84. En ting jeg savner når jeg planlegger tur, er opplysninger om severdigheter, kultur, historie, dyreliv, flora o.l. i området. Jeg synes det er interessant å vite litt om området jeg skal ferdes i.

    Fra debatten over synes jeg folk fokuserer for mye på karttjenesten. Et nyttig hjelpemiddel ja, men jeg blir litt skræmt over i hvor stor grad folk ønsker ting tilrettelagt. Finnes det ingen oppdagerlyst, nysgjerrighet og fantasi lengere blant turfolk?

    Jeg mener turopplevelsen bør stå i sentrum! Jeg har vært innom andre nettsider og forum der det enkle turlivet drukner helt i utstyrshysteri, høydemeter og prestasjonsskryt. Fri oss fra dette.

    Jeg er også skeptisk til en del av DNT’s opplegg for ungdom. Det fokuseres kun på utendørs action, ikke på natur, dyreliv, naturopplevelser – det enkle friluftsliv altså.

    Svar på denne kommentaren

  85. Dette er fantastisk nytt!

    Selv er jeg en ivrig turgåer (og selvfølgelig medlem av DNT) i området rundt Eidsbugarden i Joutnheimen der min mormor har ei lita stue panoramio.com/photo/10261535.

    Jeg har lenge savnet informasjon om turer som ikke er merket, og da i hovedsak toppturene. Finner jo mye på diverse forum og andre nettsteder, men mer enn en gang har jeg opplevd at opplysningene har hatt visse avvik og at de ikke er satt i et godt nok system i hh til vanskelighetsgrad, tid, vinter/sommer osv.

    Gleder meg til nettstedet er oppe og går!

    Svar på denne kommentaren

  86. Mats Taraldsvik

    @idam : God idé! Bruker selv en del tid på sykkelsetet, og et samarbeid der, ville jo vært flott!

    Jeg sendte likegodt en mail til slf, så kan vi jo se om noe dukker opp her, og/eller i neste nummer av ‘På Sykkel’? 🙂

    Svar på denne kommentaren

  87. HC SVNT DRACONES » OpenStreetMap som datagrunnlag, masteroppgave?

    […] debatten om OpenStreetMap på NRK Beta og her har jeg mer eller mindre konkludert med følgende: … det er det som er det unike ved […]

    Svar på denne kommentaren

  88. Orket ikke å lese hele kartdiskusjonen, så bær med meg hvis jeg poster noe som er foreslått.

    – Lokalhistorie! Har det skjedd noe her i gården? Hva er egentlig historia bak den minnesteinen eller forlatte gården.
    – Markeringer på lokale butikker. Hvor kan jeg kjøpe kvikk lunsj, eller ny trinse til staven min?
    – Kontaktinformasjon til lokale resurser, enten det er lokalt DNT-lag, O-lag eller fiskeforening.
    – Dyrekart. Hvilke dyr er det vanlig å se i traktene her?
    – Myggometer. Trenger vi full myggnetting på turen? Legg inn dine observasjoner om myggen

    Svar på denne kommentaren

  89. Det blir spennende å følge med på samarbeidet mellom nrk.no og dnt.no. Selv er jeg redaktør for (blant annet) klikk.no/friluft som er størst i norge på test av turutstyr og omtale av flotte steder å dra på tur. Artiklene er ennå ikke geotagget men det jobber vi med (Escenic er vanvittig utdatert på det punktet). Vi feeder selvsagt gjerne tjenesten med det beste av vårt innhold. Bare ta kontakt!

    Svar på denne kommentaren

  90. What’s Sound? » GeoSOA – extracting the best information possible

    […] vivid discussion on NRKBeta’s pages (norwegian) started from their post on user’s comments on how they should develop a new […]

    Svar på denne kommentaren

  91. Har skummet igjennom diskusjonen og ser det er mye bra som er foreslått.
    Regner med at de fleste ruter som vil bli lagt opp på denne portalen blir DNT ruter.
    Hva med alt det fine turterrenget utenfor DNT-rutene.
    Få et kart der man kan velge inn eller bort data som man ønsker.
    NVE har et kartsystem der man velger hva som skal vises.
    Trenger riktignok ikke alle valgene de har men noe lignende.

    Håper uansett kartene blir utskiftbare og bedre enn det inatur har nå

    Svar på denne kommentaren

  92. Martin Bekkelund

    Kom deg UT.no…

    For et par minutter siden kom det meg for øre at den nye turportalen til DNT og NRK skal hete UT.no.

    Foreløpig er det ingen detaljer på nett, verken fra DNT eller NRK, men kanskje du har noen? Del dem i så fall her i en kommentar! ……

    Svar på denne kommentaren

  93. Andreas Grimsæth NRK

    Jepp, "ryktet" stemmer. Turistforeningen og NRK overtar UT.no, men har foreløpig ikke tatt domenet i bruk. Om kort tid vil det komme opp en midlertidig side mens første versjon av turtjenesten er under utvikling.

    Svar på denne kommentaren

  94. OJ så mye feedback dette har fått. Tydeligvis mange nordmenn som liker å gå tur. Selv har jeg gått et par lengre turer selv og har fått kjempe opplevelser av det. Et høydepunkt var Besseggen på sensommer/høsten kombinert med rafting i Sjoa.

    Jeg vil ihvertfall dele erfaringer, bilder og videoer om mulig fra de tur stedene. Og gjerne en oppdager som finner turstier for meg.
    Hadde vært kult med en "achievements" greie hvor man skriver ned turene man har gått og får høyde og km.

    Svar på denne kommentaren

  95. Audun Wangen

    Kongsvinger kommune har planer om å lage sin egen turistportal, men det bør kanskje revurderes nå? Vi har i alle fall planer om å satse tungt på brukergenerert innhold, og vurderer Mediawiki som plattform.

    Vi ser på muligheten til å presentere veldig detaljerte opplysninger, som hvor i stryk og sjøer man kan ta ørret, hvilken størrelse man kan vente å få, om man må ha på gummistøvler når man skal gå en tursti, parkeringsmuligheter etc.

    Dessuten er vi i ferd med å rulle ut tredimensjonale kart, og vurderer å legge inn turstier i disse. Da vil du få et enda bedre bilde av terrenget, og ikke bare høydekurver i et todimensjonalt kart.

    Et stort ønske for løsningen deres er at innholdet skal være underlagt en åpen lisens og at det skal være mulig å enkelt hente ut stoff via RSS/XML og andre protokoller.

    Svar på denne kommentaren

  96. Ut.no kommer? « rune røsten

    […] Arkivert under: 1 — runermm @ 21:26 11. november 2008 var en fin dag. Da leste jeg at ”Den Norske Turistforening (DNT) og NRK har inngått en avtale om å lage en ny felles […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.