nrk.no

Marika Lüders om nett og offentlig kommunikasjon

Kategorier: Nettkultur & Radio


Marika Lüders tok en prat med Østlandssendingen om elektroniske borgere og toveiskommunikasjon mellom folk og styresmakter forrige torsdag. Og for de som ikke fikk det med seg kan dere nå lytte, laste ned og generelt kose dere med innslaget her på NRKbeta. Filen er 7 MB stor og innslaget ca. 8 minutter langt.

[audio:Marika_Luders_SINTEF.mp3] Direktelink til lydklippet.

Litt mer om eBorger-rapporten finner du i vår artikkel om Obama og hvordan han ber folket om råd gjennom nettet.

Bildet av stortinget er tatt av Cebete og har en Creative Commons-lisens.

Oppdatering:
Bildet i artikkelen har blitt byttet i ettertid på grunn av en oppklarende diskusjon om bruk av bilder med Creative Commons-lisens. Se kommentarene til denne artikkelen.

16 kommentarer

 1. Både lydklippet og rapporten anbefales herved, og det er spennende å se at sosiale medier begynner å bli tema hos myndighetene også.

  Et bare vagt relatert spørsmål til NRKbeta, og med fare for at det er stilt før: Har man forutsatt at NRK.no ikke er et kommersielt nettsted når NRKbeta tar i bruk CC-lisensierte bilder, og hva er i så fall argumentasjonen? Jeg tenker da spesielt på nettstedets annonsefinansiering.

  Svar på denne kommentaren

 2. @Øyvind Er det riktig forstått at det er separat domene/merkenavn som i dette tilfellet bestemmer at det ikke regnes som kommersielt? NRKbeta er etter hva jeg skjønner utgitt av reklamefinansierte NRK.no, med samme ansvarlige redaktør. Hva med f.eks labs.finn.no, sesambloggen.no og andre firmablogger, er det noen prinsipielle forskjeller? Eller kan alle bruke cc-bilder (merket «Noncommercial») fritt?

  Grunnen til at jeg spør (og dette er altså spørsmål av nysgjerrighet, ikke påstander), er at jeg mener det er viktig for utbredelsen av Creative Commons at grensene og praksisen er klare og forståelige. Ellers vil det i hvert fall for min egen del være problematisk å cc-lisensiere innhold.

  Svar på denne kommentaren

 3. Er ikke spørsmålet også hva som er komersielt? En oppfatning er at kommersielt betyr at målet er å tjene penger. Det betyr at man kan ha inntekter og AS osv. Så lenge målet ikke er å gå i pluss og utbetale utbytte til eiere. Så har man puristene som mener at du ikke kan ha noen som helst inntekter i tilknyttning til verket. Innholdet i kommersielt vil sikkert variere etter lokalt lovverk osv.
  I CC står følgende:

  You may not exercise any of the rights granted to You in Section 3 above in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation

  I følge dette kan man vel tolke det dit, at det ikke vil være umulig å kombinere CC non-commericial med inntekter. Men målet må ikke være å tjene penger.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Denne diskusjonen har vi touchet innpå i tråden under artikkelen «valgdekning til nye høyder»:

  nrkbeta.no/valgdekning-til-nye-hoyder/

  Der diskuteres det blant annet om Friprogsenteret er et et kommersielt foretag.

  Vi skal ikke ta opp igjen den diskusjonen her, men det er et interessant tema hvorvidt NRKbeta er et kommersielt foretak fordi moderselskapet vårt, NRK – tjener penger.

  NRK er en stiftelse, som ikke sender noe overskudd tilbake til eierne (tvert imot – hahahaha). Men vi bør kanskje ta en runde med folk som har peil på den norske utgaven av CC for å finne litt mer ut av dette.

  Så er det et viktig men:

  Alle bilder med CC som vi bruker her på NRKbeta skal være bilder der rettighetshaveren tillater kommersiell bruk:

  Lisensgiver tillater andre å kopiere, distribuere, vise, skrive ut og fremføre verket/frembringelsen, inklusive for kommersielle formål.

  Så hender det også fra tid til annen at vi ber rettighetshaveren om tillatelse til å bruke bildet, noe vi flere ganger har fått. Da skal vi bli flinkere til å merke dette.

  Svar på denne kommentaren

 5. Nå er for ordens skyld bildet i denne artikkelen ikke åpnet for kommersiell bruk, men forstår at NRKbeta likevel kan ha fått tillatelse til å bruke det.

  NRK konkurrerer hver dag med de øvrige mediene om de samme leserne/lytterne/brukerne og til dels annonsørene. NRKbeta er dessuten altså utgitt av NRK.no, som er reklamefinansiert (og bruker lisenspenger i tillegg, men det er en annen debatt).

  Konkret problemstilling: Dersom en nettavis i Bjørvika betaler meg ekte penger for å ta et bilde som senere cc-lisensieres (noncommercial), vil det være problematisk om konkurrerende medier (som NRK.no) fritt benyttet bildet bare fordi de ikke gir utbytte til sine eiere.

  Men jeg forstår nå på Øyvind at praksisen normalt er å bruke bilder med kommersiell cc-lisens. Det virker fornuftig.

  Svar på denne kommentaren

 6. Definisjonen av hva slags nettsted som kvalifiserer til å bruke materiale som er tilgjengelig med en ikke-kommersiell klausul er forholdsvis komplisert. Creative Commons har for øyenlikket en egen studiegruppe som ser på dette, jf.: creativecommons.org/weblog/entry/9557 (jeg deltar forøvrig i denne studiegruppen).

  Det viktigeste kriteriet for å kunne bruke materiale med en «ikke-kommmersiell» CC lisens at brukeren (ikke bruken) er å anse som en ikke-kommersiell bruker.

  Ikke-kommersielle brukere er:

  – privatpersoner som publiserer uten å ta seg betalt,
  – offentlige bibliotek,
  – offentlig finansiert undervisning som ikke tar seg betalt i form av
  skolepenger eller lignende,
  – en veledig organisasjon som ikke har erhverv som formål

  Faller brukeren ikke inn under noen av disse kriteriene, er altså brukeren å anse som «kommersiell». En «kommersiell» bruker kan ikke ta utgangspunkt i en Creative Commons-lisens som bare tillater ikke-kommersiell bruk.

  Utgiver av NRKbeta.no er «NORSK RIKSKRINGKASTING AS». Dette er et aksjeselskap (ikke en stiftelse slik Øyvind Solstad skriver lenger oppe i tråden) og kvalifiserer dermed ikke til å være en ikke-kommersiell bruker. At det konkrete nettstedet (NRKbeta.no) er uten reklame er i denne sammenhengen ikke relevant.

  (Hadde utgiver av NRKbeta derimot vært en stiftelse som hadde stått på denne listen utarbeidet av skatte-etaten over veledige organisasjoner som ikke har erhverv som formål: skatteetaten.no/Templates/Artikkel.aspx?id=8742 – så hadde saken stilt seg anderledes.)

  For utdyping av definisjonen av begrepet «ikke-kommersiell», se gjerne dette notatet (som er vårt eget arbeidsdokument) fra arbeidet med lisensen:
  creativecommons.no/ncguide/ncguide_draft.html

  Viser også til vår egne beta-tjeneste (foreløpig desverre bare på engelsk):
  creativecommons.no/ncguide/

  Som det framgår er det lagt opp til en forholdsvis innskrenkende tolkning av hva som regnes som «ikke-kommersiell» bruk. Dette av to grunner:

  1. Grensen mellom «kommersiell» og «ikke-kommersiell» må være etterprøvbar, slik at det i det i de fleste tilfelle skal være forholdsvis enkelt å gi et klart svar på om bruken det er snakk om det ene eller andre. Det tilsier at det klare og objektive kriterier (som utgivers organisasjonsform, etc. til grunn).

  2. Du kan også få tillatelse til (fri) bruk ved å spørre opphavspersonen. Befinner bruken eller brukeren seg i en gråsone, mener jeg at brukeren bør «presses» til å spørre om lov.

  Håper dette var oppklarende. Spør gjerne dersom det fortsatt er uklarheter omkring dette.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  Takker for en veldig oppklarende kommentar! Da får jeg bytte bildet i denne artikkelen. Har kontaktet fotografen, men ikke fått noe svar, så da er det best å holde seg til bilder med kommersiell lisens. Også her på reklamefrie NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 8. Denne kommentarutvekslingen om CC-lisensen var egentlig ganske interresant og kunne kanskje vært skrevet om i en egen sak her på NRKbeta. Særlig i og med at den ikke hadde noe denne saken å gjøre…

  S.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.