nrk.no

Obama ber folket om råd

Kategorier: Det sosiale nettet & NRKbeta


Barack Obama har hatt en presidentkampanje hvor bruken av internett og sosiale medier har vært bortimot perfekt (mer om det senere i dag). Nå fortsetter USAs neste president å bruke nettet i kontakten med USAs borgere.

I dag åpnet Change.gov. Slagetordet «change» fra valgkampen har blitt offisielt nettsted for Obamas endring av USA, og borgerne oppfordres til å bli med på forandringen:

Change.gov provides resources to better understand the transition process and the decisions being made as part of it. It also offers an opportunity to be heard about the challenges our country faces and your ideas for tackling them. The Obama Administration will reflect an essential lesson from the success of the Obama campaign: that people united around a common purpose can achieve great things.

I første omgang bes folk om å fortelle historiene sine og hvilke drømmer de har for USA, Obamas nye regjering og administrasjon…

Start right now. Tell us your story in your own words about what this campaign and this election means to you. Share your hopes for an Obama Administration and a government for the people.

…og hvilke visjoner de har for hva Amerika skal være:

Start right now. Share your vision for what America can be, where President-Elect Obama should lead this country. Where should we start together?

Nettsiden inneholder også en oversikt over politikken Obama kommer til å føre, informasjon om Obama og Biden (og etterhvert regjeringen), samt en blogg og presseinfo.

Hvordan håndtere dette?

Det er imponerende nok i seg selv at Obama faktisk går ut og spør millioner av mennesker hvordan de ser for seg at landet skal styres. Så dukker det opp to store utfordringer:

– Hvordan skal Change.gov håndtere millioner av innspill på en fornuftig måte?
– Hvordan skal Change.gov klare å gjøre denne prosessen toveis?

Det vil bli vanskelig nok å behandle millioner av innspill, få det som er bra ut av dem, lage sammendrag og finne ut hva som er kjernen i det folk skriver.

Og hvordan skal Obama klare å lage dette toveis? Eller treveis om du vil?

Et eksempel: Du sender et innspill til Obama – det er kommunikasjon fra deg til Obama. Så kan nettfolkene eller (om innspillet ditt er helt genialt) Obama selv svare. Det er toveis kommunikasjon. Den tredje biten av trekanten er den kommunikasjonen man ønsker mellom deg og alle de andre der ute. Treveis kommunikasjon.

Hvis du kommenterer et innlegg her på NRKbeta vil andre kunne kommentere og bygge videre på det du sier. Dette er helt selvsagt i 2008, både i forum, kommentarplasser på nettsider, Facebook og andre sosiale nettverk osv.

Når verdens mektigste stilling – den amerikanske presidenten – skal forsøke på noe lignende, kommer det til å bli en mengde innspill som er helt utenom det vanlige.

Derfor blir det veldig interessant å se hvordan Change.gov skal klare å løse dette, hvordan de eventuelt skal klare å gjøre debatten treveis uten å ansette en million moderatorer.

Hva med Norge?

Det er bare noen dager siden Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys presenterte en SINTEF-rapport med tittelen «eBorger 2.0», der Petter Bae Brandtzæg og Marika Lüders presenterer «ideer og perspektiver for hvordan offentlige informasjonstjenester kan utnytte anvendelser av brukerskapt innhold».

Det ligger enorme muligheter for dialog og spredning av informasjon hvis staten og brukerne av nettsamfunn spiller på lag. Rapporten skal gi oss et bedre kunnskapsgrunnlag for hvordan det offentlige kan møte innbyggerne der de er.

…sa minister Heidi Grande Røys ved presentasjonen.

Rapporten går gjennom utviklingen av det sosiale nettet, og diskuterer hvordan staten kan bruke det sosiale nettet, og det er veldig hyggelig at både yr.no og NRKbeta nevnes flere ganger i rapporten!

Så politikerne i både USA og Norge ønsker å involvere innbyggerne i måten landet styres. Det er en interessant utvikling, med mange utfordringer. Kommentarfeltet er som vanlig åpent for alle som har tanker om hvordan vi skal få til dette på best mulig måte.

13 kommentarer

 1. Asbjørn Ulsberg

  Dette er en helt riktig og nødvendig utvikling av demokratiet og jeg berømmer både Obama-administrasjonen og Heid Grande Røys for arbeidet som blir gjort for å bringe den offentlige administrasjonen ut til folket, der de er.

  Svar på denne kommentaren

 2. spennende, bare så lenge dem er klar over at kommunikasjon går begge veier.

  dette kan fort bli som å rapportere feil på programmer til firma som leker med open source. en kan føle en kommer like langt med å kaste papirfly inn i ett svart hull…

  Svar på denne kommentaren

 3. Det fins metoder for dette innenfor sosiologi og FoU. Metoden heter kvalitativ forskning og i grunn går det ut på å analysere tekster f.eks intervju og «tømme» de for informasjon. Hvis du går over en mengde med tekster så vil du før eller siden nå en grense for mengden informasjon som eksisterer, og det skal ikke være uoverkommelig å gjøre om et ti tusen talls innlegg til en rapport på 20-30 sider.

  Svar på denne kommentaren

 4. Storbritannia har en kjempespennende side på Show us a better way, hvor de ber om, ja, nettopp det. Tenk at en regjering sier til folket vi vil at dere skal fortelle oss hvordan vi kan gjøre ting bedre! Burde egentlig være en selvfølge, men slik verden er nå så må jeg gi stor kudos til Storbritannia for dette tiltaket!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Det ser ut som Republikanerne skjønner det som Obama skjønte FØR valget: At internett er tingen:

  rebuildtheparty.com/

  Winning the technology war with the Democrats must be the RNC’s number one priority in the next four years.

  Jeg tror fler og fler kommer til å skjønne dette. Det kommer til å bli en «sosial revolusjon» eller evolusjon om du vil på nettet. Noen kommer til å vinne stort på dette, andre kommer til å bli fullstendig parkert…

  Svar på denne kommentaren

 6. Wow, det må jeg si. Sånn Ideastorm/Brainstorm-aktig side er jo selve drømmen min for både firmaer og politiske enheter! Jeg benyttet anledningen da jeg snakket med en fra regjeringen om bruk av mikroblogging til å anbefale slike tiltak også, selv om jeg selvsagt anbefalte friprog-løsningen IdeaTorrent, ikke UserVoice som rebuildtheparty bruker.

  Men det kan da virkelig ikke være GOP offisielt som står bak denne sida? Det hadde jo vært helt ufattelig. Det ser ut som at det er mer en gruppe republikanere som har gått sammen om å lage den.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det gleder uansett mitt hjerte å høre at dere ikke bare har tenkt tanken, men til og med jobbet med det en stund! Veldig bra! Og nå ser jeg dere har begynt å bruke UserVoice her, så det er et skritt i riktig retning. Men jeg håper virkelig at hvis hele NRK skal ha noe slikt, at dere benytter løsningen jeg linker til over, eller eventuelt en annen åpen kildekode-løsning, om det finnes.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.