nrk.no

Vær så snill å kopiere meg!

Kategorier: Det sosiale nettet,Fildeling,Foto & Nettkultur


Spørsmålet først

Burde NRK begynne å benytte Creative Commons? Skrik gjerne ut et tydelig «JA» eller «NEI» i kommentarfeltet, men vi foretrekker en liten begrunnelse også.

Og så litt mer om delingskultur

Opphavsrett handler om å beskytte innhold man har produsert. Kreativitet handler ofte om det motsatte. Desverre er diskusjonen om ulovlig deling av beskyttet materiale mye mer fremtredende i media enn diskusjonen om lovlig deling og kreativitet.

I mediebransjen faller både produksjonskostnader og distribusjonskostnader. Likevel er fremdeles kjernen i medieproduksjon kreativitet. Og den er fremdeles like kostbar. Prisen på et fotografi settes ikke hovedsaklig ut fra prisen på kamera og kostnaden for å få bildet frem til mottaker. Den virkelige kostnaden er kunnskapen, kreativiteten og ferdighetene til fotografen.

Men siden de rent praktiske kostnadene synker slipper flere mennesker til. Og dermed synker også prisen på selve kreativiteten. En kreativitet som kan økes ytterligere når man deler innholdet sitt med andre.

Creative Commons

Forrige uke var jeg til stede under en debatt som tok for seg rettighetslovgivning under overskriften «Revolusjon eller reform?«. En av reformene som ble diskutert er bruken av Creative Commons. Et sett av regler som skal hjelpe innholdsprodusenter å fortelle publikum hva de kan bruke innhold til. Systemet hjelper deg ikke å stoppe de som uansett har lyst til å ta innholdet ditt og bruke det uten ditt samtykke, men det hjelper deg i arbeidet med å fortelle folk at de faktisk får lov til å bruke det innenfor visse rammer.

Jeg har publisert bilder og innhold på nettet lenge og har eksperimentert med bruk av Creative Commons. Et eksempel er fire bilder jeg har tatt på samme sted men til fire forskjellige årstider.

Bildene ble publisert med en Creative Commons-lisens. Av typen som sier at folk kan bruke bildene så lenge det er ikke-kommersielt, de gir meg credit og de deler videre med samme lisens.

Prester i Canada og dans på Hawaii

De har blitt brukt som bakgrunn for en danseforestilling på Hawaii. Av en prest i Canada i hans preken på julaften i fjor. I en Colombiansk naturfagbok og en rekke andre steder.

Men hva gir det meg da? Utover det at noe av bruken er til undervisning i et fattig land og at noen sjeler der ute kan ha blitt kunnskapsmessig og kulturelt beriket av bildene? For min del har det gitt oppmerksomhet. Nok til at disse bildene også er de jeg har solgt flest ganger rent kommersielt.

Og delingen har gitt meg kreative innspill jeg ikke ville tenkt på selv. Her er en kar som har satt sammen de fire bildene på en måte som jeg ikke tenkte på i utgangspunktet.

For tiden jobber jeg med en ny billedserie. Tatt med et bedre kamera. Du skal ikke se bort fra at jeg tar for meg metoden sistnevnte brukte for å lage en collage av bildene når jeg er ferdig med min nye serie.

Men hva med de store?

Men hvorfor begrense dette til små private eksperiment? John Buckman tjener penger på verdens snilleste plateselskap. Med musikk under Creative Commons. Så det funker tydeligvis også i den kommersielle verden. Men om det var et mediehus i Norge som burde begynne å snuse på denne typen lisensiering av innhold så var det vel NRK?

Delingskultur handler ikke om ulovlig fildeling. Det handler om kreativitet, kommunikasjon og forståelse.

Oppdatering:
En liten bonus helt til slutt i artikkelen. Kort prat om dette eksempelet i Kulturnytt i dag.

45 kommentarer

 1. Martin Bekkelund

  JA!

  Det er flere årsaker, og jeg er ganske overbevist om at dere selv vet om de aller fleste. Først og fremst er NRKs arbeider finansiert av lisens- og skattepenger, og kan således anses som kundenes eiendom. Dette er selvfølgelig noe unyansert, men dere kjenner detaljene like godt som meg — om ikke langt bedre.

  Dere har selvsagt også sett Good Copy Bad Copy, ettersom jeg selv ble tipset om denne av Eirik. Essensen i denne filmen er hvordan det legges forventninger fra alle kanter om at man ønsker muligheten til å gjenbruke, modifisere og dele innhold med andre, blant annet på nettet.

  Som dere selv vet, det er langt bedre å gi tillatelse, for så å bli anerkjent for det, fremfor å forby og løpe etter folk med en gjeng advokater, for så å bli mislikt for det.

  Dere dro på dere massiv (inter)nasjonal anerkjennelse for BitTorrent-stuntet. Nå har dere muligheten til å gjøre det samme med lisensiering.

  Sett i gang, verden venter! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Asgeir S. Nilsen

  Så absolutt JA!

  Hvorfor: Den nye medieverdenen trenger i utgangspunktet ny lovgivning. Men mens vi venter på dette bør vi alle gjøre det vi kan for å bevege oss i ny retning, også innenfor eksisterende lovgivning.

  NRK er en stor og tydelig aktør i norsk mediebilde og kan på denne måten være med på å sette dagsorden og en ny standard på dette området.

  Så er spørsmålet: Bør / må NRK bruke en IkkeKommersiell variant fordi produksjonen er offentlig finansiert?

  Asgeir

  Svar på denne kommentaren

 3. Ola Njå Bertelsen

  Ja til CC lisensiering. Del mest mulig oftest mulig. Jeg blir selv veldig fornøyd når jeg kan bruke andres innhold. Derfor deler jeg på samme måte det lille jeg produserer av bilder, i mitt tilfelle. Og om NRK kan gjøre dette med mye av sitt innhold er det supert.
  Kjenner dere til boken Wikinomics?

  Jeg oppfordrer også venner og kjente til å gjøre det samme. Så lenge en alikevel ikke tjener penger på de fotoene en tar, kan en bidra til et bedre samfunn ved å dele fritt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Lærebok, du. Morsomt! Jeg har fått mine CC-lisensierte Flickr-bilder brukt i en israelsk reklamekatalog, en kunstkalender,visstnok også på et puslespill og i en rekke mer eller mindre remiksede nettversjoner. Et av bildene ga meg omtale i en Yahoo-blogg, med den følge at jeg fikk et voldsomt trøkk på Flickr en periode. Trøkk, eller anerkjennelse om man vil, er hovedvalutaen i CC-land. Men sant å si langt utenfor også. Ja, for hvis noen er i tvil om den grunnleggende verdien av anerkjennelse i kultursektoren, så sett av tid til en prat med en god, gammeldags (ikke-bestselgende) papirbokforfatter hvis nye opus har gått uomtalt i mediene… 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Aslak Hellesøy

  Moderne delingskultur på Internett startet med open source bevegelsen for snart 40 år siden. Fenomenet fikk en kjempeboom for ca 15 år siden da operativsystemet Linux begynte å ta av. Folk og grupper deler altså ut programmer og ber om betaling i kredibilitet.

  Jeg har selv utviklet og tilbudt gratisprogrammer på samme måten som Solheim har gjort med sine bilder og kredibiliteten man oppnår gjennom deling er enkel å omsette i penger.

  Jeg har ikke tall på hvor mange som har spurt meg hvorfor jeg deler ut ting gratis i stedet for å selge dem. Derfor synes jeg det er morsomt å se at delingskulturen sprer seg utenfor programmeringsmiljøene.

  Svar på denne kommentaren

 6. CBC er slik eg har forstått det på nippet til å gjere slik som BBC har gjordt med å opne arkiva sine og gje dei opne lisensar. BBC har gjordt ein kjempejobb med Dirac-codecen og fylgjer vel h.264 standarden slik at dei får innpass på alt slags utstyr over heile kloden i høg kvalitet og som toler tidens tann. Genialt spør du meg. Sjå meir i artikkelen i «Dry post about desirable technical feature» The Tea Makers, October 15, 2008

  Svar på denne kommentaren

 7. Det opplagte svaret fra en lesers ståsted er ja, men svaret er ikke så enkelt.

  Jeg har brukt ganske mye tid på å sette meg inn i CC fordi jeg synes det er noe av det mest spennende og riktige i åndsverkdebatten.

  Likevel har jeg (foreløpig) konkludert med at det ikke er den riktige veien å gå for nettavisen jeg representerer, og jeg tok meg tid til å begrunne det i detalj tidligere i sommer:
  blogg.abrenna.com/creative-commons-lisensierte-nettaviser/

  I korte trekk kan jeg si at CC er en utfordring for nettaviser som lever av annonseinntekter. Hvis vi deler ut innholdet under en CC-lisens, så vil en hvilken som helst ikke-kommersiell nettside (for eksempel en blogg) kunne kopiere hele innholdet og dele det ut.

  Her kan man selvsagt innvende at NRKbeta-doktrinen slår inn, men vi kan ikke konkurrere med noen som deler ut innholdet uten annonser, og som ikke trenger å finansiere arbeidet.

  Enten man liker det eller ikke, så er det annonsene som gjør det mulig for oss og andre nettaviser å dele ut innholdet gratis til alle som vil lese det. Nye forretningsmodeller er på vei, men ingen av de er bærekraftige – ennå.

  Situasjonen er selvsagt annerledes for NRK. Innholdet finansieres av en pålagt lisensavgift. NRK vil derfor ikke tape noe på å dele ut sitt innhold under en CC-lisens. Det har vi jo alle betalt for uansett, og det er bare rett og rimelig at det deles ut under en såpass fri lisens som CC.

  For NRK’s vedkommende blir det omtrent som med Statens Kartverk. De er i all hovedsak finansiert av våre skattepenger, og kartene bør derfor deles ut uten vederlag:
  digi.no/php/art.php?id=790893

  Som sagt, ja til CC-lisensiering av NRK-innhold, men ta en ekstra runde for å sjekke om det er mulig og hensiktsmessig først.

  Svar på denne kommentaren

 8. Raymond Gangstad

  JA, absolutt!
  Jeg har også fått bilder publisert her og der fordi de ligger ute på flickr med CC-lisens, det å se bilder jeg har tatt dukke opp i alt fra asiatisk BBC, surfeguider for australia og i nyhetsartikler er ihvertfall mye mer interessant enn å la de ligge å støve ned på en harddisk 😉

  Svar på denne kommentaren

 9. Mats Taraldsvik

  Ja!

  …men tenk nøye over hvilken av lisensene dere skal bruke 🙂

  Da jeg gikk på videregående, kontaktet jeg NRK en gang for å høre om jeg kunne fått en kopi av et intervju (Dag Solstad, tror jeg det var). Jeg husker ikke hva de skulle ha for det, men jeg slo det i hvert fall fra meg. Å kunne bruke slike ting, er vel det første dere bør tenke over når dere evt. velger hvilken CC-lisens dere går for.

  …det kunne jo til og med hende at flere fikk øynene opp for slike lisenser, om de ser at NRK begynte å bruke dem.

  Svar på denne kommentaren

 10. Mats Taraldsvik

  Det dukket opp flere poster over:

  @: Det er flott at BBC gjør ting tilgjengelige, og det tok bare lang tid før Totem ( Mediespilleren i Gnome ) fikk en BBC-plugin.

  @Alexander: Ja, det er (kanskje?) ikke så mye en kan bruke, ref. forrige post. Jamendo og Magnatune er vel de beste stedene en bør lete.

  ( Ser nesten ut som om dere har glemt å stille klokka på server? Den går én time senere enn min klokke… )

  Svar på denne kommentaren

 11. Eirik Vågeskar

  JA

  Jeg driver selv en blogg, og har vanskelig for å finne medieinnhold som jeg lovlig kan inkludere. At NRK vil gjøre noe slik mulig vil komme til nytte for både de som produserer og de som videreformidler. Som blogger vil kvaliteten på innleggene mine bli hevet, og NRK vil få langt mer publisitet.

  Jeg tror også at det kommer til å heve bevisstheten rundt åndsverkslovgivningen. Mange på skolen min bruker ofte ulovlig kopiert innhold i skoleprosjekter, og det er fordi det er få eller ingen gode alternativer. Dersom NRK tilbyr gode tjenester vil det heve bevisstheten rundt delingskultur og åndsverkslovgivning blant befolkningen.

  Nok en gang, JA. JA, JA, JA.

  Svar på denne kommentaren

 12. Toralf Sandåker

  Jeg gruer meg allerede til at alt innhold NRK sender lages av deres egne ansatte, fordi det skal legges ut med CC-lisens. Ikke noe galt sagt om NRKs ansatte, men det er nå litt stusselig å bare sende innhold laget av dem, og ikke kjøpe inn hverken ferdige programmer eller tjenester – iallfall for oss, publikum.

  Og gjennomgående CC-lisens vil neppe heller være til stor inspirasjon for dem i NRK som jobber med å selge produksjoner ut av kanalen, eller lage andre produkter som baserer seg på innholdet NRK sender.

  Hvis ikke NRK har tenkt å få med seg alle de kjøper fra, enten det er BBC eller frie innholdsskapere, med på en CC-lisens, da. I så fall ønsker jeg NRK lykke til på ferden.

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg kopierer deg gjerne! « Communis

  […] kopierer deg gjerne! Jump to Comments Eirik Solheim har skrevet en svært interessant artikkel på bloggen NRKbeta hvor han spør om NRKs redaksjonelle produkter bør underlegges Creative […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Ja, jeg kopierer deg gjerne!

  Ikke overraskende er de fleste som har gitt kommentarer til dette positive til at NRK åpner sine redaksjonelle produkter for deling. Det er ikke vanskelig å være enig i dette.

  Men det er sikkert flere enn meg som ønsker svar på hvorfor ikke innholdet på NRKbeta er underlagt CC-lisens?

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik Solheim (NRK)

  Angående spørsmålet om hvorfor ikke hele NRKbeta er stemplet med en CC-lisens så er det fordi vi rett og slett er litt usikre på hvordan det fungerer for en hel nettside. Vi benytter jo av og til materiale fra øvrige NRK, som ikke er CC-lisensiert.

  Bildene vi legger på Flickr er CC-lisensiert, og vi skal se om vi får til det samme med videoer vi selv produserer. Teksten skulle det heller ikke være noe problem med, men vi er som nevnt usikre på om vi uten videre kan stemple hele NRKbeta med en CC-lisens. Eller om det gjør det vanskelig for oss når vi legger inn video, lyd og annet som ikke er CC-lisensiert.

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Solheim (NRK)

  @Toralf Sandåker
  Det vil ikke være snakk om at alt NRK distribuerer skal bli CC-lisensiert. Det er ikke realistisk og vil legge alt for stor begrensning på produksjonen på det nåværende tidspunkt.

  Det er i første omgang snakk om enkeltproduksjoner der dette vil passe.

  Svar på denne kommentaren

 17. Toralf Sandåker

  @Eirik Solheim:

  Jeg skjønte jo det, men ville peke på at en evt. CC-lisens i NRK, nærmest uansett kanal, i realiteten bare vil gjelde en liten flik av innholdet, med mindre man får på plass avtaler med tredjeparter. Slike avtaler vil NRK neppe ta seg råd til, de vil nemlig koste.

  Svar på denne kommentaren

 18. Martin Bekkelund

  Det skal så vidt meg bekjent være mulig å lisensiere et helt nettsted under Creative Commons, for videre å oppgi sammen med lisensen at eventuelt innhold som ikke er lisensiert under Creative Commons merkes der det forekommer.

  Svar på denne kommentaren

 19. Eirik Solheim (NRK)

  På det nåværende tidspunkt strider det mot alle prinsippene vi jobber for her i forhold til å gjøre en lisensfinansiert produksjon gratis tilgjengelig i åpne format, men vi noterer innspillet!

  Svar på denne kommentaren

 20. JA!!!

  Noterer at det er veldig vanskelig å få klarert alle lisenser for materiale som ligger i arkivene, se for eksempel på problemene til BBC. Derfor er det viktig å prøve å få klarert gode lisenser for ting som produserer framover. «Future-proof it»… Visse ting vil selvfølgelig være enklere enn andre ting. Et talkshow, med musikk spilt av husbandet (velg riktig musikk 😉 etc er nok mye lettere enn mange andre ting.

  Alt bør ideelt ut, etterhvert, men i første omgang tenker jeg at det er fakta, nyhets og dokumentarstoff som er viktigst. Dokumentarer som blir produsert selv, intervjuer, etc. Og legg det opp i høykvalitet med bittorrent feeds… Så kan man etterhvert bli enda mer radikale – legg ut kildematerialet… Hvis det er en egen-produsert dokumentar, som ikke bruker noe materiale som er copyright, kunne hvert klipp og hele prosjektet i Final Cut eller hva dere bruker, legges opp som gigantiske bittorrent filer. Ikke for hvermannsen, men for enkelte kunne dette vært utrolige ressurser…

  Svar på denne kommentaren

 21. *SELVFØLGELIG*…!
  NRK er en statseid kanal med en eksklusiv rett til å be om skatt fra alle i Norge som eier en TV. Dette stiller NRK i en særstilling i forhold til andre kommersielle kanaler som jeg mener egentlig impliserer at NRK ikke burde hatt lov til å lage noenting som helst som *ikke* var CC eller GFDL osv…

  Svar på denne kommentaren

 22. Ja! Med mindre man produserer innhold med det hovedformål å tjene penger ser jeg få eller ingen grunner til ikke å velge en CC-modell. Privatpersoner, offentlige institusjoner og lignende har vanligvis ingenting å oppnå med å merke ting de legger ut på nett med «© Ola Nordmann. Enhver kopiering, lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring er ulovlig uten skriftlig avtale».

  For eksempel: Finnes det eneste god grunn til at (offentlige) universiteter og høgskoler ikke skal tillate fri deling av undervisningsmateriale de legger ut på nettsidene sine? Virksomheten deres er jo å spre kunnskap, ikke å tjene penger. Noe av det samme gjelder NRK.

  Svar på denne kommentaren

 23. Asbjørn Ulsberg

  Ja! Jeg må nesten stille meg på linje med Thomas Hansen og si «selvfølgelig». Det er kanskje ikke en selvfølge for alle, men på lik linje med Statens Kartverk bør også NRKs egenproduserte innhold være åpent, gratis og reklamefritt. Nå er verken Statens Kartverks kart eller NRKs egenproduserte innhold åpent, gratis og reklamefritt i dag, men det er jo lov og håpe og når man blir stilt et så direkte spørsmål som dette må man jo bare svare «ja».

  Creative Commons tillater gjenbruk, mash-ups og remiksing på en måte som innholdsprodusentene aldri har kunnet tenke seg til. CC oppfordrer til en kreativitet og sosial kunstnerisk utfoldelse det rett og slett ikke går an å stille seg likegyldig til. Enten så må man, som eksempelvis MPAA og RIAA hate det som om det skulle være oppvarmingen til tredje verdenskrig, svartedauen og ragnarok på én gang, eller elske det som om det skulle være en åpenbaring fra vårherre.

  Jeg befinner meg ikke overraskende i siste leir og blir gjerne både sakral og religiøs når det snakkes om fordelene med CC og mannen og geniet bak — Lawrence Lessig. For å avslutte og hvis det ikke har blitt sagt mange nok ganger eller tydelig nok så langt:

  JA! JA! JA! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 24. Professor Lawrence Lessig om rettighetshåndtering

  […] og historiene er viktige. Og dette er et tema vi har diskutert før her på NRKbeta. Og Lawrence Lessig har selvfølgelig også snakket om dette tidligere. For eksempel på TED. I en […]

  Svar på denne kommentaren

 25. CC-modellen er et flott system for at opphavsmennene selv skal kunne velge hvordan det de skaper kan brukes. Som bl.a Eirik Solheim nevner ovenfor, har NRK mye innhold som godt kunne publiseres med en CC-lisens, men de fleste programmene inneholder rettighetsbelagt innhold (alt fra foto, grafikk, video, lydeffekter og musikk) som da må fjernes. NRK er i en unik situasjon idag, i og med at avtalene NRK har med plateselskapene og Tono, gir dem rett til – innenfor avtalte grenser – å bruke f.eks musikk fra CD’er i sine produksjoner uten å søke om ny tillatelse og uten å betale noe mer enn det faste beløpet TONO og Gramo mottar fra NRK. De fleste andre innholdsprodusenter og kringkastingsselskaper i verden må faktisk skaffe tillatelse og betale lisens hver gang ikke-egenprodusert stoff publiseres som en del av en produksjon. – Hvis NRK skulle begynne å produsere programmer som kunne publiseres med en CC-lisens, måtte det tenkes helt nytt. Mange produksjoner ville bli langt dyrere å lage. Foreløpig mener derfor de fleste at CC-modellen ikke egner seg for de fleste av NRKs produksjoner.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.