nrk.no

Praktiske Open Source tjenester for norske studenter

Kategorier: Det sosiale nettet,Forskning,Gjestebloggere,Internett,Nettjenester & Software


UNINETT er et statseid non-profitt selskap som leverer nett og tjenester til utdanningssektoren i Norge.

I avdelingen som jobber med tjenester, og spesielt «identity management», har vi utviklet et par kjekke tjenester for norske studenter, «Foodle» og «OpenWiki».

Tjenestene er laget for å demonstrere hvor nyttig det er å koble tjenestene til utdanningssektorens Single Sign-On løsning, kalt Feide. Feide lar studenter og ansatte ved norske utdanningsinstitutsjoner få benytte samme brukernavn og passord på alle tjenester som er knyttet til Feide-løsningen. Er man først logget inn et sted, slipper man å logge inn flere ganger.

UNINETT har også laget en proof of concept tjeneste, som kobler Feide-løsningen til OpenID, som NRK snart skal tilby. Dette gjør at alle studenter og ansatte kan benytte sin universitetskonto som OpenID mot alle tjenester som støtter OpenID. Feide ønsker tilbakemelding fra brukere om dette er en ønsket funksjonalitet, om det er noe som kan gjøre hverdagen enklere, eller om vi skal bruke tiden vår på noe annet. Bruk kommentarfeltet under!

Foodle

Foodle er en kjekk, minimalistisk tjeneste for å gjøre enkle spørreundersøkeler, påmeldinger og avklaringer om tidspunkt for å holde møter. Har du vært i situsjonen noen gang hvor dere er ti stykker som skal finne en dato som passer for alle? Ikke så lett nei. Foodle lar deg enkelt opprette en ny «foodle» der du enten velger et sett med datoer eller bruker den generelle editoren for å legge inn spørsmål. I det du klikker lagre, får du opp en URL som du kan sende rundt til venner du ønsker skal svare (F.eks. på en e-post liste).

Det finnes flere lignende tjenester der ute. Fordelen med denne er at man kan gjenbruke innloggingen fra Feide, og når man returnerer til lenken en uke senere kan man oppdatere sitt svar. Pga. den sikre autentiseringen vet man også at det er rett person som har svart, og at hver person bare kan svare en gang.

Test ut foodle på: https://foodle.feide.no

OpenWiki

Wiki’er er kjekke platformer for samarbeid, og hvem samarbeider vel ikke mer enn studenter? OpenWiki er en wiki-farm, det vil si en tjeneste hvor man kan opprette mer enn en wiki i en og samme tjeneste. OpenWiki har et web-basert grensenitt for å opprette nye wikier, og sette opp aksesskontroll også videre.

OpenWiki lar en student ved en høyskole eller universitet enkelt opprette en wiki som er skrivbar f.eks. for alle studenter ved samme institusjon! Aksesskontrollen er fleksibel, og du kan legge inn enkeltbrukere som f.eks. deltar i et gruppearbeid. Og sist men ikke minst; siden du allerede har logget inn på foodle, har du Single Sign-On og er allerede innlogget når du kommer hit.

Lag din egen wiki på: https://openwiki.feide.no

Eksempel på en eksisterende wiki: https://ow.feide.no/simplesamlphp:start

For de som ikke er studenter

Som nevnt jobber UNINETT med tjenester for utdanningssektoren, men fortvil ikke dersom du ikke er student. Med eller mindre alt UNINETT lager av programvare gies ut som Open source. Det betyr at du kan laste ned Foodle som er skrevet i PHP, og installere det på din egen server. Kanskje du også implementerer en ny funksjon som du deler tilbake med UNINETT?

Både Foodle og OpenWiki ligger ute på Google Code:
http://code.google.com/p/foodle/
http://code.google.com/p/wikiplex/

Foodle er forresten også åpen for gjestebrukere, ved å velge Open IdP (guest users) kan du opprette en gjestekonto for å teste tjenesten. Det er også mulig å en gjestebruker tilgang til en OpenWiki, men gjestebrukere kan ikke opprette egne wikier. På denne måten kan studenter samarbeide med eksterne partnere.

Har du en egen tjeneste du har laget, men du vil integrere den med Feide som innloggingssystem, OpenID, eller enn annen Identity Provider som støtter SAML 2.0 standarden, så kan du ta i bruk programvaren simpleSAMLphp som er utviklet av UNINETT.

Andre tjenester?

Hvilke andre tjenester kan man oppnå merverdi ut av å koble til Single Sign-On løsningen til Feide? Det finnes integrasjonskode for drupal, mediawiki, moodle, dokuwiki, ez publish ved bruk av simpleSAMLphp. Kanskje skriver noen også en dag en integrasjonskomponent til WordPress, som er blogg-løsningen som NRKbeta bruker…

16 kommentarer

 1. Andreas Solberg (NRK)

  Hei Joakim. Universitet i Bergen er med i Feide, men alle nye tjenester som knyttes til Feide må godkjennes av en administrator hos hver institusjon. Regner med den er stuck i køen. Skal forsøke å kontakte admin i Bergen å høre hvordan det ligger an 🙂 Takk for at du er tålmodig så lenge…

  Svar på denne kommentaren

 2. Universitetet i Oslo har 3 tjenester som jeg (bachelorstudent) logger inn på mer eller mindre jevnlig. Disse er webmail, Fronter82 og StudentWeb.

  Av disse er kun den siste tilknyttet Feide, og StudentWeb blir også bare brukt et par ganger i semesteret (for å melde meg opp til eksamener og for å sjekke eksamensresultater).

  Sats på OpenID. Det er veien å gå!

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig kult prosjekt, og flott å høre at noen i det offisielle Norge støtter opp om OpenID på denne måten!

  Men er det mulig å sette opp en wiki som også gjester kan redigere? Det så ikke sånn ut da jeg logged inn og prøvde meg nå isted. Hvis det blir mulig så kan jo OpenWiki være et godt, open source alternativ til PBwiki.

  Morten Skogly: Jeg lurte på akkurat det samme da jeg leste det!

  Men når det gjelder den OpenID-pluginen er jeg redd du taler for døve ører. Jeg har prøvd å få dem til å installere den ganske lenge nå, men selv om de har skrevet her om at NRK skal støtte OpenID, så har de visst ikke to minutter å bruke på å installere en plugin for det..

  Svar på denne kommentaren

 4. Andreas Solberg (NRK)

  Børge: Gjester kan registrere seg som brukere, og så kan du gi tilgang til spesifikke gjeste-brukere i aksesskontrollen. Vi ønsker ikke at folk skal opprette wikier som er skrivbare uten å logge inn, pga spamproblematikken.

  Ronny-Andre: Dette er en ny tjeneste, så vi har ikke noen ferdig løsning for dette, men foreløpig vil vi håndtere slike forespørsler manuelt. Vi kan zippe alt wiki innhold som en katalog med txt filer, og sende til wiki-eieren. Samtidig kan man forsatt benytte openwikien etter at man er ferdig ved å gi skrive-rettighet til sin bruker på «OpenIdP gjestebruker-løsning».

  En liten spesifisering: OpenWiki er et «overbygg» til open source wikien DokuWiki, vi har ikke implementert en wiki fra scratch.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ok, skjønner. Men gjester må altså både registrere seg, og så i tillegg bli godkjent? Hadde det ikke vært mulig å åpne for kun registrering (med OpenID), og så heller svarteliste dem i etterkant om de viser seg å være spammere, framfor å måtte hviteliste alle gjester hele tiden?

  Og kan du si noe om hva som fikk dere til å velge Dokuwiki framfor en av de hundre andre alternativene?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.