Det sosiale nettet & Video

Hele presidentdebatten på YouTube


Vi har skrevet endel om valget i USA her på NRKbeta i det siste:

Valgflash
Enveis eller toveis debatt?
Twitter følger USA-valget

Grunnen er at vi ser en utvikling i USA hvor mye av valgkampen er flyttet over på nettet. Og det at politikerne og valgkampen er på nettet, gjør at yngre velgere engasjerer seg mer – fordi de kan kan delta og være med.

I natt gikk den tredje og siste debatten mellom McCain og Obama på tv i USA. Og nrk.no har selvsagt skrevet masse om debattene. Den tredje og siste debatten kan du nå se i sin helhet på YouTube:

I det siste har det kommet flere og flere videoer på YouTube som er lengre enn den vanlige maksimumsgrensen på ti minutter. Presidentdebatten er på 90 minutter og CBS har også nylig lagt ut gamle tv-serier i sin helhet på YouTube.

Det er klart at det fortsatt er tv som er kongen på haugen når det gjelder antall seere: Videoen med hele debatten har «bare» 136 000 seere i skrivende stund. Men med en gang den ligger på YouTube kan man kommentere, putte den på nettsiden din eller Facebook og andre sosiale nettsteder.

Derfor bør det være et mål at mye av den norske valgkampen havner både på tv/radio – og på nett. Og i formater som gjør det mulig for hver av oss til å ta med videoen der vi ønsker.

9 kommentarer

 1. En 90 minutter lang debatt egner seg ikke for youtube i det hele tatt, derfor kan den ikke konkurrere med TV. Dette er jo som om NRK la ut landskampen mellom Norge og Nederland på youtube. ‘Ingen’ gidder å se på. Så her er TV kongen på haugen.

  MEN nettet egner seg, som du sier, til å linke til, diskutere, kommentere, sjekke fakta osv til de forskjellige påstandene som kanditatene kommer med. Her er TV nesten helt uegnet.

  NRK legger jo ut alle åpne høringer og diskusjoner i Stortingssalen på nettet. Hva med en bedre indeksering og oppdeling i klipp, så om jeg vil høre hva representanten fra Kystpartiet spurte om, så slipper jeg å høre på alt det som alle andre spurte om først. Og det samme med alle debatter som sendes på TV og radio.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg fulgte deler av debatten via en åpen stream fra CSPAN. Bortsett fra at det var en live stream kan jeg ikke si at det ville vært stort annerledes å se den på Youtube eller liknende.

  For mitt vedkommende ville en Youtube-variant med «bokmerker», slik at jeg kunne hoppe rett til f.eks sekvensen med utenrikspolitikk, vært fullstendig overlegen TV; 90 minutter er lenge å sitte midt på natten for å se John McCain skjære grimaser. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Helt enig i at så mye som mulig bør legges opp på nettet, gjerne i så åpne formater som mulig, slik at man lett kan slice og dice, legge en peker til en bestemt tidskode, kommentere, etc.

  Men i tillegg til de nasjonale debattene, som jo faktisk går på TV, er de lokale debattene også veldig viktige. Jeg skrev i fjor sommer om hvor frustrert jeg var over kun å se nasjonale politikere på TV i et lokalvalg, men siden jeg jobbet sent fikk jeg aldri muligheten til å dra på noen av de lokale debattene med Hamar politikere – skulle gjerne sett disse lagt opp på nettet også. (http://reganmian.net/blog/2007/09/10/political-tv-debates-in-norway/)

  Stian

  Svar på denne kommentaren

 4. Skulle akkurat til å lenke til NYT, men så var det gjort allerede:) Grensesnittet er hot shit og noe å strekke seg etter for andre, men hvor er muligeten til å dele?

  Vi bør etter hvert få til et system hvor offentlig ordskifter av denne typen kan klippes og snippes i mindre biter og dermed «siteres» på hjemmesider, i blogger og nettsamfunn på samme måte som tekst.

  Det vil være et demokratisk fremskritt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *