nrk.no

SOS: Første runde av ekspertsvar for FBI

Kategorier: Gadgets,Musikk og lyd,Spørsmål og svar,Trådløst & Video


Som nevnt tidligere vil vi i NRKbeta være med å svare på spørsmål for Forbrukerinspektørene i høst. Du kan sende inn spørsmål på et eget skjema på FBIs nettsider, og første runde er nå ferdig.

Bruk gjerne kommentarfeltet under hvert spørsmål for å kommentere!

Her er spørsmålene om teknologi – svarene finner du på FBIs nettsider:

Gir LCD eller plasmaskjerm det beste bildet?

Leter etter en rimelig student-PC til cirka 4000 – 5500 kroner. Kan du gi meg noen gode forslag?

Kvifor er ikkje OpenPGP-krypteringsteknologi meir utbreidd, trur du?

Er det slik at stråling fra digitalradio, som blir brukt som vekkerklokke og difor er plassert ved sengeenden, også kan vere ein potensiell risiko?

Hva er akseptabel SAR-verdi på mobil, trådløs hjemmetelefon og router?

Hvem er det som sender ut tekstmeldinger til mobilen min som er laget for å videresendes til alle mine venner?

Jeg har trådløst Internett hjemme, men det er ofte problemer med tilkoblingen. Har hatt bredbånd i litt over et år nå. Er det jeg som har ansvar for kabelen i bakken på min eiendom, eller har leverandøren ansvaret?

For et år siden kjøpte vi en dvd-spiller/receiver av merket Jamo, som ifølge produktopplysningene skulle kunne spille DivX format. Før sommeren oppdaget vi at spilleren ikke kan lese alle DivX-filmer. Dette er uakseptabelt for oss. Hvilke rettigheter vi har i denne saken?

Akkurat på dette spørsmålet har FBI publisert svaret fra Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet, og ikke svaret vi i NRKbeta kom med. Derfor tar vi det med her:

Jeg mener at importøren ikke kan lastes for at det finnes varianter av DIVX-filer som spilleren deres ikke kan lese. Med mindre du har dokumentasjon fra leverandøren eller selger på at den spiller ALLE DIVX-varianter, så tror jeg heller ikke du har en god sak når det gjelder reklamasjon. To måneder på service for å fastslå at spilleren ikke spiller alle DIVX-varianter er dog altfor lenge.

Om det er slik at du lager DIVX-filene dine selv, så kan du kanskje kode dem i et DIVX-format som spilleren din leser? Hvis det er slik at du laster dem ned fra nettet, så er vel ofte de filene du finner på nettet av typen «ulovlige kopier», uten at jeg vet noe som helst av hva du laster ned. Jeg tror neppe du kommer noen vei med å klage til Jamo fordi du ikke får spilt av alle DIVX-filer du finner på nettet på spilleren din.

Når det er sagt, så er det utrolig praktisk å kunne ha filmene dine som filer, og ikke på plater. Dette burde vel filmbransjen ha tatt inn over seg for lenge siden.

Tidligere hadde jeg mulighet til å slå av ruteren når jeg ikke brukte nettet, noe jeg ikke lenger har anledning til. Har Digital rett til å gjøre dette?

Er harddisker forbruksvare?

Samme på dette spørsmålet. Der var mitt svar:

Ja! Kjøp harddisker ut fra samme prinsipp som kjøttdeig: Kjøp så mye du trenger NÅR du trenger det.

Vil samtidig benytte anledningen til å minne om å ta backup, da en full harddisk inneholder veldig mye av livet ditt som du helst ikke vil miste.

Husk at det er ny runde neste uke, så send inn spørsmål til FBI. Om dere ønsker at vi i NRKbeta skal ta opp noen av disse spørsmålene på et grundigere vis, så skriv gjerne om det i kommentarfeltet under.

SOS står forøvrig for Spørsmål og svar (eller FAQ på engelsk).

3 kommentarer

 1. Kan noen hjelpe meg hvordan jeg skal få Folkeregisteret til å skrive korrekt mitt etternavn?
  Jeg heter «von der Fehr»
  men alle statlige institusjoner skriver enten «Von Der Fehr», eller «von Der Fehr».
  Folkeregisteret påstår at de ikke har programvare til å skrive navnet slik, men det fører til at navnet er uriktig skrevet overalt, som skattekort, visakort, pass osv.
  Forferdelig irriterende og fullstendig umoderne…!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.