nrk.no

Hvor mye stråler mobilen din?

Kategorier: Gadgets & Mobil


Selv om senderen i mobiltelefonen har liten effekt, tas en del av radiobølgene opp av kroppsvevet og blir til varme. Specific Absorption Rate – SAR – er et mål på den energien kroppen tar opp når telefonen holdes mot hodet og sender med høyeste effekt. Alle mobiler som selges i Europa skal ha lavere SAR-verdi enn 2 watt per kilo kroppsvekt.

Men hvordan finner du ut hvilke telefoner som stråler minst? Ingen norske nettsteder har bra nok informasjon, skriver FBI på sine nettsider i dag. Men i Tyskland finnes det råd…

Bildet «1 000 mobiles» er tatt av Geatan Lee.

11 kommentarer

 1. Skal også NRKbeta henge seg på trenden om å klage på mobilstråling? Tragisk at denne tulle-problematikken har fått såpass stor oppmerksomhet som den har.

  Men men, får komme meg hjem å poppe popcorn – bare veldig viktig å peke toppen av mobilen mot maiskornet. Alle vet jo at strålene går ut på toppen av mobil i en rett linje…

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi klager ikke på mobilstråing. Tror ikke du finner noen som bruker mobilene til så snodige ting som den gjengen som jobber med NRKbeta. Men vi vil gjerne at folk skal kunne finne de dataene de ønsker om de er opptatte av noe, og det er dårlig at det ikke finnes en oversikt over slik stråling når folk faktisk er opptatt av det.

  Svar på denne kommentaren

 3. @Øyvind
  Mitt inntrykk er at jo mer oppmersomhet det er runtd stråling fra mobiler og wifi etc, jo flere vil lide av ‘elektrosensitivitet’, og jo flere vil prøve å tjene penger på å selge ‘beskyttelse’ mot strålingen. Selv om det bare er for å skrive om at Statens Strålevern er i lomma på mobilprodusentene så de dekker over at dette er farlig. Ok, det siste fant jeg på, men det er vel nesten det som impliseres? Så jeg er ikke enig at å lage en rangering etter strålingsvariabler er bra, når alle holder seg godt under det som evt skulle være noe helsefare. Jeg ser det for meg ‘Hmm… jeg har hatt litt vondt i hodet og stiv nakke i det siste … aaaah, iphonen min hadde 0.62, men iphone3G har 0.88 … må nok kjøpe meg et isolasjonsetui …’

  Svar på denne kommentaren

 4. Robert Grønning

  Jeg blir veldig varm i øret når jeg snakker i mer enn 8-9 minutter i min K750, og får gradvis økende hodepine, etter ~20 minutter tilsvarer hodepinen en søndag etter en overstadig fuktig lørdag, men ingen varige mén svjv.

  Kanskje jeg skal ta en blindtest med forskjellige mobiltelefoner og føre en tabell på temparatur på telefon&øre før&etter en samtale. Og se om tallene står i samsvar med SAR-verdiene på telefonene.

  Ps. Gjentar første posten min: På prisguiden til tek.no kan du velge mobil utfra maks SAR-verdi.

  Er ikke det å betrakte som en oversikt, bare bedre, ettersom det også er en prisguide for å finne billigste alternativ?

  Svar på denne kommentaren

 5. Kjetil Kjernsmo

  Jeg vil også peke på linken Robert Grønning postet. Det er slett ikke vanskelig å finne SAR-verdien i dag, hvis man ønsker det. Dessuten er det jo en misforståelse at mobilbransjen ønsker å sende ut mest mulig stråling. Høyere utstråling betyr mindre batteritid, og særlig for smartphones er jo dette det viktigste problemet som det prøver å løse.

  Svar på denne kommentaren

 6. @Robert Grønning: Ta en tre- eller plastikkloss på 5×10 cm, legg den godt inntil øret og tape fast. Etter 10 minutter uten noe luft på øret vil du merke at det blir varmt.

  Veldig mange tror at mobilsignalene varmer opp hodet, men det er ikke sant. Hvis så var tilfelle ville hodene våres alltid vært varme; det er jo konstant noen rundt en som snakker i mobilen. Nei, faktum er at et øre uten lufttilførsel faktisk blir meget klamt og ubehagelig etter noen minutter.

  Fordelen med gamle telefoner er at lytte-tuten (eller hva man skal kalle det) er mye mindre, og man presser den gjerne ikke så hardt mot hodet som man gjøre med mobiler. Det er derfor ubehag rundt lange telefonsamtaler har meldt seg nå som alle bruker mobiler med lav lyd i støyede begivelser.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.