nrk.no

Hvordan får jeg bilde på kommentarene mine?

Kategorier: Design,Nettjenester & NRKbeta


Du har sikkert lagt merke til at noen som kommenterer her på NRKbeta har et bilde ved siden av navnet sitt, mens andre «bare» har en oransje smilemann – noe sånt som denne karen her:

Om du ikke er fornøyd med den oransje smileyen, og heller vil ha ditt eget bilde – så kommer oppskriften her. NRKbeta bruker nå en tjeneste som heter Gravatar, som drives av Automattic, samme folkene som lager publiseringssystemet WordPress som NRKbeta bruker.

Ordet Gravatar er en snodig forkortelse for «globally recognized avatar», altså en avatar du kan kjenne igjen over hele verden. Og avatar kommer fra sanskrit, og er en beskrivelse for den skikkelsen en gud inntar når guden skal til menneskene. Ordet heter opprinnelig avatāra og betyr direkte oversatt «nedstigning» eller «stige ned». I dataverdenen bruker vi ordet om figurene som representerer oss i f. eks. spill som Second Life.

Gravatar

For å kunne legge igjen en kommentar på NRKbeta, må du skrive inn en gyldig e-postadresse, men denne viser vi ikke ut. Om du oppretter en gratis konto på gravatar.com, kan du definere hvilket bilde som skal brukes til hvilken e-postadresse. Du kan definere mange forskjellige e-postadresser og bilder i samme konto. Du legger til en e-postadresse, laster opp et bilde og svarer på en bekreftelse på hver av e-postkontoene slik at Gravatar vet du faktisk eier denne e-postadressen.

Her er et eksempel på dette, med noen av mine e-postadresser – og tilhørende bilder (jeg har tatt bort selve e-postadressene):

Funker mange steder

Etter at du har registrert en eller flere e-postadresser hos Gravatar, vil bildet ditt vises alle steder som bruker Gravatar, og der du har lagt inn e-postadressen din. Det betyr også at du kan skifte bilde på kommentarer du tidligere har lagt inn, bare ved å endre bildet på Gravatar.

Siden flere av NRKs nettsider bruker WordPress og Gravatar, vil du få bilde både her på NRKbeta, hos P3, P3tv, Lydverket, Radioresepsjonen og Osenbanden.

59 kommentarer

 1. Stian A. Giltvedt

  Jeg har hatt gravatar lenge, men her ser jeg bare sort rute. Er nok fordi min avatar er i png og derav er gjennomsiktig.

  Kan dere fikse det eller må jeg legge ut en jpg format uten gjennomsiktighet?

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Mathiesen

  Tok en kikk på HTTP-headerne som Gravatar sender sammen med gravataren til Stian, og ganske riktig:


  HTTP/1.x 200 OK
  Server: nginx
  Date: Tue, 23 Sep 2008 08:52:28 GMT
  Content-Type: image/jpeg

  Nettleseren får beskjed om at her kommer en image/jpeg, og da er den sjanseløs med en png

  Svar på denne kommentaren

 3. Ronny-André Bendiksen

  Gravatar er the shit. Kommentarer bli mye mer seriøse når folk viser seg med bilde (selv om bildet nødvendigvis ikke er bilde av vedkommende).

  Godt at Gravatar har blitt så kjent etter at det ble innebygd i WordPress.

  Svar på denne kommentaren

 4. Håvard Pedersen

  Siden jeg selv er halvteknisk anlagt ville jeg finne ut om spam-boter kunne finne epostadressen min i URL’en gravatarene bruker for å hente bildet sitt.

  Dessverre hadde ikke Gravatar noe som helst direkte informasjon om dette (hadde det vært opp til meg, skulle det stått på forsiden av nettstedet). Men etter litt knoting fant jeg ut at det brukes en vanlig MD5-hash. Riktignok ikke bombesikkert, men sikkert nok til at det ikke lønner seg å «brute-force». 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  @Runar – vi hadde de monstrene på i starten, men bestemte oss for at det så egentlig ganske teit ut. Sorry hvis du liker dem! 🙂 Med et likt bilde for alle som ikke har ikon, ser man tydeligere hvem som ikke har – og det er et poeng for oss at flest mulig har en reell identitet, selv om vi fortsatt tillater anonyme kommentarer.

  Svar på denne kommentaren

 6. Odin Omdal Hørthe

  Det er ganske dumt at me baserer bilete på ein sentral plass slik og at det ikkje er distribuert. Burde vore ei løysing for OpenID der han fyrst sjekka (og brukte) biletet han fekk frå OpenID. For eg hev jo faktisk eit bilete på OpenID-en min… So han burde helder brukt den i staden for gravatar, som eg aldri heilt hev likt.

  Men det kjem nok um ikkje so alt for lengje! 😀

  Svar på denne kommentaren

 7. Holdt på å skrive akkurat det samme som Odin, men så leste jeg PS’en over kommentarfeltet. Så da bare slutter jeg meg til at jeg ikke kommer til å registrere meg hos gravatar, men jeg kommer til å legge inn bilde på openid’en min om dere begynner å støtte det.

  Svar på denne kommentaren

 8. Øyvind Solstad (NRK)

  @Ugle: Det der er for lavt. Skjerpings.

  @Odin: OpenID har ingen støtte for dette, så det er lite vi kan gjøre med. Ellers så er jeg forundret over hvor skeptisk folk er til tjenester som faktisk drives av noen. Hva er problemet? Gravatar eies vel av Automattic, som er folkene som lager WordPress. De har sikkert til salt på maten men stort sett så gir de oss som er på nettet knallfete produkter helt gratis. Så hvorfor noen skulle ha problemer med å bruke 5 minutter på å registrere noen e-postadresser på Gravater bare fordi det ikke er OpenID-støtte der, har jeg vanskelig for å skjønne. Det fungerer!

  Hvis noen har tips om hvordan vi kan få bilder på kommentarer vha. OpenID så er vi lutter øre!

  Svar på denne kommentaren

 9. Mats Taraldsvik

  @Øyvind: Beklager det, gikk myopenid litt nærmere etter i sømmene, og de bruker pavatar ( .com ). Tror ikke dette er en universell standard, men her er jeg på tynn is (, som ikke er helt uvanlig).

  Pavatar er desentralisert, og hvem som helst kan bruke den på egen side.( Har jeg nevnt mitt alias, Per Anoid ? Vi er nok flere som er litt sære på det. 😀 ) Likevel, Gravatar har APIer en kan bruke til mye morsomt, og det er jo ikke like enkelt med en desentralisert tjeneste.

  Ikke sååå viktig med denne støtten for min del, Gravatar fungerer for de som har avatarer veldig høyt på ønskelisten. Pri 1000. 😉

  Svar på denne kommentaren

 10. Ja, her møter vi igjen diskriminering av oss som benytter andre plattformer enn Windows…….. Poden ble UTROLIG skuffet da vi skulle inn og sjekke Superia og oppdaget at det bare er for pc-brukere. Kanskje på tide å ta inn over seg at dere er en ALLMENNkringkaster som ikke bør være forbeholdt de som støtter MIcrosoft-monopolet.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til B. Johnson)

   Vi jobber hardt for at alt innholdet vårt skal kunne brukes på alle plattformer. Dette gjelder nettsidene våre, nett-tv, podkast og streaming. Av og til har vi produkter som er kule, som ikke funker på andre plattformer. Superia er et slikt. Det er bare å beklage, og vi skulle ønske den fantes til Mac og Linux også.

 11. Bedre kommentarsystem

  […] er oppdaterte spam-filtre bygget inn i begge systemer, støtte for avatarer (brukerbilder – les hvordan du kan få det her på NRKbeta) og ikke minst: Begge systemene har funksjoner for at brukerne kan sende sine kommentarer tilbake i […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Om Gravatar:
  Gravatars Can Leak Users’ Email Addresses: Gravatar offers a global avatar service, using an MD5 hash of the user’s email as avatar ID. This piece of information in some cases is enough to retrieve the original email address. Testing a simple attack on stackoverflow.com, I was able to [1]determine the email addresses of more than 10% of the site’s users.»

  Link:
  tech.slashdot.org/firehose.pl?op=view&type=story&sid=09/12/15/2352218
  developer.it/post/gravatars-why-publishing-your-email-s-hash-is-not-a-good-idea

  Svar på denne kommentaren

 13. Børge Holm-Wennberg

  Britt:
  Ettersom md5 er en one-way-kryptering er det UMULIG å dekryptere en slik hash. Jeg er meget villig til å ta den diskusjonen her og nu, men det enkleste er bare å si:

  DET GÅR IKKE!

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Amalie Ekeland:))

   @Amalie: Har du 1) registert deg på gravatar? og 2) skriver du inn den mailadressen du har registrert på gravatar når du svarer på en kommentar her?

 14. Morten Bjørgan

  Jeg så at en av kommentarene gjaldt dårlig norsk. her «når Jobs . .. .».
  Men slike feil er Dagbladet og andre aviser fulle av, og på den måten blir språket i og utenfor avisene ofte upresist og meningsforvirrende. Og få i avisene er interesserte i å gjøre noe med dette.
  Så da så.

  Svar på denne kommentaren

 15. Det er ikke nødvending med spesialutstyr og kostbar tekonlogi for å finne ut om det er mobildekning. En gartis mobiltelefon, uten simkort er alt som er nødvendig. Er det ikke signal så er det ikke signagl.
  Det er signalet inn på mobiltelefonen, eller modemet som teller, ikke de fine dekningstallene sopm Telenor og NetCom viser fram. Svake signal til et mobilmoden gir elendig resultat. Nettleseren slutter å søke etter ønsket side. Tidsavbrudd står det.

  Svar på denne kommentaren

 16. Fru Wieggers

  Hei, Kjaere Hurtigruten og NRK,
  Tusen takk for ett fantastisk opplevelse !!
  Dette er virkelig midt i blinken synes jeg, bade med bilder, flinke nordmen som er veldig flink til a stille opp til enhver tid pa hver kai dere legger til. Har veldig lyst til a bli med enn tur jeg og, kanskje i fremtiden, na sitter jeg hjemme i Nederland og nytter porgramm hver dag og synes det
  er det mest fantastike, bortsett fra bade Bergens- og Flasmbana pa direkten. Lykke til og god tur videre , ha det bra ,

  Svar på denne kommentaren

 17. Først vil jeg takke for en spennende nrkbeta side, dernest takk for hurtigruta minutt for minutt. Nå har jeg sikret meg spillelisten på WIMP. Veldig bra at noen tok å laget denne oversikten.

  Gleder meg til å følge dere videre.

  Svar på denne kommentaren

 18. Kan jeg bruke mirc på VPN? Privatetunnel tilbyr slik jeg oppfatter det gratis 100 mb. Hvor mye kan jeg bruke mirc da? Kan jeg hoppe ut av Privatetunnel når jeg surfer vanlig på norske aviser etc?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.