nrk.no

Kan vi stole på VG-lista?

Kategori: Musikk og lyd


Musikksjef Håkon Moslet er i tvil.

VG-lista Topp20 er barometeret over de mest populære låtene i Norge. I forrige uke toppet en helt ukjent låt lista. Hvordan kunne det skje?

Si din mening under P3Kommentaren: “Kids” are not alright

15 kommentarer

  1. VG-Lista Topp20 er ei salgsliste så ja vi kan stole på den. Den sier hvilke låter som er mest solgt ei gitt uke. Men den sier ikke alt om musikksmaken til det norske folk. Og den er helt sikkert ikke musikkpolitisk korrekt.

    Svar på denne kommentaren

  2. Prince hadde vel ein artig taktikk på det her for nokre år sidan. Han sette opp prisen på billettane litt, og gav ut cd’ar til alle som kom på konserten. Dermed betydde kvar konsert tusenvis av cd-salg. Billboard, here I come!

    Svar på denne kommentaren

  3. er vel det som er problemet med all statistikk, det kan oppstå drastiske endringer ut fra hva en tar med eller utelater.

    jeg undres hvordan vg-lista hadde sett ut hadde den hatt noe slags tallmateriale fra p2p systemene å legge til.

    Svar på denne kommentaren

  4. urk, trykte på submit for tidlig. kom til å tenke på at vg-lista og lignende fort kan bli selvforsterkende. siden dem teller salg, og kan bli brukt av folk som ønsker å virke trendy, så kan det fort bli at om en først når toppen av lista så blir en der til markedet er mettet, uavhengig av hvor «bra» innholdet egentlig er ut fra den enkelte nordmanns smak.

    Svar på denne kommentaren

  5. VG-lista tar bare for seg de mest solgte i Norge, i noen butikkjeder (ikke at der så mange igjen av de nå…).
    Noen lister vi kan stole på er Billboard, Hit40UK og P4 Topp 30.
    Disse baserer seg på radioplay, salg over disk og nedlastinger over hele verden. Billboard har da selvsagt ekstra fokus på USA, mens Hit40 har ekstra fokus på England. Når det gjelder P4s liste baserer denne seg på begge disse to listene, samt radioplay, singelsalg, albumsalg og videoplay i 8 forskjellige musikkmarkeder, bl.a Norge, Skandinavia, Europa osv.

    I denne sammenhengen blir VG-lista for snevert dersom man tenker på det internasjonale markedet.

    Svar på denne kommentaren

  6. I følge Siri Nordyb blir alle gratis nedlastinger/salg fjernet. Det er vel faktisk krav til verdi på salget før det teller. F.eks hvis du sleger et album for biliig kommer du ikke inn på Topp 40.

    Dessuten så må du bare selge 4-5 tusen eks i løpet av ei uke for å komme på toppen av lista ref. musikksjefen i Telenor. Da sier det seg selv at det ikke er all verden som skal til for å nå toppen.

    Spørsmålet vi heller bør stille oss er om vi ønsker ei liste som erbasert på salgstall i et så lite marked som det norske?

    Svar på denne kommentaren

  7. Men har VG-lista lengre noen relevans annet enn internt i musikkindustrien? Popularitet og kommersialiserbarhet sluttet jo heldigvis å korrespondere en gang i slutten av forrige århundre, da forretningsmodellen til musikkindustrien begynte å dø.

    Last.FM må jo være en mye mer interessant datakilde for publikum enn hvor mye et album tjener…

    Svar på denne kommentaren

  8. VG-lista er ikke pålitelig. Den har jo blitt jukset med av folk som Christer Falch, hvor man selv kjøper opp hele førsteopplaget av en plate for så å suse opp på listene. Totalt uinteressant for min del! Det norske folk kjøper jo musikk fra kilder som ikke teller med i statistikken, derfor er VG-lista nødvendigvis feil.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.