nrk.no

Litt mere info om Canon EOS 5DmkII

Kategorier: Foto & Gadgets


Canon lanserte nyheten om versjon II av deres flaggskip 5D i dag, og vi i NRKbeta har fått klådd på en testversjon av 5DmkII. Her er noen tidlige erfaringer.

HD-video i H.264

Kameraet tar opp HD-video i 1080p, og lagrer i Quicktime med H.264. Det er jo praktisk når man skal ha ting ut på nett fort, siden H.264 skalerer bra fra mobile enheter helt opp til HD på store skjermer. Litt mere upraktisk under redigering, men for de fleste er H.264 et bedre format å få ut fra kamera enn Moption JPEG som Nikon D90 har som HD videoformat.

I motsetning til Nikon D90 kan man ta stillbilder mens man filmer. Det som skjer da er at kamera stopper opptaket, tar et stillbilde, og fortsetter opptaket. Det blir et hull på ca. ett sekund i opptaket og det fyller kamera automatisk med det stillbildet du tok. Du får med andre ord ut en hel og kontinuerlig film med stillbilder der du har knipset. Stillbildene du har tatt vil da selvsagt ligge der som fulloppløselige filer (JPEG/RAW) også.

(Presisering: D90 kan ta stillbilder mens du tar opp video, men da stopper opptaket).

Du kan ta opp inntil 12 minutter HD video, avhenging av hvilket minnekort du bruker.

Under opptak av video fungerer autofokus – og Canons system for ansiktsgjenkjenning slik at kamera fokuserer på ansikter foran seg. Det neste vi kan ønske oss er vel en Google Picasa plug-in i kamera, slik at de du tar bilde av tagges mens du filmer/fotograferer…

Kan det brukes som live HD-kamera?

Både Canon 5DmkII og Nikon D90 har HDMI utgang. Når du spiller av video du har tatt opp med kameraene, får du ett fullt HD-signal ut på HDMI-porten. På Nikon D90 er det slik at du ikke får ut et ordentlig HD-signal når du kjører kamera i Live View. Som Marius skrev i testen:

Vi håpet i det lengste at Nikon D90 skulle spytte ukomprimert 720p video ut på HDMI utgangen. Så ikke. Det eneste vi klarer å få ut av HDMI utgangen av video er det samme bildet som vises i LiveView. Tar vi bort alt av overlay på det bildet, sitter man fortsatt igjen med et videobilde som ser nedskalert og deretter blåst opp ut. Vårt håp om å kunne bruke live video fra Nikon D90 til noe fornuftig, ser med andre ord ut til å strande.

Her strander dessverre Canon også. Bildet som kommer ut av HDMI-porten under Live View har svarte kanter, er ikke HD og har flere av kameraets menyer på seg. Sukk. Med forbehold om at det var innstillinger som vi ikke klarte å sette annerledes under testen, så må vi vente enda en stund før vi bygger NRKs første flerkamera-rigg i HD med digitale speilreflekskameraer.

Lyd

EOS 5DmkII har lydinngang (minijack) og innbygd høyttaler.

I butikken…

Vi kommer selvsagt tilbake til enda flere detaljer, og eksempler på video når vi har fått et skikkelig testkamera til redaksjonen. Canon EOS 5DmkII kommer til salgs i butikkene i november, til en pris rundt 24 000 uten optikk. Nikon D90 kommer i slutten av september, pris rundt 7 500 kroner.

19 kommentarer

 1. Jeg får mitt Nikon D90 i morgen med kitobjektiv 18-105mm for kr 11000. Det føles ikke spesielt godt nå lenger…. Noen som kan trøste meg med at jeg likevel får mye moro i forhold til prisen .. ?

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  @Thomas:

  1) Du sparte 13 000 som du kan bruke på optikk – eller å dra steder hvor du kan ta fete bilder.

  2) D90 er da et supert kamera. Hadde det med meg på actionfototur i helga og det var VONDT å levere det fra meg på mandag. YNK!!!

  3) Du kan ta bilder i to måneder før 5D’n kommer.

  Svar på denne kommentaren

 3. Lars Erik Jensen

  Ref tech-spekk på canon sine nettsider fra Japan opplyses det at sensorbrikkens størrelse er 36x24mm. Tenker jeg riktig når jeg får en pixelratio på 1,5. Er dette da fullformat? Vet at 1Dmk2 har en pixelratio på 1,3 og 1Dmk3 har ratio på 1.

  Siden 40D og 50D har pixelratio på 1,6 og har optimalisert optikk(EF-S), hvordan forholder man seg da til optikk her…

  Kameraet ser forøvrig sykt fett ut. Tror min 40D er å finne på Finn.no i løpet av høsten…

  URL til kameraet ligger her: web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/index.html

  Svar på denne kommentaren

 4. @Lars Erik: Ja, det er fullformat. Det er størrelsen på chippen som er relevant da fullformat tilsvarer det samme som ruten på en 35mm-film, nemlig 36x24mm (Les mer på Wikipedia).

  @ThomasB: Ja, du kan definitivt kose deg veldig, veldig mye til den prisen. De penga kan definitivt gjøre seg i optikk. Heldigvis sitter jeg på fullframeoptikk allerede, så dette blir en veldig kjærkommen oppgradering for min del.

  Svar på denne kommentaren

 5. @Øyvind: ..spesielt når «neste uke» er Photokina 2008… sukk.

  @Mats: Er vant til Leica-optikk så tipper det visuelle vil være nedtur, men ville ha noe billigere med noen nye kjekke funksjoner også. Video-delen var bare en bonus, men synd hvis det bare er rot liksom i forhold til konkurrentene som sikkert kommer neste uke.

  Nå skal jeg slutte å hijacke 5D-tråden og la dere sikle videre 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Knut A. Helgeland

  Rykter sier kameraet bare tar opp 30fps, er det feil?

  Laster dere opp testfilmer (fullres please) nå også?

  Kan dere i så tilfelle teste panning, så vi får sett om det har rolling shutter wobbling som D90?

  K

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  @Knut:
  Alle spesifikasjoner nå sier 30fps. Men for mitt Canon HF10 videokamera så sa også alle spesifikasjoner 30fps, men da det kom i europeisk versjon var det 25fps på den.

  Tviler likevel litt på at 5D vil komme i 25fps-versjon…

  @Øyvind Solstad:
  Du regner feil. Prisforskjelen på D90 og 5D er 24000 – 7500 = 16500,-

  Det eneste disse to kameraene har til felles utover det at det er to bra speilreflekskamera er at de begge er blant de første med videoopptak.

  De er i to forskjellige segment. Derfor syntes jeg ikke det er retferdig å sammenligne dem. Du kan kjøpe tre Nikon D90 for prisen av en 5D og fremdeles ha penger igjen til et rimelig objektiv.

  Skal man sammenligne er det i så fall Nikon D700 og Canon 5D. Da er 5D ca 4000,- dyrere, men tilbyr nesten dobbelt så høy oppløsning og HD-video. For sportsfotografer som ikke trenger video og høy oppløsning er D700 med ekstra batteri et alternativ. Den yter 8 bilder pr. sekund mot 5D sine 3,9.

  Nikon D90 er i samme segment som Canon 50D. Der er det Nikon som har videofordelen.

  Personlig er jeg interessert i et fullformatkamera med skikkelig videomulighet. Da er Canon 5D Mark II eneste alternativ så langt… Dette ser ut til at det kan bli litt dyrt. Tror jeg må begynne å gå med avisen.

  Svar på denne kommentaren

 8. @Erik: Ja, det er stor prisforskjell og D90 og 5DmII er i forskjellige segmenter, så det var ikke meningen å sammenligne dem. Men når jeg kan bruke 30k på kamera, er det da verdt det for en fritidsfotograferende økonom med 16500 kr mer for sistnevnte for å få god video (og fullformat)? Eller er D90 et godt kjøp i forhold til det man får ? Eller bør jeg levere D90 på angrefrist og vente på 500D for å få fullgod video i mitt segment ? Finnes det i det hele tatt svar på dette ? Eller foregår bare denne samtalen mellom to små vesener på hver av mine skuldre ?:)

  Svar på denne kommentaren

 9. Lars Erik Jensen

  Jeg stiller spørsmålet: Hva skal man egentlig med videofunksjon på et SLR?? Vil man filme så kjøp et videokamera. Mener det er alt for høy gadgetfaktor her.

  Synes heller at 5Dmk2 burde droppa videofunkjsonen og heller rendyrke et semiproft SLR med alle dets fordeler.

  Svar på denne kommentaren

 10. Øyvind Solstad (NRK)

  For meg er svaret ganske enkelt, Lars Erik: Skal jeg ta med meg en (potensielt tung) dings eller to? Jeg vil heller ha en dings som både tar opp video og kvalitets stillbilder enn to som gjør det samme. Dette forutsetter selvsagt at kvaliteten på de den ene dingsen er minst like bra som de to den skal erstatte.

  Kvaliteteten på videoen i Canon EOS 5DmkII er bedre enn alle videokameraer jeg noensinne har eid, så der vinner faktisk SLR-kameraet.

  Det andre er jo at du får masse fet optikk til SLR-kameraer! Telelinser, vidvinkler, fisheye osv. De videokameraene jeg har hatt så langt i livet har ikke engang hatt muligheten til å skifte ut optikk. Og de kameraene som faktisk kan skifte optikk, har ofte hatt helt latterlig dyre priser.

  Så her koker det ned til mindre og bære på, bedre kvalietet på videoen og masse flere muligheter.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.