nrk.no

Store norske leksikon blir åpent for alle

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester & Nettkultur


Bilde av Alexandre Duret-Lutz

Eirik Newth skriver nå på nettsiden sin at Store norske Leksikon blir åpent for alle – uten passord eller abonnement:

Store norske leksikon åpnes på mange plan:

▶ Åpning av redigeringen; men forbeholdt de fagansvarlige: Oppdatering direkte i nettleseren (som i Wikipedia).

▶ Åpning for brukerartikler: Utenfor nettstedets kvalitetssikrede kjerne gis brukerne anledning til å bidra med nytt innhold – artikler om nye temaer, omskriving av eksisterende artikler, bilder m.m.. Forslag kanaliseres til fagansvarlige for vedkommende fag for evaluering for opptak i den kvalitetssikrede kjernen.

▶ Åpning av programvaren (åpen kildekode eller open source): Fri tilgang for alle programmerere til å bruke den nyutviklede programvaren i egne programløsninger.

▶ Åpning for artikler på nynorsk; som seg hør og bør for et nasjonalt leksikon.

▶ Og ja: Åpning av tjenesten for brukerne. Gratis tilgang.

Informasjon i et overflodsamfunn

Som Eirik så sier vi: Jippi! Dette er så utrolig riktig tenkt av Kunnskapsforlaget. Vi har tidligere skrevet om David Weinberger og hans bok «Everything is miscellaneous». Der kommer han med tesen om at vi lever i «…an age of abundance» – en alder av overflod. Vi har tilgang til så utrolig mengder informasjon at vi vet ikke hvor vi skal starte en gang. Når Store Norske Leksikon har vært sperret inne bak en abonnementsordning, så har de tapt. Det finnes såpass mange alternativer som er nesten like gode, at folk har gått andre steder.

Det er modig grep de gjør, og jeg tror de vil lykkes. De kommer til å bli lenket til og sitert i en helt annen grad enn nå. Og de kommer til å få oppdatert innholdet slik at de kan bli sett på som en kilde som er med – som følger med i tiden og har med de siste utviklingene. Det er kjempeviktig i en verden der tiden mellom hver gang du sier «Wow!» (og da mener jeg ikke spillet) er kortere og kortere.

Vil du være fagansvarlig for et emne?

Store norske leksikon søker nå etter eksperter på alle mulige områder. Du kan melde din interesse ved å sende en e-post til forlaget alt nå. En liten historie i den sammenheng: Farfar var et stabeist – og hadde en heftig diskusjon om en fugl med faren min. Til slutt ble de enige om å konsultere leksikonet for å finne ut hvem som hadde rett. Det ble faren min, hvorpå farfar konstaterte at «Da er det feil i leksikonet!» Hadde dette skjedd i 2008 kunne farfar meldt seg opp som ekspert på «Sjøfugl utenfor Nord-Norge». Det kunne blitt riktig fint…

16 kommentarer

 1. Bjørges hjørne » Bloggarkiv » Kvalitetssikret, åpen og gratis nettleksikon på norsk

  […] av Alexandre Duret-Lutz Dette er den største gladnyheten for det norske skolevesen og elever og studenter i hele Norge. […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg er imponert! Fantastisk at noen av de gamle og solide satser, prøver å tilpasse og åpner opp. Jeg tror dette er den riktige veien å gå. Det blir spennende å se hvordan folk vil se på SNL i forhold til Wikipedia, og hvordan kvaliteten og bredden vil måle seg med det.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kanskje vi nå kan få skikkelige referanser i artiklene til nettredaksjoner rundt omkring.. Er så lei av at journalistene bare refererer wikipedia.

  Og endelig kan vi få en nettbasert informasjonskilde som det faktisk kan henvises til i studentoppgaver:)

  (btw: ser ut som om klokka er OK nå:)

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Da skriver vi ordet «stabeist» inn på kontoen for «ord-som-jeg-og-alle-de-andre-som-bodde-der-jeg-vokste-opp-brukte-hele-tiden-men-som-sannsynligvis-ikke-er-med-i-Store-norske-leksikon-eller-en-normal-ordliste-for-den-saks-skyld»…

  I historiens kontekst var farfaren min et stabeist, uansett om ordet finnes eller ikke. 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. SNL er og blir et leksikon, akkurat som Wikipedia, og leksika skal så vidt jeg vet ikke brukes som kilde i studentoppgaver. Det blir det neppe noen endring på. At avisene (nett og papir) oppgir Wikipedia som kilde er vel ikke helt bra, men det kan de jo i stor grad endre på i dag, med å vise til de kildene som Wikipedia faktisk oppgir. Samme for SNL, når SNL forhåpentligvis vil begynne å oppgi kilder i sine artikler.

  Bortsett fra det, så liker jeg ordet «stabeist», selv om det vel ikke står i ordboka. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Ja må hon leva! – Grattis Wikipedia!

  […] I Norge var det lenge Store Norske Leksikon (SNL) fra Aschehoug og Gyldendal som dominerte leksikonhimmelen. Den siste papirutgaven av SNL ble produsert fra 2005-2007, og satte deg tilbake 12.900 NOK hvis du ønsket å ha den i bokhylla. I år 2000 kom nettutgaven av SNL, og nok et grep i kampen mot Wikipeida da SNL åpnet for brukerdeltakelse i 2009. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.