nrk.no

Carl Zeiss med objektiver til Canon

Kategori: Foto


I avdelingen «veldig interessant for noen, komplett uinteressant for de fleste». Det har gått rykter en stund. Men nå er det altså bekreftet. Den velrenomerte optikkprodusenten Carl Zeiss putter EF-bajonett på noen av linsene objektivene sine.

A well-kept secret, wide-spread rumors and high expectations. Now it is official. In the future, Carl Zeiss will manufacture ZE lenses for cameras equipped with an EF bayonet.

Med andre ord kan alle som har en Canon EOS og er romslig budsjett få seg noe usedvanlig bra glass foran CCD-brikken CMOS-brikken i kameraet sitt. Du finner detaljer om hvilke kamera som støttes hos Carl Zeiss.

11 kommentarer

  1. Roy Sigurd Karlsbakk

    [pedanteri]
    Ei linse er det som også omtales som et element i et objektiv. Et objektiv er diverse linser satt sammen på en mer eller mindre fancy måte. Kameraer bruker objektiver
    [/pedanteri]

    Svar på denne kommentaren

  2. Eirik Solheim (NRK)

    Rett skal være rett. Har fikset overskriften og teksten. Ble nok påvirket av at de kaller det «ZE lenses» i pressemeldingen. Men på norsk heter det objektiv. Ferdig med den saken. 🙂

    Carl Zeiss har lansert objektiver til Canon. Og Canon sine digitalkamera har CMOS-brikker og ikke CCD-brikker. Solheims hjemmelekse til i morgen.

    Svar på denne kommentaren

  3. Bortset fra de betydningsløse små feilene, er dette faktisk veldig interessant hvis man, som meg, er Canon bruker. Om budsjettet tillater et Carl Zeiss objektiv er en helt annen sak, men man kan aldri vite hva som skjer i framtiden.

    Svar på denne kommentaren

  4. Arne S. Mikalsen

    Hei Eirik. Det er ikke Carl Zeiss i Tyskland som lager disse objektivene selv. Japanske Cosina gjør det for dem. For Canon EF fatning tilbyr de en 50mm og en 85mm, begge med største blender 1,4 og manuell fokus.

    Canon lager selv både en 50mm og en 85mm som overgår Zeiss sine i skarphet og kontrast. I tillegg har de blender 1,2!

    Zeiss produserer riktignok disse objektivene med cpu, slik at du kan bruke automatikken i kameraet ditt, men med Canon sine egne kan du velge autofokus. Zeiss Planar T ser sexy retro ut, og har visstnok en deilig fokusring, men tipper du må betale mye for det. Alt dette er komplett uinteressant, men tenkte du fant det nyttig.

    En annen nyttig detalj er at Cossina bruker komma i benevnelsen av blender for disse objektivene. All annen Japansk optikk bruker punktum.

    (Takk for sist hos J.A. i sommer)

    Svar på denne kommentaren

  5. Eirik Solheim (NRK)

    Ingen detaljer er uinteressante for NRKbeta. Takker for en passende utdyping av min ganske korte melding. 🙂

    Og jeg har tenkt på det samme. Canon sin egen 85mm f1.2 L II er jo et legendarisk objektiv som i tillegg gir deg autofokus.

    Men prismessig ser ikke Zeiss så ille ut. Dette er for ZF-modellene:

    Planar T* 1,4/50 ZF 549.00 €
    (NOK 4500,-)

    Planar T* 1,4/85 ZF 1,049.00 €
    (NOK 8600,-)

    Canon sin 50 mm 1,2 koster ca 12 000,-
    og 85 mm 1,2 koster ca 16 000,-

    Svar på denne kommentaren

  6. Og hvis du i tillegg dropper å bruke garpegenitivet «sine» og heller skriver «Canons objektiver» framfor «Canon sine objektiver» så blir dette virkelig virkelig bra! Eller – en god nyhet for Canon er kanskje en selvmotsigelse, men det er en annen diskusjon 🙂

    Svar på denne kommentaren

  7. Kanskje litt offtopic men ser at andre maser om skrivefeil så da tillater jeg meg det 😛
    Driver og snuser på canon sitt populære 50mm 1.4 så da blir plutselig dette objektivet også litt interessant.
    MEN jeg har store problemer med å skjønne de enorme prisforskjellene på objektiver.
    Se f.eks komplett.no/k/kcp.aspx?sku=321687&sku=321686&sku=327105

    Koster det virkelig 17000,- for f0.2, noen flere mm og noe mer robust kvalitet, eller er dette bare business spørsmål der man priser ut i fra kundegruppe?

    Svar på denne kommentaren

  8. Eirik Solheim (NRK)

    Komplett er jo helt fra vettet i sin prising av 50mm 1.2L. De tar 29 995,- (!!?) Den koster kr. 11 995,- hos FotoVideo…

    Så det koster 9000,- ekstra for blender 1.2, profesjonell mekanisk kvalitet og bedre skarphet.

    De kan sikkert ta litt ekstra bare fordi dette er en linse beregnet på det profesjonelle markedet, men dette er en bransje med hard konkurranse, så jeg tror ikke Canon kan ta helt eventyrlige avanser uansett.

    Det koster nok ganske mye å slipe glasset til den ekstreme kvaliteten vi snakker om for å oppnå blender 1.2…

    Svar på denne kommentaren

  9. Håkon T Sønderland

    Det er et par karer man skal være litt forsiktig med å ta som sannhetsvitner når det gjelder fotografisk utstyr (ihvertfall er jeg skeptisk) og det er Thomas Hawk og Ken Rockwell. Personer med så stort ego og liten selvbeherskelse som disse to er jeg betenkt over å stole på.

    Det finnes de som har mer cred, slik som Fred Miranda, dpreview.com, photozone.de, slrgear og vår egen Bjørn Rørslett

    Svar på denne kommentaren

  10. Eirik Solheim (NRK)

    Yepp. Fred Miranda Reviews slipper til mange mennesker og en rating her er ofte ganske pålitelig. De er heller ikke helt fornøyd med 50mm 1.2L

    Den får rating 8.3 og 50mm 1.4 får rating 9. Uten at de nødvendigvis kan sammenlignes direkte. Uansett er 8.3 relativt lavt for en L-prime. De fleste av dem får over 9.

    50mm 1.2L
    fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=305&sort=7&cat=2&page=3

    50mm 1.4
    fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=29&sort=7&cat=2&page=3

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.