nrk.no

NRK.no er på sporet

Kategorier: Kommentar,NRK & NRKbeta


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Helge Øgrim skriver på leder i Journalisten.no i dag (vår utheving):

Om få år kan NRK.no være større enn noen av tv-kanalene. Likevel tok det ubegripelig mange år å lykkes. Blant forklaringene var en tynn skriftkultur og motvilje mot å gjøre noe nytt eller noe mer. Dette handikappet er i ferd med å minske. Nettet er ikke lenger primært en arena for tekst og stillbilder, nyheter har fått konkurranse av underholdning. Det bør utløse NRKs kreativitet og inspirere til offensive grep.

Kringkastingen har riktignok flere utfordringer. Kulturen er insulær, mens nettet er åpent. Den politiske appellen er sterkest til gammelvenstre. Folkeopplyseren trenger å lære seg gjennomsikt og dialog i alle ledd og gi de mulighetene til korreks ildsjelene i NRKbeta ivrer for.

Dette er hyggelig lesing for oss i NRKbeta! Og enda hyggeligere lesing for alle som jobber med nett i NRK. Endelig er vi i siget, og med en ny vilje til å utforske hva internett kan brukes til annet enn å legge ut tekst, lyd og video.

Da NRK begynte med tv på 60-tallet, ble det brukt masse ressurser og tid på å finne ut hva tv er for noe. Har vi brukt nok tid på å gjøre det samme med internett?

At nettet har blitt sosialt de siste årene, er et eksempel på at nettet fortsatt er helt i sin barndom. Hver dag kommer det nye tjenester som er fundamentalt annerledes enn radio og tv – tjenester der nettets evne til å koble ting sammen på helt nye måter blir benyttet.

8 kommentarer

 1. NRKs problem synes å ha vært (fortid?) det som alltid rir offentlige etaters forhold til nettet – frykten for å gjøre noe før alt er helt utredet og alt har funnet sin endelig form og hensikt.

  NRKbeta går foran og demonstrerer til fulle at man kan rett og slett kaste seg ut og eksperimentere. Det er tilgivelse for alle som ikke lykkes, såfremt man tar brukerne med på reisen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det JEG håper på med NRK.no, er at de tar fatt i den store mangelen på seriøse nyheter her i landet. Den ene nettavisa etter den andre overbyr seg selv på kjendissladder, puppesjokk og meningsløse artikler. Til tider flørter også NRK.no en del med slikt. Det Norge trenger er en seriøs aktør med seriøse artikler i beste dagsrevy/dagsnytt18/urix-stil. Det er alltid haugevis av folk som kommenterer på Dagbladet/VG/Younameit at artiklene er ribbet for all journalistisk integritet.

  Lag det gjerne som en egen portal «nrknyheter» om det blir for kjedelig å ha på framsida, men la oss få et tilbud som kjører et litt annet spor enn alle andre. Yr.no er et glimrende eksempel på at seriøs informasjon kan presenteres slik at det blir en suksess på nett. Jeg tror NRK er den eneste store aktøren her i landet som har mulighet for å levere noe slikt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @JC: Men Svein Magne etterlyser vel seriøs journalistikk på nett, ikke seriøs journalistikk som sådan? Da er det langt andre kriterier enn lange artikler som teller. Da må vi bruke nettet for det som nettet er verdt. Et eksempel er f. eks. måten New York Times bruker visuelle fremstillinger til å forklare komplekse problemstillinger.

  nrkbeta.no/flere-tidslinjer/
  nrkbeta.no/visualisering-av-tall-denne-gang-medaljer/

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.