nrk.no

Google kjenner igjen ansiktet ditt

Kategorier: Foto & Nettjenester


Picasa Web Albums Ansiktsgjenkjenning

Vi har tidligere skrevet om å finne stjålne bilder og hvordan du merker bildene dine med stedsangivelse. Nå er det personer som er greien.

Google lanserte nylig en oppdatering av sin gratisprogramvare for håndtering og organisering av bilder. Google har to hovedprodukter i sin Picasa-portefølje. Det ene er selve programvaren for Windows. Et organiseringsprogram på linje med iPhoto, Adobe Photoshop Album og mange av de andre verktøyene for organisering og enkel editering av bilder.

Det andre produktet er Picasa Web Albums. Et sted der du kan publisere, men også organisere din billedsamling på nett. Et produkt som konkurrerer med tjenester som Flickr og SmugMug. Det er Web Albums vi tar en titt på her.

At selve Picasa-programvaren bare finnes for Windows er ikke noen hindring for at du kan bruke Picasa Web Albums fra både Mac og Linux også. De har til og med laget en egen liten opplastingsprogramvare for Mac.

Oppdatering 1:
Picasa finnes også for Linux, i en litt eldre versjon enn så lenge.
Oppdatering 1 slutt

Men hvorfor bytte?

Flickr er fremdeles den største og mest populære tjenesten for publisering og diskusjon i forhold til fotografier. De lever fremledes godt på veldig gode valg som ble gjort tidlig. Skape en hyggelig stemning, gi ut et åpent API slik at andre kan bygge nye tjenester oppå Flickr osv. Men etter at Yahoo kjøpte dem har det ikke skjedd så veldig mye revolusjonerende.

Og Google ligger ikke på latsiden. Så da de nylig oppdaterte sin fototjeneste måtte vi inn og se på noen av nyhetene.

En av nyhetene er at man nå kan laste opp bilder via mail. Noe Flickr har hatt veldig lenge. Dette er en kjærkommen liten detalj for de av oss som tar bilder med mobilen og har lyst til å laste dem opp til Picasa. Nå har mange av oss allerede løst dette ved å installere for eksempel ShoZu, men likevel grei funksjonalitet for et sted som skal ta vare på bildene dine på nett.

Google kjenner kompisen din

Det som er mer spennende er muligheten for å la Google bruke sin datakraft til å analysere bildene dine og kjenne igjen ansikter. En teknologi som er spesielt spennende for NRK, som har store arkiv med billedmateriale som skal merkes og gjøres søkbare. For å teste dette tok jeg for meg en bunke bilder fra en konferanse jeg var på tidligere i år. Masse ansikter der. Jeg lastet 41 bilder opp til et album og ba Google finne ansikter.

Funksjonaliteten må aktiveres i innstillingene i Picasa Web Albums. Av en eller annen merkelig grunn er dette et tilgjengelig valg på min private Google-konto, men ikke på NRKbetas konto. Her tar vi gjerne tilbakemeldinger fra dere.

Oppdatering 2:
Som det blir nevnt i kommentarene må man ha språkinnstillingen sin satt til English (United States) for å få frem det riktige valget:
Språkinnstilling i Picasa

Takk for tipset! Vår NRKbeta-konto var satt opp med English (UK), det var tydeligvis ikke bra nok.
Oppdatering 2 slutt

Slik ser deler av innstillingene ut dersom du har denne tjenesten tilgjengelig:

Turn name tags on

Det første den gjør er å gå gjennom alle bildene for å finne hvilke av dem som inneholder mennesker. Så prøver den å gruppere dem etter hvert som den ser det samme ansiktet i flere bilder. Så må du pent gå inn å fortelle hva menneskene heter.

I teorien kan dette lette deg for mye arbeid:
1. Google plukker ut bildene med ansikter i
2. Google grupperer automatisk slik at du skriver «Ole Olsen» en gang, så blir alle bildene av Ole markert
3. Det blir laget en kontaktliste slik at neste gang man må markere en person blir det gjort med et tastetrykk

Da var det bare å klikke «add name tags» og se hvordan den håndterte mine bilder fra DLD. Det begynner bra.

Ansiktsgjenkjenning i Picasa

Picasa Web Albums har funnet tre bilder av Karina Hollekim og gruppert dem fint. Jeg skriver Karina Hollekim en gang og så er alle bildene markert med hennes navn og en liten firkant rundt ansiktet hennes. Men som dere ser av bildene, så var dette også en meget enkel oppgave. Dette er tre nesten identiske bilder av Karina.

Jeg klikker meg videre gjennom albumet og blir ikke så veldig imponert. Jeg tagger et bilde av Katarina Fake og klikker meg videre. To nye bilder av Katerina Fake… Hvorfor fant ikke Google dem i første omgang? I illustrasjonen under har jeg satt inn innslaget med bildet av Katerina slik hun finnes i min liste, så dukker altså de to bildene til venstre opp. Mulig at den menneskelige hjerne er helt utrolig flink til å kjenne igjen ansikter, men her snakker vi om tre bilder som er tatt i noenlunde samme lys, med samme hårfrisyre på samme scene. Litt forskjellig vinkel, men likevel. Burde ikke systemet ha kjent igjen Katerina Fake i bildene til venstre basert på bildet i rammen til høyre?

Katerina Fake i Picasa Web Albums

Det posivite er at Google legger opp tre forslag nederst. Og der er Katerina forslag nummer en. Arbeidet videre er uten tvil noe av det enkleste jeg har vært borti i forhold til å legge på navn på personer i en bunke bilder. Google sine ingeniører er usedvanlig flinke med brukervennlig programmering av tjenester på nett. Men jeg er ikke imponert over selve gjennkjenningen. Her er et annet eksempel. Hvorfor har ikke Google gruppert de to bildene av Jason Calacanis?

Jason og Sean

Eller til høyre i den lille billedrekken: de to bildene av Sean Parker? Det er ikke veldig vanskelig å se at det er samme person.

Men hva med den generelle gjenkjenningen? Hva som er ansikter og hva som ikke er ansikter. I min bunke av 41 bilder var det bare to ting som ble foreslått som ansikter, men som ikke var det. Hendene til Jason Calacanis og noen flasker på et bord.

Hender

Det andre problemet er at når jeg nå laster opp et nytt bilde av for eksempel Jeff Jarvis, som Google har i min liste, så merkes ikke dette bildet automatisk. Jeg må inn og be om ny gjennomgang. Så må jeg manuelt velge «Jeff Jarvis» fra forslagene Google gir i forhold til det nye bildet. Siden gjenkjenningen er såpass dårlig er det skummelt å la Google gjøre dette helt automatisk, men dette kunne vært mer strømlinjeformet når man laster opp nye bilder.

Konklusjon

Dette ønsker vi oss. Veldig. Men jeg vil ha det i programvaren som kjører lokalt på maskinen min. Det er fremdeles der jeg har mitt hovedarkiv. Neste gang jeg skal publisere bildet av Katerina Fake henter jeg det fra Lightroom på min egen maskin. Da hjelper det lite at det er merket med riktig navn der det ligger på nettet hos Google.

Picasa Web Albums sin ansiktsgjenkjenning slik den er i dag gir deg noe av det enkleste du kan få i forhold til merking av personer i bilder. Mye takketvære det faktum at den hvertfall klarer å plukke ut bildene med ansikter i, og markere dem. Og mye takketvære veldig brukervennlig programmering av løsningen.

Men vi vil ha dette i en versjon som er mye bedre. Jeg godtar at vår kollega med de to små tvillingene som har opphav fra samme egg har et problem. Men litt bedre enn det Picasa Web Albums preseterer nå må vi kunne forvente. Fremtiden er her vel ikke helt enda.

Oppdatering: Kort prat om ansiktsgjenkjenningen i kulturnytt:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen