nrk.no

Noen korte glimt fra IFA i HD

Kategorier: Billedgalleri,Konferanser og messer & Video


Canon HF10

Jeg hadde fokus på stillbilder da jeg ruslet gjennom hallene i Berlin, men hadde også med meg min lille Canon HF10. Et lite kamera som skyter full HD rett til fast minne. Fikk fisket det frem ved et par anledninger og har satt sammen fire minutter med småting.

Laserprinter

Noe av det som er verd å merke seg:
– Stor videovegg fra Samsung
– Liten laserskriver som lager bilder som tåler vann
– Robotlignende tysk selger med spisse sko

Myk dame
En veldig, veldig myk dame som sikkert skulle selge TV-skjermer eller noe slikt.

Vannvegg
En usedvanlig fascinerende vannvegg som viser mønster og tekst. Ja, dette er bare vann. Bildene får de frem ved utrolig nøyaktig styring av dysene som slipper ut vannet. Det hele var reklame for en oppvaskmaskin. Utstillingsmodellen hadde vindu og blå lysdioder. Synd den ikke er til salgs slik.

Idiotisk MP3-spiller
Den obligatoriske og idiotiske lille dingsen fra Sony som bare japanerne kan forstå nytten av. Beveger seg i takt med musikken den spiller.

Og OLED-skjermene, som er umulig å vise skikkelig på video.

Se videoen her, via direktelinken, eller last ned hele greien i MPEG4 (høyreklikk og velg «save target/link as»…):
1080 25p Full HD, 7 mbit/s (209 MB)
720 25p «HD-Ready», 6 mbit/s (179 MB)
Liten, 512×288, 1,5 mbit/s (48 MB)

1080p-filen er tung å spille og krever en kraftig maskin. 720p er litt lettere å håndtere. Den gir et fint bilde av hvor bra disse små kameraene begynner å bli, samt at den viser stemningen fra IFA bedre enn den lille flash-greien på siden her.

15 kommentarer

 1. Martin Bekkelund

  Vi vurderer oppfølgeren, Canon HF11, her på kontoret, etter å ha lest dine artikler om Canon HF10 både her og på eirikso.com. Det virker som et godt kjøp. Nå gjelder det bare å få tak i HF11 straks det lanseres.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Så vidt jeg har skjønt er HF11 identisk med HF10, bortsett fra at de har doblet det interne minnet til 32 GB.

  Rettelse:
  På HF11 har de også økt bitraten, og det er jo en meget viktig faktor!

  Se full anmeldelse av HF11 på Camcorderinfo
  Rettelse slutt

  Jeg må innrømme at jeg aldri har fyllt minnet til min HF10. Men så bruker jeg det bare til små glimt og har aldri laptopen langt unna. Men jeg er også meget skeptisk til å gå rundt med for mye av mine råopptak i kamera. Lenge før jeg har fyllt de to timene vil jeg ha en dump til laptop og en ekstern disk. Det er veldig kjipt dersom alle opptakene fra ferien eller messen forsvant fordi man satset på å fylle kamera og hadde planer om å overføre når man kom hjem. Så ble kameraet stjålet på flyplassen…

  Så min anbefaling må være å vente til HF11 er i butikken, og så spare noen tusenlapper fordi den samme butikken vil kvitte seg med HF10.
  (Denne anbefalingen må jeg revurdere siden det ikke bare er minnestørrelsen som skiller HF10 og HF11.)

  Ellers ville jeg også vurdert Panasonics nye HDC-SD100.

  Men, Canon er fremdeles helt suveren i dårlig lys:

  «The Canon HF10 ($1,099 MSRP) is another unruly character you wouldn’t want to come face to face with in a bar if you were the HDC-HS100. Canon imaging is untouchable this year, and there’s nothing the HDC-HS100’s 3MOS system can do to intimidate the HF10’s 1/3.2-inch CMOS chip with 3,030,000 pixel count. Canon simply outperformed the HDC-HS100 in both bright and low light.»

  Og for meg er det helt avgjørende. Jeg bærer ikke med meg lyskastere og jeg er villig til å hive mye annet vekk til fordel for høy kvalitet i dårlige lysforhold.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hvis jeg ikke husker feil stod det at under filmingen av Himmelblå brukte man 5*8GB kort, med plass til ca. ett minutt per GB. Det skulle altså tilsi 7.5 ganger høyere bitrate enn for ditt kamera. Kan du si noe om hva som utgjør denne forskjellen? Komprimering? Andre ting?

  Svar på denne kommentaren

 4. Martin Bekkelund

  Takk for bra tilbakemelding, Eirik! Jeg ser for meg at vi kanskje kjøper noe ekstrautstyr i tillegg, men det blir neppe å finne i standardutrustningen når vi er på tur. Derfor er Canons overlegenhet hva gjelder dårlig lys et viktig poeng.

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  @ad
  Det er snakk om en helt annen type komprimering. Grunnen til at man får plass til såpas mye på konsumentkameraene er at de benytter en MPEG4-basert koding som kalles AVCHD. Denne er ikke god nok for profesjonelt etterarbeid og redigering. Derfor benytter de profesjonelle kameraene helt andre algoritmer og vesentlig mindre komprimering.

  @Bjørn J
  HF100 er bare en versjon av HF10 uten innebygget minne. Den er ellers identisk. Også når det gjelder billedkvalitet. Den jeg sikter til som har vist lavere kvalitet i tester er Panasonic HDC-HS100. Synd at de forvirrer oss såpass med typebetegnelsene sine. Ser at jeg feilaktig kalte det Panasonic HDC-SD100 i kommentaren lenger oppe…

  Svar på denne kommentaren

 6. More images from the Commodore stand at IFA

  […] can have a look at some images of the OLED screens, some design, the ultimate bachelor mouse and a video roundup from IFA (posts in Norwegian, but the images and video speaks for itself). If you’re really interested […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Bjørn Johannessen

  Hei Eirik. Inspirert av deg har jeg nå kjøpt meg Canon HF100 og nytter Final Cut Pro og Compressor på en ny MacBook Pro med skjerm 1920/1200. Resultatene er jo fantastisk flotte. Jeg har enda ikke greidd å lage en fil tilsvarende din fra Berlin, der du legger ut 1080p 4 min og kommer ned i 200Mbyte. Har du brukt Compressor? Hvordan? Hilsen fra Bjørn som er en av dine faste lesere.

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  Det jeg har gjort er å eksportere direkte fra Final Cut ved hjelp av «Export using QuickTime conversion». Der har jeg satt opp noe i retning av:
  Format: MPEG4 H264
  Båndbredde: 7000 kbit/s
  Size: 1920×1080
  Fps: 25

  MPEG4 H264 er for tiden et av de mest effektive formatene for endelig utspilling av filer til distribusjon. Veldig høy kvalitet i forhold til båndbredde. Men skal du ta opp igjen filen senere og redigere på den bør du også ta vare på en eksport i det formatet som kalles «Apple Intermediate». Det er høyere kvalitet (og mye større fil), men egner seg til videre redigering.

  Svar på denne kommentaren

 9. Bjørn Johannessen

  Hei igjen, Eirik. Det funket! Hjertelig takk skal du ha. Det er så mange muligheter, at jeg ikke hadde fått til å teste alt. Jeg tar vare på filene i Apple’s intermediate format, men H264 er et fint format for distribusjon, som du sier. Hilsen og takk for hjelpen fra Bjørn.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.