nrk.no

VELDIG mye bedre skjermer

Kategorier: Konferanser og messer & TV


Mange Skjermer

Det er mange skjermer på IFA. Mesteparten er LCD og en del er Plasma. Men Samsung og Sony viser også frem den aller siste skjermteknologien.

OLED-skjerm fra Sony

Skarpere, bedre kontrast, lavere strømforbruk, bare noen millimeter tykk, null forsinkelse eller etterslep, ingen innbrenning, ikke noe problem med innsynsvinkel. Høres ut som beskrivelsen av den perfekte skjerm. Og dette er nettop beskrivelsen av skjermer basert på OLED-teknologien.

img_6544.jpg

Det er bare en liten ulempe. De er fryktelig dyre og ganske små. Men det begynner å komme seg. Samsung har stillt ut en modell som er 31 tommer her på IFA.

Liten, men skarp

I virvaret av skjermer her på messen stikker altså de få OLED-skjermene seg ut. Det svarte er helt svart og det hvite er skikkelig hvitt. Akkurat nå sitter jeg utendørs og skriver dette på min MacBook Pro. Den har en helt vanlig LCD og blir fort vanskelig å se på i sterkt lys. En OLED-skjerm ville ha løst dette. Disse skjermene er også interessante på digitalkamera og videokamera fordi de altså kan fungere ganske bra i fullt lys.

Det er nok enda en del år til OLED blir skikkelig masseprodusert og kommer opp i størrelsene de fleste krever av sin hoved-TV i heimen. Men dømmer man utfra de små skjermene som er utstillt her på IFA kan vi bare glede oss.

8 kommentarer

 1. Bedre skjermer er selvsagt bra, skarpere, kjappere osv. men hva med fargerom? Sjeldent det blir lagt like stor vekt på fargerom i forhold til god bildegjengivelse i sammenheng med skjermer ment for visning av film o.l.

  Svar på denne kommentaren

 2. Fargerommet til en skjerm sier hvor korrekt den gjengir fargene. OLED kan vise et større fargespekter enn de fleste av dagens teknologi, og det at sort gjengis som sort og ikke mer eller mindre grått som på både LCD og plasma gir et bilde som er mer naturtro.

  Svar på denne kommentaren

 3. More images from the Commodore stand at IFA

  […] And while you’re here you can have a look at some images of the OLED screens, some design, the ultimate bachelor mouse and a video roundup from IFA (posts in Norwegian, but the images and video speaks for itself). If you’re really interested you can have a look at what this strange norwegian blog is and read about our successful experiment with BitTorrent. commodore laptop media player mp3 player notebookDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Gjør skjermen flat og bildet dypt

  […] billedkvalitetsmessig er fremdeles OLED-skjermene. Som vi forøvrig ikke så mange av på IFA. Vi skrev om dem i 2008. Men de er fremdeles ikke fremtrendende på messen. Enten har LED-teknologien blitt god nok for de […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.