nrk.no

Legg ut hele livet ditt på nett

Kategorier: Gadgets & Mobil


Hasan Elahis liv

Hasan Elahi havnet plutselig på FBI sin liste over terrormistenkte. Han er amerikansk statsborger og ble født i Bangladesh. Han er kunstner, reiser mye og av en eller annen grunn stoppet FBI ham på flyplassen en gang på vei hjem til USA. De fant ikke noe mistenkelig, men FBI ville ikke sånn uten videre gi slipp på ham og slette ham fra sin lange liste over potensielle terrorister.

Da bestemmer Elahi seg for å gjøre noe spesielt. I stedet for å prøve å gjemme seg for FBI gjør han det motsatte. Han legger hele livet sitt ut på nett. Han går konstant med en tracker som viser hvor han er. Han poster bilder av alle måltider, kvitteringer, transaksjoner og bevegelser. Som han selv sier i et intervju med Wired:

«I’ve discovered that the best way to protect your privacy is to give it away»

Elahis eksperiment har blitt til utstillinger og anerkjent kunst. Men han ser også av loggene sine at både FBI og andre amerikanske etater er innom sidene hans.

I NRKbeta prøver vi å gjøre NRK mer transparent. Så langt har dere sluppet å se hva vi spiser i kantinen og det skal dere få slippe i fremtiden også. Men Elahis tilnærming reiser endel spørsmål. Både i forhold til privatliv og i forhold til bedriftskommunikasjon. Vi har stadig diskusjoner om akkurat hvor åpne vi skal være? Folk som ikke har blitt født inn i en nettkultur har nok helt andre meninger om hva man bør dele enn de som vokser opp med Facebook og YouTube.

Som Elahi sier i et innslag hos Stephen Colbert på Comedy Central. «Dersom 300 millioner amerikanere hadde begynt å dele alt de gjorde måtte vi hatt 300 millioner FBI agenter for å følge dem.» Ville alle egentlig da hatt mer privatliv, eller mindre?

NRKbetas lille eksperiment

Jeg er selv meget aktiv på nettet, men er nok mer bevisst på hva jeg legger ut enn mange andre. Det begynner å dukke opp en del tjenester som gjør det enkelt å dele mer enn bilder og litt tekst. Og de må jo testes.

Vi nerder har for lengst tatt i bruk GPS for å ta vare på reiser og steder vi har vært. Dette bruker vi blant annet for å kunne plassere bilder på kartet, og noen ganger kanskje for å finne ut hvor vi egentlig var.

Med GPS i mobiltelefonen er veien kort til full publisering av posisjonene. Nokia sin sports tracker lar deg løpende publisere løypen din på nettet. Mens du er ute i felten. Jeg har lekt litt med et program for iPhone som heter noe så enkelt som GPS tracker. Det leveres av Instamapper. iPhone har ikke muligheten til å la tredjepartsprogrammer kjøre i bakgrunnen. Kombinert med dårlig batterikapasitet gjør dette at sammengengende sporing ikke blir særlig praktisk.

Refresh

Men i eksperimentets navn og teknologiens tjeneste må jo dette testes. Jeg kommer til å starte GPS tracker med ujevne mellomrom mens jeg er på reise til IFA i Berlin. Så kan de som av en eller annen merkelig grunn har interesse av det følge meg i rammen under. Eventuelt klikke gjennom til en egen side med sporet mitt. Desverre oppdateres ikke kartene i sanntid. Her er det «refresh» i nettleseren som gjelder.

Akkuran nå når jeg publiserer denne artikkelen vil dere se at jeg var i nærheten av Flesland i Bergen forrige gang jeg brukte GPS Tracker. Men om ikke så veldig lenge bør jeg være på vei til Gardermoen. Sammen med tingene jeg poster på Twitter og bildene jeg poster på Flickr begynner jo dette å bli ganske transparent. Det ekstreme overlater jeg til Hasan Elahi, herfra kommer det bare noen drypp fra en tur til en av verdens største konsumentelektronikkmesser. Og selvfølgelig skal NRKbetas lesere få mer enn noen GPS-punkt derfra…


GPS tracking powered by InstaMapper.com

Og så er det jo bare å fyre igang diskusjonen. Kan vi ta lærdom av Hasan Elahi? Hvor går grensen? Hva er direkte farlig å dele? Bør jeg si fra til alle rundt meg hver gang jeg slår på GPS Tracker i mobilen?

6 kommentarer

  1. eirikso.com » Going to IFA – slightly transparent

    […] I just posted an article about Hasan Elahi on the Norwegian blog I’m contributing to. Mr. Elahi is the artist that exposed his whole life on the internet when the feds started following him. […]

    Svar på denne kommentaren

  2. Jeg er ikke enig med dette sitatet: “Dersom 300 millioner amerikanere hadde begynt å dele alt de gjorde måtte vi hatt 300 millioner FBI agenter for å følge dem.” Med moderne teknologi kan man skjære vekk det uinteressante.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.