nrk.no

Himmelblå – filbasert drama i HD

Kategorier: NRK & TV


Himmelblå er NRKs store dramasatsning i høst. 16 søndager fra 7. september kl. 20.05 kommer det nye episoder. Nettsiden for Himmelblå er oppe, der du kan lese om historien, personene og produksjonen. Det finnes også en egen Facebook-gruppe for fansen. Vi skal fokusere på det tekniske rundt produksjonen, som du også kan lese mere om her og her. NRKbeta har også skrevet om produksjonen av Himmelblå i forbindelse med utdelingen av Nyskaperprisen 2007.

Helge Semb

Sjeffotograf Helge Semb fotograferer "Himmelblå" med Panasonic AJ-HPX2100

Himmelblå er NRKs første filbaserte dramaproduksjon. Alle opptak er skutt med digitale Panasonic HD-kamera, lagret på minnekort og redigert digitalt i Final Cut Pro. Den sendes ikke i HD, men den gode bildekvaliteten kommer til sin rett når serien kommer på DVD etter jul.

Kamera

Mesteparten av bildene ble skutt på øya Ylvingen på Helgelandskysten. I forkant ble det gjort et grundig arbeid for å velge det best egnede kameraet, og lage en produksjonsflyt som fungerte. Panasonic AJ-HPX2100 ble brukt fordi det er mer robuste og mekanisk enklere kameraer.

– Dessuten har Panasonic en stofflighet i bildene som mange mener likner mer på film enn digital video, sier Himmelblås sjeffotograf Helge Semb.

Opptakene ble lagret på 8GB flash minnebrikker. Hvert kamera har plass til fem slike kort, og kapasiteten er ett minutt pr GB. Man brukte ca 20 kort pr dag. Videoformatet var Panasonic DVCPRO-HD, 100Mbits, 1080p25.

Lyd

En Aaton Cantar X Audio 8-sporopptaker sikret at man hadde en stereomiks med trådløs overføring til kameraene. Det ble laget en egen versjon for redigering på fastlandet. Disse opptakene ble det også gjort backup av på Firewiredisker og lastet inn sammen med bildene, før det ble sendt til Oslo hver måned.

Himmelblå

Fra innspillingen av Himmelblå på øya Ylvingen utenfor Brønnøysund.

Redigering

Etter opptak ble materialet logget via en P2 kortleser og logget, tilført metadata, og lastet inn i Final Cut Pro – som nå er NRKs standard for redigering av video. Episodene ble grovredigert i Brønnøysund, og det ble tatt backup av opptakene på egne RAID-harddisker og datatape.

Hver uke ble en harddisk med FCP-prosjekter og logget materiale sendt med fly til Oslo. Backupdiskene fikk stå i en måned, før de måtte ta samme turen sørover.

Hver episode i Himmelblå er på 45 minutter, og det ble brukt seks uker til redigering av hver av dem. To klippere har redigert sammen annenhver episode, totalt 16 episoder.

Etter at hver episode er ferdig redigert sendes den til fargekorrigering og mastring på HDSR-bånd. Titler, grafikk og lyd gjøres i samme omgang, før episoden er klar til visning.

Foreløpig brukes ikke HD-formatet til TV-sendinger i Norge. Derfor overspilles HD-båndene til standardformat for de ordinære visningene.

Spørsmål?

Har du spørsmål om produksjonen av Himmelblå, post dem under i kommentarfeltet. Så skal vi besvare så godt vi kan.

19 kommentarer

 1. Odin / Velmont

  Meir slikt! Ja, ja! 😀

  Men eg prøver å koma meg vekk frå Final Cut Pro, men «Lumiera»:http://lumiera.org er nok ikkje der fyrr eit par år. Godt me endeleg hev stønad for DVCPRO HD i Linux (ffmpeg) då, so eg iallfall kann gjera litt med bileti frå Panasonicen utan å bruka den ufrie macen. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Synd at NRK ikke setter opp test HDsending over satellit. Ala SVT HD Mer en nok kapasitet til en testsending for NRK der. Ikke vent på bakkenettet, det tar lang tid før nye signalpakker som støtter HD er klart der. Alternativt, hvorfor ikke tilby SVT HD og sende denne serien, de trenger mer HD materiale for å fylle sin sendeflate. regner med at TVNorge HD er konkurrent, og at de ikke tilbys å sende serien i HD.

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig bra lesning, og spennende prosjekt. NRK har jo grei standard på dramaproduksjon. Men hvorfor i all verden klarer ikke NRK å få opp en HD-kanal som SVT? De har jo en kanal som går på parabol og kabel, til og med kabel i Norge. De gadd ikke å vente på bakkenettet, det bør heller ikke NRK gjøre.

  Svar på denne kommentaren

 4. Spørsmålet mitt har mer med karrierevalg enn dramaserien. Jeg lurer på hva som skal til for å bli kameramann i NRK. Har hørt rykter om at NRK er i ansettelses stopp eller noe nå, er dette sant?

  Svar på denne kommentaren

 5. Hyggelig å lese at så mange setter pris også på teknisk funderte artikler om produksjonen. Vi som lager dramanettsidene skal sørge for å skrive tilsvarende saker på de produksjonene som nå kommer opp, andre sesong av Kodenavn Hunter har premiere 30. oktober, så følg med. Til dere som ønsker dere Himmelblå på Blu-ray må jeg nok skuffe litt, det er ingen planer om det foreløpig. Derimot ser det ut som om Hunter kan bli NRK Dramas første Blu-ray-produkt.

  Svar på denne kommentaren

 6. Lars Aass Olsen

  Jeg ville nok kjøpt denne serien på Blu-Ray. Ville vært fint å beundre pene Norge i Full-HD..
  Kodenavn Hunter kjøper jeg garantert hvis den kommer på Blu-ray! Fikk aldri sett serien da den gikk på TV og prøver å unngå å kjøpe DVD’er 😛

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg hadde absolutt kjøpt denne serien dersom den kommer på Blu-Ray, men om markedet er så veldig stort tviler jeg på. Om det vil være lønnsomt å gi den ut på Blu-Ray er et helt annet spørsmål som jeg ikke vet svaret på…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.