nrk.no

Engasjerte lyttere hos Radioresepsjonen

Kategorier: Internett,Kommentar,Nettkultur & NRK


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

På Radioresepsjonens nye sider er det nesten 50 kommentarer på artikkelen «Last ned» – og en av dem var så engasjert, sinna og indignert at den måtte vi bare poste her på NRKbeta. Ikke for å gjøre narr, men fordi det mellom knurringen er noen veldig gode poenger. Som for eksempel:

Hvorfor er det ikke like viktig at nettsider er oppe som at radio- og tv-kanaler er oppe? Hvorfor er det ikke like viktig at podkastene legges riktig ut som at sendingene sendes? Og hvorfor er ikke NRK størst på internett i Norge?

«Bananazanna sprøyt» skrev ihvertfall følgende, 27. august, 2008 kl. 20.51:

Å skylde på teknikken holder bare ikke. Klart det er mulig å få ut podkastene hver eneste dag til en fast tid – hvis man vil. Radio-sendingen kommer jo på lufta hver eneste dag – hvorfor skal der være annerledes med podkastene? Tror den viktigste årsaken til at Radioresepsjonen (m.fl – bla FK Fotball/Sport) og resten av NRK-systemet fortsatt ser på podkasting/internett som den “stygge andungen”. Mao er det noe galt med bedriftskulturen i NRK. Den “ferske” kringkastingssjefen ga ikke akkurat inntrykk av å være spesielt opptatt av nettsatsing i intervjuene han ga da han ble ansatt.

Synes det er fantastisk hvor elendig NRK utnytter mulighetene på nett. Med trusenvis av ansatte landet rundt burde NRK ha vært i suveren lederposisjon på nyhetspublisering på internett her i landet – døgnet rundt. Noen må snart rope “BØ!” i NRK for å få både ledelsen og ansatte til å våkne i forhold til internett. Med unik finansiering, i form av milliarder i lisensinntekter, har NRK fantastiske muligheter til å bli “norgesmester” på nettet – hvis de gidder.

At “Steinar er litt sliten”, og at det er derfor podkastene ikke legges ut er bare no forbanna sprøyt. Tjukken får være sliten på fritida. Er en av oppgavene hans å få ut podkastene, så får han jaggu sørge for at det blir gjort – regelmessig! Kanskje Tore bør nøye seg med å gjøre den jobben han egentlig skal gjøre – nemlig sørge for teknikken? Nå orker jeg ikke å kødde med Radioresepsjonens podkaster på en stønn. Kjenner jeg blir like gretten over manglende podkaster, som når lokalavisa en sjelden uteblir. Hadde lokalavisa mi vært like sløv med leveringen som RR, så hadde vi ikke hatt noen lokalavis lenger. Men slik slendrian NRK og latsabbene i Radioresepsjonen viser i forhold til podkastene, kan man kanskje tillate seg i en virksomhet der inntektene ikke er avhengig av prestasjonene.

Ååååååhhh – det var deilig å få ut!!

Sur padde

"Grumpy toad" – bilde av Frank Wouters

Har du noen gode svar på disse spørsmålene? Er du like sint?

Her passer det å nevne at vi skal få ordnet et bedre system for tilbakemeldinger angående podkastene våre. Da snakker vi egen e-post, Twitter osv.

32 kommentarer

 1. Selv om jeg kanskje ikke er like sint som «Bananazanna sprøyt», har vedkommende helt rett. Det er prisverdig at dere får til mange nye tjenester på nett; at dere eksperimenterer, og lar noen eksperimenter dø, mens andre får vokse og bli en del av NRKs tilbud. Men på ett tidspunkt er ikke tjenesten et eksperiment eller «beta» lenger, den er i produksjon.

  Produksjon betyr at vi (kundene/lytterne/seerne/brukerne) forventer at en tjeneste leveres på tiden i (minst) samme kvalitet som den normalt gjøres. NRK er enormt flinke til å gjøre akkurat dette på radio og TV. Da er det vel ikke så rart at vi forventer samme kvalitet på nett-tjenestene?

  Er podkast-tjenesten til NRK i produksjon? Hvis ikke: burde den ikke være det nå? Hvis den er det, så vet dere både hvor lista ligger, og hva som skal til for å komme over.

  Jeg gleder meg til den dagen jeg *vet* at «Her og nå» ligger og venter på meg klokka 16:05. Og at hvis «Ukas urørt» plutselig skal snike seg inn i den RSS-fila, så blir den borte så fort noen oppdager det. (Den ligger der fra 19. august ennå.)

  Svar på denne kommentaren

 2. Asbjørn Ulsberg

  Jeg har ingen erfaring med Radioresepsjonens podcast, men er ellers helt enig i at NRK burde være størst og best på nett i Norge og at det er utrolig at de etter så mange år på nettet enda ikke er det. Når jeg jobbet i NRK ble nettet sett på som en sidekanal og et avfallsted for biprodukter av TV- og radiokanalene. Denne holdningen har tydeligvis ikke endret seg stort, selv om opprettelsen av NRKbeta og revitaliseringen av utviklingsavdelingen er et godt skritt i riktig retning.

  Ikke før nett sidestilles med TV og radio for absolutt alle ansatte i hele NRK kan NRK.no nå sitt fulle potensiale. Når nettet fortsatt blir tatt med i innholdsprosjektene i NRK som et apropos rett før prosjektet går på lufta på enten radio eller TV og ikke er med i hele prosjektperioden, fra dag én, vil NRK.no forbli et biprodukt med lavere kvalitet enn radio og TV.

  Svar på denne kommentaren

 3. Et godt innlegg. Holdningen om at nett ikke er så nøye, gjennomsyrer nok driften i mange tradisjonelle mediebedrifter. Og kanskje er det også akseptert mer slack i nettkulturen isolert sett, enn ellers i samfunnet.

  Men som de andre her, har også jeg spesielt merket at podkast-tjenesten hos NRK er lempfeldig behandlet. Jeg ønsker meg mer forutsigbarhet og stabilitet på når og at podkastene faktisk blir lagt ut.

  Svar på denne kommentaren

 4. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er maaaange i NRK som elsker nettet, og som leverer fabelaktige produkter til nett hver eneste dag. I dag kan dere f. eks. se en drøss av Norges beste artister opptre i P3sessions:

  nrkp3.no/konserter/

  Men på drift har vi langt igjen! Under OL skulle det ikke mange tusen inne på live-sendingene våre før det meste knelte.

  Vi MÅ få driftsikkerheten på nett opp opp opp…

  Svar på denne kommentaren

 5. Hvis dette skyldes tekniske problemer så burde det være enkelt å løse: finn feilen. Vi andre som jobber med samfunnskritiske IT-systemer klarer faktisk å holde disse i drift 24/7…

  Hvis problemet er at enkelte ikke gidder å gjøre jobben sin så må man enten innse at noen er primadonnaer og få noen andre til å gjøre det, eller kjefte mer på vedkommende.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jørn Støylen

  Den eneste av NRKs podcaster jeg prøver å abonnere på er 20 spørsmål. Jeg har tatt kontakt før og klaget over at man bare får den siste, så hvis man glemmer å sjekke ei uke, går man glipp av en episode. Dessuten lå Pils eller hva det nå heter i samme podcast, av en eller annen grunn. Jeg fikk beskjed om at det ble jobbet med saken, og at endringer var på vei.

  Det første som skjedde etter sommeren var at første episode som ble lagt ut var en Kina-episode av FK Sport 21. august. Det neste som kom var 20 spørsmål fra 30. august, som jo er på kommende lørdag. Dessuten virka den ikke før i dag.

  Dessuten har det vært et problem at opptakene tydeligvis er klippet ut av radiosendingene til faste tidspunkter, slik at enkelte av dem har kommet skikkelig skeivt ut på grunn av forskyvelser i sendeplanen.

  Ikke spesielt imponerende dette her, nei, og jeg er nok i stor grad enig med «Bananazanna sprøyt».

  Svar på denne kommentaren

 7. Det er maaaange i NRK som elsker nettet, og som leverer fabelaktige produkter til nett hver eneste dag.

  Det tviler jeg ikke på, men det bør ikke være slik at nett-tjenestene er entusiastdrevet og blir betraktet som ekstraordinært, mens bare den «ordentlige radioen» er rutine og selvfølge.

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg vet ikke hvilke rutiner dere har på podcastene deres, men noe jeg ser for meg er at programleder setter et inn og ut «tegn» under sendingene der sangene skal vekk, og etter sending blir hele den digitale filen bearbeidet og lagt direkte ut til en torrent tracker e.l.

  Jeg kjenner jeg mister litt av livet mitt når ikke mine favorittpodcasts fra NRK kommer til riktig tid.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg abonnerer på 4-5 forskjellige podcaster fra NRK, og det er dessverre like mye surr med alle sammen. Det er høyst varierende når de blir lagt ut, og ikke akkurat en sjeldenhet at det gjøres noe feil med filene.

  Man kan ikke lenger si at dette er i «beta» når det er et par år siden det ble lansert og det i tillegg blir kraftig annonsert i programmene osv. Jeg regner med dere har gode rutiner for hvordan selve radioprogrammet skal produseres. Nå er det på tide at dere gjør det samme med podcastene!

  Men sånn bortsett fra det er jeg veldig fornøyd altså! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Martin Berglund

  @Øyvind Solstad: Veldig kult at du tar diskusjonen hit. Det inspirerer til å stå på hardere, og jeg håper det gjelder for andre også 🙂

  Bare for å fiske litt hos leserne her…
  La oss si podkastene blir fikset og alt er dønn solid på den biten. Hvilke andre områder trenger NRK å bli bedre på, på nettet?

  Ikke spar på kruttet, og kommentarene kan ikke bli for lange 😉

  Svar på denne kommentaren

 11. Det er to ting som irriterer med podcastene deres.
  Det første er ustabil server. Dere har tidligere sagt at ny server er på plass og at nå skal alt vær bra. Det er det ikke. Jeg har store problem med å forstå at dere sliter sånn med å drifte en enkel webserver. Hvis dere ikke har kompetanse på å drifte server bør dere la noen andre ta seg av det.

  Det andre som irriterer er at dere redigerer podcastene manuelt før det legges ut og at personen som har denne jobben må vær veldig ofte sjuk, overarbeidet eller at han bare ikke tar jobben sin veldig seriøst. Dette burde vel latt seg ordne med enkel scripting? Dette gjør dere jo både med Tv og vanlig radio. At dere må fjerne musikk kan jeg godta som unnskyldning, men det er jo ikke alle programmene som inneholder musikk? I program med musikk kan vel dere bare ta opp fra mikrofonene i studio og ikke fra musikk kilden(dere har vel greie miksepulter i alle studioene?). Etterpå burde det la seg gjøre å fjerne stille parti med scripting. Manuell redigering tar tid og penger. Jeg liker lite at lisenspengene mine blir sløst vekk. Å sette opp skikkelig system er en engangskostnad hvis vi ser vekk fra drifting.

  Grunnen til at jeg blir så irritert er jo at jeg er veldig glad i podcastene deres og litt avhengig. Så dere gjør noe bra og:)

  Svar på denne kommentaren

 12. carl christian

  er helt på linje med “Bananazanna sprøyt” i denne saken her. Har selv mest erfaring med Dagsnytt18 – men tilnærmingen er den samme. Det blir tilgjengelig sjelden regelmessig. Akkurat som Blitz-avisa (-nei, sammenligninga er ikke ment som et komplement).
  mange av deres lyttere bruker kun podcast, for det er det eneste som fungerer om man skal få med seg det man ønsker. Når dere i tillegg (i hvertfall i Dagsnytt18) – gjentatte ganger reklamerer for podcast-tjenestene deres – veldig irriterende damestemme forresten – så bør hele NRK skamme seg for at de ikke leverer.
  (Det blir som om bakeren skulle reklamere: NÅ KAN DU KJØPE FERSKT BRØD; NÅR DU VIL – også operere med sporadiske åpne og lukketider samt å ha litt variabelt med ferskvarer tilgjengelig…
  …og en siste ting, om dere vil gjøre det bra (være i tet og sånt… som jeg vet dere liker) LAG KAPITLER! -et radiostikk = et kapitel/spor/kall det hva dere vil – så kan jeg klikke meg frem og tilbake i programmet slik jeg lyster…
  (hvor gøy blir egentlig ukeslutt i reprise på torsdagen når man i tillegg må lide seg gjennom Michael Jacksons Billy Jean….? – lizxxzom)

  puh!

  🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  For å klare opp litt i hvordan NRKs podkaster blir lagd:

  Det varierer fra redaksjon til redaksjon men alle bruker det samme verktøyet for å legge dem ut. Noen steder er det slik som nevnt over, at mikrofoner går til eget opptak, og musikk/jingler til et annet sted.

  Noen programmer er ferdig sydd sammen i avviklingssystemet vårt for Radio (Digas), så da ligger alt tale og musikk hver for seg.

  Så er det programmer som er helt ferdige programmer med tale og musikk som må klippes opp før de kan podkastes.

  Og til slutt programmer som Dagsnytt 18 hvor alt er en svær fil som kan podkastes direkte.

  Hvordan de forskjellige redaksjonene løser dette, altså hvem som faktisk henter, redigerer og legger ut filer, har ikke jeg oversikt over. Kanskje vi rett og slett skal lage en artikkel der vi går igjennom dette slik at interesserte kan se.

  Svar på denne kommentaren

 14. Kunne ikke vært mer enig, Carl Christian! Hva i ?#)(#!&% gjør all den musikken på «Ukeslutt» uansett – forhindrer ikke rettighetsregler at den musikken blir med på podcast’en? Som forresten levde særs godt opp til navnet sitt denne gangen: den dukket bokstavelig talt opp ved ukeslutt..
  Kapasitetsmessig er jeg heller ikke sikker på om det er så lurt å ha så mange RR-podcaster tilgjengelig direkte i iTunes. Meg bekjent medfører det økt bruk av båndbredde hver gang en abonnent klikker «Refresh/Oppdater» i iTunes (jeps, selv om abonnenten allerede har lastet dem ned…) Ingen av de andre podcast’ene jeg abonnerer på har så mange liggende tilgjengelig i abonnementsstatus. Eksempelvis har Security Now bare 20 tilgjengelig. Legg resten ut på nettsiden istedenfor!

  Har lidd meg gjennom uken, ja, nå er det TGIF og 3 nye podcast’er!!! Stå på, Nrk, dere får dette til om litt!!!

  Svar på denne kommentaren

 15. Øyvind Solstad (NRK)

  @Sindre: Til det om hvor mange podkaster som skal være med i en feed, så er vi tenkeboksen.

  Et forslag var at de siste 20 podkastene lå i feeden, men at man kunne få flere ved å føye til et tall bak, der dette tallet markerte antall episoder du ville ha med.

  I tilfelle med Radioresepsjonen ville det da ligget 20 podkaster i den «normale» feeden:

  podkast.nrk.no/program/radioresepsjonen.rss

  Mens hvis du skrev…

  podkast.nrk.no/program/radioresepsjonen-100.rss

  …så fikk du med 100 episoder.

  Er det et ok system?

  Enda mer intuitivt ville det kanskje være om tallet representerte dager bakover. Så om du satte opp…

  podkast.nrk.no/program/radioresepsjonen-365.rss

  …så fikk du Radioresepsjonen ett år tilbake uansett hvor mange episoder det var der, sannsynligvis rundt 150-200 episoder.

  Gjorde du f. eks. det samme med Ukeslutt, fikk du med rundt 50 episoder.

  Høres dette ut som et system som folk ville skjønne? Ville det være brukervennlig for de som bare vil ha de siste episodene og ferdig med det, og avansert nok for de som vil fikle litt og få med seg masse eldre episoder?

  I tillegg hadde det jo vært kjekt om eldre episoder lå som direkte nedlast eller i en avspiller på nrk.no, samt at vi pakket episodene i bittorrent-filer en gang i halvåret eller så, og la dem ut som det.

  Innspill mottas gjerne!

  Svar på denne kommentaren

 16. Cathinka Rondan

  Som prosjektleder for Radioresepsjonen på radio, nett og podkast må jeg si meg enig med det meste som sies ovenfor, og mener det må tas grep så det i alle ledd i NRK anses som viktig med våre nett og podkast tjenester. Fordi det er forskjellige rangeringer av hva som er et viktig tilbud, har også vi med mange unge medarbeidere slitt med å få alle til å innse viktigheten av både nettarbeid og podkast. Det vi også har sett er at når man får oppleve hvor viktig det er for lytterne, og får et eierskap til det, blir nett og podkast like viktig som radio for medarbeiderne. Når for eksempel podkasten ikke ligger ute, får vi en aggressiv og svær lytterstorm på det, og vil gjerne gjøre noe med det. Når Radioresepsjonen selv ser hvor glad fansene blir for nettsidene og blogginnleggene og hvor mange som er inne, så vil de gjerne jobbe mye med det. Det er likevel ikke til å unngå at det er mange flere arbeidsoppgaver enn tidligere på det som opprinnelig var en enmedial medarbeider. Derfor har vi valgt å sette noe bort. Som f eks podkast. Med det resultat at det langt sjeldnere blir levert som det skal enn tidligere. Podkast serveren har i tillegg vært nede i flere omganger i vår og sommer, og det har tatt lang tid å fikse det. FK fotball sin podkast har ligget under NRK 2 i minst et år uten at det skjer noe med det. Jeg vil ikke at dette skal bli en debatt der man skal finne ut hvem sin feil dette er. Men at det handler om primadonna nykker hos programlederne er ikke riktig. Vi hadde ikke disse problemene da alt ansvaret lå hos oss. Med beinhard jobbing har vi fått alle i UNG til å synes at nett og podkast er viktig og jobbe mye med det. Vi er i dialog med de involverte for å få det til å fungere bedre og forklare situasjonen og viktigheten og gjøre det så enkelt som mulig å gjennomføre. Ingen ville funnet på å si at «vi tar det til manda’n» om en tv sending eller radiosending sleit med tekniske problemer, verken teknikerne eller programfolkene, men det er det vi opplever igjen og igjen med disse tjenestene. Det hjelper ikke om vi reagerer med stress og sinne som om det gjaldt livet selv, hvis ingen andre bryr seg om det. På et eller annet vis må hele huset og alle ansvarsområder anse disse tjenestene som like viktig som det andre vi har. Men det skjer nok ikke av seg selv.

  Svar på denne kommentaren

 17. Må si meg helt enig med JC. For oss som leser nrkbeta.no er det helt sikkert ikke et problem, men min kjære mor har akkurat begynt å lese på nett og for henne blir det bare masse rot med forskjellige domener. Nrk.no bør holde.

  Dette handler egentlig om brukervennlighet og der bør NRK være best.

  Svar på denne kommentaren

 18. NÅR alle problemene ved podcaster og alt annet blir «dønn solid» som godeste Martin Berglund skrev litt tidligere, så kunne jeg godt tenke meg at få en slags daglig sendeplan hvor alle de nye podcastene/andre nedlastinger som NRK tilbyr på forsiden.

  Det er jo noe dere allerede har med nett-tv-tjenesten, så NÅR (ikke hvis) alt fungerer, så skulle det jo ikke være noe problem å si at klokka da og da ligger podcast av det og det programmet klar for nedlasting, og i morgen etter visning på NRK1 kan man laste ned episoden av Lars Monsens siste tur i HD-kvalitet.

  Det burde vel ikke være noen umulighet?

  Selv håper jeg jo spørsmålet om retthetene rundt dette med musikk i podcast også blir løst. Hadde vært suverent å få P.I.L.S. som podcast. Og når man ikke trenger å fjerne musikken, så kan jo podcastene komme fortere også. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 19. Janos Bananos

  Jeg skjønner Cathinka Rondans argumenter, men da burde ikke podcasts markedsføres så tungt som de gjør i radioprogrammene inntil det fungerer ordentlig. Eventuelt burde programlederne i de respektive radioprogrammer bli flinkere til å informere om hvorfor podcasts ikke ble lagt ut, eller ble publisert senere enn antatt, slik at man unngår irritasjon blandt lyttere på samme måte som slik det er nå. 🙂

  Dårlig klipping i podcaster, noe mange har opplevd, i følge kommentarene på nettsiden til Radioresepsjonen burde hvertfall ikke skje, selv om de ble publisert sent. :p

  Svar på denne kommentaren

 20. Virker som at dere er klare over problemstillingen nå. Kan man be om å slippe nyheter og reklame for p3 session på rr-podcast? Hvis ikke sørge for at volumet på nyheter og reklame ikke er skrudd opp til 11.

  Ellers bra jobb og cred til nrkbeta. Flott side!

  @Ole Petter – å slippe musikken er jo det beste med podcast. Ikke alle trives med a-lista til p3 uke etter uke.

  Svar på denne kommentaren

 21. @Tore: Enig i at det kan være deilig å slippe musikken i enkelte av podcastene. Men som det blir nevnt; kanskje man kan få begge deler. En med og en uten musikk. Da kan i hvert fall jeg høre Radioresepsjonen uten musikk og Herreavdelingen med musikk.

  Svar på denne kommentaren

 22. Bjørn Unnersaker

  Er mest interessert i videopodcasts. Og her har jeg ett ønske: En feed med TV-nyhetene i kronologisk rekkefølge. For meg er det helt irrelevant om nyhetsinnslaget heter Dagsrevyen Siste nytt, NRK Nyheter eller Kveldsnytt. Jeg vil bare klikke på «Siste nytt» eller hva det måtte hete på min Apple TV og få opp den til enhver tid siste nyhetssendingen.

  Og så hadde det ikke gjort noe om podcastene ble enda litt smartere. Tenk om man, når barna er i nærheten, heller kunne valgt siste nyhetssending men med en viss aldersrating, som innebar ferske nyheter minus krig og drap.

  Antar jeg må vente noen år til….?

  Svar på denne kommentaren

 23. «Med trusenvis av ansatte landet rundt…»
  He he…

  Forresten helt enig med Tore:
  «Virker som at dere er klare over problemstillingen nå. Kan man be om å slippe nyheter og reklame for p3 session på rr-podcast? Hvis ikke sørge for at volumet på nyheter og reklame ikke er skrudd opp til 11.»

  Svar på denne kommentaren

 24. Er ikke meningen med podcasts at det skal være ‘asynkront’ og at man dermed egentlig ikke skal behøve å hisse seg like voldsomt opp over at en podcast er utilgjengelig som at en direktesendt fotballkamp byttes ut med «teknisk feil»-logo og «Link-feil i London»-beskjed.

  Man ønsker jo at alt skal være oppe og perfekt alltid, men om man nå stopper opp og tenker seg litt om så er det ikke så aller verst at man i det hele tatt har podcasts. Illsinte innlegg av typen det vises til håper jeg man ikke tar så fryktelig personlig. Hadde aldri hørt Radioresepsjonen – mitt favorittradiofjaseprogram – hadde det ikke vært for podcastene jeg laster ned en eller annen gang i løpet av uka. Jada, alt kan alltid bli bedre – men det er da ikke helt forferdelig grusomt heller.

  Klapp på skuldra og stå på videre.

  Svar på denne kommentaren

 25. Øyvind Solstad (NRK)

  @brumlebass: Jeg liker innstillingen din! Veldig bra og takk for klapp!

  Så ønsker vi selvsagt at tjenestene våre skal funke 100% av tiden og at folk skal slippe og irritere seg over at de ikke finner favorittene sine.

  Men det er godt at noen tar det kuli, og at Radioresepsjonen har så fin fans på podkasten sin.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.