nrk.no

Virker subdomener i Norge?

Kategorier: Nettjenester & NRK


radiores.bmp

radioresepsjonen.nrk.no

Vi i NRKbeta er ganske begeistret for adressen til Radioresepsjonens nye sider: radioresepsjonen.nrkp3.no

At radioresepsjonen-delen av adressen kalles et subdomene, vet mange av NRKbetas faste lesere – i motsetning til de fleste blant familie og venner. Men kunne vi klart å få med oss familie og venner på det som for oss virker naturlig, intuitivt og ryddig? Dette diskuteres høylytt i NRK for tiden.

Dermed ber Rikskringkastingen som vanlig NRKbetas opplyste og diskusjonsføre leserskare om hjelp:

Stem her, diskutér under. Diskutér også gjerne om det er mest logisk at radioresepsjonen ligger på nrkp3.no eller nrk.no.

For og imot: Værsågod!

71 kommentarer

 1. Anders Hofseth (NRK)

  Forresten:
  Vi angrer på at vi la inn en poll og gjorde det alt for enkelt for dere 😉

  Kan dere kommentere i tillegg ? Lettere å bruke som beslutningsgrunnlag når vi får de gjennomfunderte for-og motargumentene deres også.

  Svar på denne kommentaren

 2. subdomenene burde definitift ligge under nrk.no og ikke under diverse andre adresser. Det syns jeg blir ryddigst. Og bruk den samme URL-en hele veien. Sånn som det er i dag presenteres URL-en nrknyheter.no som kun redirekter til nrk.no/nyheter. Men det hadde da vært fint med sport.nrk.no og nyheter.nrk.no mener nå jeg da. De hører jo tross alt til under nrk.no

  Svar på denne kommentaren

 3. Mangler ett alternativ slik jeg ser det; «Ja, de skjønner ikke adresselinja allikevel.»

  Tror ikke menigmann «forstår» det ene bedre enn det andre…
  Tviler faktisk på at de er klar over adresselinja i det hele, bortsett fra at de skal skrive ting inn der om de får oppgitt en adresse.

  Jeg har ihvertfall aldri observert noen «ukyndige» redigere adresselinja for å navigere veven.

  Svar på denne kommentaren

 4. Tor Håkon Haugen

  Personelig synes jeg at begge metodene bør videreføres.

  Videre mener jeg at det er ryddigst å plassere subdomenene under nrk.no. Det er ikke noe galt med nrkp3, men det er ikke det første domenet jeg ville forsøkt meg på for å finne innhold som hører til NRK.

  Forresten; Linken til Radioresepsjonen virker ikke i skrivende stund.

  Svar på denne kommentaren

 5. Gordon har en fin artikkel over. Personlig mener jeg bruk av domener bør begrenses. Ikke bruk DNS der for en filsti er tilstrekkelig. Bruk DNS der det nå eller i fremtiden kan være behov for å peke til forskjellige servere.

  Hvor skal grensen for forsøpling av DNS gå? Fremstår http://artikkel111.hammerfest.finnmark.nrknyheter.no som en fin URL eller er det forsøppling av DNS? Jeg mener det er forsøppling. Min stemme går til nrk.no/nyheter/osv..

  Norid burde være strengere.

  Svar på denne kommentaren

 6. Tor Håkon Haugen

  @Ketil2: Forsåvid enig med deg her.

  Har lest en artikkel som en gang gikk inn på dette. Den tok også opp spørsmålet ved at siden ville lastes tregere jo flere domeneoppslag den måtte foreta. Sett at siden lå på http://www.example.com, og bildene på image.example.com, ville allerede dette sinke ned prosessen.

  Men å dele et domene i subdomener synes jeg er greit når tjenestene er klart forskjellige.

  Ser forresten at beta.nrk.no redirekter til beta.nrk.no/nrkbeta, for å så servere en fin 404-melding. Får også opp noe fjas om en API-nøkkel til Google Maps som ikke virker som den skal. Kanskje noen burde sett på det?

  Svar på denne kommentaren

 7. Kuttisme-artikklen Gordon nevnte er god. Særlig det om at man ikke bør ha flere «kopier» av samme innhold, men heller videresende med HTTP 301-svar.

  Det viktigste er ikke om dere bør ha subdomener eller ikke, men hva som er egne nettsteder. Er for eksempel nrknyheter.no et lite innblikk i hva nyhetsredaksjonen holder på med (passer som videresending til nrk.no/nyheter), eller er det en nettavis som fortjener sitt eget nettsted (innholdet bør ligge på nrknyheter.no eller nyheter.nrk.no)?

  Når dere har bestemt dere for det, kan dere begynne å vurdere navn. Velg et hovednavn og sett opp videresending til dette, som beskrevet i kuttisme-artikkelen. Bruk hovednavnet i markedsføring, men sørg for at alternative navn fungerer slik folk vil gjette seg frem til.

  Og hva slags navn? Jeg tror ikke folk har problemer med subdomener, av de grunnene unbob nevner. De færreste har et forhold til de forskjellige komponentene av en URI. De som har det, har neppe noen problemer med å forstå subdomener.

  (En helt urelatert ting… Jeg foretrekker å ha http://www.example.com som hoveddomene, med videresending fra example.com til denne. Det gjør at man kan la www være et CNAME i DNS om man tilfeldigvis skulle ha behov for det.)

  Svar på denne kommentaren

 8. Jens Christian/JC

  Egen nettside = eget subdomene.
  Det er min mening. NRK Nyheter og NRK Sport er bare seksjoner i nettavisen til NRK, og den kan godt ligge på nrk.no/nyheter.
  Radioresepsjonen har egen side (Den fremstår slik utseendemessig), og står bra på eget subdomene:) Burde dog vært .nrk.no etter min mening.

  Ketil2 har for øvrig et godt poeng i sin fotnote..

  Svar på denne kommentaren

 9. Nina Khalayli

  Om vi velger konvensjonen p3.nrk.no/radiresepsjonen er spørsmålet er om vi i NRK kan forutsette at brukerne våre vet hvilket subdomene de bør lete i for å finne nettsiden for et program eller en tjeneste. Sett at vi begynner med subdomener for flere kategorier, natur, kultur, underholdning etc. Vil brukeren forstå hvordan vi kategoriserer innholdet vårt?

  Svar på denne kommentaren

 10. Hvorfor ikke snu på spørsmålet og spørre seg hva vitsen egentlig er med subdomener?
  Hvilke gevinster gir det? Greit nok at dere kan hente innholdet fra en annen server for å avlaste nrk.no, men nå som NRK helt siden «duskalhoremye» har annonser med nrk.no/duskalhoremye så ser jeg ikke vitsen med å plutselig legge om «systemet» om det ikke er noen merkbar gevinst.
  OT: Jeg synes det forøvrig er bra at nrk blir mer og mer tverrmediale, men det virker som at publikum hele tiden blir forsøkt ledet inn på internet, så nrk skal få reklameinntekter. Jeg synes NRK burde oppføre seg etter gamle Reith sine prinsipper, også på internet. Men vi er kanskje ikke modne for en lisensøkning for å finansiere nrk.no enda…

  Svar på denne kommentaren

 11. Asbjørn Ulsberg

  Jeg synes maksimalt at seksjoner i NRK (som NRK Sport, NRK Nyheter, osv) og kanaler (som NRK P3, NRK1, osv) bør få sine egne subdomener. Dette gjør det litt enklere å komme direkte til innholdet, men under disse bør det være så ryddig og godt organisert at man lett finner frem. Må man klikke mer enn èn, maks to ganger for å komme fra p3.nrk.no til Radioresepsjonen sin hjemmeside er det noe galt med strukturen, etter min mening.

  Subdomener er fint, men ikke overdriv. Å blande egne domener som nrkp3.no med subdomener synes jeg bare er det rene virrvarr. Bruk nrk.no-domenet så mye som mulig, men krydre det gjerne med noen få tydelige subdomener. Resten hører hjemme på sti-nivå, synes jeg. p3.nrk.no kunne til og med bare vært en snarvei som sendte en 301 til nrk.no/p3. Jeg synes også forresten det er på fryktelig høy tid å drepe «www»-prefikset og ikke MINST å videresende fra det ene til det andre. Helt ufattelig at det enda ikke er på plass! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Anders Hofseth (NRK)

  @Thomas
  For meg ligger verdien dels i autofullfør (som er relevant på et nettsted med veldig mye innhold i mange retninger) – når jeg skal til nrks nyheter må jeg skrive «nrk.no/n» før jeg kan ta pil ned og enter. hadde det vært subdomene, hadde jeg sluppet unna med «ny» .

  Den andre halvdelen for meg er logikken du ser i en postadresse, dato (i norsk format) osv – begynne med det du skal til og så zoome utover. Jeg vet jeg vil ha nyheter, men ikke at jeg vil ha dem fra nrk. Sånn har jeg det i butikken også – jeg vet at jeg trenger et brød og går til brøddisken, men om det skal være fra bakers eller kvelde mølle eller hvadetmåttevære, det har jeg ikke bestemt meg for.

  Med litt flaks kan vi brøyte vei for at andre i Norge etterhvert gjør det samme, så har vi en fin liten brøddisk i adresselinjen.

  Svar på denne kommentaren

 13. Anders: Autofullfør er utviklet litt i Firefox 3, så det behøver du ikke å bekymre deg over lenger. Skriver du et ord får du opp forslag med det samme. Men jeg forstår hvor du vil. Det er ikke alle som bruker det.

  På din neste paragraf prater du om hvordan vi gjør det ellers i livet. Jeg tror dette faktisk ligger litt for langt nedgravet i underbevisstheten til folk, til at det uten videre skal kunne videreføres til internet. (Prater kanskje for meg selv nå) Skal jeg kjøpe en bil så sier jeg ikke Rekord, Opel. Skal jeg ha en ny data sier jeg ikke Pro, Mac.

  Jeg synes egentlig ikke dette er sammenlignbart, og jeg hadde ikke særlig gode eksempler, men jeg synes fortsatt ikke autofullfør og «brøddisken» veier opp for konverteringsprosessen.

  Vil dere ha fler treff og gjøre hverdagen lettere for folk så se på landets ledende internettaviser. http://www.db.no http://www.vg.no – det går så fort å skrive at jeg gidder ikke ha bokmerke engang.

  Svar på denne kommentaren

 14. Nils-Anders Nøttseter

  Mange gode svar her.

  Det som er litt overraskende for meg er at NRK har valgt å gå for separate hoveddomener fremfor subdomener (nrkp3.no, nrknyheter.no, nrksport.no, nrksuper.no). Dette betyr jo at det er tatt et konkret valg om å seksjonere. Ulempen med denne løsningen er regel 5.2 i Norids regelverk for .no (norid.no/navnepolitikk.html#link5), rett og slett at man fort passerer de 20 tillatte domenene NRK har lov til å eie.

  En fordel med den eksisterende løsningen er at man får bedre page rank ved å ha flere domener som krysslinker. Men dette er nok ingen varig løsning, page rank-algoritmen endres når folk «misbruker» situasjonen.

  Svar på denne kommentaren

 15. Anders Hofseth (NRK)

  @thomas jeg tror brøddiskeksempelet mitt var ganske dårlig. for det jeg er ute etter at skal skje er jo bil->opel og ikke opel->bil.

  kategorien «nyheter» er et subset av innholdet til nrk, men samtidig er kategorien «nyheter» ett nivå over nrk, potensielt sett.

  Svar på denne kommentaren

 16. Ryddig bruk av subdomener er bra! Jeg forsøkte faktisk webtv.nrk.no før jeg leste dette tidligere i dag, og ble ganske overrasket over at det ikke eksisterte. På samme måte ville jeg tatt det for gitt at p3.nrk.no eller sport.nrk.no i det minste vidresendte meg til riktig sted.

  Svar på denne kommentaren

 17. Anders: Når jeg surfer på internet tenker jeg i alle fall i kategorier. hardware.no/forum = forumet på hardware.no – nrk.no/nyheter = nyhetene på nrk.no.

  digg.com/all/popular/24hours oversetter jeg derfor til: digg.com – alle kategorier – de mest populære – de seneste 24 timene…

  Jeg vet ikke helt om vi ser på NRK nyheter som samme sak, men jag ser på det som en tjeneste NRK leverer, derfor er det naturlig for meg å først skrive NRK.

  På en annen side er dette egentlig uproblematisk for meg, siden jeg også bruker flere sider hvor det er flittig bruk av subdomene, som feks wiki.eeeuser.com og forum.gathering.org – men forhvermansen, tror jeg dette bare vil bli forvirrende.

  Det er mitt synspunkt om tittelen på dette innlegget.

  Svar på denne kommentaren

 18. Flere andre har vel allerede sagt det samme, men siden dere etterlyser kommentarer, så får dere få min mening også.

  Jeg synes absolutt ideen er bra. Er man for eksempel sportsinteressert, og «alle» nettavisenes sportsider begynner med sport.***.no, så vil det være enkelt å lære dette til den vanlige mannen på internett.

  Men hvis jeg ikke hadde visst svaret, så hadde jeg nok gått til radioresepsjonen.nrk.no. Det virket mer logisk for meg enn å bruke nrkp3.no.

  Nå er NRK P3 for de unge, og de unge gjør jo ting på sin måte. 😉

  Svar på denne kommentaren

 19. Beklager dobbeltposting, men jeg trekker forøvrig frem innlegget til Jens Christian som et godt argument for min personlige del, selv om jeg ikke tror det generelle norske folk tenker på samme måte.

  «Egen nettside = eget subdomene.
  Det er min mening. NRK Nyheter og NRK Sport er bare seksjoner i nettavisen til NRK, og den kan godt ligge på nrk.no/nyheter.
  Radioresepsjonen har egen side (Den fremstår slik utseendemessig), og står bra på eget subdomene:) Burde dog vært .nrk.no etter min mening.»

  Svar på denne kommentaren

 20. Sigurd J. Vik

  @Knut:
  Bifaller din kommentar.

  Subdomener bør etter mitt beskjedne syn forbeholdes funksjonelle differensieringer mellom ulike nettmedier. Det gir mening ifht. wap (oohh!), www, webtv, radio, whatever…

  Svar på denne kommentaren

 21. John Kristian Aasen

  Jeg har stusset på hvorfor dere ikke har brukt subdomener i flere år.

  Det må jo være enklere å forstå for «ikke forståere» en adresse som utales:

  nyheter[dot]nrk[dot]no
  isteden for
  nrk[dot]no[slæsjh]nyheter

  Men jeg henger meg litt på Sigurd J. Vik.
  radioresepsjonen.p3.nrk.no blir for teit.

  Men hovedkategorier kunne jeg tenkt meg.
  Eks: nettv.nrk.no, nettradio.nrk.no, p1.nrk.no, p2.nrk.no, p3.nrk.no.

  Svar på denne kommentaren

 22. På NTNU (hvor jeg jobber) ble det for en tid siden byttet policy fra å bruke subdomener til å bruke katalogsti, dels på grunn av at «det er sånn NRK gjør det» 🙂 Til da hadde fakulteter og institutter og en del andre enheter/tjenester hatt egne subdomener.

  Jeg stemmer for nrk.no/nyheter som «korrekt» form fremfor nyheter.nrk.no eller nrknyheter.no.

  Men la gjerne nyheter.nrk.no fange opp de som prøver seg på den URLen, og redirect til nrk.no/nyheter.

  Svar på denne kommentaren

 23. Jeg tenker at det er litt dumt aa laase feks radioresepsjonen til p3. Siden stort sett all min kontakt med NRK gaar gjennom nettet (jeg bor i utlandet), er det ikke aapenbart for meg at radioresepsjonen gaar paa p3. Dermed burde p3 bort fra domenet dems. Og, program kan vel hoppe fra en kanal til en annen? Fremtiden, i alle fall paa nett, er vel fri for kanaler?

  Ellers sier jeg ja takk begge deler. Altsaa nyheter.nrk.no og nrk.no/nyheter.

  Og, lover dere at nett-TV ikke kraesjer under handballfinalen i morgen?

  Svar på denne kommentaren

 24. Kenneth Nordahl

  Jeg liker følgende p3.nrk.no/navnpåprogram , men navnpåprogram.nrk.no burde sende deg til den nevnte.

  Jeg synes det også er logisk at adressene til nyheter.nrk.no , sport.nrk.no , vær.nrk.no , etc. har adresse med subdomener

  «Hold deg oppdatert hos nyheter.nrk.no»

  Svar på denne kommentaren

 25. Nils-Anders Nøttseter

  Hmm. Etter å ha lest kommentarene her, og spesielt lenkene til artikler på emnet, så begynner jeg å få en helt ny forståelse for temaet (og medfølgende endret holdning). Spennende.

  Oppsummeringen av anbefalinger ser ut til å være at subdomener er ut, og helt nye/andre domener er enda mer ut. I følge disse artiklene har vi satset på feil hest.

  Svar på denne kommentaren

 26. Tor Håkon Haugen

  Mye interessante innspill her.

  Etter å ha lest gjennom kommentarene, og tenkt litt på egenhånd (ta-da), har jeg funnet ut at jeg:

  a) Ikke er så fryktelig begeistret for nrkp3.no-domenet. Og at jeg selv skriver nrk.no/petre i stedet.

  b) Synes det blir litt feil å gi hvert program eget subdomene bare fordi dem har et «unikt» nettsted som skiller seg ut fra den uniformerte NRK-standaren.

  Derimot synes jeg at det nok hadde fungert greit med p3.nrk.no som pekte til nrk.no/petre. Men på en annen side ville nrk1.nrk.no se en smule rart ut, og da går jo litt av standaren opp i røyk. Den ene bør jo helst ikke eksistere uten den andre.

  Skal subdomener brukes hos nrk.no ville jeg nok hatt ett subdomene per kanal.

  Som allmenn kringkaster hadde det jo vært interessant å se subdomenet nyheter.nrk.no leve side om side med nyheiter.nrk.no.

  De URL-ene jeg bruker mest hos nrk er: nrk.no, nrk.no/p3 og nrk.no/video. Dog ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Så kanskje subdomener ikke er så interessant for min del likevel.

  Svar på denne kommentaren

 27. Eirik Vågeskar

  Personlig skjønte jeg subdomener fra første gang jeg så dem, uten noen som helst forklaring. Jeg tror ikke de fleste vil ha noen videre problemer med dette, og i alle fall ikke etter de tre første gangene de har prøvd seg på det.

  Svar på denne kommentaren

 28. Jarle Hammen Knudsen

  @Tor Håkon Haugen:
  Ifølge die.net/musings/page_load_time/ vil det å spre objektene på en side over opp til fire vertsnavn føre til at siden lastes raskere på grunn av at nettleseren begrenser antall samtidige forbindelser til hvert vertsnavn. Flere vertsnavn/domener = flere forbindelser = bedre utnyttelse av båndbredden ved nedlasting av små objekter.

  Svar på denne kommentaren

 29. Anders Hofseth

  @ Pål A
  Ja, vi må selvsagt sørge for at alle fra kvikkest til tregest får til det de ønsker, spørsmålet blir mer om vi kan gjøre tilrettelegginger for de som skjønner litt mer uten at det sabber til alt for de som ikke er født med en mus i hånden. Så www-redirect må være en forutsetning.

  Svar på denne kommentaren

 30. Tor Håkon Haugen

  @Jarle Hammen Knudsen:
  Interessant. Er noen år siden jeg leste den andre artikkelen, som jeg naturligvis ikke kan hente igjen nå. Så fort man har gjort de aktuelle navneoppslagene vil jo maskinen uansett huske dem i minnet.
  Muligens problemstillingen var en annen ved bruk av det gode gamle modemet?

  Takk for linken iallefall. Skal lese den litt nøyere når jeg har fått i meg noe mat.

  Svar på denne kommentaren

 31. Synes absolutt det er noe å gå for. De som ikke klarer å forstå meningen med det, er av den typen som en følger linker eller pugger url-er. Så gjør det enkelt og bra for oss som forstår det, så kanskje de andre også forstår noe ;D

  Svar på denne kommentaren

 32. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er mange syn på dette her, Nils-Anders:

  Aaron Goldman har en nettside dedikert til dette med URLer – og i det han kaller «URL Best Practices» sier han blant annet:

  5. Use subdomains when driving people deeper than your homepage — e.g. product.YourBrandName.com.

  The eye is trained to look for a domain and ignore everything that comes afterwards so slashes don’t work.

  Jeg tror han har rett i at folk tenderer til å ignorere det som kommer etter /

  Svar på denne kommentaren

 33. Mats Staugaard

  Min erfaring er at den største problematikken med subdomener er at mindre opplyste brukere tror at www. må stå foran en hver nettadresse.

  I deres hode blir adressen da http://www.nyheter.nrk.no og da ble det jo plutselig litt enklere (og visuelt penere) med nrk.no/nyheter

  SEO-messig må man jo passe på å ikke få for mye duplikatinnhold. Mange mener vel at nyheter.nrk.no vil rangere bedre enn nrk.no/nyheter.

  Svar på denne kommentaren

 34. Anders Hofseth (NRK)

  @Mats
  Hvis det største problemet er at mindre opplyste brukere skriver et www. foran, tenker jeg at sålenge man redirecter fra dette www. til nyheter.nrk.no så lærer de det til slutt. Vi har jo også et ganske stort pedagogisk maskineri i kanalverter, nettadresser skrevet i tv-programmer osv. (vi har ikke skrevet www på TV på noen år nå).

  Dette må da være innenfor folkeopplysningsoppgavene våre: tenk på alle www.’ene vi kunne spart samfunnet for !

  Svar på denne kommentaren

 35. Mats Staugaard

  Dere har gjort en veldig god jobb med å fjerne «www» fra kartet.

  Jeg er veldig for sub-domener, men dere bør i hvertfall være klar over hvor mange brukere som faktisk fortsatt MÅ skrive www foran alt.

  Jeg tror også at Aaron Goldman har rett i at mange ignorerer alt som kommer etter /. Derfor kan sub-domener fungere svært godt.

  Svar på denne kommentaren

 36. Enig med Sigurd J.Vik i at subdomener bør henvise til ulike medier. Ta mobiltelefon som som eksempel. Ha enkle subdomener for dette m.xxxxx.no eller mobil.xxxxx.no i tillegg til (wap, www, webtv, radio) gjør at den store massen enklere kan finne riktig informasjon (til riktig pris) fra sin mobile enhet. Det kan bli velig dyrt å se en vanlig nettside på mobil. Det å bruke subdomener til hva-det-måtte-være tror jeg forvirrer brukerene mer enn nytten av å skille produkter på denne måten.

  Svar på denne kommentaren

 37. Jeg har merket meg pr bransjens og reklamebransjens fokus på å bygge opp om ett merkenavn og vise tilbake til dette uansett hvem en henvender seg til. Når jeg skriver nrk.no ønsker jeg å komme inn på en side som er lett å navigere på dersom jeg ikke vet helt hvor jeg skal. Hvor sannsynlig er det at jeg en dag finner på, helt av meg selv, å skrive beta.nrk.no? Meget usannsynlig. Men at jeg dumper innom nrk.no/beta via nrk.no er ikke usannsynlig.
  Jeg tror NRK kan være tjent med å dele nyheter (sport, vær) fra resten av sine tjenester. Og ha en hovedside nrk.no, som ikke nødvendigvis først og fremst er nyheter, men gjerne viser alle andre tjenester nrk har. For å gi et eksempel kan en se på storebrand.no/ , noen som er i tvil om hvor de skal gå videre?
  nrk.no, nyheter.nrk.no. Bygg opp om en god merkevare! Ikke spre det utover, jeg kommer i hvert fall ikke til å gidde å huske på det. Og for de som er faste brukere, vil det ved bokmerking automatisk komme opp den siden de bruker uansett. Båndbredde kan vel ikke være den store begrensningen? youtube.com, ebay.com, flere millioner brukere 🙂
  Stå på videre! Spennende å se at NRK lytter til sine brukere, det kan andre lære av.

  Svar på denne kommentaren

 38. Audun Sæther

  Hvis produkt.domene er en god løsning, burde det vel bli noe sånn som radio.nrk.no/p3, tv.radio.no/nrk1, etc? Jeg tror jeg liker ordningen hvor radio.nrk.no/p3/radioresepsjonen er den korrekte URL’en, mens radioresepsjonen.nrk.no redirectes dit. Korrekte og systematiske URL’er er viktig, mens hendige redirects også er flott.

  Svar på denne kommentaren

 39. Ja til flere vhosts, ja til subdomener. De som klager på forsøpling av dns har et ønske om at alt av lookups skal peke til statiske ip-adresser og aldri forandre seg.
  Internet forandrer seg hele tiden, og å prøve å begrense datamengden med noen bits med å begrense antall vhosts/subdomener er bare tull.
  dns tjener skal ha nok kapasitet uansett.

  Nils-Anders Nøttseter: vhosts/subdomener regnes ikke som domener.
  Hvert domene har en begrensining på antall vhosts, men hver vhost kan igjen ha flere vhosts.

  Sjekk min dns lookup a`:

  checking.my.dnsspam.rating.are.you.omg.l2p.orly.sorry.this.person.is.so.l33t.we-can-find.no-ip.info

  Svar på denne kommentaren

 40. Et godt eksempel på at subdomener virker meget godt er kommune.no domenet.

  Oslo kommune = oslo.kommune.no
  Kongsvinger = kongsvinger.kommune.no

  Tror det meste vil virke, for til syvende og sist sjekker man vel bare google hvis man har glemt noe?

  men fra et merkevaresynspunkt virker det litt rart at NRK deler opp merkevaren i underprodukter som nrknyheter.no, nrksport.no nrksuper.no mm. Man da sikre på at NRK-merkevaren er sterk nok…

  Ser at man kanskje kommer med beta.nrk.no/beta – er det beta av NRKBeta? Burde det da ikke hete alpha.nrk.no? (:-))

  Svar på denne kommentaren

 41. Hva med p3.no? Så, radioresepsjonen.p3.no eller p3.no/radioresepsjonen? Jeg sier først ja takk, begge deler. Hvis jeg får kniven på strupen velger jeg radioresepsjonen.p3.no. Det er mest nett-intuitivt.

  Men jeg ville fått radioresepsjonen til å prøve-si url´ene først og hørt hva de likte best, siden de skal bruke dem på lufta.

  Etter å ha lest alle kommentarene hittil (interessant!), tenker jeg også at vi må passe på å ikke ta for mange hensyn på en gang. Merkevarebygging kan gjøres på mange måter og det at P3 er en del avNRK trenger ikke på død og liv frontes i en url. Og på nett er det smart å følge internetts egne strømninger. Akkurat nå fører det til «ja takk begge deler», haha!

  Svar på denne kommentaren

 42. Må bare klage igjen over eksistensen av domenet nrkp3.no. Greit nok at det finnes, men det burde kun være en redirekt. Man kan ikke operere med nrkp3.no uten å samtidig ha nrkp2.no eller nrk1.no

  Viktigere enn om dere bruker filsti, subdomene eller domene er at det er litt konsistens. Litt vanskeligere for brukerne om man f.eks. _måtte_ gå til nrknyheter.no mens sporten bare fantes som sport.nrk.no og kultur kanskje var nrk.no/kulur

  Hvorfor i huleste ligger konsertene på nrk_p3_.no/konserter???? Hva er galt med nrk.no/konserter eller nrk.no/p3sessions?

  En drømmesituasjon for meg hadde vært å kunne gjette meg frem til alle url’er.. Og der er NRK så langt unna som det er mulig å komme..

  Svar på denne kommentaren

 43. Martin Berglund

  @JC: URL-gjetting er nok ikke for alle 😉

  Selv synes jeg det er helt topp, og skulle gjerne pakket alt under nrk.no-paraplyen, og fulgt opp med en super 404-side for de som gjettet feil.

  Svar på denne kommentaren

 44. Øyvind Solstad (NRK)

  @JC. Uansett hvor smarte vi er med å navne sidene våre, vil noen gå feil. Noen vil skrive 9timen, Daksrevyen, Srødingers katt, Pulls, Amigå osv.

  Som du kanskje har sett holder vi på med å sette opp ny søkemotor på nrk.no. Med denne på plass kan vi begynne å samle på alle feile steder folk havner, og la søkemotoren gi folk forslag på hvor de skulle havnet i stedet.

  I dag er feil-siden vår (404) helt – unnskyld uttrykket – idiotisk.

  Test denne for eksempel:

  nrk.no/daksrevyen

  Den sender deg hit:

  www5.nrk.no/daksrevyen/

  Og gir deg null hjelp videre. Om en stund kan vi søke i alt NRK-innhold etter «Daksrevyen» og søkemotoren vil være smart nok til å skjønne at siden 9 av 10 bokstaver er lik «Dagsrevyen» så er det nok det du mente. Og foreslå det.

  «Vi fant ingen sider som heter nrk.no/daksrevyen. Men du mente kanskje denne?

  nrk.no/programmer/sider/dagsrevyen/

  Hvis ikke, så har vi følgende andre sider som kan passe til dette søket:»

  osv.

  Vi kan dessuten sette opp tabeller med ord og lenker som skal komme først når du søker på bestemte ord, eller skriver bestemte URLer som ikke finnes.

  Vi gleder oss til å gi dere et bedre søk, for vi mener vi har så utrolig masse bra innhold som ligger gravd ned innover i nettsidene våre!

  Svar på denne kommentaren

 45. @Øyvind: Det blir helt supert:) Liker at nettsiden skjønner hva jeg mener selv om jeg gjetter feil
  @Martin: Selv om ikke URL-gjetting er for alle, så bør jo URL’ene være mest mulig intuitve.. Og da er det best å holde alt under NRKparaplyen..

  mener jeg=)

  Svar på denne kommentaren

 46. Anders Hofseth (NRK)

  @JC
  her må det presiseres at når Martin sier «under paraplyen» så mener han «under en slash, under paraplyen», mens du i kommentar 11 er subdomene-tilhenger og dermed muligens mener «over martins paraply?»
  😉

  Svar på denne kommentaren

 47. I arbeidet med domenestrategi for NRK har det vært vanskelig å finne tilgjengelige og dokumenterte undersøkelser eller tester av brukeropplevelsen «vanlige» norske nettbrukere har når de bruker forskjellige typer internettadresser. Flott om noen har noen tips vi bør sjekke opp. Interessant å se at det ikke bare er i NRK vi har forskjellige syn på dette.

  Svar på denne kommentaren

 48. Vet ikke om det stemmer, men hørte forleden at et av den vanligeste søkeordene på Google er youtube…

  Det viser at diskusjonen om subdomener nok er for oss som er mer enn spesielt interesserte… 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.