nrk.no

VG lenker til bloggere – men hva med NRK?

Kategorier: Det sosiale nettet,Musikk og lyd,Nettkultur,NRK & NRKbeta


I dag innførte VG Twingly bloggsøk, det samme systemet som Dagbladet har kjørt på sine artikler en god stund. Her er et eksempel fra VG i dag, onsdag 20. august 2008:

Twingly på VG

Vi har tidligere skrevet om hvordan Twingly fungerer her på NRKbeta.

Hva med NRK.no?

Du lurer kanskje på hvorfor vi ikke har det på nrk.no? Ja, det lurer faktisk vi i NRKbeta også på, fordi vi ser så utrolig godt hvor viktig det er med tilbakemeldinger på alt vi skriver. Riktignok er det forskjell på en utenriksnyhet på nrk.no og en teknologinyhet på NRKbeta, men i begge tilfeller så bør det være viktig hva du og jeg og naboen mener om saken. Vi må få en ny type journalistikk, og da må vi i NRK henge med i svingene. Og vi – folkets kanal – burde være de første som la inn slike funksjoner, ikke avisene som eies av store mediekonsern…

26 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  Det kommer av at både VG, Dagbladet og NRK bruker publiseringssystemer som ikke har såkalt trackback-funksjon, slik som WordPress – som vi bruker på NRKbeta – har.

  WordPress registrerer automatisk hvis noen lenker til oss, men det gjør ikke f. eks. Polopoly som NRK bruker. Derfor bruker man en ekstern tjeneste.

  Jeg vil nesten stille spørsmålet motsatt: Hvorfor lage en egen tjeneste hvis det finnes noen andre som gjør det på en bra måte for dere?

  Men dere bruker kanskje et publiseringssystem som har trackbacks?

  Svar på denne kommentaren

 2. Andre Hoybakk

  Jeg tror nok at dette er et grep for å kunne henge med i konkurransen og leserene. Det er klart at også VG nett trenger flere innlenker. Dette vil nok også føre til at det vil komme flere tusen «teasere» til VG på nettet noe jeg tror vil føre positivt med seg for VG.

  Svar på denne kommentaren

 3. John Einar Sandvand

  Twingly er interessant – og det er riktig av medienettstedene å vise åpenhet mot brukerne.

  Hvem andre enn Twingly er det som tilbyr slike tjenester som fungerer mot norskspråklige blogger? Er Technorati.com et alternativ?

  Svar på denne kommentaren

 4. Odin / Velmont

  Nei, publiseringssystemet stør ikkje trackbacks, men det kjem til å stø det.

  Grunnen til å laga det sjølv er jo for å integrera ting tettare inn i designet. Sleppa å hava Twingly sin ganske so synlege eigenreklame, og hava full kontroll yver eigen informasjon.

  Eg liker veldig godt distribuerte tenester, og er mot for sentraliserte. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Jens Christian/JC

  For min del er det viktigere at NRK fokuserer på å spisse nett-tv enn at det brukes ressurser på dette..

  Konkret til saken mener jeg at Dagbladets kommentar system er overlegent det meste annet. Muligheten til å anbefale gode innlegg uten selv å registrere seg skaper generelt sett et godt filter. (Forutsatt god moderering)

  Mitt ønske er at bloggposter kan integreres i et slikt kommentarsystem som dagbladet har, med mulighet til å anbefale gode bloggposter.

  Videre mener jeg at et slikt system må være basert på OpenID.

  Men, aller helst: Bruk ressursene på å digitalisere gamle episoder med «Retten er satt» 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  @Jens Christian: For NRKs del vil dette ikke være noe som koster oss ressurser. Jeg tror vi lurer oss selv om vi begynner å sette slike ting opp mot f. eks. digitalisering av arkiver.

  Jeg er enig i at Dagbladet har utviklet et svært bra system for kommentarer på sakene sine.

  Svar på denne kommentaren

 7. Dersom NRK hadde Twingly… : Pål Hivand | blog

  […] Nå har VG og Dagbladet fått twingly-søk som nederst i artiklene viser hvilke bloggere som lenker og (forhåpentligvis) skriver om innholdet på nettutgavene av våre to tabloider. Men som NRK Beta både blogger og tweeter, så burde selvsagt folkekanalen NRK med sine ulike lokalkontor og divisjoner fått albuen ut av sin egen bakende og tilbudt det for lenge siden. […]

  Svar på denne kommentaren

 8. @John Einar: Problemet med mange av bloggsøkemotorene er at spammeinnlegg forkludrer søket. Twingly er ekstremt gode på å luke ut spam. De har også et enkelt og godt moderatorverktøy, samt at de er profesjonelle.

  Og man skal ikke undervurdere godene ved å ha en profesjonell aktør å forholde seg til når man selv er en profesjonell aktør og hvor våre lesere stiller krav til et minimumsnivå av kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 9. Øyvind Solstad (NRK)

  Vet ikke om dere følger de lenkene som kommer som trackbacks på artiklene. Men den svenske bloggen Kattkorgen kommenterer det vi skriver om Twingly på nrk.no:

  Som folkets kanal borde NRK ligga före med inovationer och precis samma sak gäller ju SVT, vår egen folkets kanal.

  Public service borde leda utvecklingen och lägga ribban för media, inte ligga i kölvattnet och skvalpa. Samhällsägda företag borde använda sina resurser till nyskapande på alla områden de kan.

  Svar på denne kommentaren

 10. Mats Staugaard

  Twinlgy er spennende og Twingly er relativt gode til å filtrere ut spam. Det de derimot ikke greier å gjøre er å filtrere ut søppelinnhold som dessverre er det Twinlgy/Dagbladet/VG overøses med.

  Jeg vil si at minst 85% av innholdet som lenkes tilbake til via Twingly er søppel skapt kun for å få høy CTR og besøkende inn på en bloggside pakket med annonser. Så lenge ikke bloggerene kan levere kvalitet er Twinlgy ikke en tjeneste som gir merverdi for leserene.

  Både Dagbladet og VG må derimot få skryt for å åpne seg opp og gi bloggere en mulighet til å
  delta i nyhetsbildet. At VG/Dagbladet får t store mengder inngående lenker er sikkert noe de ikke er fryktelig lei seg for å få heller.

  Verken VG eller Dagbladet kan gjøre noe med en relativt dårlig bloggeskikk i Norge. Vi får håpe at gode, informative og kvalitetsblogger begynner å benytte tjenesten slik at ikke Dagbladet/VG kutter tjenesten før den kom i gang.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er en del av verktøyet til Twingly å kunne eksludere blogger som er slik du beskriver.

  Jeg tror også det handler om en slags «oppdragelse»… Om de som lenker til VG/Dagbladet er fulle av reklame – og de ikke vises – så gidder de vel ikke?

  Det er det samme med trackbacks til f. eks. NRKbeta. Vi får masse trackbacks fra steder med bare vas og reklame. Og de fjerner vi med en gang (hvis ikke spamfilteret alt har stoppet dem).

  Svar på denne kommentaren

 12. Mats Staugaard

  Problemet er vel at disse dårlige bloggene faktisk får mye trafikk fordi de er relativt flinke til å skrive fengende titler på sine blogginnlegg.

  Titler som «Britney Spears naken» osv. gir (ikke helt overraskende) trafikk. Problemet med disse dårlige bloggene er at de undergraver Twingly/trackback som system ved at brukeren blir skuffet over innholdet de kommer til etter å ha trykket på en fengende tittel. Kommer de til å trykke på Twingly-lenker i framtiden?

  Jeg tror VG/Dagbladet må bli enda flinkere på å slette blogginnlegg som er av svært lav kvalitet raskt slik at disse «søppelbloggene» ikke får trafikk. Får de ikke trafikk, er jeg enig med at de raskt vil stoppe å bruke VG/Dagbladet.

  Det hele dreier seg som du sier om oppdragelse av bloggere, men når vi har så få kvalitetsbloggere og så mange bloggere som kun blogger for Adsense-inntektene sine så er det vel fristende å ta noen snarveier.

  Svar på denne kommentaren

 13. Anton Johansson

  Hej,

  visst är det ett problem att bloggare skriver inlägg endast för att få trafik. Maskinskapat spam går att identifiera men manuellt skapade bloggposter är både svåra att identifiera och att dra en gräns för. Hur dåligt behöver ett blogginlägg vara för att det inte ska få visas? Det är omöjligt att säga.

  Alla våra partners har ett admingränssnitt där de kan moderera länkar de inte tycker håller tillräckligt hög nivå. För att deras jobb ska bli effektivt krävs dock att läsare rapporterar de inlägg som känns orelevanta så att moderatorerna sedan kan ta bort inlägget från Twinglywidgeten.

  Våra erfarenheter från Sverige är dock att dessa «skräpbloggare» oftast inte orkar hålla på så länge. Och att desto fler tidningar som börjar med Twingly, desto bättre fungerar hela Twinglyfenomenet.

  Vi jobbar dock alltid på att förbättra oss och har ni tips eller funderingar kring Twingly så får ni gärna höra av er!

  Vänligen,

  Anton, anton at twingly dot com

  Svar på denne kommentaren

 14. Jeg for min del, vil helst unngå å se linker til crappye blogs fra noobs, presentert som om det var en nyhet. slik både vg og dagbladet gjør.

  Hvem faen bryr seg om en eller annen idiot mener at darwin tok feil og at bibelen har rett.

  Det er ingen faktasjekking hos den gjennomsnittlige bloggeren, kildehenvisninger er som oftest feil eller kan tolkes på flere måter, og hvem som helst blir «reporter».
  Nei æsj, la profesjonelle ta seg av slikt og legg til kommentarfelt, så kan folk heller sjekke fakta og legge link til de fordømrade bloggene sine i kommentarene, men hold driten unna forsiden og hovedartiklene.

  Svar på denne kommentaren

 15. NRKbetas løsning med at litt av teksten fra blogposten faktisk vises i kommentarfeltet gjør at man til en viss grad kan vurdere innholdet før man klikker linken.. Det kan kanskje beskytte litt mot søppelinnlegg?

  Svar på denne kommentaren

 16. Øyvind Solstad (NRK)

  @O`rly: Du viser en utrolig nedlatende holdning til hva vanlige folk mener.

  «En eller annen idiot», «crappye blogs fra noobs», «ingen faktasjekking», «feil», fordømrade bloggene sine», «driten».

  Dette minner meg om hva folk sa da blogging kom for noen år siden. Da satt folk og sa det samme. I dag er det blogger som leverer bedre analyser, bedre innhold og ikke minst en bedre dialog enn mange – som du kaller – profesjonelle.

  Noen av verdens mest leste nettsider er blogger, journalistikken har blitt forandret pga. blogger og folk flest forventer faktisk at selv store firmaer som NRK skal høre på dem, uansett hvor små og ubetydelige de er.

  Vi prøver å holde diskusjonen på et saklig nivå her på NRKbeta, men jeg synes bare det er trist at det går an å rakke så ned på hva folk faktisk mener.

  Som jeg skrev i artikkelen så er NRK folkets kanal, og da mener jeg at vi har en ekstra plikt til å bringe vanlige folks meninger til torgs.

  Så er det også slik at endel sleipinger vil sette opp blogger med masse annonser og prøve å sko seg på systemer som Twingly. Som kommentarene over viser, så er det utmerkede verktøy for å hindre ting som dette.

  Fordelene overveier totalt ulempene, og det er synd og skam at vi i NRK ikke har fått på plass et eller annet system for dette for lenge siden.

  Svar på denne kommentaren

 17. Eirik Solheim (NRK)

  @O’rly: Jeg for min del, vil helst unngå å se kommentarer fra anonyme noobs, presentert som om det var et fornuftig innlegg. Slik for eksempel O’rly gjør på NRKbeta.

  Hvem bryr seg om en eller annen anonym og svært nedlatende kommentarskriver mener at absolutt alle blogger er dårlige?

  Det er ingen faktasjekking i påstandene til O’rly og heller ingen kildehenvisninger.

  Nei æsj, la resten av NRKbetas lesere ta seg av slikt. Så kan folk heller sjekke fakta og legge link til de gode bloggene sine i kommentarene, men hold det nedlatende språket unna de gode diskusjonene her på NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

 18. Pål Julius Skogholt

  Det mest interessant for NRK med eit opplegg som twinly er dersom dette vart nytta av distriktskontora. Det ville kunne bidra til å bygge opp ein stamme av bloggarar som kommenterte og skreiv om lokale/regionale saker. Svært mange stader i landet har vi eit mediaduopol. NRK pluss ei lokalavis. Desse har (etter kva eg kjenner til) ikkje satsa noko særleg på å opne opp for kommunikasjon med lesarane, sjølv om A-pressa sitt samarbeid med Origo er interessant (sjå til dømes nordlyspuls.no). Dersom distriktskontora til NRK opna opp for twingly (i staden for det ganske dårlege NRK Torget) ville det kunne bli ein demokratisk gevinst og vere med på å bygge ned mediaduopola.

  Svar på denne kommentaren

 19. BBC bruker Qik og Phreadz til brukerrespons

  […] som ikke skjønner dette mister fart, trafikk og troverdighet i det lange løp. Igjen: Her i NRK har vi ikke skjønt det som to komersielle aviser i Oslo har skjønt – at folks røst bør bli hørt uansett hvor dårlig journalistisk det de melder […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Twingly Blog » TV2 Norway uses Twingly to soar to the heights of the Blogosphere

  […] Today we’re happy to announce that Norway’s largest commercial TV-station TV2 is launching Twingly Blogstream! This makes TV2.no the first Norwegian TV-web site to add our features, which is very exciting. As some of you might remember, the Swedish public service TV-station SVT started using Twingly just a few weeks ago. We’re keeping our fingers crossed that other TV-companies will follow! […]

  Svar på denne kommentaren

 21. Hei folkens….

  Flott diskusjon dere har på gang her og jeg fant den via twingly bloggen.

  Jeg har lenge irritert meg over disse twingly horene som ødelegger for alle som forsøker å skape noe positivt.

  Jeg skrev en noe frustrert sak på det her: Stoppe en spamblogger!

  Det er vel bare for oss alle «normale» å bruke varsle funksjonen så løser dette seg fint over tid vil jeg tro, men jeg skjønner virkelig ikke at folk gidder å la seg lure gang på gang…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.