nrk.no

Bli med og test nytt nrk-søk på skissestadiet

Kategorier: NRK & Søk


Google søk

Som nevnt her på NRKbeta tidligere, er vi i ferd med å sette opp nytt søk på nrk.no.

Det er fortsatt justeringer som skal gjøres og pynt som skal plasseres før vi kan åpne den store døren, men her kan dere ihvertfall låne nøkkelen til bakdøren og teste ivei: http://160.68.206.230

Hva tenker dere bør skje før vi slår over bryteren ?

32 kommentarer

 1. Jakob Breivik Grimstveit

  Dette ser veldig bra ut – finn mykje eg tidlegare ikkje har funne via den gamle søkefunksjonen dykkar.

  Det ser lovande ut at også materiale fem år tilbake er like godt tilgjengeleg nå som dei var når dei vart lagt inn.

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Mathiesen

  Grøss (*), dette var veldig mye bedre enn Sesam. Søkte på «Monsen», var selvsagt ute etter skaubjørnen med de fete naturprogrammene.

  Sesam har en masse nyhetsartikler av begrenset interesse, mens Google ganske riktig (etter det jeg var ute etter) ranker nrk.no/monsen på topp.

  Ikke nok med det, Google serverer også andre relevante søk (narrow your search) med *relevante* søk.

  En ting jeg kunne ønske meg var at avansert søk-funksjonen var litt mer tilpasset det innholdet dere faktisk har. For eksempel kunne jeg godt tenke meg å utelate nyheter når jeg søker etter TV-programmer eller omvendt.

  *: Grøss, fordi dette viser hvilken klasseforskjell det er mellom Google og de andre (ihvertfall Sesam).

  Svar på denne kommentaren

 3. Anders Hofseth (NRK)

  nytt på nytt, nrks mest sette tv-program (søkt uten anførselstegn):

  Googlesøk:
  98 900 treff
  9 av 10 på første side relevante

  Sesamsøk:
  15 994 treff
  0 av 10 på første side relevante

  Svar på denne kommentaren

 4. Marius Mathiesen

  Litt interessant sak det med nytt på nytt. Ser at Nett-TV-sida til programmet kommer opp som 3. treff, hvilket vel ikke er bra nok. Jeg ville ut fra min spinkle erfaring med Google mistenke at dette har med tittelen på sida å gjøre – denne er «NRK Nett-TV Program», hvilket sier svært lite om hva sida egentlig handler om.

  Hadde vært interessant å sett hvordan rankingen ble hvis titlene på Nett-TV samsvarte bedre med innholdet, istedet for den nokså anonyme og lite brukervennlige (den tittelen hjelper lite hvis man bruker History-menyen i nettleseren sin) standardtittelen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Anders Hofseth (NRK)

  Flott alle hittil, Mer ! Mer !

  Det er bedre med to betatestere enn med ingen betatestere.

  Ref det Marius tar opp: vi har mulighet til å overstyre treffene og f.eks. klinke inn en egenprodusert side på topp, hvilket vi nok vil gjøre for større prosjekter som Nytt på nytt, hvor en slik side er relevant. Men alle disse sidene må lages, eller koblingene settes opp.

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Søkemotoren lærer vel også etterhvert? Er det ikke sånn dette funker? Så om alle dere trykker på den 3. lenken i et treff, så vil den bli flyttet oppover i trefflista og tilslutt ende øverst.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det hadde vært interessant om man kunne filtrere på litt meta-informasjon etter å ha gjort et søk.

  Jeg ser for meg en liste på venstre side som inneholder type treff som søket inneholder (innenriks, utenriks, sport, tv-program etc.) som man kan bruke til å kutte ned på resultatene med.

  Svar på denne kommentaren

 8. Ser som nevnt ut som at nett-tv resultater får tittelen «NRK Nett-TV program», med en lang streng med irrelevant info under. Det er ikke så bra. Men utover det hadde vært veldig greit med noen slags innholdskoding sånn at man så om et resultat var en nyhetssak, en programside, et bildegalleri eller et program i nett-tv.

  Svar på denne kommentaren

 9. Søkte på «podcast» i håp om å komme til nrk.no/podcast.

  Sesamsøk har 29 treff, siden kommer som nr 20, på 3. side.

  Googlesøk har 1980 treff, siden er øverst som «KeyMatch» og kommer som nr 9 i de vanlige søkeresultatene.

  Interessant å se at de tre første søkeresultatene går til nrkbeta, «Podcast-server nede», tag=podcast, tag=udugelighet

  Svar på denne kommentaren

 10. Asbjørn Ulsberg

  Jeg søkte på ut i vår hage og fikk treff på NRKbeta på de to første resultatene. Helt i orden at man får treff på NRKbeta også og jeg regner med det kan ha med at NRKbeta har mer fokusert innhold og mindre støy enn NRK.no, men NRK.no bør vel vektes høyest uansett?

  Pakket inn i et pent NRK-design og veldig gjerne med bilder (skjermskudd fra videoer om man får treff i dét, miniatyrbilder fra artikler, osv) i søkeresultatene, så tror jeg dette blir svært bra. Se på hvordan Google gjør det ifht søk som også treffer YouTube-videoer f.eks.

  Svar på denne kommentaren

 11. Øyvind Solstad (NRK)

  Javisst, på et søk på «Ut i vår hage» bør definitivt nettsiden til programmet komme først. Det kan vi (som nevnt over) legge inn selv. Og etter en stund vil søkemotoren lære at det er den folk vil ha.

  Svar på denne kommentaren

 12. Nils-Anders Nøttseter

  Supert med disse tilbakemeldingene.

  Så langt har vi omtrent bare satt strøm i GSA-boksen og pekt den på noen nrk-domener, så har den indeksert helt av seg selv. Det er enda _mye_ funksjonalitet som skal tas i bruk. Vi ser absolutt for oss å få inn bilder fra nyheter og netttv, litt ingresstekst på nyhetssaker etc. I tillegg kan vi designe forskjellige søkesider med forskjellige søkeresultater rundtom på nettsidene våre.

  At NRKbeta treffer så høyt er kanskje greit i denne forsamlingen, men i det lange løp bør vi nok gjøre noe med det. Å la læringen ta hånd om det alene medfører noen alvorlige ulemper.

  @Andreas: Det er helt rett at vi har mange sånne sider. Der må vi rett og slett gjøre en ryddejobb og filtrere bort uønskede sider.

  Det som også er stilig med denne boksen er at vi automatisk får en feilrapport for alle nettsidene våre. Vi kan liste ut alle 404, 500 (og det er dessverre mange ser jeg) og lignende feilkilder. Så vi har fått et kjempegodt ryddeverktøy.

  Svar på denne kommentaren

 13. Ah, den der likte eg, men bør være en lett måte å begrense søk kun til nyheiter, kun til tv-program (er vel lett å begrense med site:url kommandoen kanskje)
  Btw, einig i at en del sider bør filtrerast vekk, som dei som gir treff på «default password» og slike ting

  Svar på denne kommentaren

 14. Søkte på «Blod og ære», siden vi har produsert filmen, og den er aktuell i disse dager. Fikk mange treff øverst som alle egentlig var samme omtale, bare i ulike seksjoner. (Magasin -> Jul ?)
  Den burde klare å se at dette egentlig er samme side, og presentere den som ett treff.

  Hmf, og så var dette selvsagt den eneste lunkne omtalen til filmen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Anders Hofseth (NRK)

  @godot
  Ja, her får du et litt merkelig utslag av hvordan stoff syndikaliseres på tvers av nrk.no. Vi skal prøve å fikse opp at dette blir presentert mer logisk. Anmeldelsen klarer vi dessverre ikke å justere innenfor søkeprosjektet, men gratulerer med 6’ern i Aftenposten!

  Svar på denne kommentaren

 16. Nils-Anders Nøttseter

  @Godot: Her er det noe som har gått feil, hvis du prøver å søke på artikkel-id (1.6176785) direkte, så finner du saken overalt hos nrk. Dette er en bug i, eller feil bruk av publiseringssystemet vårt. Google-boksen har faktisk gjort jobben sin riktig (og avdekket enda en feil).

  Svar på denne kommentaren

 17. Øyvind Solstad (NRK)

  At NRKbeta treffer så høyt er kanskje greit i denne forsamlingen, men i det lange løp bør vi nok gjøre noe med det. Å la læringen ta hånd om det alene medfører noen alvorlige ulemper.

  Hehe, det har vi all forståelse for. Men faktisk så kommer det av at NRKbeta er satt opp på en måte som gjør det enklere for Google å finne innholdet vårt, bedre enn nrk.no generelt. Vi jukser ikke, men gjør de tingene som skal til.

  Derfor vil f. eks. et (vanlig) Google-søk på navnet til redaktør på nrk.no – Bjarne Andre Myklebust – ofte vise en artikkel fra NRKbeta som et av de første treffene. Til tross for at navnet hans står på samtlige sider på nrk.no så kommer NRKbeta nesten like høyt.

  Svar på denne kommentaren

 18. Mats Staugaard

  Har dere noen mulighet til å fortelle oss hva slags kostnader det er forbundet med en slik Google Search Appliance for et sted som NRK?

  Hvordan er Googles support av dette produktet? Får dere noe hjelp eller må dere klare dere på egen hån d?

  Svar på denne kommentaren

 19. Takk for mange gode kommentarer! Jeg setter stor pris på dem.

  Jeg jobber med konfigurering av den gule boksen, og vil også jobbe med å gjøre søket rikere ut over høsten. Håper dere vil fortsette å gi oss tilbakemeldinger.

  Ang. Googles support: Vi bruker et konsulentselskap og snakker ikke direkte med Google. Konsulentene er veldig flinke, men det beste er Googles egen dokumentasjon code.google.com/apis/searchappliance/documentation/50/index.html og den svært aktive gruppen groups.google.com/group/google-search-appliance.

  Det er også en support-side, hvor man må ha lisens for å komme inn, men den har jeg faktisk ikke brukt ennå 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Rune Nøstvik (prosjektleder søk, nrk.no)

  Hei Staugaard. Vi kan ikke si noe konkret om kostnader. Dette av hensyn til våre eksterne samarbeidspartnere og anbudsregler. Det jeg kan si, siden det ikke er hemmelig at vi har hatt et forespørselsanbud, er at vi er under 500.000 kr. Uten at det kanskje sier deg så mye. :-). Vi har en 24 måneders supportavtale. Men målet er å gjøre mest mulig selv. For å styrke kompetansen på området.

  Svar på denne kommentaren

 21. Søkt på Hengebjørk, fikk da ikke treff på hengebjørk i planteguiden. Fikk treff på en annen plante i planteguiden som omtaler hengebjørk. Det samme søket i sesam ga kun treff på artikler.
  Er det noen tanker rundt å integrere søk fra slike baser på en bedre måte?

  Svar på denne kommentaren

 22. Nytt intranett i NRK

  […] finne informasjon er noe vi – og alle andre i store bedrifter – bruker mye tid på. NRK kjører nå GSA på søket på nrk.no, så vi har etterhvert bra kompetanse på dette. Det vil derfor være naturlig at vi bruker samme […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.