nrk.no

Naviger bildene dine i 3D

Kategorier: Foto, Software & Windows


Nå har det blitt enkelt å plassere bildene dine på et kart – og Microsofts Photosynth gjør det mulig å plassere feriebildene dine i en 3-dimensjonal verden.

Photosynth plasserer bilder tatt på samme sted i en 3D-modell, slik at brukeren kan navigere og bevege seg rundt som i et dataspill. I den nyeste versjon av Photosynth kan du gå inn i ting, gå gjennom og se bak dem. Programvaren lar deg også plassere dine egne bilder på modeller med andres bilder.

Ta en titt på den nyeste videoen som Microsoft viste på Siggraph 2008:

Kanskje noe av det mest spennende som har kommet av ny programvare de siste årene!

På ca. 05:50 i videoen ser du hvordan du kan ta bilde av en gjenstand fra en rekke forskjellige vinkler. Og så setter Photosynth sammen bildene til en 3D-visning av gjenstanden, som du kan snu og vende på til alle sider.

Dette kan brukes til masse spennende: F. eks. kan butikker enkelt legge ut 3D-modeller av varer og du ville kanskje kunne lage en 3D-modell av deg selv som du kan sende inn til nettbutikker for å få riktig størrelser på klær? Eller at du lager en perfekt avatar av deg selv – som du kan kle opp når du skal spille onlinespill som World of Warcraft.

Kan vi gjøre det samme med video?

Gi dette et par år til, så gjør programvaren kanskje det samme med video? Kanskje vi kan mate alle videoene NRK har av Karl Johan inn i Photosynth eller lignende programvare. Og ut kommer en 3-dimensjonal modell der du kan flytte deg nesten hvor du vil, både i rom og tid.

Hva ser du for deg at dette kan brukes til?

12 kommentarer

 1. Jan Erik Gulliksen

  Slik er det bare med ny teknologi. To kommentarer om teknologien så går det over til sikkerhet og overvåking. Siden ikke alle land har en felles og klar holdning til overvåking, å at lovgivningen rundt slikt fordufter etter terrorangrep eller frykten for dem. Vi skal være glade for jobben til Datatilsynet den er sikker ikke enkel. Med dagens muligheter for simulering, syntetisering av bilder, video med mer kan man få til det resultatet man ønsker.

  Svar på denne kommentaren

 2. Photosynth – fritt for nedlasting

  […] Photosynth – som gir deg muligheten til å navigere bildene dine i 3D – kan du nå laste ned fra photosynth.net. Du må ha Windows for å kunne bruke programmet. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Det virker som det har vært voldsom belastning på tjenesten i dag, men jeg har fått installert programvaren og sett på andres 3dbilder uten problemer.
  Jeg har ikke forsøkt å lage bilder selv.

  Merk: jeg er ikke helt upartisk.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.