nrk.no

Slik plasserer du bildene dine på kartet

Kategori: Foto


Qstarz BT-Q1000P Datalogger

De av oss som har tatt mange bilder med god gammeldags film i kamera vet å sette pris på at digitalkamera stempler alle bilder med tidspunkt og dato. Med en GPS er det nå også ganske enkelt å få stemplet bildene med hvor de ble tatt i tillegg. Dette er meget verdifult, siden de fleste ikke er så flinke til å organisere og merke bildene med all verdens emneord manuelt. Jeg antar at det er flere enn meg som har store billedarkiv som baserer seg på følgende system: bildene er stemplet med tidspunkt + fotografen husker sånn ca. når de ble tatt.

Å utvide den automatiske tidsstemplingen med en automatisk stedsangivelse vil defor øke verdien på en billedsamling. Dette kalles geotagging og begynner å bli brukbart selv for de som ikke ønsker å herje med avanserte dataprogram og vanskelige elektroniske dingser.

Bilder plassert på Google Earth

Fire metoder

De fire vanligste måtene å legge på lokasjonsdata på bilder er som følger:

1. Manuelt. Plassere bildet på et kart i en programvare, så skrives koordinater og stedsnavn inn i billedbeskrivelsen
– Denne metoden er ikke holdbar for oss som tar mange bilder. Det tar for lang tid.

2. Kjøpe et kamera med innebygget GPS
– Ulempene her er et begrenset utvalg kamera og det faktum at en GPS bruker tid på å finne satellitter og lokasjon.

3. Ta bilder med mobiltelefonen
– Flere og flere mobiltelefoner kommer med innebygget GPS. Disse er som oftest mye raskere til å finne lokasjon fordi de bruker en kombinasjon av GPS og basestasjonene i mobilnettet. Ulempen er at mobilkameraene fremdeles ikke er like gode som skikkelige kamera. En annen ulempe er at en aktivert GPS i mobiltelefonen ofte bruker mye strøm.

4. Ta med en liten separat GPS som logger hele turen din og så legge på lokasjonsdata når bildene overføres til datamaskinen din
– Fordelen er at denne metoden fungerer med så og si alle digitalkamera. Du får små separate GPS-enheter med batterilevetid på opp mot 40 timer og du får med deg en logg over hele turen din. Ikke bare de stedene du knipset bilder.

En annen stor fordel med sistnevnte metode er at når man legger på stedsangivelsen i en datamaskin kan den samtidig sjekke helt konkret hva stedene du har vært heter. Med andre ord får du lagt inn skikkelige stedsnavn i tilegg til GPS-koordinatene. Veldig nyttig når du har lyst til å søke etter alle bildene du har tatt på for eksempel «Marienlyst». Det er ikke mange som går rundt og husker lengde- og breddegrad for de forskjellige stedene de har vært.

Datalogger og kamera

Egen GPS-logger

Men du trenger altså en ekstra liten dings i tillegg til digitalkameraet ditt. En datalogger, «track recorder», eller «travel recorder». Dette er en liten boks som inneholder GPS og minne for å ta vare på koordinatene der du beveger deg.

De enkleste har stort sett bare en knapp der du skrur den av eller på og en mulighet for tilkobling til datamaskin for å overføre loggen. Når du skal ut og kjøpe er det greit å se etter følgende:

 • Nøyaktighet og hastighet. Den må kunne låse til satelittene så fort som mulig. For gamle GPS-mottakere kan dette ta opp til flere minutter fra du har slått den på.
 • Sensitivitet. Den bør ha en god antenne og ikke miste kontakten bare fordi du går under trær eller mellom høye bygninger
 • Batterilevetid. Bør være lengst mulig.
 • Kompatibilitet. For min del måtte jeg sjekke at den støttet overføring og konfigurering fra min Mac.
 • Om den er robust. Tåler den fuktighet?
 • Markedsføringen skryter selvfølgelig av alle disse tingene, så her er det best å lese så mange anmeldelser som mulig. Noen gode ressurser når du skal kjøpe deg en datalogger:

  Want to buy a GPS logging device?
  Richard’s Tech Reviews
  Qstarz BT-Q1000P Platinum Travel Recorder – Review
  AMOD AGL3080 – Review
  GISTEQ PhotoTrackr – Review

  Jeg bestemte meg for en Qstarz BT-Q1000P. På grunn av sensitivitet, batterilevetid, hastighet og støtte for Mac. At den ikke på noen som helst måte er vanntett er ikke så farlig siden den er så sensitiv at den fungerer fint i en bag eller i innerlommen på jakken.

  Prinsippet for denne metoden er ganske enkelt. Bildene dine blir stemplet av kamera med når de ble tatt. Den lille loggeren lager en tabell som hele tiden viser hvor du var. Programvaren på datamaskinen din går så automatisk gjennom bildene dine og sjekker med loggfilen. Dersom den finner et punkt som tidsmessig stemmer bra med bildet legger den inn koordinatene. Og bruker man riktig programvare slår den også opp i en database på nettet og finner korrekt stedsnavn.

  Dersom du har tatt et bilde klokken 12:34:14 og programvaren finner nærmeste punkt fra loggen klokken 12:34:27 er det sansynlig at stedsangivelsen blir ganske nøyaktig. I de fleste programmene kan man stille inn denne nøyaktigheten. For eksempel ved å si at «dersom du ikke finner et punkt som er innenfor 60 sekunder stempler du ikke bildet.» De fleste dataloggere kan logge helt ned til hvert sekund, så dersom alt har gått bra finner programvaren temmelig nøyaktige punkt for alle bildene dine.

  Det finnes veldig mange programmer som hjelper deg med denne jobben. Her må man finne det som passer best med den dataloggeren man har, det billedarkivet man har og det operativsystemet man bruker.

  Geotagging trinn for trinn

  For å vise prinsippet går vi gjennom hele rutinen basert på tidligere nevnte Qstarz BT-Q1000P og en gratis programvare som heter Gpicsync.

  Det første du må gjøre er å sjekke at klokken i digitalkameraet ditt går riktig. For selve dataloggeren er det slik at de fleste GPS-enheter får tidspunkt direkte fra satellittene. Dette er stort sett alltid UTC-tid. Du kan velge om du vil gå inn og konfigurere om loggeren til lokal tid, eller du kan gjøre dette i programvaren etterpå. Jeg har valgt å la loggeren alltid logge med UTC-tid. Slå den på, ta med kamera og gå ut for å ta bilder. Jeg ruslet en liten kveldstur i Frognerparken med min Canon 400D. Et kamera som er lykkelig uvitende om at det finnes ting som kalles GPS. Like fullt fungerer det glimrende sammen med en liten datalogger. Man tar enkelt og greit bilder på vanlig måte.

  Den lille loggeren la jeg i et rom i fotovesken min. Der lå den og registrerte mine bevegelser i parken. Vel hjemme overørte jeg bildene mine til datamskinen slik jeg pleier. Så koblet jeg loggeren til via Bluetooth. Man kan også koble den til via kabel, men hvorfor ta den ut av vesken? Min enhet støttes ikke på Mac i følge produsenten, men en fyr har laget et lite program som heter Mac Travel Recorder. Dette programmet gir macbrukere tilgang til et utvalg loggere som ellers ikke støttes i dette operativsystemet. Ellers finnes også et program som heter bt747, som fungerer både på Mac, Windows og Linux. I de fleste programmene er det hele ganske enkelt, du trykker «connect» for å koble deg til loggeren og «download» for å laste ned selve loggen. Så kan du eksportere loggen som en fil i forskjellige format. Velger du for eksempel «Google Earth» får du en fin liten fil som kan legges på jordkloden til Google.

  Tracklog på Google Earth

  Men de fleste programmene som kan hjelpe deg å legge inn lokasjonsdata på bildene dine vil ha en såkalt GPX-fil. En av de mange standardene for slike logger. Jeg velger derfor å eksportere til GPX og sitter nå med de to tingene jeg trenger. En mappe full av bilder og en fil som forteller hvor jeg har vært.

  Gpicsync finnes for Mac, Windows og Linux. Det er relativt enkelt å bruke. Klikk «Pictures folder» og velg mappen med bildene dine. Klikk «GPS File» og velg loggfilen fra GPS-enheten. Kryss av for om du vil ha med en eksport til Google Maps og velg om du vil ha med «geonames and geotagged». Sistnevnte ønsker du. Det er den funksjonen som legger inn faktiske stedsnavn.

  Gpicsync

  Velg eventuelt UTC offset (i mitt tilfelle +2 timer) og trykk «Syncronise!» Nå knasker programvaren seg gjennom alle bildene og melder fra om hva den finner. Lokasjonsdata og stedsnavn blir skrevet til selve billedfilene. Når disse bildene blir lagt inn i programvare som støtter slike data vil de automatisk dukke opp i søk på stedsnavn osv. Laster du opp et av dine geotaggede bilder til en tjeneste som for eksempel Flickr vil de også automatisk bli plassert på kartet og stedsnavnene bli lagt til slik at folk som søker på Flickr etter det stedet finner bildet.

  Og krysset du av for at du ville ha en eksport til Google Maps kan du legge bildene og filen du får på serveren din og lage fine ting som dette:


  View Larger Map

  I kartet over kan du zoome inn og ut, flytte deg rundt og klikke på fotoikonene for å se bildet. Klikker du så igjen på bildet får du det større. Her er en direktelink til kartet i større versjon.

  Andre dingser

  Har du lyst til å leke litt med disse mulighetene og for eksempel har en Nokiatelefon med GPS kan du bruke Nokias egen Sports Tracker for å lage loggfilen du trenger. Har du en iPhone 3G kan du bruke iTrail for å logge dine bevegelser. Sammen med Gpicsync og et vanlig digitalkamera kan du komme igang med geotagging ganske fort. Du kan også bruke mange vanlige GPS-enheter fra Magellan og Garmin, så sant du får eksportert loggfiler fra dem. Du kan til og med bruke loggene du kan få ut av en del bil- og båtnavigeringssystemer.

  Oppdatering:
  Bruker du en GPS som ikke kan levere ut GPX-filer kan du bruke GPSbabel til å konvertere dem. Dette er et gratis program som finnes for de fleste operativsystem. Det kan lese fra og skrive til de aller fleste loggformater.

  Og nå har snart vi i NRK ingen unnskyldning for ikke å geotagge alt vi lager. Artikler, video og lyd.

  Som vanlig gjør vi dette til en levende artikkel. Kom med innspill, linker og deres egne erfaringer. Vi følger med på kommentarene og oppdaterer gjerne artikkelen.

  33 kommentarer

  1. Ypperleg artikkel! Har lese litt artiklar om temaet den siste tida – også på eirikso.com – og prøvd meg med geotagging både med N95, Microsoft Pro Photo Tools, og Photoshop Elements 6.0 trial edition. Dette var ei flott oppsumering. No er eg klar til å prøve Nokia SportsTracker-GPX-> tagging av bilder
   🙂

   Svar på denne kommentaren

  2. Ben Kulleseid

   Veldig god guide, flott med tekniske detaljer så det er mulig å komme fort i gang 🙂 Det finnes jo også løsninger som tagger bildene direkte på kameraet, men de koster fort mer en det smaker for de fleste.
   Tror jeg skal starte med denne varianten.

   Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

   Godt spørsmål, Ronny-André! Faktisk er det slik at vi har brukt GPS på kamera på endel produksjoner. Det hjelper de som skal logge alle opptakene før redigering til å få oversikt over hvor ting er skutt osv.

   Og det er ikke noe problem å koble GPS-data til en videofil. Det funker på omtrent samme måte som med bilder. Men softwaren som skal ta med dataene videre, har ingen støtte for slikt. Hverken videoredigeringsprogramvaren (vi i NRK bruker Final Cut Pro) eller den store databanken som lagrer alle NRKs tv-programmer har direkte støtte for at man kan lagre GPS-posisjoner til hvert eneste segment på videoen.

   Skal jeg se inn i krystallkulen så tror jeg at det vil tvinge seg fram et behov for mere metadata på alle typer filer. Jeg tror at innen fire-seks år så vil f. eks. Quicktime ha direkte støtte for GPS, og det vil komme videokamera med GPS akkurat som det finnes stillkamera med GPS nå.

   Innen filmproduksjon er posisjoner på opptakene gull verdt senere. New Zealand får f. eks. tusenvis av turister hvert år, som kan kjøpe egne GPS «tanket opp» med posisjonene der de forskjellige scenene i Ringenes herre-filmene ble skutt. Ditto i Skottland hvor folk går i Harry Potters spor.

   På sikt vil sikkert de fleste filmer ha egne GPS-kart på steder som Wikipedia og IMDB, hvor fansen kan dra rundt og fotografere seg selv på de samme stedene som heltene deres ble foreviget…

   Svar på denne kommentaren

  4. Ronny-André Bendiksen

   Du sa mye smart der Øyvind! Jeg hadde faktisk ikke tenkt på hvor stor savnet er etter et slikt system. Det er jo genialt å geotagge alle lokasjonene man har opptak!

   For øvrig må jeg takke Eirik for å tipse om iTrack til iPhone, har vært ute etter et slikt program en stund. Prøvde det på vei til jobb, og det funker utmerket!

   Tidligere har jeg brukt Holux GPSlim 240, koblet denne til Macen ved hjelp av Bluetooth, og tracket ruten min (når jeg kjører da). Det er utrolig tungvindt å ha med seg en Mac når man skal ut på kjøretur, så å ha samme mulighet på Macen er gull verdt!

   Svar på denne kommentaren

  5. Stian A. Giltvedt

   Fant denne artikkelen veldig interessant! Selv liker jeg godt å fotografere og har savnet å ha geotagging støtte slikt jeg har oversikt over hvor bildene ble tatt. Var i Cuba tidligere i år og det kunne jeg hatt fordel å ha geotagging på hvor jeg har vært og hvor jeg tok bildene.

   Tror nok dette blir noe jeg kommer til å skaffe meg til fotoutstyret mitt. Tillegg blir det nok enklere å legge ut fotografiene hos Flickr med geotagging støtte. Bare jeg må fornye pro kontoen min snart.

   Flott artikkel! Må også takke for interessant bloggside som jeg har fulgt med på i det siste og det første gangen jeg kommenterer her.

   Svar på denne kommentaren

  6. En annen applikasjon for iPhone er AirMe som fungerer på nesten samme vis. Du kan ta et bilde når du går, og så blir bildet lastet opp til f.eks. Flickr med værforhold og temperatur. Du ser da bildet på kartet (flickr.com/photos/baardoa/2747150002/)
   Det eneste som mangler er selvsagt muligheten til å lage en rute som viser alle stoppesteder og bilder langs ruten.

   Svar på denne kommentaren

  7. Hejsa

   Der mangler lige et par småting ved GPicSync:
   1. Det er langsomt.
   2. Du kan ikke udvælge enkelte billeder i mappen.
   3. Du kan ikke geotagge med data fra fx et waypoint eller en adresse søgt på nettet.
   4. Interpolation:
   «De fleste dataloggere kan logge helt ned til hvert sekund, så dersom alt har gått bra finner programvaren temmelig nøyaktige punkt for alle bildene dine.»

   Det er slet ikke nødvendigt. Alm linear interpolation mellem 2 punkter er giver fin nøjagtighed. GPS’en logger nemlig et nyt datapunkt, hvis farten eller kursen ændres. Billeder taget fra cykel eller bil kommer til at have offset på flere hundrede meter.

   Prøv GeoSetter. Det er også gratis og løser ovenstående problemer og lidt til. Det er også gratis er oversat til både dansk og norsk.

   geosetter.de/en/

   Svar på denne kommentaren

  8. Naviger bildene dine i 3D

   […] Nå har det blitt enkelt å plassere bildene dine på et kart – og Microsofts Photosynth gjør det mulig å plassere feriebildene dine i en 3-dimensjonal verden. Alt nå er programvaren helt utrolig, og det blir spennende og se hvordan dette utvikler seg videre. […]

   Svar på denne kommentaren

  9. Bjørn Smestad

   En liten kommentar til det at manuell geotagging tar for lang tid: ja, det tar ganske lang tid. Men det kommer også litt an på hva man liker – selv tok jeg 1000 bilder på en ferietur nettopp, og syntes det var en ganske morsom måte å gjenoppleve ferien på det å gjenfinne stedene jeg hadde vært på kartet.

   Men naturligvis er automatisk geotagging framtida. Og etter hvert kommer vel også den tredje koordinaten inn i bildet (i øyeblikket skiller ikke geotaggene mellom bilder tatt inne i operaen og bilder tatt på taket, for eksempel…) 🙂

   Svar på denne kommentaren

  10. Legg ut hele livet ditt på nett

   […] Vi nerder har for lengst tatt i bruk GPS for å ta vare på reiser og steder vi har vært. Dette bruker vi blant annet for å kunne plassere bilder på kartet, og noen ganger kanskje for å finne ut hvor vi egentlig var. […]

   Svar på denne kommentaren

  11. Kulturnytt i dag

   […] For de som så på Kulturnytt på NRK2 i dag og lurer på hvor i all verden de finner mer informasjon om denne underlige lille boksen som kan hjelpe deg å plassere bildene dine på kartet, så finner dere det i vår artikkel som passende nok heter “Slik plasserer du bildene dine på kartet“. […]

   Svar på denne kommentaren

  12. Trond-Inge Kvernevik

   Hei! Takker for bra artikkel. Det begynner å komme endel produkter som gjør livet enda enklere nå. Det har kommet en snerten sak en fester i blits-skoen og som skriver GPS data rett inn i de digitale bildefilene i det øyeblikk bildet tas. Kan brukes med alle digitale speilreflekskameraer. Den slår også opp adresser i 67 land. Det medfølger en kraftig programvare med en rekke funksjoner. Les mer her:
   jobo.com/web/photoGPS.447.0.html
   Håper det kommer oppdateringer her når dere blir klar over enda bedre produkter. Ikke minst flere opsjoner for autoamtisert GPS tagging av video.

   Svar på denne kommentaren

  13. Torbjørn Kravdal » Blog Archive » Georefering av bilder

   […] har skrevet om georefering (geotagging) av bilder i det siste. Blant annet NRKbeta og Martin Bekkelund.  Jeg har prøvd ut programmet GPicSync med GPX-filer fra Nokia N78 og […]

   Svar på denne kommentaren

  14. Creative visualizing of a GPS-logged flight | Ingolf

   […] and an awesome, free application called GPicSync. (Norwegian? Please check out eirikso’s excellent guide for geotagging at NRKBeta) GPicSync […]

   Svar på denne kommentaren

  15. Har vært ute på en fjelltur i helgen med min nye gps-datalogger og har fått geotagget bildene med riktig tidsstempel, men hvordan får jeg bruk den kml-filen som GpiSunc lager for å få de opp i Googlemaps.
   Har en nettside, men forstår ikke helt hvordan en viser til kml-filen slik at man får turen opp i den nettbaserte google maps!

   Svar på denne kommentaren

  16. Dagfinn Topland

   Masse fint her men jeg savner det ultimate verktøyet. En enhet (kanskje GPS telefon) som kan ta bilde, logge sted og deretter legge inn kommentar. Ønsker å få med min gamle far ut i terrenget for å få tatt vare på alle gamle stedsnavnene på gården jeg vokste opp. Dette er kulturskatter som er i ferd med å gå i glemmeboka, her i området kan svært få personer under 70 disse navnene nå.

   Jeg har sett på PDAer men de har oftest ikke kamera eller blåtann for GPS data og uten kunnskap om GPSer og hvilke kart som trenges møter jeg veggen. Noen her som har forslag til løsning? Kan bruke noen tusen om bare løsningen er enkel og grei.

   Svar på denne kommentaren

  17. Geotagging med Nokia Sports Tracker og GpicSync | omhelland.com

   […] rundt med mobilen min de siste dagane, og finner stadig ut nye ting. Etter å ha lest artikkel om geotagging på nrkbeta.no, måtte eg sjølv prøve å plassere bildene på kartet. Kartet over er et resultatet av […]

   Svar på denne kommentaren

  18. @Dagfinn

   Fint prosjekt! Det høres da ut for meg som om dette er noe en gps-mobil bør kunne gjøre? Selvfølgelig, man kan få bedre bilder med et dedikert kamera, men jeg tror du bør kunne finne et mobilkamera som tar gode nok bilder, geotagger dem og har en eller en annen applikasjon for kommentarer som så senere kan kobles sammen med bildene (evt kan legge kommentarer rett i bildene) se evt i forumet på akam.no / foto.no el.l om noe finnes med den funksjonaliteten (kommentarer i bilder)

   Svar på denne kommentaren

  19. GPS og geotagging « Photo

   […] interessert i å vite nøyaktig hvor bildene er tatt, såkalt geotagging. Både Martin Bekkelund, NRKbeta og Eirik Solheim har alle lengre artikler om geotagging av bilder, disse anbefales om du vil vite […]

   Svar på denne kommentaren

  20. Nå kan du sette opp ditt eget geografiske gjerde på Flickr

   […] Du kan plassere bildene dine på kartet selv eller la det hele skje automatisk dersom du knipser med et kamera som inneholder GPS. Dette er vanlig i nyere mobiltelefoner og blir mer og mer vanlig i både kompaktkamera og speilreflekskamera. Og med en liten ekstern GPS er det enkelt å automatisere jobben selv om det ikke er GPS innebygget i kameraet du bruker. […]

   Svar på denne kommentaren

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.