nrk.no

Aurora – fremtidens nettleser?

Kategorier: Design,Det sosiale nettet,Software & Video


Adaptive Path har samarbeidet med Mozilla Labs (de som lager nettleseren Firefox) og kommet fram til Aurora – et konsept for hvordan vi bruker nettlesere og kommunikasjon på nettet om noen år. I videoen over ser du hvordan damen leser nyheter på nettet og blir kontaktet av en venn. Ved hjelp av den nye nettleseren drar de inn tall og fakta for regn, og presenterer de for hverandre ved hjelp av moduler på skjermen.

Et operativsystem for nettet?

Nettleseren fungerer nærmest som et operativsystem for nettet, med fire bestanddeler: En hylle (shelf) øverst der du legger de tingene du bruker ofte. Til venstre er nettstedene eller tjenestene du har vært innom nylig – logg eller historien din om du vil. På andre siden av skjermen, til høyre, legger du de tingene du jobber med akkurat nå, som en slags arbeidspult. Og nederst har du det som Adaptive Path kaller «the wheel». Her organiseres alle tingene du ser og jobber med. Det gjøres både automatisk basert på hva slags tjenester det, hvem du samarbeider med eller basert på ord i teksten på nettstedet eller samtalen.

Aurora skjermbilde

Et eksempel er at alt damen snakker med vennen Alan om, rett og slett havner i en klynge som kalles «Alan». Alle videoer havner i «video» osv. Du kan dessuten legge ting til klaser selv.

Alt du gjør flyter innover i skjermen, ettersom tiden passerer. Dette konseptet bruker f. eks. Apple til backup i Time Machine som vi tidligere har omtalt på NRKbeta. Også der representeres tid som noe som flyter innover i skjermen, slik som fortekstene på alle Star Wars-filmene. Jepp, George Lucas har klart å ødelegge en hel generasjon designere… 😉

Konsept

Dette er bare et konsept foreløpig, og er ment som høyttenkning i en debatt om hvordan vi skal organisere oss selv, nettet og alle tjenestene der ute etterhvert som vi får mer og mer avanserte datamaskiner, raskere linjer, bedre og større skjermer og raskere bredbånd. Aurora er altså ikke ment som et ferdig designet produkt, men mere som skisser for en måte å gjøre det på.

Det lønner seg absolutt å se videoen i HD, og vise den i fullskjerm. Trykk HD-ikonet på videoen, som sender deg til videoens side på Vimeo, og trykk på fullskjermsymbolet for å se den i full størrelse.

Videoen er den første av i alt fire filmer som legges ut i ukene som kommer.

8 kommentarer

 1. Fremtidsvisjoner er alltid morsomme. Av denne kan vi lese at:
  1. Web 2.0 floppet. I fremtiden er «web» fortsatt synonymt med å oppsøke enkelt-sites som ser ut som aviser.
  2. Fremtiden har ingen reklame.
  3. Like greit å utvikle alternative soundsets med en gang!

  K

  Svar på denne kommentaren

 2. Teknologien ser ut til å være veldig avhengig av semantic web. Er ting som kommer, men det vil nok være en del av hele desktop utviklingen og ikke noe som kommer til å være bare i browseren.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tor: Dama hakka for meg også.

  Dette ser veldig interessant ut. Enig i kritikken om at det kanskje ser litt for komplisert ut litt for fancy, men det blir spennende å se resten av videoene.

  Øyvind: Det blir litt feil å si at Mozilla Labs står bak Firefox. Det blir som å si at Google Labs står bak søkemotoren Google. Det er Google som står bak søkemotoren, og Mozilla som står bak nettleseren. Labs er en del av dem som tester ut ny teknologi osv.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.