nrk.no

Flere navn ønskes: NRKs nye musikkleksikon

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


Kaizers Orchestra Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kaizers Orchestra. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3 creative commons

Diskusjonen angående navn på NRKs samlede medietilbud på nett viser at dere er usedvanlig kreative og flinke til denslags. Vi inviterer dere derfor til en ny idédugnad for å finne et velklingende navn på en ny storsatsing fra NRKs musikkredaksjon: Et musikkleksikon for norske artister.

Her skal man kunne finne alt man måtte ønske av spennende stoff om sin favorittartist: Omfattende biografi, full diskografi, radio- og fjernsynsintervju, musikkvideoer og bildegalleri. Alt skal selvsagt hentes fra NRKs unike arkivsamlinger. Vi skal også lage en nettradio basert på artistene i leksikonet, en 24 timers nonstop radio med norske artister. Her skal det være opp til brukerne av leksikonet å stemme inn den musikken de ønsker skal bli spilt.

Til å begynne med kommer leksikonet til å inneholde artister i sjangeren pop og rock, men på sikt skal vi utvide og oppdatere med flere sjangre. Alt fra barnemusikk og hip-hop til folkemusikk og klassisk. Derfor kan ikke navnet relateres til en bestemt sjanger, som for eksempel «NRK Pop- og rockleksikon».

«Musikkleksikon» er tungvint og klinger ikke spesielt bra. Men vi ønsker et navn som forteller brukeren at dette er et leksikon og at det handler om musikk.

Vi kommer tilbake med mer info om musikkleksikonet senere. Akkurat nå ønsker vi aller mest en diskusjon rundt potensielle navn.

36 kommentarer

 1. Robert Grønning

  Vi har allerede Last.FM og Wikipedia, hva skal vi med enda en slik tjeneste?

  All artistinformasjon er som skapt for å legges inn i f.eks. Wikipedia Norge.

  Radioløsningen kan løses enda bedre ved å opprette en gruppe på Last.FM, da vil alle medlemmer av den gruppen automatisk påvirke sangvalget i den kontinuerlige radiostrømmen for gruppa.

  Om det er ønskelig å legge ut detaljert Album informasjon kan f.eks. freedb.org brukes.

  Svar på denne kommentaren

 2. Espen Olsen

  @Robert Grønning: NRK har med sine arkiver en unik mulighet til å lage noe bedre enn last.fm og Wikipedia. Om NRK gjør informasjonen helt fri (noe jeg regner med de gjør), så er det ingenting imot å bruke denne informasjonen på f. eks. Wikipedia. Når det gjelder radio så har NRK et mye mye større arkiv med norske artister, og mange flere rettigheter når det gjelder avspilling av disse enn last.fm noen gang vil få.

  Bra tiltak!

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Robert Grønning: NRK vil gjerne være tilgjengelig både via Wikipedia, Last.FM, Facebook, YouTube og alle andre spennende tjenester der ute.

  Men her må det bli litt «ja takk, begge deler». Vi kan ikke ene og alene basere våre tjenester på utenlandske nettsteder. Mye på grunn av rettighetsspørsmål, men også på grunn av kulturforskjeller og lovgivning.

  Vi ønsker å frigjøre så mye som mulig av NRKs innhold, men desverre sitter ikke NRK på fulle rettigheter til alt vi har produsert eller sendt.

  Det blir en stor utfordring å lage et leksikon som er like oppdatert og levende som for eksempel Wikipedia. Dette er ting som prosjektet er klar over, og som de jobber med.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg vil tro mye av det materialet NRK sitter på, og kan tenkes å bruke i et musikk-leksikon, er av en slik karakter at det i Wikipedia-sammenheng regnes som «original research» og dermed ubrukelig der. Derfor er nok et eget leksikon bedre, for å få ut alt.
  Det er vel tenkelig at NRK ønsker en viss kontroll over stoffet også. WP-artikler vil kunne bygge på informasjon fra leksikonet, ettersom det da ikke lenger er OR fra artikkelforfatterens side.
  «Eget greie» har noe for seg.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hege Kaalvik

  Takk for gode innspill og engasjement! Vi i redaksjonen vet at vi står overfor en stor utfordring når det gjelder å framstå som like oppdatert som Wikipedia og dets like.

  Vi har imidlertid noen gode argumenter for å lage vår egen tjeneste: NRK sitter på rettighetene til Jan Eggums musikkleksikon, noe som utgjør en utrolig solid base. I tillegg har vi så mye godt stoff i arkivene våre at vi er i en unik konkurranseposisjon. Vi sitter på store mengder eksklusivt stoff som ikke finnes andre steder. Det er også satt av ressurser internt i NRK til vedlikehold og oppdateringer, dyktige folk med solid fagkunnskap på feltet.

  Men vi er naturligvis avhengig av bidrag fra publikum, og det håper vi kommer når folk ser hvor flott dette blir!

  Men hva skal barnet hete?:-)

  Svar på denne kommentaren

 6. Tore Sinding Bekkedal

  Ja, jeg ser absolutt poenget i at dette er noe NRK kan gjøre bedre enn Wikipedia eller en annen MediaWiki-basert løsning.

  Nå er jeg jo kanskje litt klassisk av meg, men hva med NRK Opus? Opus er jo latinsk for «et verk», som dere helt sikkert vet. Synes ihvertfall selv at det er litt catchy.

  Svar på denne kommentaren

 7. NRK beta « geir

  […] I tillegg til at det kjem interessante synspunkt på produkt og tenester vert det og ofte delt og informert om planane til NRK på media-/internett-fronten. Deriblant NRKs kommande musikkleksikon og om ein påtenkt super-oversiktelig database over NRKs berykta, massivt innhaldsrike arkiv. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.