nrk.no

NRKs podkaster ligger nå ute for alltid

Kategorier: Musikk og lyd & NRK


Da burde podkast-serveren vår være oppe igjen. Den siste tidens problemer er da over håper vi. Og ikke nok med det: Den gode nyheten er at vi lar alle podkaster ligge for alltid. Vi slutter med andre ord og slette gamle podkaster etter 14 dager! Abonner på podkastene våre på nrk.no/podkast.

Forever

NRKs podkaster blir liggende for alltid. "Forever" av Sean McGrath

Det gjenstår å se hvor mange podkaster bakover vi har liggende rundt om. Vi skal prøve å samle sammen så mye som mulig, og legge ut disse. Kanskje vi til og med spør dere om hjelp til å samle inn gamle episoder ved en senere anledning!

53 kommentarer

 1. Ronny-André Bendiksen

  Herregud så bra! Fikk helt bakoversveis når jeg leste at jeg slipper å bekymre meg for å være borte fra maskinen i lengere tid i frykt for å miste podkaster!!

  Svar på denne kommentaren

  • Vilde Hjort Batzer (svar til Dan)

   Hei Dan,

   På onsdag kommer Tazte Priv som podkast. Tenkte du ville vite det 🙂

   Hilsen Vilde Hjort Batzer,
   podkastsjef i NRK

 2. Torbjørn Grønnevik Dahle

  Storartet! Fantastisk! Endelig slipper man å måtte luske rundt i nettets skyggefulle bakgater for å finne eldre radiosendinger. Jeg tror for eksempel mange hadde satt pris på lettere tilgang på gamle radioresepsjonensendinger.

  Bonusapplaus for at dere legger det ut i åpne formater. Hva skal forresten til for at podkastene kan legges ut med musikk? Er det bare jus som er grunnen til at denne trimmes bort?

  Bonusris til det altfor smale kommentarfeltet!

  Svar på denne kommentaren

 3. Bjarte Minde

  Noe mer enn rundt 20 pocaster i en feed blir litt uoversiktelig. Såvidt jeg kan se så har ikke iTunes innstillinger for å velge hvor mange spor en vil laste ned, og det er vel det de fleste bruker. Hva med å lage et podcast arkiv i den nye mediaavdelingen?

  Svar på denne kommentaren

 4. Er uenig med Bjarte Minde, 20 podcaster, og mer enn det, vil ikke være for mye. At folk velger et program som begrenser innstillinger er jo ikke noe som bør gå ut over andre. (Og jo, du kan velge at alle spor ikke skal lastes ned når du legger til podcasten i iTunes.)

  Det skal nevnes at vi er en gjeng på diskusjon.no som holder på å samle alle Radioresepsjonen-episodene fra start for å distribuere det vha. BitTorrent-teknologi (Radioresepsjonen har sakt det er greit). Vi er ikke helt i mål enda, noen episoder mangler. Link: diskusjon.no/index.php?showtopic=606420

  Svar på denne kommentaren

 5. Det står at det er nede hos meg? Vil forresten påpeke at den gode, gamle vrien om at man ikke vet hvor mye man savner noe før det er borte, i aller høyeste grad stemmer i dette tilfellet.

  Svar på denne kommentaren

 6. Så deilig!! Mye gammelt jeg ikke har hørt på lenge/fått med meg i det hele tatt som hadde vært suuupert å fylle opp iPhonen med nå i sommer! Tazte Priv og gammel Radioresep står selvsagt høyt!

  Og man kan velge hvor mye som lastes ned i iTunes. Man har flere valg der. Og alt i arkivet starter ikke å laste ned når man legger til en ny podcast med mange episoder. Kun den nyeste starter automatisk – alt annet må velges spesielt. Så «bring it on!» 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Herðubreið

  Lista over alle podkastene på nrk.no/podkast/ er borte. Det kommer bare opp ei feilmelding som begynner med «System.Net.Sockets.SocketException: An existing connection was forcibly closed by the remote host…»

  Flott at podkastene ligger ute til evig tid framover. Håper f.eks. at Revolvermagasinet blir lagt ut en gang i framtida.

  Svar på denne kommentaren

 8. Fantastisk bra at dere lar alt ligge ute. Stemmer i et rungende «Værsåsnill! Legg ut «Et Norge i krig!» – det ville vært en podcast, og et knakende godt eksempel på god bruk av arkivet!»

  Svar på denne kommentaren

 9. Det later fortsatt til å være nede for meg – men er sikkert tilbake snart.

  Angående antall episoder i en feed så er det ikke uoversikteligheten jeg har noe å si på, men rett og slett at det tar lengere tid å laste ned feeden (så podcatcheren kan finne ut om det er noe nytt der). Dette gir utslag når man hører på over 35 podcaster, spesielt når man bruker mindre dingser som min N800 eller mobiltelefoner for å laste dem ned på.
  Foreslår 50-60 episoder maks på en feed, og heller en akriv-feed, eller eventuelt en nettside med nedlastingslinker til eldre episoder.
  Siden jeg uansett kjører alle podcastene mine igjennom Yahoo pipes blir ikke dette et problem for meg, men om en feed hadde 200+ episoder i seg kan jeg garantere at jeg ikke hadde abonnert på den direkte.
  (mitt ønske: Hallo I Uken – hadde vært den perfekte podcast)

  Svar på denne kommentaren

 10. Topp tilbud.
  Skulle gjerne sett at podcastene kom med et filnavn som gjør det enkelt å sortere, samt enkelt å laste ned hvis det er noen man ser mangler i samlingen.
  yymmdd-radioresepsjonen.mp3 f.eks 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Birger (svar til Even)

   Internasjonalt tegnsett uten internasjonale tegn? Det du vil ha er gammeldags amerikansk ASCII.

   Det bør vel heller være slik at NRK skal være pådriver for støtte til norsk språk…..

 11. Karl Ove Hufthammer

  Seier meg einig i forslaget til Christian, om to «feed»-ar for kvart program – ein «siste nytt», med rundt kanskje dei 10 siste programma, og ein arkiv-«feed» med alle programma.

  Svar på denne kommentaren

 12. Øyvind Solstad (NRK)

  Det er en utfordring å lage systemer som fungerer og forstås av de som kan mye og de som kan litt. Jeg tror personlig at mange hadde blitt forvirret om det var to forskjellige podkaster for hvert program. Jeg tror også at de fleste ville forvente å finne ganske mange episoder bakover for hvert program, ikke slik som det har har vært før at programmene forsvinner etter noen uker.

  Jeg ser problemstillingen med at vi ikke kan ha alle episodene i en feed, hvis det er snakk om flere hundre. Selv abonnerer jeg på masse podkaster uten at jeg noen gang har tenkt over at de med hundrevis av episoder laster tregere enn de andre.

  Er det andre som har erfaringer med dette?

  Om du f. eks. bruker iTunes til å laste ned podkaster, hvordan skal vi i NRK få fortalt deg at du kan laste ned enda flere episoder på en egen nettside?

  Og når du kommer dit, hvordan skal vi organisere det slik at folk får ting på riktig sted på mobilene, mp3-spillerne og iPodene sine? Hvis f. eks. Radioresepsjonen har 100 episoder i podkasten sin, og ytterligere 500 til nedlasting et annet sted, da vil de du laster ned havne et annet sted på iPoden enn de du får fra podkasten.

  Hvordan skal vi løse det på en elegant måte uten at du må ha over snittet datakunnskaper for å få alt fra Radioresepsjonen på et sted?

  Jeg heller til å tro at alt må ligge i en feed, i hvertfall et år bakover. Da vil noen feeder få flere hundre episoder, mens andre vil få langt færre (f. eks. radiodokumentaren).

  Svar på denne kommentaren

 13. Veldig bra! Ikke noe problem for meg med mange episoder i feedene. (Kanskje med en ett års begrensing for de med mange episoder, og en mulighet til å abonere på for eksempel «Verdt å Vite – 2006».)

  Det hadde også vært fint med flere videopodcaster, og kanskje lengre lagring på nett-tv av de som blir lagt ut der. (Jeg lette etter Erik Byes «Jakten på Mangas Coloradas» her om dagen, men kunne ikke finne den noe sted – inkludert DVD.)

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Godt spørsmål, Thomas! Noen av programmene er redigert spesielt for podkastene. Da tar vi bort musikken siden rettighetshaverne ikke tillater oss å la dere laste ned programmene med musikk. Det gjelder f. eks. Radioresepsjonen.

  Andre programmer legges ut som de er, som f. eks. Dagsnytt 18 og Kurer.

  De som er spesielt redigert for podkast, har vi vanligvis ikke andre steder enn på podkastserveren. Og den hadde et script som slettet eldre filer, som dere kjenner til. Det bety at vi har to muligheter: Enten redigere programmene på nytt, noe det er lite trolig vi gjør. Eller å finne dem andre steder.

  Når det gjelder populære ting som Radioresepsjonen, så finnes det ganske mange som alt har samlet sammen alle sammen. Så dere bør vi vel få det til om vi velger å prioritere det.

  Andre redigerte programmer må vi rett og slett vurdere hv orvidt det er riktig bruk av ressursene våre å redigere nye versjoner eller drive detektivarbeid på torrent eller be dere hjelpe oss.

  Til slutt er det de programmene som ikke er redigert, og de har vi jo i arkivene våre. Det koster oss selvsagt endel arbeide å finne dem, konvertere dem, indeksere, flytte til annen server osv. Så det må også vurderes opp mot nytteverdi. Er f. eks. Dagsnytt 18 fra 24. april 2006 et viktig program for folk å finne i podkast-feeden?

  På sikt så bør vel – etter min mening – folk kunne finne bortimot ALT vi i NRK har produsert selv på våre nettsider, både av lyd og tv. Men det forutsetter helt andre avtaler med rettighetsorgansasjonene enn de vi har i dag…

  Svar på denne kommentaren

 15. RE: Størrelsen på feedene
  Jeg mener fortsatt at de ikke bør bli for lange, eller at det ihvertfall bør være et alternativ. Muligens kan feeden med alle episodene være default, så kan de som vil ha mindre feeder heller oppsøke dem selv. Mine bruksområder er kanskje litt sære, men når man for eksempel oppdaterer feeder i gpodder på Nokia N800 har størrelsen på dem veldig mye å si i forhold til hvor lang tid det tar. Kanskje ikke så aktuelt nå, men jeg kan se for meg at bruken av wlan/3G på mindre dingser til å laste ned podcaster ikke vil avta i fremtiden.
  En annen ting er kapasiteten til serveren. Nå er kanskje ikke dette NRKs største problem, men om podcastene skulle bli populære kan man jo tenke seg forskjellen mellom om femti tusen mennesker skulle laste ned 6 kb eller 60 kb hver gang podcatcheren ser etter nye episoder, kanskje hver eller annenhver time.
  Det er mulig det bare er meg, men hvis jeg åpner en podcast-feed og scrolleren er for liten til å klikke på er det ikke så hyggelig, verken for meg eller programmet som ofte fryser en liten stund før vinduet responderer, og de fleste podcatchere serverer hele denne listen til brukeren. Om noen, som jeg er sikker på tilhører minoriteten, vil ha en to år gammel episode av språkteigen er jeg sikker på at de klarer å finne seg i å laste den ned direkte fra en webside.

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Vågeskar

  Takk, NRKbeta; dette har jeg ventet lenge på, helt siden jeg mistet Radioresepsjonen og Ken eller Torkil-samlinga mi for første gang. Jeg tror forøvrig at Radioresepsjonen ligger ute på PirateBay.

  Svar på denne kommentaren

 17. Jeg sliter litt med iTunes etter at dere la ut alle Radioresepsjonen podcastene. Jeg er i ferd med å laste ned alle sammen mot min vilje. Noen ideer til hvordan jeg kan få stoppet dette uten å fjerne feeden? Trur nok den nye serveren får kjørt seg litt hvis alle som abonnerer skal laste ned alle episodene.

  Svar på denne kommentaren

 18. Øyvind Solstad (NRK)

  @j: Under «valg» eller «preferences» på iTunes kan du sette hva som skal skje.

  Slik ser det ut med Mac og norsk versjon av OS X.

  iTunes innstillinger

  Ser tilsvarende ut i Windows. Velger du «ingen handling» så har du selv kontroll over hvilke episoder som skal lastes ned.

  Svar på denne kommentaren

 19. Hei,
  jeg har lett litt rundt etter en gammel episode av Herreavdelingen som jeg hørte når jeg var på ferie i mai -08. Fant en oversikt over alle programmene på db.podhead.se/pod/ og har funnet ut at den jeg er på jakt etter er nr 74 fra 22.04.08. Dessverre linker denne siden bare tilbake til NRK der de (tydeligvis) ikke ligger.
  Noen mulighet for at dere kommer til å legge ut gamle episoder av Herreavdelingen?

  Svar på denne kommentaren

 20. Hvor blir det av tazte priv? Har lett etter podkasten leeenge! Finner bare torrents, men det er vel ulovlig? Har ikke hørt det siden det gikk på radio, og vil gjerne høre det igjen uten å være på nettet..

  Takk, mvh Ma

  Svar på denne kommentaren

 21. «Er f. eks. Dagsnytt 18 fra 24. april 2006 et viktig program for folk å finne i podkast-feeden?»

  Svaret er ja. Det gjelder også et ad nettveier tilfeldig frekventert nedlagt program som Boktilsynet, hvis programmer i perioden mellom 2. juli 2008 og oppstarten av Bok i P2 ikke er å finne – tross det som presenteres i ovenstående artikkel. Boktilsynet var et program som dukket tilfeldig opp da jeg søkte på Podhead.dk eller noe lignende og fikk opp «db.podhead.dk» hos Google. Det er altså rimelig å anta at det samme gjelder for andre nedlagte programmer.

  Dagsnytt 18 har en viktig dokumentasjonsverdi, spesielt på 2000-tallet, hvor utenriksdekningen i Dagsrevyen er blitt stadig dårligere. (Eldre dagsrevysendinger er forresten ikke tilgjengelige.) Tekst-tv kunne ha vært et alternativ, men finnes det et tekst-tv-arkiv tilgjengelig på nett? Det henvises til ett her: nrk.no/nyheter/1.4707925, men denne lenken: mediatotal.no/ttvarkiv/, er død.

  Svar på denne kommentaren

 22. Paul Arvid Jørgensen

  Til alle som leter etter gamle programmer:

  Vi måtte fjerne alt gammelt stoff fra før 2013 fra podkastene våre pga konflikten med platebransjen i fjor. Derfor vil man kun finne nyere stoff, med et par unntak. Det samme gjelder nettradioen. Der har vi arkiv kun fra mars 2013 og framover.

  De nye avtalene har ikke tilbakevirkende kraft, derfor blir det ikke noe påfylling av arkivet, med unntak av Radiodokumentarens sendinger. Dette gjelder selv om podkastene i utgangspunktet ikke hadde mye musikk i seg. Vi måtte rett og seltt rense arkivet totalt.

  Svar på denne kommentaren

 23. Christian Bjørvik

  «Den gode nyheten er at vi lar alle podkaster ligge for alltid.»
  Verdt å vite sine podkaster er ikke tilgjengelige lengre. Selv om man bestemte seg for å endre programkonsept er det vel ikke nødvendig å slette strømmen?

  Svar på denne kommentaren

 24. Christian Celius Bjørvik

  Kan ikke NRK nå ta og betale for de rettighetene for radioprogrammer som ble produsert før 20xx, og få tilgjengeliggjort feks Hallo i uken? Og generelt i NRK-arkivet; kan det ikke bare dumpes ut i form av aac/mp3-filer i ett stort søkbart fil-arkiv, helt uten fancy front-end slik at man kan laste ned og spille av og arkivere der man ønsker? Angrer virkelig på at jeg i sin tid slettet noen års opptak av Hallo i uken pga kapasitetsproblemer… Nå er jo den delen av nær historie tilsynelatende gått tapt(?)

  Svar på denne kommentaren

 25. Christian Celius Bjørvik

  Kan ikke NRK nå ta og betale for de rettighetene for radioprogrammer som ble produsert før 20xx, og få tilgjengeliggjort feks Hallo i uken? Og generelt i NRK-arkivet; kan det ikke bare dumpes ut i form av aac/mp3-filer i ett stort søkbart fil-arkiv, helt uten fancy front-end slik at man kan laste ned og spille av og arkivere der man ønsker? Nå er jo den delen av nær historie tilsynelatende gått tapt(?)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.