nrk.no

Flash og MPEG4 i NRKs Nett-TV

Kategorier: NRK & NRKTV


NRK Nett-TV med MPEG4

Nå har vi lagt over til Flash og MPEG4 for mye av naturstoffet i NRKs Nett-TV. Som vanlig ønsker vi tilbakemeldinger slik at vi kan luke ut eventuelle problemer og rulle mer av stoffet over på denne platformen. Det neste blir sansynligvis nyheter, sport og innhold fra distriktskontorene.

Teknisk: MPEG4 H.264 i 800 kbit/s.

Ta en tur innom naturstoffet og klikk dere rundt. Spiller det bra? Rapporter tilbake her med platform og så mye teknisk info dere har. Kom også gjerne med ønsker om funksjonalitet osv. Jeg vet at mange sikkert vil ha mulighet for å legge inn NRKs videospiller på egen side. Det kommer.

Uansett: fyr løs! Ris og ros.

106 kommentarer

 1. Endelig, og i absolutt kurant kvalitet!

  En idé kan kanskje være å droppe den store hvite boksen (som viser 00:00/00:04) ved korte tidsrom, den fløy veldig fort over skjermen da avspilleren startet.

  Et annet forslag er å kreve litt mer enn bare en piksel musebevegelse før man viser menyen, nå spretter den opp i tide og utide og gjemmer innholdet.

  Jeg liker Youtube sin løsning bedre der, noe som gir et roligere og indikerer hva man faktisk kan gjøre. Dersom du ikke beveger musepekeren over NRK-avspilleren, har du ikke noe inntrykk av hvilke funksjoner som er tilgjengelig, og vet ikke nødvendigvis at de finnes (det er ikke noe visuelt hint til at det er kontrollmuligheter).

  Det var de småtingene jeg reagerte på sånn på første titting. Stå på!

  Svar på denne kommentaren

 2. Fungerer veldig bra, men jeg oppdaget en lite bug. Ved overgang fra ett klipp til et annet er det noen sekunder der bildet flakker mellom bilder fra klippene og svart, før det nye klippet starter opp.

  Jeg opplevde også en gang at bildet frøs og det følgende klippet ikke startet, bare lyden kom. Fikk ikke til å reprodusere feilen..

  Er også enig i det Mats sier.

  Stor tommel opp til NRK for å kjøre på med H.264 og Flash! Gleder meg til alt av video finnes i dette formatet. Planlegger dere også å konvertere gamle klipp..?

  Svar på denne kommentaren

 3. Eivind Lindbråten

  Endelig! Etter første test må jeg si at det fungerer utrolig bra. Den var rask og fin, lett å bruke, og fungerte godt på Macen. Den tidligere løsningen har vært såpass dårlig at jeg har frastått fra å bruke den. Bilde og lyd er godt.. Likte også det at den automatisk hopper til neste videoklipp i listen, også ved fullskjermvisning.
  Det jeg savner av funksjoner er embedding av video, som dere skriver kommer senere, samt mulighet for å skape egne spillelister, slik at du kan finne frem mye spennende, lage deg en spilleliste, og lene deg tilbake og slappe av uten å bli avbrutt mellom vært klipp.. Dette er en funksjon jeg har savnet i de fleste spillere rundt på nettet…

  Til informasjon: OS X 10.5 med Safari 3.1.

  Svar på denne kommentaren

 4. Audun Sæther

  Fungerer godt under Epiphany på Ubuntu Hardy, likedan med Firefox.

  En funksjon jeg kommer til å savne på lengre klipp er å kunne hoppe til et punkt på tidslinjen, uten at den har lastet klippet så langt. Har man et klipp på 10 minutter, men bare vil se de siste 2, bør man slippe å laste hele klippet.

  Svar på denne kommentaren

 5. John Kristian Aasen

  LOL! Det første jeg fikk se var en kollega av meg i den reindokumentaren! (Mannen altså, ikke reinen).

  Men avspilliga funka fint (opera 9.5), men synes fortsatt kvaliteten kunne vært en del bedre.

  Svar på denne kommentaren

 6. Espen Christensen

  Fungerte strålende, en god start! Jeg skjønner også at dere må gjøre noen kompromisser når det gjelder kvalitet, men jeg kunne virkelig ønsket meg høyere kvalitet…

  Svar på denne kommentaren

 7. Bruker Firefox 3 på Kubuntu 8.04, og siste versjon av Flash. Får spilt av videoene, men ytelsen i fullskjerm er helt ubrukelig. Nå har jeg relativt høy oppløsning (1680×1050), men jeg er neppe alene om det. Ytelsen til Flash på Linux systemer er ikke akkurat noe å skryte av :(. Hadde kanskje vært en idé og gjøre det mulig å spille av H.264 uten å bruke Flash? Noe alà Youtube pluginen til Totem hadde vært enda mer genialt, men nå skal jeg ikke være for kresen da. Vi linuxbrukere er tross alt i mindretall, men det hadde vært fint å kunne fått spilt av i fullskjerm uten ekstrem hakking ihvertfall 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Petter Holstad

  Absolutt dette jeg har håpet på. Jeg har alltid hatt en dårlig forbindelse, men nå kan jeg slappe av. Håper dere konverterer all video dere har til dette formatet.

  Den eneste buggen jeg finner, er kanskje lokal. Det er slik at video stopper opp i fullskjerm. Dette gjelder også andre Flash-filmer hos meg. Noen som har løsning her?

  FLOTT, NRK!

  Svar på denne kommentaren

 9. Fint, nå kan endelig jeg få sett videoene på nrk.no.

  I Opera (9.20 og 9.5) har jeg problem med overgangen mellom to klipp. Når f.eks. NRK Natur-introen spilles, blir det ikke bilde i klippet som kommer etter. Lyden spilles som normalt. Dersom jeg starter klippet fra venstrekanten, spilles det av uten problemer.

  I IE 7 fungerer alt fint.

  Svar på denne kommentaren

 10. Erland Flaten

  Flott! Syns kvaliteten virker bra. Men jeg har en liten mistanke om at h264 avkodingen er dårligere i flash enn f-eks quicktime. Jeg bruker Flash 10beta på 10.5.3. Fins det en URL til eks reinsdyrwrestlingen? Der er det mye bevegelse som avslører feil i avkodingen. Innslaget med marihøna så veldig bra ut. Alle innslag blir litt bedre når faststarten er fullført.

  Bra avspiller, men jeg syns også denne avspilleren gjør en feil ved å plassere knapper og titler i bildet. Jeg syns det som ikke fotografert ikke har noen i bildet å gjøre. Nå gjør jeg meg litt mer firkanta og domete enn det jeg er med læll.

  Med nettleseren er det masse plass å ta av. Jeg syns alt av titler, kanalID og interface skal ut av bildet. Det som kan få være inne i bildet er grafikk som direkte samhandler med innhold i bildet. På fjernsyn fins ikke denne muligheten, men på web er det ingen grunn til å lesse ned filmarealet.
  Nå skal jeg se på Sverre M Fjeldstad etter at den fantastiske serien om natur i Kina er ferdig.

  Svar på denne kommentaren

 11. Kenneth Nordahl

  MBP – OS 10.5.3 – Safari 3.1.1 / Firefox 3.0 fungerer fint fra Australia.

  Eneste jeg synes er litt kipt er at videoer starter buffring / avspilling med en gang siden loades. Er ikke noe big deal for folk i Norge, men her som det er download cap så er det ønskelig å velge det man vil se før man bruker båndbredde på det.

  Svar på denne kommentaren

 12. Har også problemer med kun lyd og ikke noe bilde når den skifter mellom to klipp. Hvis jeg klikker på linken i artikkelen har jeg bilde i nrk natur-introen, men når selve klippet begynner er det helt svart, men jeg hører lyden

  Bruker Opera 9.5 på Windows XP

  Svar på denne kommentaren

 13. Det er mange som savner muligheten til HD. Hva med å streame HD vha torrents slik som Vuze løser det med sin nye spiller? Der kan du se trailere ol i HD over torrent, og det starter med en gang!

  Svar på denne kommentaren

 14. Det fungerer knallbra både på min gamle powerbook og den nye iMacen. Men litt dårlig oppløsning i fullskjerm. En Player for dette på Apple TV hadde vært utrolig kult. Noen som kan fikse det?

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik Solheim (NRK)

  Men iPhone + iPod Touch + MPEG4 = sant

  …så en eller annen løsning skal vi nok finne.

  Når det gjelder direktelink for å bruke egen spiller og mulighet for nedlasting så er det også på vei. Men her er det en del store rettighetsutfordringer som gjør at ikke alt innholdet kan få de mulighetene aktivert.

  Svar på denne kommentaren

 16. Odin / Velmont

  Fungerer ikkje i Firefox 3.0/Ubuntu Linux Hardy med Flashblock (sida sett på  «always allow from this site»). Eg fær berre ein grå firkant. Truleg ein feil /her/ hjå meg. MEN, youtube fungerer, video de hev lenkja her på NRKbeta fungerer osb, osb.

  Likevel so ser eg slik grå boks stundom på andre sider.

  Shockwave Flash 9.0 r124

  Svar på denne kommentaren

 17. Trond Johansen

  Takk for både nyttige og hyggelige tilbakemeldinger!

  Kort introduksjon av meg selv: jobber sammen med NRKBeta gjengen, med ansvar for utviklingen av NRKs multimedia tjenester, deriblant Nett-TV.

  Enig at kvalitet ikke er optimal i fullskjerm. Blir litt nysgjerrig på om flash ikke er den beste til å spille av H.264, som Erland Flaten nevner. Noen som kan hjelpe å sammenlikne med andre avspillere (VLC, QT osv)? Legger ved lenka til reinsdyrsklippet og marihøna.

  pd.nrk.no/h264/Nyhetsspiller/Natur/MPEG4/2008-06-24/PRNA200208_REINSDYR_Natur_800.mp4

  pd.nrk.no/h264/Nyhetsspiller/Natur/MPEG4/2008-06-24/PRNA600508_HARLEKINMARIH_Natur_800.mp4

  Vi kommer også til å kikke videre på hva vi kan gjøre med videokvaliteten etter sommerferien.

  For dere som opplever svart bilde, men lyd så skal dette være en bug i FireFox.

  @Atle:
  I HTML koden ber vi om flashklient 9.0.115 siden dette er første versjon med støtte for H.264.

  Hjemme på min Mac opplever jeg av og til noen tildels kraftig hakkinger. Det skjer både før og etter filen er ferdig nedlastet. Noen som opplever det samme?

  Svar på denne kommentaren

 18. Morgan Fosstveit

  Flott tiltak. Ser at mange gleder seg over dette. I FF3 kom åpningsvideo kun med lyd hos meg. Valgte så klippet «Klematis-eksperten» (som ikke er flash) og valgte så «Drama for storbukker i brunst» igjen. Da kom det både bilde og lyd. Fullskjerm gir jo ikke noe TV-feeling, men …

  Jeg kjører Vista. I IE7 og Safari 3.1.2. virket alt fint.
  🙂

  Svar på denne kommentaren

 19. Forsøkte direktelinkane over i Quicktime. Var bedre enn Flash, men legger for godt merke til «blokker» av lik farge som beveger seg i bildet. Synes komprimeringsgraden er for synlig kontra wmv.

  Svar på denne kommentaren

 20. Trond Johansen: Pøvde direktelinkene. Spilles av fint i Kaffeine, VLC og MPlayer på min maskin med Kubuntu 8.04. Merker som TrondA sier «blokker», men det er mest på det første klippet med reinsdyr. Marihøneklippet er bra nok kvalitetsmessig for min del, men har ikke sammenlignet med WMV. Best avspillingsytelse med MPlayer på min maskin. En direktelink i tillegg til Flash ville vært en løsning jeg ville vært fornøyd med ihvertfall 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. @Trond Johansen (#36)
  Bortimot samme resultat som Erlend (#42) Minus Kaffeine som jeg ikke bruker, 1600×1200, Gentoo Linux.

  Får ikke sammenlignet skikkelig med flash (9.0.124.0 hakker kraftig og 10,0,1,218 virker som om den går i sakte film) men det *ser ut* som det er ok kvalitet på beta-en i fullskjerm.

  Har dere vurdert frie Ogg? Er formatene ikke gode nok?
  Om en stund kan ihvertfall Firefox og Opera spille Ogg formatene, i tillegg så kan jeg nesten garantere at dere havner på /., digg, og tilsvarende om dette er noe dere trakter etter 😉

  en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Media_help

  Svar på denne kommentaren

 22. @Trond Johansen: Når jeg lastet ned mp4-filene fra direktelinkene og spilte av med quictime-player (7.5) synes jeg forskjellen var stor i forhold til flashplayer (i fullscreen).

  Flashplayer i fullscreen på 1680×1050 blir tydelig pikselert, i praksis så mye at jeg avstår fra å bruke det. I quicktime-player derimot ble fullscreen (i mine øyne) akseptabelt.

  Dette er med flash 9.0.124.0 , vista, firefox 3. Som noen påpeker her kan kanskje flash 10 (beta) gjøre en bedre jobb (?). Har ikke fått testet denne selv..

  Svar på denne kommentaren

 23. Anders Iver

  Flash 10 beta gjør ikke noe mer for å forbedre bildet, det blir like pikselert som med 9.0.124. Hakkingen merker jeg ikke noe til, men jeg er ikke sikker på om det skyldes versjonsnummeret eller noe annet.

  Hadde også best resultat med mplayer og direktelinkene, selv om kompresjonen var meget tydelig også her.

  Svar på denne kommentaren

 24. Odin / Velmont

  Som alle andre segjer so ser det godt ut med ekte avspelarar i Linux; Totem brukar eg.

  Nyaste flash 9 fullskjerm hakkar stundom (på ein Centrino 2ghz), og biletet viser «riving» (altso at halve skjermen er uppdatert, medan den andre IKKJE er – det ser kjempestygt ut). I Totem kann eg spela fullskjerm og gjera allslag anna på same tid utan problem.

  Svar på denne kommentaren

 25. Jeg sitter i Mellom-Amerika, og får ikke opp annet enn en langtrukken test og en melding (som forøvrig må være skrevet av en dyslektiker uten stavekontroll) om at klippet jeg søker er utilgjengelig… Dette er tilfelle med det aller meste som finnes av video på NRKs nettsted.

  Forøvrig er det forferdelig mange nerder med Linux og/eller spesialisert programvare som har kommentert her. Det som burde telle for en seriøs aktør som NRK, er hvordan dette virker for bestemor og lillesøster, som sitter med standardprogramvare for Windows eller Mac, og ikke aner hvordan de skal finne alternativer. Det er 10 år siden Internett var en lekekasse for den digitale avant-garden.

  Svar på denne kommentaren

 26. Kubuntu hardy / kde4.1beta 32bit: Ingen problemer aa rapportere hverken i konqueror (4.00.98) eller firefox 3. Noe smaabuggy i konqueror for kde3.5.9, men det tror jeg ikke er deres feil. Sjarmerende loeveunger ogsaa!:)

  Svar på denne kommentaren

 27. Enig med Torgrim.
  Foreløpig er det ikke mye som er verre enn Flash, hva kvalitet angår.

  @T.B. Hansen
  Jeg er ikke nerd, og jeg bruker åpen programvare basert på åpne standarder.
  Det er Windows og OS X som bruker spesialisert programvare. (Quicktime, WMV, Flash, osv.)

  Svar på denne kommentaren

 28. Det var på tide at dere kjører mpeg4. Gratulerer, o g velkommen til nåtiden!

  Lurer dog på hvorfor flash er nødvendig men det fungerte i allefall knirkefritt. Det vil si den strake motsetning til wmv løsningen vi har blitt avspist med til nå.

  Jeg takker og bukker for endringene 🙂

  Svar på denne kommentaren

 29. Andreas Meyer Berntsen

  Endelig!
  Dette fungerer strålende i Firefox 3.0.1 på en helt ren og ny installasjon av 64-bits Ubuntu 8.04.

  Kvaliteten må sies å være vesentlig bedre enn den tidligere løsningen.

  Selv om jeg er i mot bruk av flash generelt, så letter dette mange av problemene som har vært rundt Nrk’s Nett-tv.

  Da håper jeg bare at nyhetene også kommer om ikke lenge.

  Svar på denne kommentaren

 30. Jeg sitter og ser og får tårer i øynene! Det er så bra gjort! Og NRK, som har slalomkjørt mellom «omtrent ikke noe nettvideo» (1994), buskis-utprøving med RealVideo (1998-2000) og en evig hengivenhet til Windows Media (de siste årene) er nå på flash! Jeg bruker mest PC, ja vel, men hvis NRK endelig bestemmer seg for flash og mpeg-4 kan institusjonen slå alle andre nettvideo-publisererer i Norge. For NRK kan virkelig TV, og jeg vil ha dem på alle maskinplattformer! Jeg har ikke noe kritikk å gi! Jeg har ingen sure oppstøt. Jeg er bare fortvilet over alle skansene som har kjempet mot hverandre underveis, mens YouTube tydelig har vist at flash er veien. NRKs Windows Media avspiller har vært teknisk overlegen i årevis, det ER sant, men folk gir jo blaffen i det! De vil se innhold på alle plattformer. Punchline: Eirik Solheim og Øyvind Solstad er to av forsynets nådegave til NRK fra dem som husker nrk.no fra sånn cirka midten av nittitallet. Bravo, NRK! Endelig!

  Svar på denne kommentaren

 31. Håper mye av innholdet på underholdningssidene blir lagt om snart? Det hakker, henger seg opp og går ikke an å se en episode på rundt en halvtime i ett strekk, må hele tiden bytte innslag, starte på nytt, osv.. Gleder meg til det blir lettere!

  Svar på denne kommentaren

 32. Skyldes fokuset på korte klipp at dere ennå kun har en web-server til å levere H.264-innholdet og ingen streamingserver?

  Så vidt jeg ser blir videoen overført med HTTP og progressiv nedlastning fra en IIS. Det er jo helt topp for korte klipp, men ikke for direktesendinger og lengre videoer.

  Når får vi se den første direktesendte H.264-videoen fra NRK?

  Svar på denne kommentaren

 33. @Tor Erik: en server holder sjelden for oss, hvert fall ikke når vi skal distribuere video. Tror vi har 5 HTTP servere til progressiv download, pluss at enkelte av distributørene hjelper oss mot sine kunder.

  Hovedgrunnen til at vi gikk på korte klipp først er at det er enklest å distribuere. X antall lastbalanserte servere som sender ut video via HTTP er ikke så komplisert. Da vinner vi erfaring før vi går videre på direktesendinger og lange videoer.

  På lengre innhold vil denne distribusjonsmetoden ikke fungere – da må jo brukeren vente til hele filen er lastet ned før det er mulig å spole. Ueffektivt båndbreddebruk for oss og lite brukervennlig for dere.

  Vi har allerede gjort noen prøvesendinger med MPEG4, men i noe større skala blir det neppe før i 2009.

  Svar på denne kommentaren

 34. Harald Westermoen

  Det ser flott ut i liten skala, men fullskjerm er både kornete og hakkete. Jeg bruker Ubuntu 7.10 med og 1680X1050 skjerm.

  Det har vært nevnt og foreslått utallige ganger og at man kunne gi direktelinker. Det fungerer bra med de to direktelinkene som Trond Johansen la ut her på forumet, så det er et sterkt ønske om direktelinker fra meg og det virker som det er det for mange med meg.

  Jeg får en følelse av at NRK ikke ønsker slike direktelinker. Er dette riktig, i så fall; hvorfor ikke? Eller er det tilfeldig at det ikke er kommet ennå? Det hadde iallfall gjort livet for en linuxbruker mye lettere:-)
  Men som alle andre har sagt: Flott at dere er på gli.

  Svar på denne kommentaren

 35. Eirik Solheim (NRK)

  NRK ønsker følgende:

  1. Enkel tilgjengeliggjøring via Flash på nettsiden
  2. Direktelink til MPEG4-filen slik at media kan spilles i alle playere
  3. RSS-feed med direktelink slik at det blir enkelt med podcasting
  4. Tilgjengeliggjøring av klippet i full kvalitet / HD på bittorrent

  Desverre stopper rettighetsproblematikk ofte punkt 2-4, da de blir definert som nedlasting alle sammen. Og det er (av en eller annen grunn) forskjell på distribusjon som streaming / progressiv download i en spiller og distribusjon i form av nedlasting av ukryptert innhold. Og kryptering er ikke aktuelt for oss.

  Men vi jobber hardt med rettighetsforhandlinger og håper å kunne frigjøre mer stoff på åpnere distribusjonsmetoder i tiden fremover.

  Svar på denne kommentaren

 36. @TB: Her har folk testet med XP,Vista, OSX og forskjellige Linuxdistroer. Opera, Safari, IE6 og IE7 er testet.

  Med andre ord: Ekspertene tester på alle systemer sånn det funker for bestemor. Min oppfatning er at hvis bestemor får til Youtube, så får hun til dette.

  Og grunnen til at du ikke får det til er fordi store deler av NRKs tilbud bevisst er utilgjengelig fra utlandet. Du vil oppleve det samme hvis du forsøker deg på BBC.

  @Erik:
  1. Ja takk!
  2. Ja takk!
  3. Ja takk!
  4. Ja takk!
  Lykke til med rettighetsforhandlingene:)
  For øvrig funket det bra for meg i XP med Firefox 3. Jeg likte også menyen slik den var.

  Svar på denne kommentaren

 37. @Eirik Solheim:
  Hvordan kan det være rettighetsproblematikk med MPEG4-streams, når dere i dag har direktelinker til WMV-streams? Det er da ikke noe vanskeligere å dumpe en WMV-stream enn en MPEG4-stream.

  Svar på denne kommentaren

 38. Eirik Solheim (NRK)

  Du vil ikke tro hvor mange regler i den juridiske verden som ikke gir fornuft i den teknologiske verden.

  Men saken er det at det er ikke snakk om MPEG4-streams. Det kjøres ikke fra en streamingserver. Det er download. Og av en eller annen grunn er det forskjell på download og streaming.

  Og jada, jeg vet at du kan streame en WMV-fil rett ned på disk. Men det er likevel forskjell på å legge noe ut for streaming i en nett-tv og å legge noe ut i form av «klikk her for å laste ned». Hvertfall i følge de som sysler med paragrafer mer enn bits og bytes.

  Som nevnt jobber vi med alt dette. Flere og flere lover og regler begynner å justeres i riktig retning. Og vi forhandler med de som sitter på rettighetene.

  Målet er direktelinker og RSS-feed for nedlasting og podcast av så mye som mulig.

  Svar på denne kommentaren

 39. @Torgrim: Progressiv download (PD) har noen store fordeler, det er enkelt å sette opp distribusjonsløsningen (kun http) og distribusjonen fungerer uavhengig av båndbredde. D.v.s. alle kan se en video via PD, til og med (tålmodige) brukere med lavere hastighet på sin bredbåndslinje en bitraten på videoen.

  Dette er jo ikke caset for streaming. Her produserer NRK tre videokvaliteter pr video. I PD regimet produserer vi kun en, som rasjonaliserer og effektiviserer produksjonen vår.

  Svar på denne kommentaren

 40. Dette er helt konge. Fungerer bra og gir god webkvalitet.
  Skulle bare hatt klippene tilgjengelig i broadcast kvalitet i min Altibox POD kiosk slik som TV2 og TVN har. NRK hadde garantert spilt fletta av de andre med bedre kvalitet/ bitrate og et mye større bibliotek, særlig når båndbredde ikke er en begrensing 🙂

  Svar på denne kommentaren

 41. MPEG4: Vel og bra, teknisk sett det beste.
  Flash: Det verste som har hendt verdensveven:
  Å bruke flash som avspiller er 100% gal tilnærming. (mine ord)
  Å bruke flash til noe annet er 99% ødeleggende for brukervennligheten. (Jakob Nielsen, dansk nett-ekspert)

  @Eirik:
  1. Nei takk! Til nød som supplement.
  2. Ja takk!
  3. Ja takk!
  4. Ja takk!

  Svar på denne kommentaren

 42. Idioten i England

  Jeg sitter i England og prøver å få med meg live nyheter fra Norge, men nei det går ikke, nær sagt selvfølgelig ikke. I Norge fungerte (online-media-archive.net/tv/watch.php?id=6026) helt umerket, men her i England (hvor jeg selvfølgelig ikke har TV) fungerer det ikke. Kall meg en krakk, men dersom det er noe lovmessig som forhindrer NRK i å distribueres live i utlandet gjennom kanaler som den jeg her har nevnt så er det helt idiotisk. Har også prøvd å finne NRK 1 og NRK 2 på Zattoo, men der er de selvfølgelig heller ikke tilgjengelig.

  Gratulerer NRK, dere er en rævva internettTV-formidler.

  PS: Dessuten stinker interfacen på NRKs hjemmesider

  Svar på denne kommentaren

 43. Øyvind Solstad (NRK)

  Innimellom bannskapen så er konklusjonen din at vi er rævva fordi du ikke kan se NRK live i England?

  Ja, det er slik at vi ikke har rettigheter til å sende live tv via nettet til hele verden. Når vi kjøper serier, dokumentarer, filmer, nyheter, sport, show osv. så får vi rettighetene til å sende de på tv. Og noen ganger også på nett, men da som oftest bare i Norge.

  Vi kan altså ikke streame NRK1, NRK2 og NRK3 til hele verden, da får vi kjempetrøbbel med de som har solgt oss innholdet sitt for visning på tv. Dette er det ikke vi som finner på. Det enkleste for oss hadde jo vært om vi kunne sende alt overalt. Samtidig har vi respekt for at de som lager f. eks. Sopranos ikke vil at NRK skal sende serien live på nettet over hele verden.

  Om du misliker utseendet på nrk.no, så er det en egen artikkel her på NRKbeta hvor du kan komme med innspill om hvordan du ønsker den skal være:

  nrkbeta.no/den-store-varrengjoeringen/

  Det hjelper oss veldig om du er litt mer presis enn at interfacen stinker.

  Svar på denne kommentaren

 44. Jeg har problemer med nett-tv-spilleren. Saa jeg tyr til aa lete etter adressen til streamen og saa spille den av i VLC. Som fungerer bra, men jo er en tungvindt omvei. Er det noen plan/mulighet for at link rett til streamen blir litt enklere tilgjengelig? Eller er dette noe NRK ikke vil ha noe av?

  Svar på denne kommentaren

 45. Idioten i England

  Huff så mye bannskap det var i den meldingen jeg sendte der. Jeg beklager så mye. NRK har (har iallfall hatt) en treg og lite brukervennlig webside hvor det er dårlig oversikt generelt. Mye kunne vært bedre dersom man hadde kategorisert programmer litt bedre. Jeg synes iallfall det er alt for mye info pr side. Dessuten er det dårlig at det ikke finnes teksting eller navnebeskrivelse på folk som er med i TV-klipp-opptak. Dette gjør at utenriksnyheter f.eks er veldig lite brukervennlig.

  Men takk for svaret i det minste på at det ikke er mulig å se NRK i utlandet. Jeg får holde meg til CNN, BBC og muligens TV2 da etterhvert.

  Hilsen idioten

  Svar på denne kommentaren

 46. Jeg prøver meg en gang til:
  Som sagt har jeg problemer med nett-tv-spilleren. På radiostreamene har NRK lagt ut et tilbud for dem som har problemer med nett-radioen. Altså direktelinker som kan avspilles i iTunes, VLC etc. Det hadde vært veldig kjekt om NRK kunne gitt det samme tilbudet for nett-TV. Er det noe prinsipiell forskjell som jeg ikke ser her? I det minste kunne jo adressen på streamen legges ut under hver stream? Er det en grunn til at det ikke gjøres mer tilgjengelig på denne måten. Evt er det bare jeg som er blind/udugelig som ikke finner frem?

  Takk for et flott nettilbud!

  Svar på denne kommentaren

 47. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Befinner meg for tiden i Oslo ja. Vi er ikke så flinke til dette med arbeidstid i NRKbeta… Raskt, men desverre litt kjedelig svar.

  Følg med her på NRKbeta, så skal vi si fra med en gang vi nærmer oss overgang for lange TV-programmer etter at vi har fått på plass korte klipp.

  Og der vi har rettigheter skal vi selvfølgelig publisere RSS-feeds med direktelinker til H.264-filene slik at du kan abonnere i for eksempel Miro.

  Svar på denne kommentaren

 48. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg er ikke advokat, men så vidt jeg vet er det ikke ulovlig å ta opp strømmen og bruke den privat. Men det er ulovlig å republisere den uten samtykke fra de som sitter på opphavsretten.

  Med andre ord ikke spesielt lurt å legge det på YouTube eller torrent…

  Svar på denne kommentaren

 49. Ok, flott.

  Kan jeg regne med en tilbakemelding fra ‘noen av de som jobber tettere med Nett-TV’?

  Og, relatert, hvorfor kan jeg ikke embedde, dele, henvise klipp fra nett-tv. Se feks hva The Daily Show har gjort. Ingen som gidder aa se gamle episoder paa NRK2 naa vel. Jada, rettigheter og blabla … men det er jo ting som NRK produserer helt selv. Hvorfor kan jeg ikke legge klipp fra Himmelblaa/Monsen/nyheter/Loevebakken/Grosvold inn paa bloggen min? Hva er strategien til NRK naar det gjelder dette?

  Svar på denne kommentaren

 50. […] Naturstoffet er delvis over i H.264, men på mesteparten av det andre er det et godt stykke igjen. Vi hadde en på forsommeren i år, som vi føyk forbi. Nå er det snart jul, og den nye løsningen kommer neppe opp før et godt stykke ut på nyåret. Dessverre. […]

  Svar på denne kommentaren

 51. Torstein Pedersen

  Prøv å spill av i full-skjerm – det hakker (lavere framerate) på aller datamskiner jeg har testet! Det samme gjerder Youtube. Mens gamle gode nett-TV Funker helt fint. WHY? Jeg må tilstå at jeg ikke har lest noe særlig av innleggene her, men vil bare ytre min frustrasjon over denne merkelige svakheten som aldri ser ut til å forsvinne. Noen innstillinger på flash-player finner jeg ikke… Fins det noe flash-player lternativ eller mod-ting? Hvis dette er framtiden vil jeg si det er et skritt tilbake, helt opplagt!

  Svar på denne kommentaren

 52. Jeg kjører windows xp både på kontoret og hjemme og opplever at det blir veldig grov mosaikk i bildene når jeg makser opp i fullskjerm. Dette skjedde ikke så lenge det var windows media. Hvorfor er det slik? Jeg bor i Sverige, men setter pris på å kunne følge med på norske nyheter og tv-programmer.

  Svar på denne kommentaren

 53. Jan Helge Hagland

  Fungerer bra her med XP, IE og 4 mbps linje. Forøvrig god erfaring med Flash.
  Vi har funnet at å kode for 800 kbps var det optimale (1000 utgjorde liten forskjell), men vi gjorde noen endringer i innstillingene/ kodingen til Flash og fikk betydelig bedre kvalitet. Kanskje noe å hente der med tanke på de som kjører full skjerm?

  @Trond: Vår erfaring er at det du beskriver ikke er brukerenes opplevelse. Vi kjørte også progressiv i begynnelsen, men opplevde en del problemer hos våre brukere (hakking, stopp ol). Har erfart at det fungerer utrolig mye bedre med streaming (koder bare til et format). Da får man også muligheten for spooling uten å måtte laste ned hele filmen, ved brudd kan filmen restartes på riktig sted uten å måtte laste alt på nytt og man unngår flere av rettighetsproblemene. Et «must» for lengre innslag.

  Kan vel legge inn f.eks. IP-sjekk med tanke på rettigheter og avspilling fra utlandet. En fordel med Flash er jo muligheten for å ha kode rundt selve avspillingen.
  Skal dette ha noen hensikt må jo NRK tilrettelegge for «folk flest» og da gir Flash utrolig mye mer muligheter.

  Svar på denne kommentaren

 54. WMP 9 fungerer ypperlig i IE7 og Opera 9.62, også i fullskjerm.

  Flash 9.0.151.0 fungerer fint i liten skjerm, men i fullskjerm
  fungerer det dårlig. Bildekvaliteten er ok, men ‘PRESS ESCAPE TO
  EXIT FULLSCREEN MODE’ forvinner ikke uansett hva jeg gjør (eller ikke gjør). Gjør Flash ubrukelig i fullskjerm.

  Noen hint? Gjelder både IE7 og Opera og 2 ulike maskiner under XP.

  Konklusjon: Selv om vi ser bort fra nevnte problem er WMP9 langt foran Flah i kvalitet hos meg.

  Svar på denne kommentaren

 55. Problemet med WMV-løsningen var at den kun funka på windows. Selvstendige filer i fullskjerm, om de går gjennom en streaming-server eller ikke, og om det er wmv, mov, mp4 eller theora, vil sannsynligvis spille bedre enn gjennom flash — men en flash-løsning funker (nesten) over alt. Og hvis du ser på den nye videoløsningen til nrkbeta, kan løsningen være å tilby direktelink til videofilen (evt podkast) slik at du kan laste ned det du skal kose deg med.

  Svar på denne kommentaren

 56. Så den en gang til og kan bekrefte det jeg skrev!

  Her virker også lydkontrollen skikkelig.

  For å sitere: ‘Nu er alt så meget bedre’.

  Jeg kjører nå med en Nokia 95 som modem til PC’en, og av erfaring
  er ikke hastigheten megahøy på denne tida. Men ingen pauser eller
  uregelmessigheter i fullscreen.

  Svar på denne kommentaren

 57. Eirik Solheim (NRK)

  Supert. Vi jobber med utbedring av den flashspilleren vi har på NRKs vanlige Nett-TV. Her på NRKbeta eksperimenterer vi med mye rart. For tiden er det JW Player som er selve flashspilleren.

  Dessuten ser det ut som vi kanskje bør sjekke om LightTPD som vi bruker som videofilserver her på NRKbeta er bedre enn IIS. Jeg for min del tviler jo ikke på at LightTPD er toppgreier. Både Wikipedia, YouTube og PirateBay bruker LightTPD…

  Svar på denne kommentaren

 58. Regjeringen krever Ogg, Vorbis og Theora

  […] nett-tv – H.264/MPEG4: Ny Nett-TV fra NRK Flash og MPEG4 i NRKs Nett-TV NRK Nett-TV med Silverlight Hvordan vil dere ha innhold fra NRK? DR velger […]

  Svar på denne kommentaren

 59. Jeg kjører windoz, så jeg fatter ikke poenget med å kjøre flash i 800 kbit/s. Det holder ikke i forhold til wmv i 1000 kbit/s. NettTV i 1000 kbit/s er lynskarpt, men flash i 800 kbit/s er som å se på NettTV i tåke. Fans dritt!

  Off topic forrestn. Hvem fan er det som programmerer alle nettsidene hos NRK. Jeg bruker bærbar så vifta er følsom for CPU-belastning. Hver jævla nettside hos NRK starter helvetet hver gang.
  Nesten eneste nettstedet på hele internett som er ei sånn jævla plage. Dessuten laster sidene sent…
  Lurer på hva slagt gørr det bestandig er som skal lastes. Fans dritt igjen!

  Svar på denne kommentaren

  • anonymous (svar til Giga)

   Herregud mann, skaff deg en AD-blocker (provoxy f.eks) så tar du bort 80% av CPU-hoggingen når du surfer, eller bytt til en raskere browser (Explorer er tregeste browseren i klassen). Kanskje du skal sjekke Windoze-installen din for spyware etc også 😛

 60. Andreas Nordal

  Naturprogrammene i Flash funker ikke med Gnash. Det bare flimrer malplasserte knapper og grafikk og kommer ingen vei. Jeg har nyeste gnash 0.8.5.

  En annen ting: Hva har skjedd med dette forumet? Det ser nokså uleselig ut i Konqueror, og såpass ubrukelig at jeg føler meg presset til å bruke Opera til å skrive innlegg med. Jeg likte bedre det gamle.

  Svar på denne kommentaren

 61. Er der endelig håb om ordentligt web-tv fra de danske tv-stationer?

  […] Personligt vil jeg synes at en Silverlight-løsning ville være en klar forbedring, da det vil give i hvert fald Mac-brugere (som jeg selv er), adgang til at se TV 2’s programmer online. Hos NRK i Norge har man valgt Silverlight, som alternativ til Windows Media Player. NRK har faktisk også Flash-indhold i deres web-tv. […]

  Svar på denne kommentaren

 62. Detaljer om ny Nett-TV i NRK

  […] betyr også at vi ikke får nye enkodere for MPEG4 slik det opprinnelig var planlagt. Vi må derfor gå over til Windows Media Video med DRM for alt innholdet på BitTorrent […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.