nrk.no

Mulighet for nye domener og nytt hysteri

Kategori: Nettkultur


Organisasjonen ICANN regulerer domenene på på internett. I dag skal de avgjøre om det kommer til å bli åpnet for frihet rundt alt som kommer etter det berømte punktumet. Altså de strenge reglene som gjør at man må holde seg til .com, .org, .no osv.

Vi snakker om å få lov til å kjøpe hva som helst. Noe som muliggjør domener som «ipod.apple» og «outlook.microsoft». Jeg svarte på noen spørsmål angående dette på kulturnytt på P2, og som vanlig deler vi saken her.

Intro:

Internettet står foran sin største omveltning siden oppstarten i dag, hvis Icann, det er selskapet som regulerer domenenavn og nettadresser globalt, vedtar å åpne adressesystemet. Da blir det fritt fram for å gjøre merkenavn til domenenavn, og enkeltpersoner kan muligens også karre til seg et lite personlig hjørne på nettet.

[audio:Domenenavn.mp3]

Direktelink til lydfilen.

Ut:

… Sa medieutvikler i NRKs utviklingsavdeling Eirik Solheim til Sølvi Foseide.

Oppdatering:
Og dette gir jo muligheten for uante mengder domenebakrus.

Oppdatering:
De nye reglene ble godkjent. Prisforslaget for registrering av nye toppdomener er mellom 50 og 100 000 dollar. Farvel «http://eirik.solheim» for min del… RWW og Bloggtidningen har også noen tanker rundt denne endringen av domenereglene.

13 kommentarer

  1. Eirik Solheim (NRK)

    Haha. Som jeg er inne på i reportasjen: det hadde vært veldig enkelt å lage nettfilter for barn dersom all voksengymnastikk kom inn under xxx-domener. Slik ville det også vært veldig enkelt å ferske svindlere om de ble pålagt å bruke .con

    Eh. Nei. Det er visst ikke slik svindel fungerer.

    Svar på denne kommentaren

  2. En kan ikke kjøpe .hva-som-helst, og ang. prisen, så er dette kun for å sende inn søknaden. (Prisen ICANN krever for å behandle søknaden). Der er en rekke ting som må oppfylles og overholdes for å få tildelt et TLD (top level domain), som eksempelvis teknisk dokumentasjon for hvordan (og hvor) infrastrukturen skal vœre, staffing av personell, finansiell sikkerhet og stabilitet etc.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.