nrk.no

Problemet ved å være populær

Kategori: Streaming


Qik livestreaming på Nokia N95

I det siste har det dukket opp mange tjenester som lar folk sende video og lyd direkte fra sin mobiltelefon. De begynner å bli meget brukervennlige og veien fra ensomhet til direktesendt opplevelse er kort. Men så må man jo fortelle sine venner at man er ute og direktesender. Dette løses ved hjelp av tjenester som twitter. Der kan man melde fra til alle som følger med. Dette er det lagt til rette for i mange av tjenestene. Et tastetrykk og qik.com forteller alle dine kontakter på twitter at du er live.

Og da kommer nettets store begrensning inn. Når veldig mange mennesker vil ha det samme innholdet samtidig. Tradisjonell overføring på internett er ikke bygget for «en-til-mange»-kommunikasjon. Noe som viste seg nylig da populære Kevin Rose brukte denne funksjonen i Qik. Han har akkurat nå 43 791 personer som følger ham på Twitter.

Først kommer denne:

Kevin Rose streaming live

Så tok det ikke lang tid før han måtte sende ut følgende melding:

Kevin Rose krasjer Qik

Han sendte tydeligvis for mange inn på Qik med sin annonsering på Twitter. Her er fremdeles tradisjonell kringkasting uovertruffen. Om alle i hele Norge slår på TV-apparatet samtidig har ikke det noen betyding for sendenettet. Her i NRK vet vi bedre enn noen at dersom veldig mange mennesker vil ha vårt innhold på nett samtidig får vi problemer. Men det skjer spennende ting med fildeling og systemer som fordeler trafikken bedre. Vi har eksperimentert med octoshape under sending av Ut i vår hage. Og BitTorrent viste seg fra sin beste side da tusenvis av mennesker lastet ned siste sesong av Lars Monsens Nordkalotten 365.

Dette kommer til å bli løst. Blant annet kommer Adobe til å bygge inn gjennomført og avansert støtte for avlastet distribusjon i Flash. Om Malik har helt rett i at dette kan komme til å forstyrre en del forretningsmodeller. Snart kan Kevin Rose gå live til tusenvis av mennesker akkurat når han vil. Det i seg selv betyr ikke så mye, men det at tusenvis av andre kan sende direkte når de vil og at sendingen vil tåle tusenvis av samtidige seere vil bety mye.

8 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Hehe. Ser det for meg. «Legg fra deg mobiltelefonen her. Den er forbudt inne på stadion».

  Uansett vil det nok være litt forskjell på flerkameraproduksjonene fra de profesjonelle og hva som kommer ut av tradisjonelle mobiltelefoner…

  Svar på denne kommentaren

 2. turn.self.off

  løsningen på problemet heter multicast. teknologien finnes, men krever en oppdatering til ipv6, iirc.da er det rett og slett snakk om en spesiell ip addresse som funker som en broadcast på tvers av routere. altså blir det sendt en stream ut, som så blir fordelt til flere parter i routerne…

  Svar på denne kommentaren

 3. Haakon Nilsen

  Et annet offer for popularitetsproblemet er jo selve Twitter, som sliter stort med å skalere til brukermassen de har i dag. Nett-helter som Kevin Rose og Leo Laporte har så mange fans at nettstedet tvinges i kne.

  Men hva skjer den dagen Britney Spears (eller hva enn denne ukens syngende sosialitt heter) begynner å twitte? Jeg ser for meg serverparker som står i fyr og flamme. Faktum er at de «kule» nye nett-tjenestene vi snakker om på NRKbeta ikke evner på langt nær å nå ut til massene, selv om massene skulle ønske å bruke dem. Samtidig må det jo være dét som er det overordnede målet — å gjøre nettet til et transformativt medium for alle.

  Det er nærmest et teknisk mirakel at en tjeneste som YouTube fungerer så bra som den gjør, og jeg tipper den er så dyr i drift at få andre enn Google kunne gjort det. Hvor Twitter eller Qik er om et år tør jeg ikke spå.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.