nrk.no

NYT’s arkivbrowser

Kategori: Media


NY Times Times Machine

New York Times har siden i høst åpnet døren for sine lesere, etter å ha brukt mye ressurser på å gjemme stoffet sitt bak betal-murer.

Gjennom Times Machine lar de lesere bla gjennom 70 år med avis fra 1851 og opp til 1922. Dessverre må man være abonnent eller bibliotekar for å få full tilgang, men selv for en ikke-abonnent i Norge, gir det en whiff av gammelt-papir-følelse å klikke rundt.

NRK har også et mangslungent arkiv som skal tilgjengeliggjøres, det blir spennende å se hvilke ulike browsemåter vi lander på. Hva tenker dere?

5 kommentarer

 1. Anders Hofseth

  kjenner følelsen. det er dessverre ganske svære greier å få til, med digitalisering av hundretusener av timer materiale, varierende metadata og tung rettighetsproblematikk. Vi vil alle tilgjengeliggjøre det, men hvordan, i hvilken rekkefølge og hvordan løse opphavsrettspørsmål i dagens nettvirkelighet med gårsdagens lovverk? Det er noen nøtter som sårt trenger knekking… vi skynder oss langsomt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Christoph Schmitz

  Det virker som de har en del spennende på gang der. Det her med arkivet var ukjent for meg men de fleste har vel fått med seg at de bygger opp et åpent API også. API er jo nyttesløst uten content og med de her to prosjektene sammen kan de nok øke en del digitalt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Nøkkelen er vel å ha bra metadata for et søkesystem som gir relevante resultater. Pluss mulighet for å browse etter årstall, sendetid, genre etc. Men uten bra søk blir det mer frustrasjon enn fornøyelse, noe jeg blant annet har erfart fra NRKs nett-tv tidligere. Synes søkefunksjonen til finder i OS X er ganske snedig – hvor man kan legge inn en rekke forskjellige parametere for å snevre inn søket – hvis man kunne fått til noe tilsvarende ville man hatt en vinner tror jeg, så fremt man også klarte å presentere resultatene på en hensiktsmessig måte.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det kunne være en idé å lage et nettoppsett med layout á la youtube, med brukerkommentarer, anbefalinger, karaktergiving, related videos og ikke minst systemuavhengig video. Vet at det med kopibeskyttelse har vært ei greie, men det finner dere sikkert utav. Det viktigste er et fornuftig oppsett som er enkelt å bruke og som gir brukerne mulighet for enkel linking og anbefaling for venner.

  Det vil gi en økt mulighet for å knytte opp mot facebook og andre nettsamfunn også. I mye større grad enn med dagens løsning iallfall. NRK Aktivum blir sikkert også fornøyde med en brukerløsning som kan gi gode reklameinntekter 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.