nrk.no

Shazam ID – partytriks for mobilen

Kategorier: Mobil & Musikk og lyd


Shazam ID

Vi innrømmer det. Det tar litt tid mellom hver gang vi blir dypt og inderlig imponert over ny teknologi. Men Shazam ID har imponert oss. Vi må også innrømme at vi har lekt med dette ganske lenge uten å skrive om det. Her får vi bare beklage. Men saken er den at dette er mest imponerende når man viser det til folk i praksis.

Derfor fant vi ut at her trengs noen videoer. Det er det nærmeste vi kommer. Et forsøk på å vise hvor bra Shazam fungerer. Det er snakk om et program du installerer på mobiltelefonen din for å kunne finne ut hvilken musikk som spilles i rommet du befinner seg.

Shazam tar opp et lydklipp via mikrofonen på mobilen, sender det til en server, analyserer det og gir deg melding tilbake. Med låt, artist, album og cover. For oss garvede teknologifanatikere høres dette ut som en typisk greie som fungerer på papiret men ikke i praksis. Bakgrunnslyder og støy vil gjøre at det nesten aldri virker.

Derfor disse videoene. Vi har valgt å teste Shazam i to ganske krevende omgivelser. I en bar og i en taxi på veien. Begge steder har ganske mye bakgrunnslyd og ikke spesielt høy musikk.

Først en tur på bar. (Leser du NRKbeta i en RSS-leser eller via mailoppdatering må du klikke gjennom til artikkelen for å se videoene).

Yepp. Den gjenkjenner «Emotions» med Brenda Lee i løpet av et par sekunder. Så tar den vare på informasjonen i en liste i telefonen din. Neste test. I en taxi på veien.

Akkurat. Randy Crawford sin tolkning av «Knockin’ on heavens door».

Databasen som Shazam bruker må være ganske stor. Den kjenner igjen mye. Men melder fort pass om du lytter til for eksempel norsk musikk. Og her er også den største svakheten. Jo særere musikken er dess mindre sjanse for at Shazam kan hjelpe deg. Og det er jo nettop når musikken er sær at du trenger hjelp til å finne ut hva det er…

Jeg må likevel innrømme at jeg har brukt Shazam i praksis en del ganger. Sist da jeg befant meg bakerst i salen under en musikk-quiz på en bar på Stord. Jeg var ikke med i quiz’en selv, men jeg (eller Shazam) hadde nok kommet høyt opp på listen om jeg hadde deltatt. Shazam leverte svar på alle spørsmålene.

Oppdatering:
Det er mulig at Shazam har endret applikasjonen siden vi installerte den. I følge kommentarene fungerer ikke versjonene vi linker til her. Vi jobber med saken og skal se om vi finner ut hvor man laster ned den versjonen vi har testet.

Oppdatering2:
Jon Ståle nevner i en kommentar at han fikk installert Shazam ved å stille datoen i telefonen tilbake til januar 2008 under selve installasjonen.

Oppdatering3: Løsningen

Takker for tilbakemeldingene i kommentarene her og oppsummerer følgende: for å installere Shazam må man først laste ned til riktig telefon herfra:
http://s60.mobi/mgp/events/s60/vodafone/shazam.html

Så må man stille datoen på telefonen tilbake til 1. januar 2008 når man installerer. Etter installasjonen kan man stille datoen frem til korrekt tidspunkt igjen.

Du kan installere Shazam ID på din mobil ved å gå til denne adressen med browseren i telefonen din:
http://www.shazam.com/shazamid

Den skal støtte følgende telefoner:
Nokia E50, E60, E61, E61i, E62, E65, E70, E90 Communicator, N71, N73, N75, N76, N77, N80, N91, N92, N93, N93i, N95, Samsung SGH-i520

Ellers har IntoMobile en liten test av Shazam ID med noen skjermbilder og mer info.

39 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  @Mikeal Berg:
  Ja, det er kanskje derfor IntoMobile valgte følgende overskrift: «Review: Shazam iD, TrackID is no longer just a Sony Ericsson thing» 🙂

  @Andreas
  Fungerer strålende for meg, men det er en stund siden jeg lastet ned applikasjonen. Er veldig interessert i tilbakemeldinger på om den som ligger ute nå fungerer.

  Min sender ikke noen SMS, den bare gjør et kall via internettkoblingen på telefonen.

  Svar på denne kommentaren

 2. @Eirik: Jeg får en skjerm som sier «Setting up».

  Steg 1 er voice recoding, får spørsmål om å godta, gjør det.

  Steg 2 er nett-connection. Har forsøkt med både wlan og 3g. Begge ser ut til å fungere,

  Steg 3 er når problemene dukker opp. Steget heter «Creating Identity». Da får jeg på min N95 spørsmål om å sende sms til 80805, som feiler. Velger jeg No feiler den også, og avslutter.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Mener å huske at jeg også fikk beskjed om noe trial-greier, men Shazam har fungert fint i månedsvis.

  Kanskje du kan prøve å laste ned fra den andre linken via en datamaskin og overføre til telefonen?

  Svar på denne kommentaren

 4. På siden jeg kommer til står det at applikasjonen skal være 1922 Kb, når jeg så velger Get ShazamID, får jeg spm om å laste ned version 1.00(8) på 254Kb. Har prøvd nedlasting over både 3g og wlan nå, får samme applikasjonen.

  Leste også siden jeg kom til bedre nå, står «uk only» der også, så var kanskje en mer åpen verison ute før?

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg husker Telenor eller NetCom hadde reklame for et slikt system på TV, way back when jeg faktisk så på TV. Jeg husker ikke nøyaktig når, og jeg aner ikke hvor bra det funka.

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  @qualbeen
  Hehe. Det er ikke frekt å påpeke at vi ikke er de første til å skrive om Shazam. Som nevnt i artikkelen har vi lekt med dette en stund. Men da jeg imponerte folk for n’te gang med systemet nå nylig fant jeg ut at jeg uansett burde skrive en linje og vise en video som demonstrerer hvor bra det funker.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jon Ståle Carlsen

  jeg slet også med å få lagt Shazam ID inn igjen etter siste rulling av min n95, men det løste seg da jeg stilte datoen i telefonen tilbake til januar 2008 under installasjonen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Når jeg ser hva det blir skrevet om her, og hvilke tanker som lanseres for NRK fremover, så kan jeg ikke noe annet enn erge meg over at det ikke går an å kjøpe aksjer i NRK. NRKBeta ligger i forkant av mye, hvis dette tankesettet overføres til NRK som helhet blir det kjempesuksess. Digger forresten NRK-doktrinen.

  Svar på denne kommentaren

 9. Eirik Solheim (NRK)

  Takker for den! Da gjenstår det bare å få eksperimentene ut i regulær drift og alle tankene omgjort til handling. Tilbakemeldingene og støtten vi får her på NRKbeta forplikter.

  Vi skal gjøre vårt beste!

  Svar på denne kommentaren

 10. Står jo «Sorry, this is a UK-only service now».

  Jeg lastet også ned 1008 fra linken over, fungerte ikke. Fikk det installert, 254kb, men på registreringen sier den noe fjas om at den ikke har mottatt iden min enda, og at jeg må prøve senere.

  Har tele2, N76

  Svar på denne kommentaren

 11. Tatt på fersken

  […] Mailen ovenfor dumpet i dag ned i undertegnede’s mailboks. Mine private morro-videoer, med kommersiell pop-musikk, var tatt på fersken. Vi skrev om Shazam ID i en tidligere artikkel, så vi vet jo at teknologien finnes. Det nye her er at de tydeligvis har startet en aldri så liten heksejakt på privatpersoner, og våre uskyldige? hjemmevideoer. […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Fikk mail med denne av teknisk sjef, og han har en N95 dette virker veldig bra der, men med min E90 vil den ikke virke, som nevnt ovenfor med sertifikatfeil. Også etter å ha forandret datoen. Er det noen som har noen som helst forklaring på hvorfor?

  Svar på denne kommentaren

 13. Kan noen hjelpe meg – linken over under «oppdatering 3: løsningen» fungerer ikke lenger. dette er krise!!!! jeg er avhengig av å ha shazam på telefonen min (nokia e65)!!!! klarte i går å slette alt på telefonene min under en oppdatering og shazam forsvant!!!

  Håper på hjelp!!

  Svar på denne kommentaren

 14. Tekno episode 3 for de som ikke vil vente til i morgen

  […] Andre saker om dette temaet: Google kjenner igjen ansiktet ditt TinEye – finner bildene folk har stjålet fra websiden din Shazam ID – partytriks for mobilen […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Fra Stephen Fry til Shazam – på åtte timer – Kuttisme.no – En blogg om internettmarkedsføring, webutvikling og webanalyse

  […] bestemmer meg for å google. Det første treffet jeg ser peker til en blogg skrevet av @NRKbeta: “Shazam: Partytriks for mobilen”. Innen et kvarter har jeg kjøpt Shazam-appen for 29 kroner. Åtte timer etter @stephenfry tweetet […]

  Svar på denne kommentaren

 16. Applikasjonen som hører hva du ser på

  […] 7. april, 2011 Ingen kommentarer Into Now analyserer lyden og finner ut hva du ser på. Applikasjonen Shazam har lenge vært en vinner på mobiltelefonen for musikkinterreserte som ønsker å finne ut hvilken […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.