nrk.no

Microsoft WorldWide Telescope

Kategori: Software


Microsoft WorldWide Telescope

Det ble en del snakk om dette temmelig spennende prosjektet fra Microsoft da überblogger Robert Scoble proklamerte at han hadde sett noe hos microsoft som fikk ham til å gråte. Det er snakk om et program man laster ned og bruker for å se på universet. Man vil fort tenke «google earth for universet». Scoble gråt fordi han så Microsofts representasjon av universet som banebrytende og direkte revolusjonerende for den oppvoksende slekt.

Og etter en rask liten lek med WorldWide Telescope (WWT) kan jeg skrive under på at dette er bra. For meg og mange andre er det en stor ulempe at WWT bare fungerer under Windows, men noe som får Scoble til å gråte er verd en reboot og en tur inn i Windows via BootCamp på Mac’en.

Jeg har ikke lekt med teleskopet så lenge at jeg kan gi en skikkelig analyse, men førsteinntrykket er veldig bra. Raskt og usedvanlig lekker navigering rundt på stjernehimmelen. Men det som slo meg som mest spennende med en gang var de turene man kan starte. Kunnskapsrike mennesker kan lage guidede turer rundt i universet. Jeg får en følelse av TV-produksjon i en programvare. Man prater og billedlegger med kameraføringer, zoom, pan og tilt. Vanlige begrep innen fjernsynsproduksjon. Undervisningspotensialet er formidabelt.

Jeg er over middels interessert i universet. Ikke på Knut Jørgen Røed Ødegaard-nivå, men nok til at jeg tok astrofysikk som tilvalgsstoff på gymnaset og kunne bruke timesvis på å studere bilder og informasjon om stjerner og planeter.

Jeg begynner ikke å gråte av å se på verdens kuleste teleskop på datamaskinen likevel. Dette er imponerende og på en del måter direkte banebrytende. Og det minner meg faktisk om en opplevelse som nesten fikk meg til å gråte. Det var opplevelsen av å se i et ekte teleskop for første gang. Det var noe helt spesielt ved å se på disse fantastiske bildene jeg hadde sett i leksikon og fysikkbøker, men få dem servert på en måte som for første gang fortalte meg at dette er ekte. Det er der ute. Det skjer.

Og WorldWide Telescope kommer til å motivere. Hadde jeg hatt penger til overs ville jeg sporenstreks kjøpt aksjer i nærmeste kvalitetsleverandør av hobbyteleskop. WWT er gratis og kan nå lastes ned fra www.worldwidetelescope.org.

8 kommentarer

  1. To andre program til Mac (eller Linux):

    Stellarium (http://www.stellarium.org/) er et program som brukes ved planetarium rundt om i verden. Man kan stille inn egne koordinater og se stjernehimmelen slik den fakstik er utenfor vinduet … Ganske bra zoom/teleskop funksjon og den er open source.

    Celestia (http://www.shatters.net/celestia/index.html) er også open source. Her er du ikke bundet til jorden, men kan reise fritt rundt i vår galakse.

    Morsomme program begge to.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.